Pages

Categories

Search

 

Upphovsrättsextremisterna och de där sakerna man aldrig får gratis

by
December 2, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Politiskt arbete kan vara frustrerande, men då och då känner man att man får medvind i ryggen. I dag är en sådan dag.

I går stämde ett gäng lobbyister upp till klagosång på SvD Brännpunkt. Deras nöd är det tydligen ingen hejd på. EU-domstolen har varit dumma mot dem och nu springer de och gråter efter tröst hos tre svenska ministrar. Jag tycker verkligen att ni ska ta och läsa runt lite i kommentarsfältet. Det är rätt uppenbart att folk har börjat fatta att upphovsrättsindustrins mellanhänder mest är intresserade av att sko sig själva på bekostnad av alla andra. Själv har jag skrivit en replik på temat “Extremister som vill ha räkmacka på andras bekostnad“. Läs gärna den.

Samtidigt har några höga mediachefer från bland annat SVT, SR och TV4, slagit sig samman och skrivit en debattartikel om hur “Yttrandefriheten utsätts för angrepp från politiskt håll“. De har helt rätt och detta hör till viss del ihop med klagosången på Brännpunkt. Det finns nämligen ingen som så ihärdigt matar politikernas rädsla för yttrandefrihet och kommunikationsfrihet som upphovsrättslobbyn.De bär en inte oansenlig skuld i det faktum att vi håller på att få ett övervakningssamhälle på halsen. Det är utmärkt att mediacheferna börjar riva ifrån.

På SvD Kultur konstaterar Tove Bengtsson att “Piratjakten förstör värdet av internet“. Hon ställer den viktiga frågan: “…om multi- nationella företag och lobbyister får bestämmanderätt, vad händer då med demokratin?” och avslutar med att konstatera att “… jag känner en stark oro för utvecklingen. Häxjakten mot piratkopierare har helt gått överstyr.”

För någon vecka sedan skrev Kjell Häglund i Journalisten briljant om det amerikanska lagförslaget sopa: “Lagen som hotar att spränga sönder internet“. Han observerade att “Det är en journalistisk skam, och sorg, att media i åratal underlåtit att kontrollera copyrightlobbyns uppräknade skräcksiffror.” Han har naturligtvis rätt, men jag tycker mig i dag ana en viss förändring.

Medievärldens Axel Andén plockade upp Häglunds spår och skrev: “Kampen förs här och nu”. Han skrev bland annat: “I Sverige är det, precis som i USA, upphovsrätten och brottsbekämpningen som mest tydligt står i konflikt med yttrandefriheten.” Och han har helt rätt han med.

Även Expressens ledare vill “Rädda nätet från censuren!” och har fattat varifrån hotet i första hand kommer:

I Sverige har film- och musiklobbyns tankesmedja Netopia tryckt på för en statlig censurlista motsvarande den som nu föreslås i USA.
Förhoppningsvis inser politikerna både i Sverige och USA att internet inte tillhör upphovsrättslobbyn. Det är till för alla och det är just det som gör internet så revolutionerande: att var och en, i stort sett, får dela och söka information utan dörrvakter och censorer. Utan den principen har vi inte längre ett fritt internet.

Jag säger samma sak som jag sagt många gånger. Den här kampen handlar inte om att få saker gratis. Det har den aldrig gjort. Den handlar om att inte förlora sådana saker som man aldrig någonsin får gratis. Saker som demokrati, yttrandefrihet och rättssäkerhet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Tor

  December 2, 2011, 13:05:21

  “Era systerorganisationer i USA tycker att Kina och Iran är positiva föredömen i sin kontroll av internet. Ingen av er har protesterat mot detta. Betyder det att ni delar deras uppfattning?”

  Per Strömbäck har ju faktiskt på sätt och vis redan skrivit ett svar om SOPA här:
  http://bloggar.expressen.se/opinionsbloggen/2011/11/replik-fran-netopia/
  Det är svårt att tolka det annat än som att Strömbäck stödjer lagstiftning i stil med SOPA. Eftersom han alltid glider undan vid frågor om hur långt han är beredd att gå så är det ovanligt klargörande.

 2. Fredrik

  December 2, 2011, 13:11:54

  Det är många framstående s k pirater som påstår att piratpolitik inte handlar om piratkopiering, men det är fel.

  Jag laddar upp och ner allt möjligt och betalar ingen annan än min internetleverantör. Jag röstar på PP för att jag vill kunna forsätta fildela.

  Visst, yttrandefrihet, rättssäkerhet och demokrati är viktigare än fildelning, men tro inte att det är det enda som PP handlar om.

 3. Anna Troberg

  December 2, 2011, 13:21:01

  Hej Fredrik,
  Det är möjligt att just ditt personliga skäl för att rösta på PP är att få gratis kultur, men det betyder inte att det är PPs mål.

  Vi tycker det är bra att kultur och kunskap är tillgänglig för så många som möjligt. Vi tycker att det är bra att människors integritet respekteras. Vi tycker det är bra med demokrati, yttrandefrihet och rättssäkerhet. Allt detta är tyvärr oförenligt med dagens upphovsrättslagstiftning. Därför vill vi reformera lagstiftningen.

  Gratis är i sig inget självändamål. Motsatserna är inte att betala för kultur eller att inte göra det, massor av pirater, faktiskt fler än andra, köper kultur. Motsatserna är demokrati, yttrandefrihet, integritet, osv eller en föråldrad lagstiftning som man klamrar sig fast vid till varje pris.

 4. Daniel

  December 2, 2011, 13:37:37

  Väldigt bra skrivet på SvD! Och ja, det verkar nästan som om det börjar gå upp ett ljus för folk att vi pirater kanske har en poäng ändå. Ja, om de kan ta av sig “ni vill ju bara ha allt gratis”-skygglapparna vill säga…

 5. Henrik

  December 2, 2011, 14:35:33

  Lade just in en nyhet på forumet, Schweiz (stavade jag rätt nu?) har i stort sett sagt åt underhållningsindustrin att sticka och brinna.
  Dom har tagit beslut baserad på en undersökning från holland som säger att nerladdning för eget bruk ska vara lagligt.
  Undersökningen i sig säger tydligen (har inte läst den själv) det vi alltid har påstått, att pirater spenderar mer pengar på kultur.

  Sen så vill jag också ha sagt ang. gratis är gott principen, att jag själv alltid sett det som en logisk bi-effekt av våra princip stommar, och inte huvudmålet av det vi strävar efter.

 6. Pia

  December 2, 2011, 18:22:08

  Artikeln du skrev var nog det värsta jag sett. Personangrepp staplas på varandra och sakargument får man leta efter.

  1. Anna Troberg

   December 2, 2011, 23:29:34

   Hej Pia!
   Vad roligt att du letade dig hit. Om du upplever att det saknas sakargument, så får du självklart fråga mer här. Vad är det du funderar på i första hand? :-)

  2. Lars

   December 4, 2011, 06:15:22

   Jag tippar att Pia menar att “upphovsrättsextremist”, “ovärdiga representanter” och jämförelsen med HA, SCUM-feminister, extremhögern etc. är personangrepp.

   Angående den upplevda bristen på sakargument är det i grund och botten en helt subjektiv fråga där Troberg klart och tydligt berättar var hon står — prioriterar man en stadig inkomstkälla till upphovsrättsindustrin framför en rad grundläggande fri- och rättigheter för alla andra medborgare? Det är helt och hållet en smaksak, ungefär som den vanliga höger- vs vänsterfrågan i fördelningspolitiken.

 7. Islander

  December 2, 2011, 18:45:00

  Piratpartiet handlar inte bara om gratis kultur, men att vilja ha gratis kultur tycker jag är en helt legitim önskan. När det kostar så lite att kopiera en film/låt/bok/datorprogram, är det ett samhällsekonomiskt slöseri att en del människor blir utan bara för att de inte kan betala butikspriset. Om de ändå inte har råd att köpa den, förlorar upphovspersonen inget på att de kopierar.

  Till och med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna säger att upphovspersonens rätt till ersättning måste balanseras av vars och ens rätt att ta del av mänsklighetens kultur och vetenskapliga framsteg:

  “Artikel 27
  1. Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.
  2. Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman.”

 8. Elias L.

  December 3, 2011, 09:08:21

  Lösningar:
  1. Medborgarlön.
  2. Realistiska krav.

 9. Lars

  December 5, 2011, 07:49:07

  Tittar man tillbaka historiskt sett så startade PP först och främst som en rörelse för fri fildelning, (namnet säger en hel del) kampen för individens rätt till privatliv kom senare.

  Själv tror jag det beror på det enkla faktum att piratkopiering är -omöjlig- att förhindra så länge man inte övervakar allas trafik, censurerar “otillåtna” sajter och i allmänhet gör sig av med begrepp som journalistskydd mm. Att värna om individens rätt till fri kommunikation blev således ett effektivt sätt att slå vakt om möjligheten att fortsätta fildela obehindrat.

  Oavsett om det stämmer eller ej tror jag många, om inte t.o.m. de flesta, av dagens PP-sympatisörer håller med om att kampen för individens fri- och rättigheter är viktigare än kampen för att få fildela fritt.

 10. Odin

  December 16, 2011, 16:15:34

  Sedan nämns det sällan eller aldrig att dagens uppphovsrätt i sig är felkonstruerad till följd av årtionden av ensidigt lobbyarbete. Närmast släkt med upphovsrätten är patenträtten, som skyddar uppfinnigar. Uppfinningar är kreativa verk precis som film, musik eller spelprogram. Uppfinnare är kreatörer precis som konstnärliga upphovsmän. Men en uppfinnare får bara ett tidsbegränsat skydd på omkring 20 år för sin uppfinning. Patenträtten skyddar inte längre än så. Uppvohsrätten skyddar däremot i princip i all evighet – eller vad skall man annars säga om “livstid + 70 år” ? Är det rättvist att tekniska kreatörer får så lite och konstnärliga kreatörer får så mycket skydd ?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *