Pages

Categories

Search

 

Självklart får Lars Demian en femhunding av mig

by
November 30, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det finns en sak som alltid får stryka på foten i debatten om den föråldrade upphovsrätten och det är de nya initiativen. Man lägger så mycket energi på att bevara det gamla att man glömmer bort att tänka nytt.

Därför blir jag oerhört glad när det då och då dyker upp kulturskapare som ser genom all missinformation, alla önsketänkanden och alla egenintressen och vågar ta för sig av vad den nya tidens kulturlandskap har att erbjuda. Unni Drougge började utforska det nya för ett par år sedan. Nu gör Lars Demian det på sitt sätt.

Han har dragit igång sajten det-som-borde-höras.nu. Där ber han sina fans att bli medproducenter till hans nya platta. Det blir man genom att betala in en peng i förväg, så att projektet kan finansieras. Alla medproducenter får sitt namn på skivomslaget och plattan hemskickad i brevlådan när den kommer ut. Man får dessutom tillgång till extramaterial, förhandslyssningar osv.

Bra jobbat, Demian! Du är en av dem som inte kommer att drunkna när det gamla systemet kapsejsar. Jag har alltid gillat det du gör. Självklart får du en femhundring av mig. Den är på väg, even as we speak. Tack för att du låter mig och andra följa med på den här upptäcktsfärden!

Här berättar Demian lite kort om projektet. Klicka er in på sajten om ni vill veta hur ni kan vara med och sponsra en kulturskapare som vågar lite mer och har lite större stake och jävlar anamma än andra. Läs också Demians och Dennis Palmins tankar om projektet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jörgen Wiksten

  November 30, 2011, 14:21:48

  Nästan som Tältprojektet gjortde – tiggde ihop pengar innan showen

 2. Björn

  November 30, 2011, 15:32:32

  Det finns massor av liknande initiativ med den s.k. “kickstarter”-metoden. Man skriver upp att man är villig att medfinansiera, och binder sig att göra det ifall projektet blir av. När tillräckligt många har lovat medfinansiering och projektet sjösätts så betalar man (men inte innan… man vill ju inte kasta pengar på sånt som rinner ut i sanden).

  Oftast är olika former av bonusar bundna till hur mycket man pledgar (lovar att betala). För minst summa A får man en bonus, kommer man upp i summa B får man ytterligare en osv.

 3. Don Kongo

  November 30, 2011, 16:15:28

  Man ska egentligen inte kissa på någon som gör rätt, men det var hemskt klena incitament jämfört med typ *alla* kickstarter-projekt. Men skillnaden här är väl att det är menat för riktiga fans och möjligen personer som har pengar att sponsra ett experiment. (En del av att belöningen är så usel är missuppfattningen att ett album är värt 200 pixtoler 2011). Helt rätt håll med andra ord, men borde titta på hur bra kickstarter-projekt gör det så att *alla* vinner, tillsammans.

  1. SF

   November 30, 2011, 17:53:39

   Fast hur mycket ett album är värt är väldigt subjektivt, Frågan är inte bara hur mycket en kopia av skivan är värd. (Kopian i sig är ganska värdelös) utan även hur mycket det är värt att skivan överhuvudtaget skapas.

  2. Jerker Montelius

   November 30, 2011, 21:36:32

   Jag skulle vilja säga att ett album som du själv får var med och påverka ganska klart är värt 200 spänn.

 4. Anna Troberg

  November 30, 2011, 16:47:56

  Men vilka dysterkvistar ni är, hörni! 😀 Det finns väl alltid de som varit först eller gjort något bättre, men det handlar inte om det. Det handlar om att uppmuntra alla initiativ som går i rätt riktning.

  Om alla som vill försöka något nytt möts av: “Men XXX gjorde det mycket bättre eller snabbare!”, så kommer vi inte att komma någonstans. Dessutom finns det ingen perfekt formel för det här. Varje kulturskapare måste hitta det sätt som funkar bäst för honom eller henne i det nya kulturlandskapet.

  Så, kosta på er att ge någon en uppmuntrande dunk i ryggen då och då. 😉

 5. Thomas

  January 26, 2012, 14:43:29

  Ur ett konsumentperspektiv är det en mycket tveksam modell. Jag betalar hellre 200 spänn för en färdig produkt, än 500 spänn för nåt som jag inte vet om jag gillar och inte vet när det levereras…..
  Vilka andra produkter skulle du vilja köpa i förskott, utan att veta vad du får eller när du får den? Dammsugare? En bil? En mobiltelefon?
  Visst är det kul med nya idéer – men det här liknar mer gammal klassisk bondfångeri.

  1. Anna Troberg

   January 26, 2012, 14:49:36

   Hej Thomas!
   Poängen är nog snarare att vi kommer att få se fler olika sorters affärsmodeller. Alla modeller kommer inte att passa alla saker eller alla personer, men det kommer att finnas fler möjligheter att på olika sätt tjäna pengar.

 6. Thomas

  January 26, 2012, 20:53:57

  Visst är det bra med nya affärsmodeller, det är alltid välkommet.. Men jag förstår inte konsumentnyttan i den här modellen?
  Vad är värdet för dig att betala 500 spänn i förskott för nåt du inte vet vad det är, istället för att vänta och köpa den färdiga produkten för halva priset??Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *