Pages

Categories

Search

 

Jag håller med STIM – samtal är bra

by
November 29, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
8 Comments

Eftersom det är mer än jag som noterat att Annie Lööf inte kan bestämma sig för var hon står i fildelningsfrågan, så har STIM varit om sig och kring sig och bjudit in henne för att förklara för henne hur upphovsrätten fungerar. Det är hon mycket förtjust över.

Ännu mer förtjust är hon över att ha träffat Skaps ordförande Alfons Karabuda. Han är för övrigt även talesperson för lobbyorganisationen Kulturskaparna och en rad andra lobbyorganisationer, så där träffade näringsministern många flugor med en smäll.

STIM är naturligtvis inte sena med att berömma Lööf för att hon är bäst i klassen.

Jag är en ivrig förespråkare för transparens i maktens korridorer. Därför tycker jag att det är mycket föredömligt av näringsminister Lööf att så ogenerat visa upp sitt förhållande till upphovsrättsindustrins lobbyister. I vanliga fall sker sådana här kontakter mer i det tysta.

Det är däremot inte alla som är nöjda med Lööfs charmoffensiv mot upphovsrättsindustrin. United Songwriters, som tidigare i höstas skrev ett öppet brev till henne angående fildelningsfrågan tycker fortfarande att hon slirar i ämnet.

Jag tycker dock att det är lite tråkigt att Lööf hittills inte verkat så intresserad av att skaffa sig en mer balanserad och heltäckande bild av fildelningsdebatten. Än så länge tycks hon mest ha talat med mellanhänderna och det är ju ingen hemlighet att det främst är de som tjänar på den föråldrade upphovsrätten.

Jag tycker att det är viktigt att politiker försöker prata med så många som möjligt så att de kan bilda sig en egen uppfattning. Jag vet att det kan vara svårt att göra det ibland, så därför vill jag hjälpa till och har å Piratpartiets vägnar bjudit in näringsminister Lööf till ett öppet samtal med författaren Unni Drougge och mig. Vi vill prata med Lööf om verkligheten och om hur dagens upphovsrätt inte fungerar i den.

Vi hoppas på så sätt få möjlighet att ge ministern en mer balanserad bild av hela den här debatten, där inte bara mellanhändernas behov lyfts fram, utan där även enskilda kulturskapares och kulturkonsumenters behov tas i beaktande.

Nu återstår det att se om Lööf tackar ja till vår inbjudan. Jag hoppas verkligen det. Det vore riktigt trevligt. Jag håller helt med STIM om att samtal är bra. Samtal med alla sidor i debatten är dock ännu bättre.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


8 Responses

 1. Linda

  November 29, 2011, 15:25:30

 2. Joakim Rosqvist

  November 29, 2011, 15:44:00

  Lycka till med inbjudan, den diskussionen vill jag ha detaljerat referat av!

 3. Per "Wertigon" Ekström

  November 29, 2011, 16:23:21

  Håller inte andan för att det här ska leda till något, men det är bra jobbat ändå! Förr eller senare måste de däringa elfenbenstornspolitikerna komma ner och lyssna, och förhoppningsvist gör de det innan massorna river tornet…

 4. Stefan

  November 29, 2011, 17:01:28

  Jag skulle bli väldigt förvånad om Annie vill prata om något som ifrågasätter den officiellt godtagbara uppfattningen. Hon är gammelpolitiker och är alldeles för feg och har för mycket att förlora på att bryta lämmeltåget.
  Även om jag inte tror att inbjudan kommer att besvaras så hoppas jag att ni får kontakt och att det kommer något bra ur det, det är ett riktigt bra initativ!

 5. Kloker

  November 29, 2011, 17:16:22

  Annie kommer självklart att tacka ja till er inbjudan! Det skulle ju se hur konstigt ut som helst om hon bara lyssnade på ena parten. Då skulle hon ju helt tappa allt förtroende i frågan.

  Jag hoppas på ett samtal som filmas och/eller Bambusras så att fler kan kommentera.

  OK. Mitt första stycke var lite ironiskt, men om jag istället ska vara riktigt uppriktig så tycker jag att det vore snyggt av Annie att delta i ert samtal. I mina ögon vore det ett uttryck för att det finns en vilja hos henne att återupprätta lite av sin förlorade heder. Om hon ställer upp får ni inte gadda ihop er alltfört tight. Två mot en är inte helt OK och Anniebashing är sååååå 2008. 😉

 6. ConZor

  November 29, 2011, 19:59:31

  Jag har noll förtroende för Annie när det kommer till FRA och IPRED lagarna försvarar hon lagarna med orden “Vi i centerpartiet lyckades få igenom förändringar som ökade skyddet för den personliga integriteten genom kompromisser med övriga partier”. Det ska till läggas att innan hon sa den citerade meningen så slog hon sig på bröstet och pratade sig varm om att centerpartiet är Sveriges enda parti som kämpar för individens rätt mot stat och företag.

  Problemet är att de “förändringar” som har infört har mer eller mindre redan kastats åt sidan eller kringgåtts med centerns godkännande.

 7. Glenn

  November 29, 2011, 22:46:58

  Bra initiativ, men jag tror tyvärr inte det kommer att ge något, jag har i princip noll förtroende för henne i frågan av olika skäl.

  Men det kan ju inte bli sämre, bara bättre, så ett möte är helt klart positivt!

 8. Dennis Nilsson

  November 30, 2011, 14:36:20

  Bra jobbat! Någonstans måste man ju börja.:-) Fröna som man sår idag ger först utdelning långt senare.

  Glenn och andra kommentatörer slår huvudet på spiken. :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *