Pages

Categories

Search

 

Ajours intervju med Gamex väcker intressanta frågor

by
November 2, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
24 Comments

Som jag skrivit om i ett pressmeddelande och på min blogg på Nyheter24, så har spelmässan Gamex portat Piratpartiet, trots sedan länge bokad och betald monterplats, tunnelbanereklam och annat.

Nu har Emanuel Karlsten på Ajour pratat med mässchefen, Björn Wengse, och mässans pressansvariga, Marika Metsola Renström. Det är en intervju som jag känner att jag vill kommentera lite.

Renström säger till Ajour att portningen beror på att en nyanställd inte förstått mässans regler. Wengse sa något liknande till mig i telefon.

Den person som jag till slut beställde monter av har åtminstone varit anställd sedan i juni och kontaktade oss fortlöpande ända tills vi till slut beställde monter i början av september. Jag har dessutom varit i kontakt med flera andra personer på mässan och har fram till i går bara blivit trevligt bemött av professionell personal. Så, den förklaringen köper jag inte. Dessutom är det extremt fult och oschyst att hänga ut den egna personalen offentligt, hörni.

Speciellt när man sedan talar om det verkliga skälet till varför Piratpartiet portats i sista stund.

Renström säger:

Vi välkomnar politiska partier hos oss, vi lever i ett öppet samhälle. Men i det här fallet handlar det om ett parti som skapar oro för våra utställare och sprider kontroversiella åsikter. Etablerade partier skapar inte oro på samma sätt

Detta väcker en del intressanta frågor som jag skulle vilja ha svar på. Vilken oro? Vems oro? Hur har den uttryckts? Är det andra utställare som uttryckt den? Vad jag vet är att mässan i alla fall aldrig uttryckt den oron till mig någon av de ganska många gånger vi haft kontakt.

När Renström konfronteras med det faktum att även SSU är utställare trots att de också är en politisk organisation blir hon först tyst och säger sedan:

[lång tystnad] De skapar inte oro på samma sätt. Vi såg på Piratpartiets hemsida att de aktivt sökte aktivister. Mässan ska inte förknippas med det. Vi respekterar natudligtvis att de med lagliga medle försöker bedriva sin partipolitik.

Det stämmer att vi sökte aktivister på vår hemsida. Vem skulle annars ta hand om vår monter? Man får inte och bör naturligtvis inte heller ha en obemannade montrar. Menar Wengse att vi skulle bryta mot mässans regler och inte ha folk i montern? Det tycker jag verkar en smula oansvarigt.

Här uppstår ännu ett par intressanta frågor: Vad trodde Gamex egentligen att vi sökte efter på vår hemsida? Huliganer? Och om man nu hade sådana farhågor, varför i hela friden mejlade eller ringde man inte mig och frågade? Vi sökte hjälp till montern den 16 oktober. Man hade två veckor på sig att kontakta mig. Istället väntade man till mindre än två dagar före mässan och portade oss utan att ens ha ventilerat sina farhågor med oss.

Wengse sa till mig på telefon och till Karlsten i intervjun att mässan inte ska handla om politik. Därför är hans svar till Karlstens faktaupplysning om att SSU också vill avkriminalisera ickekommersiell fildelning extra intressant:

Ja, då går det stick i stäv med mässans idé.

Så, då är mässan trots allt politisk? Men det är tydligen bara en politisk åsikt som får uttryckas och det är den som förespråkas av de som bidrar med mest pengar. Andra åsikter är tydligen så oroväckande och chockerande att de bör hållas utanför mässan.

Mässan är naturligtvis fri att göra som den vill, men jag tycker att man kan kräva ett bättre hanterande av saken. Det är ynkligt av Wengse att skylla det hela på sin egen personal. Man behöver verkligen inte vara någon Sherlock Holmes för att se vad som hänt och det har inget med att någon är ny på jobbet att göra.

Mässan vill fylla sin monterhall. Man jagar utställare. En av dem är Piratpartiet som man kontaktar med jämna mellanrum hela sommaren.

Framemot slutet av sommaren börjar man bli lite desperat och kontaktar flera gånger Piratpartiet med lägre och lägre priser för att vi ska agera monterfyllare. Man slänger med löften om en föreläsningsslot med motiveringen: “Vi har ju exakt er målgrupp här. Det är ett jättebra tillfälle för er att presentera er politik” för att få oss på kroken. I början av september lyckas man och vi bokar monter som vi sedan betalar omgående.

Under hösten pratar jag flera gånger med olika representanter för mässan. Ingen av dem ger något som helst sken av att något skulle vara på tok.

Någon gång nyligen måste någon eller några ha uttryckt sin “oro” över våra “kontroversiella åsikter” till mässan på ett eller annat vis. Det bekräftas av både Renströms och Wengses uttalanden. Vem det är förtäljer dock inte historien. En kvalificerad gissning är att någon stor aktör hotar med att dra sig ur mässan om vi finns där. Det måste ju rimligtvis vara något tämligen rejält för att Gamex ska besluta sig för att det bara ryms en åsikt under deras tak och gå med på att solka ner sitt goda namn med att kasta ut Piratpartiet.

Skälet till att man inte ens reflekterat över SSU:s närvaro på mässan är väl troligen att ingen annan utställare uttryckt sin “oro” över just deras “kontroversiella åsikter” som i det här fallet sammanfaller ganska väl med Piratpartiets. Det är inte så konstig. Piratpartiet tycks av någon outgrundlig anledning sticka upphovsrättsindustrin i ögonen på ett sätt som andra som andra som delar våra åsikter inte gör. Vi är ett rött skynke för dem.

I går (tisdag) får jag ett lite märkligt samtal från någon på mässan. Hon vill prata om ett par praktsika detaljer, men verkar lite skärrad. När jag frågar vilken föreläsningstid jag fått, eftersom jag inte blivit meddelade det, börjar hon prata om att mässan “inte vill inte ha några problem!” utan att specificera vad hon menar med det innan hon sedan ganska skyndsamt lägger på.

Några timmar senare ringer mässans chef, Wengse, och lämnar ett meddelande på min telefonsvarare om att jag måste ringa honom omedelbart. Jag har varit med förr och börjar ana ugglor i mossen. Jag ringer upp honom och utbyter lite artigheter innan han börjar gå som katten kring het gröt. Det var ju ganska uppenbart vart han ville komma, så jag hjälpte honom på traven med att säga: “Så, vi är inte välkomna längre?” Då fick jag ett “Nej” till svar.

Jag ställde en hel del relevanta frågor. Jag undrade om man utsatts för påtryckningar, om detta bara gällde oss eller alla partier och om vi skulle få pengarna tillbaka. (Och fick svaren Nej, Ja, Ja på de frågorna.) Jag ställde naturligtvis inte till med någon scen och det tror jag förvånade Wengse. Men varför skulle jag göra det? Om nu mässan kommit så långt att de faktiskt ringer och säger att man inte är välkommen, så är det ingen idé att tjafsa. Det kommer i alla fall inte att förändra något.

Jag argumenterade självklart inte mot att vi tänkt prata om våra politiska åsikter, som Wengse verkade ha förväntat sig. Varför skulle jag göra det? Vad annat skulle vi annars göra på mässan? Dansa Can-can? Starta upplopp? Politiska partiet och organisationer pratar om sina politiska idéer. Det vore märkligt om vi betalade en massa pengar för att vara där och inte berätta för folk vad vi tror på. Det är ännu mer märkligt att Wengse kommenterar detta “propagerande” med: “Det här är väl deras sätt att driva politik.” Ja. Det är alla politiska organisationers sätt att driva politik. Man talar om den.

Wengse och jag hade ett sansat och trevligt samtal. Det var faktiskt så sansat och trevligt att han uttryckte glädje över att jag inte farit i taket innan vi lade på. Det gjorde i sin tur mig lite nyfiken på vilken bild av oss pirater som han fått sig till livs och vem som givit honom den. Kanske har hans bild av pirater formats av dem som uttryckt sin “oro” på ännu ospecificerat sätt. Vad vet jag?

Nåväl, det är som det är och jag tänker sannerligen inte gråta över spilld mjölk. Jag har redan sagt “Spank you, för tumskruvarna!” på min blogg på Nyheter24, där jag bland annat skriver:

Jag vill verkligen tacka den eller de anonyma välgörare som kom på den fantastiska idén att skruva åt tumskruvarna på Gamex. Ert tilltag har givit oss ett kvitto på att Piratpartiet är det viktiga horn i sidan på upphovsrättsindustrin som den behöver. Tack, för att ni nu ger oss mer och betydligt billigare uppmärksamhet än vad vi skulle ha fått ut av en ordinär mässmedverkan. Det är verkligen skitschyst! Tack! Eller ”Spank you!” som vi brukar säga på nätet när någon gjort något riktigt bra.

Denna oväntade vänlighet firar Piratpartiet och vårt ungdomsförbund, Ung Pirat, med att i morgon (torsdag) ge bort gratis pirat-t-shirtar utanför mässområdet. Vi bjuder dessutom de första tjugo personerna som går in på Gamex iförd sina nya fina pirat-t-shirt på gratis inträde.

Piratpartiet och Ung Pirat kommer att skratta hela vägen till alldeles utanför mässområdet där ingen kan hindra oss från att ge bort saker till trevliga människor. Det går ingen nöd på oss. Möjligen borde ni slå Gamex en signal. Det är ju trots allt de som ni låter ta pr-smällen och det är ju lite mindre schyst.

Oh well, nu har jag inte tid att blogga mer för SVT Debatt vill ha en debattartikel till imorgon på temat ”Vad jag skulle ha sagt på Gamex om de inte portat mig.”

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


24 Responses

 1. Johan

  November 2, 2011, 20:49:40

  Hur kan mässan behålla pengarna som partiet har betalat? Begår inte mässan ett avtalsbrott (eller stöld)?

 2. Anders H.

  November 2, 2011, 20:52:04

  Ska han inte ens betala tillbaka pengarna? Nej, ja, nej står det…

  Normalt hade ett företag tryckt upp trycksaker, vepor, bokat hotellrum, resor, monterpersonal och annat för minst en 50-200′ extra till en mässa med just rätt målgrupp. Det går helt enkelt inte att avboka så sent utan stora kostnader i normalfallet. Någon har betalt bra mycket för det här…

 3. Daniél Lecoq

  November 2, 2011, 20:57:40

  Va? Inga pengar tillbaka?
  Det är ju dom som nekat efter att först ha tjatat?
  Är det kanske ett nytt sätt att tjäna pengar? Bjuda in betalande till montrar på mässor, sen porta dom utan återbetalning och sälja platsen till någon annan :-)
  Det är tydligen dåliga tider för mässorna när de behöver ta till tjuvmetoder för att få in pengar så de går runt…

 4. Pontus

  November 2, 2011, 21:04:41

  Se till att stämma mässan inför kronofogden vad gäller era pengar, dom får inte sälja en tjänst utan att leverera den…

 5. Anna Troberg

  November 2, 2011, 21:21:43

  Hoppsan! Jag skrev fel där. Vi får naturligtvis pengarna tillbaka. Jag klippte och klistrade lite fel. Ingen anledning till oro på den fronten alltså. My bad! :-)

 6. Dennis Nilsson

  November 2, 2011, 21:52:15

  Där ser man.

  Någon tycks uppenbarligen se framtiden som ett hot, inte som en möjlighet.

 7. Pastor Bentonit

  November 2, 2011, 22:18:53

  En skärrad lakej liksom en hög lakej. Båda pinsamma. Who woulda thunk? +1 till Anna!

 8. Troed

  November 2, 2011, 22:18:55

  Inte för att det gör någon stor skillnad, men jag läser Emanuels artikel så som att det är Marika – inte Björn – som efter lång tystnad uttalar sig om SSU.

  Jag reagerade precis som du på svaren de gav. Jag tror ärligt talat inte att Björn har så bra koll på Piratpartiet eller vilka sympatier (t.ex en av sveriges just nu mest kända spelutvecklare och spelbolagsägare) vi har. Någon verkat ha planterat en ren nidbild hos honom.

 9. Emanuel Karlsten

  November 3, 2011, 00:27:51

  Precis som Troed anmärkt på så är det Marika som har lång tystnad, det är även Marika som pekar ut en enskild medarbetare.
  För övrigt pratade vi mkt mer, även om det som du berättade, och det grämer mig verkligen att Iphone inte tillåter spela in samtal så att jag kunde få ner en råfil som kunde lyssnas på i efterahand för den som ville ta del av hela.
  Får hitta någon lösning på det i framtiden.
  Men uppskattar tillsvidare om du rättar felen.

  1. Anna Troberg

   November 3, 2011, 04:52:43

   Fixat. :-)

   Det där med nyanställningen/arna (?) pratade Wengse med mig om i telefon också.

  2. Kloker

   November 5, 2011, 05:34:17

   Två saker:
   1) Bra att du höll en sansad ton i samtalet, Anna. Kom ihåg att alla samtal kan komma att spelas in för att sedan spelas upp. Det här vet du säkert redan, men det skadar nog inte att påminnas ibland. :-)
   2) Trist att det inte blev någon mässa. Nåja, vad är en bal på slottet. Vi får köra can-can-numret någon annan gång helt enkelt.

  1. Anna Troberg

   November 3, 2011, 14:34:53

   Hej Sten!
   Nu får du nog förklara hur du menar. Gamex jagade PP i månader för att de vill sälja på oss en monterplats. De lovade oss föreläsningsmöjlighet om vi antog deras erbjudande. Till slut bokade vi monterplats och betalade den. Gamex använder oss som dragplåster i tunnelbanan. Sedan kickar de ut oss helt utan förvarning med extremt luddiga förklaringar som inte håller en närmare granskning. HUR påminner det dig om TPBs val att inte vilja ha med Aftonbladet och TV4 på sin presskonferens?

 10. Fredrik

  November 3, 2011, 17:42:16

  PP ska buga och tacka för denna reklam. Saken har fått stor uppmärksamhet under dagen. Genomslaget hade svårligen blivit detsamma med närvaro vid mässan.

 11. Deeped

  November 4, 2011, 13:36:47

  Attans – du som skulle blivit en perfekt booth babe :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *