Pages

Categories

Search

 

Var är lobbyister och politiker när kulturen faktiskt riskerar att dö på riktigt?

by
December 7, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I går skrev riksantikvarien Inger Lilliequist en intressant och högst deprimerande debattartikel på SvD Brännpunkt. Hon är bekymrad över våra fornminnen och det är skrämmande läsning som angår oss alla.

Fornminnesbrott, dvs olika former av förstörelse av fornminnen, är något som inte tycks intressera rättsväsendet nämnvärt. Polisen ger fallen låg prioritet och då preskriptionstiden bara två år skapar detta allvarliga problem. Alla som kan lägga ihop två och två inser att låg prioritering kombinerat med kort preskriptionstid innebär att många brott aldrig hinner utredas ordentligt innan de skrivs av.

Om ett brott faktiskt utreds och hamnar i domstol, så är straffsatsen den samma som om man snor ett paket tuggummi på ICA. Domstolarna tycks, enligt riksantikvarien, dessutom vara mycket kreativa vad det gäller att komma på förmildrande omständigheter till varför någon burit hand på vårt gemensamma kulturarv.

Jag tycker att det är skrämmande att vi behandlar vårt gemensamma kulturarv så nonchalant. Det handlar om vår historia. Det som gör oss till det vi är i dag. Det är viktiga saker.

Än mer intressant blir det om man begrundar det faktum att det finns tre åklagare som specialinriktar sig på immaterialrättsbrott och en specialutbildad taskforce med femton poliser som ska stävja fildelningen. Denna storsatsning gör man för att kulturen inte ska döööö.

Kultur som sprids och älskas av många människor är privilegierad, inte hotad. Den riskerar inte att försvinna och dö. Den lever och frodas som aldrig förr. Att satsa massor av skattepengar på att “skydda” kultur som det inte går någon som helst nöd på samtidigt som vi inte värderar helt unika platser och föremål högre än ett paket Extra Mint är för mig fullkomligt obegripligt.

Var är alla kulturälskande lobbyister när våra unika fornminnen far illa? Var är deras brinnande engagemang för kulturen då? Annan kultur är de beredd att montera ner demokratins själva grund för att “skydda”, men här har vi ovärderlig kultur som faktiskt riskerar att dö och inte dyker det upp någon lobbyist på en vit springare för det. Kan det månne vara så att deras kulturintresse egentligen mest handlar om att tjäna pengar?

Och politikerna? Var är de? I går var det kulturdebatt i riksdagen. I stort sett alla talarna lyckades i bästa Cato/Kartago-anda klämma in något om att “för övrigt anser jag att fildelningen bör förstöras” oavsett om det hade med ämnet att göra. Ingen av dem berörde det faktum att vårt kulturarv riskerar att förstöras. Beror det på att det är mer glamoröst att frottera sig med folk som huserar på dagens topplistor än med de anonyma själar som för hundratals, ibland tusentals år sedan var med och lade grunden för det samhälle vi har idag?

Våra fornminnen tillhör oss alla. De utgör våra gemensamma minnen, vår gemensamma kunskapsbank. De är viktiga för att vi ska kunna förstå och analysera vår historia. De är viktiga för vår självbild. Om vi inte har kunskap om var vi kommer ifrån får vi svårare att tolka vår samtid.

Fornminnen må vara ovärderliga, men det betyder inte att de kan betala dyra lobbyistarvoden. Det betyder inte heller att de kan charma politikerna med stjärnglans. De är utlämnade till välvilja och den är uppenbarligen i det närmaste obefintlig. De behöver någon som talar för dem. Riksantikvarien gör det. Jag gör det nu. Einerstam gör det. Du kan också göra det. Vi kan ge dessa forntida historie- och kulturskapares en viktig röst.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. kalle

  December 7, 2011, 12:42:08

  F-n vad bra artikel!

 2. Viktualiebrodern

  December 7, 2011, 12:56:09

  Helt OT så håller jag tummarna för dig i eftermiddag. Att debattera med övervakarvurmare som med lätthet avfärdar funderingar över framtiden och oro för det blir med de mellanmänskliga relationer som “naivitet” och/eller medskuld är inte lätt.

  Men jag litar på att du kan hålla huvudet kallt.

  1. Kloker

   December 9, 2011, 23:52:43

   Jag gillar att se/höra Anna debattera. Är det någon som har en länk till debatten?

  2. Kloker

   December 20, 2011, 13:50:41

 3. Viktualiebrodern

  December 7, 2011, 12:58:57

  Om den här posten: Domstolarna tycks tolka det faktum att fornminnen ligger oskyddade som ett skäl för att döma ut mildare straff.

  Till exempel räknas, också organiserade och systematiska, stölder av koppartak enbart som “stöld” vilket kan ge typiskt 4 månader, istället för “grov stöld” eller “grov skadegörelse” vilket jag tycker att det snarare är.

 4. Thomas Tvivlaren

  December 7, 2011, 13:39:22

  Viktualiebrodern: “Om den här posten: Domstolarna tycks tolka det faktum att fornminnen ligger oskyddade som ett skäl för att döma ut mildare straff.”

  Onekligen intressant. Försäkringsbolagen har ju ett liknande synsätt i relation till om man missat att låsa dörrar på bilar och bostäder.

  Det föranleder den ohyggliga tanken: Hur kan man i kopieringseran utdöma groteska straffsatser på sådant som inte förvaras i armerad dokumentskåp förvarade i bankvalv? Att se kopiering som ett allvarligt problem i en tid då kopiering inte är valbart utan en grundförutsättning för hela samhället det borde minst konstituera en rejäl tankevurpa och, med någorlunda respekt för förnuftstanken, skäl för avsked hos de i beslutande position som inte förstått detta.

 5. Viktualiebrodern

  December 7, 2011, 14:27:59

  Thomas Tvivlaren: Huvudet på spiken.

  I fildelningsfallet handlar det om “samhällsbärande” individer som drabbas.

  I fornminnesfallet handlar det om – ja vemdå? Framtida generationer har varken röst, ekonomisk makt eller är middagssällskap i maktens salonger.

  Detsamma gäller offren för koppartaksstölderna för övrigt.

 6. Brirster

  December 7, 2011, 19:39:21

  Det enda lobbyisterna har i huvudet är pengar bättre o stämma skiten ur folk än o bevara fornminnen.

 7. Dennis Nilsson

  December 9, 2011, 19:21:30

  Utmärkt talat!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *