Pages

Categories

Search

 

En tidig julklapp till Magnus Betnér

by
December 14, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
20 Comments

Ni kanske minns att Lars Demian bestämt sig för att finansiera sitt nya projekt genom att låta sina fans bli medproducenter? Om inte kan ni läsa om det här. Jag gillar Demian och såg naturligtvis genast till att bli medproducent för ynka 500 pix.

Nu ser jag att även Magnus Betnér undersöker alternativa sätt för produktion och försäljning av sin nya DVD. Jag gillar det skarpt och jag hoppas att han gör slag i saken. Om han gör det kommer jag så klart att köpa ett gäng dvder till mig själv och nära och kära. Goda initiativ ska man stödja.

Det är lite roligt att Magnus inleder sin bloggpost med att meddela att han inte gillar illegal fildelning. Jag gillar inte heller att det finns illegal fildelning. Det är därför jag vill att vi att all fildelning för privat bruk ska vara laglig, fast det var nog inte så Magnus menade. 😉

Hur som helst, så tror jag inte att han riktigt inser att det han gör om han väljer att kapa bort en massa mellanhänder i produktionen och försäljningen av sin nästa dvd är själva anledningen till att upphovsrättsindustrin är så rädd för nätets alla möjligheter. Många delar, om än inte alla, av industrins alla mellanhänder håller på att bli överflödiga och det vill de absolut inte att duktiga och kreativa kulturskapare som till exempel Unni Drougge, Lars Demian och Magnus Betnér, ska förstå.

Nu är dessa och andra kulturskapare naturligtvis inte dumma och förstår detta alldeles utmärkt och det är det som är det stora hotet mot mellanhänderna. Vi pirater får faktiskt nöja oss med att vara ganska ointressanta i sammanhanget. Vi är inte ett hot, vi är bara ett gäng kulturkonsumenter som i tid och otid dras fram och görs till syndabock när industrin ska förklara vart pengarna de stoppat i egna fickor tagit vägen när de inte nått fram till den enskilde kulturskaparen.

Jag kan naturligtvis inte lova Magnus att han kommer att tjäna mer på just den här dvdn än på sina tidigare. Lika lite som någon annan kan lova honom att han kommer att tjäna mindre. Jag är däremot helt övertygad om att det vore en mycket god långsiktig investering att våga försöka. Vi är inne i ett brytningsskede. Det är inte de som klamrar sig fast vid det gamla som kommer att överleva, utan de som vågar utforska det nya.

Så, kör hårt, Magnus! Jag lovar att pusha rejält för din dvd när den kommer ut om du vågar ta det här klivet. Jag har ju dessutom varit bokfölagschef och vet hur viktigt det är att pryda omslaget med allehanda fördelaktiga citat från allt och ingen om hur bra produkten är. Därför tänker jag redan nu erbjuda dig det här citatet:

“Så bra att till och med jag har KÖPT ett ex!”
Anna Troberg, partiledare Piratpartiet

Nu vet ju alla som är en smula insatta i det hela att pirater köper mer kultur än andra, men sådana där citat tänjer alltid mer än lovligt på sanningen i sin iver att kränga några extra ex så det är helt i sin ordning för min del. Dessutom är jag säker på att innehållet faktiskt är bra, så det blir bara en halv lögn.

Så, från mig till dig, Magnus, såhär i juletid, ett litet citat att använda som du behagar. God jul och ho, ho, ho!

(Och en sak till: Om du behöver teknisk hjälp är jag säker på att jag kan skaka fram några pirater som kan hjälpa dig. Det är bara att hojta till.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


20 Responses

 1. Leffelini

  December 14, 2011, 11:34:27

  +1 på alla sådana initiativ och på att det säkert finns lite pirater som kan hjälpa till :)

 2. Mikael

  December 14, 2011, 12:04:52

  Läs och bli varm: https://buy.louisck.net/statement. Louis CK släppte sin senaste show på webben för $5, man kunde antingen ladda ner den i .mp4 format eller streama den (Allt i bra kvalité). Experimentet var lyckat. Idelogin bakom att släppa till hela världen, billigt(p.g.a inga mellanhänder plus att din marknad blir större), i ett format som är utan DRM samt i högkvalite, fungerar. Han har tjänat mer pengar på 4 dagar än han skulle ha gjort om han använt sig av traditionella distrubutionskanaler.

  “You can now stop your internal dialog, because your wrong. Okey? Okey.” – Bill Hicks

  1. Ludophile

   December 14, 2011, 12:18:53

   Mikael, ska du citera den store Bill Hicks, så kan du väl åtminstone anstränga dig att fixa grundläggande engelska. Your = din/er, you’re = du/ni är/har. Och så stavas det dessutom “okay”, men det är ingen stor grej jämfört med att blanda ihop your och you’re.

 3. victor

  December 14, 2011, 12:49:49

  ^QQ

 4. Beelzebjörn

  December 14, 2011, 12:58:40

  Nu tillhör jag dem som tycker att Betnér var bättre för några år sedan, och tappat en hel del skärpa på senare tid, men använder han det här tänker jag definitivt köpa ett ex :)

 5. SBJ

  December 14, 2011, 15:05:55

  Och så händer slutligen det som skrämt Upphovsmaffian, och som de kämpat så hårt och beställt special-lagar för att stoppa, med ursäkten om att piratkopiering dödar kulturen och stjäl kreatörernas pengar, när det är maffian själva som som stoppar intäkterna i sina fickor 😀

  Undergång åt Upphovsmaffian, leve den nya tidens kreatörer.

 6. Nej till pirater och Piratpartiet

  December 14, 2011, 21:35:46

  “Hur som helst, så tror jag inte att han riktigt inser att det han gör om han väljer att kapa bort en massa mellanhänder i produktionen och försäljningen av sin nästa dvd är själva anledningen till att upphovsrättsindustrin är så rädd för nätets alla möjligheter. ”

  Det tror jag faktiskt inte alls att upphovsrättsindustrin är rädd för eftersom all form av laglig konkurrens kommer att vara bra för branschen på sikt och alla som vill välja andra vägar än via skivbolag kan göra det redan idag. Men valet ska vara fritt och inte påtvingad via illegala handlingar från pirater. Den illegala nedladdningen är inte en juste konkurrens på en laglig marknad utan en maffialiknande verksamhet på en illegal “marknad”. Dessutom är det så att även den som väljer att starta eget skivbolag med potential för att ta hand om alla intäkter själv också får finna sig i att bli berövad på intäkter via piratkopieringen.

  “Nu vet ju alla som är en smula insatta i det hela att pirater köper mer kultur än andra, men sådana där citat tänjer alltid mer än lovligt på sanningen i sin iver att kränga några extra ex så det är helt i sin ordning för min del.”

  Detta stämmer inte enligt den där schweiziska undersökningen som du pratade om i Agenda. Det är en minimal skillnad i köpbeteende för de som fildelar och för de som inte gör det. Enligt fotnot 33 har man dessutom kommit fram till att fildelarna är något mindre benägna att köpa än icke fildelare när det gäller musik. För film är förhållandet omvänt men det ändå en mycket liten skillnad. Det finns alltså inga belägg för att pirater köper mer kultur. Däremot säger analysföretaget Mediavision att 25% av nedladdningarna skulle ha lett till köp om man inte kunnat ladda ner legalt. Detta är väl indikationer nog på att piratkopieringen är skadlig för upphovsmännen!

  1. Fredrika

   December 14, 2011, 22:03:17

   > “Det tror jag faktiskt inte alls att upphovsrättsindustrin är rädd för eftersom all form av laglig konkurrens kommer att vara bra för branschen på sikt..”

   Jaha, så om vi minskar upphovsrättsmonopolets inskränkningar i människors äganderätter, och legaliserar fildelningen även i Sverige, så den utgör laglig konkurrens på samma sätt som biblioteken utgör laglig konkurrens, så kommer den helt plötsligt vara bra, istället för som nu påstått dålig? Det hänger alltså på om en och samma handling är laglig eller inte, om den är bra eller inte?

   Eftersom bra saker självklart är bättre än dåliga saker så är ju det ett argument för att omedelbart legalisera fildelningen.

   Jamen då så. 😀

  2. Anna Troberg

   December 15, 2011, 08:34:32

   Hej Nej till Pirater!

   Rapporten bekräftar att det är fel att påstå att fildelare är snåla gratisätare. Den säger att fildelare köper minst lika mycket kultur som andra och att fildelning inte är det stora problem som andra gör gällande. Andra rapporter indikerar att pirater köper signifikant mer kultur än andra. Det finns en rapport från KTH som till exempel visar att fildelare går mer på konserter. Och en rapport från Norska Handelshögskolan som indikerar att fildelare köper väldigt mycket mer kultur än andra.

   Viktigast i sammanhanget är dock att Schweiz inte verkar vilja gå samma väg som Sverige gör utan helt enkelt inser att världen har förändrats. Om man lyssnar på svenska lobbyister och deras politiker, så skulle man kunna tro att det bara finns ett sätt att se på saken och så är det uppenbarligen inte och det tycker jag att folk har rätt att få veta.

 7. Nej till pirater och Piratpartiet

  December 14, 2011, 22:15:10

  “Jaha, så om vi minskar upphovsrättsmonopolets inskränkningar i människors äganderätter, och legaliserar fildelningen även i Sverige, så den utgör laglig konkurrens på samma sätt som biblioteken utgör laglig konkurrens, så kommer den helt plötsligt vara bra, istället för som nu påstått dålig? Det hänger alltså på om en och samma handling är laglig eller inte, om den är bra eller inte?
  Eftersom bra saker självklart är bättre än dåliga saker så är ju det ett argument för att omedelbart legalisera fildelningen.
  Jamen då så.”

  En fungerande marknad måste ha tydliga spelregler och följa lagen, det är väl ändå en självklarhet?

  Sen kan man diskutera vilka lagar man ska ha men DET är en helt annan fråga. Alla som funderar på att starta någon form av verksamhet måste kunna lita på att lagar fungerar så att man kan verka på samma villkor som konkurrenterna. Piratverksamhet och all annan form av illegal verksamhet vill ta genväger på olika sätt genom att åsidosätta lagen. Den formen av “konkurrens” hör inte hemma i en demokrati. Andra yttringar av detta är svartjobb, skattefusk och korruption.

  Ni pirater får verka hur mycket ni vill för att förändra lagen men fram till dess ska ni hålla er till lagen, annars kommer resultatet bara bli införandet av hårdare bud och det är inte statens fel utan de tvingas agera på förekommen anledning. Det är heller knappast mediaindustrins fel, de vill bara att lagar följs precis som alla andra som bedriver affärsverksamhet. Konkurrens ska ske via bättre produkter, reklam, varumärke m.m. och inte genom att bryta mot lagen, vilket är ett mycket fult och egoistiskt beteende.

 8. Jan

  December 15, 2011, 04:18:48

  Hej igen Piraten.

  Måste i alla fall ge dig kredd för att du blir mer o mer roande.
  Lite oroande för din hälsa blir jag dock mer o mer.

  Jag tar nog tyvärr tillbaka mitt undantag från Christians blogg angående din ADHD, det är nog tyvärr åndå att det är ett litet ADHD som spökar lite hos dig.
  Inget fel i det, det är bara att söka för bekymret.
  Men OBS! OM man själv inte tycker att det är ett ADHD ska man naturligtvis inte söka hjälp! (Tycker man inte att man har nåra kompulsiva behov att skriva dumheter överallt på nätet inom en viss kategori så har man ju inte!)….Tycker man i alla fall..*ler*
  Dock kanske man ska fundera på hur mycket skit man sprider på andras gårdar än sin egen ibland.Även om man gillar sin egen skit kanske inte andra vill ha den.
  Hoppas du kan tänka över det i alla fall Piraten.

  Puss o kram igen Piraten
  Jan

  1. Nej till pirater och Piratpartiet

   December 15, 2011, 07:17:18

   @Jan

   Eftersom du är pirat så får väl ditt personagrepp stå kvar i sedvanlig ordning. Hade det varit i min blogg så hade jag gjort en tydlig markering, oavsett om det var en pirat eller en anti-pirat som körde med ett sådant fult personangrepp.

   I övrigt ser jag det som ett bevis på framgång att vissa totalt saknar sakargument och hemfaller till personangrepp som i de allra flesta fall säger betydlig mer om den som gör angreppet än om den som angrips.

  2. Sten

   December 15, 2011, 07:18:34

   “Dock kanske man ska fundera på hur mycket skit man sprider på andras gårdar än sin egen ibland.Även om man gillar sin egen skit kanske inte andra vill ha den.”

   Oj, vilket strålande självmål.

  3. Anna Troberg

   December 15, 2011, 08:43:23

   Skärpning, Jan! På min blogg får man ha vilka åsikter man vill, men man får inte ägna sig åt personangrepp. Sluta med det eller bli blockad från att kommentera i en månad.

  4. Anna Troberg

   December 15, 2011, 08:46:24

   Nej till Pirater: Det där var ett tramsigt slag under bältet. Du kan knappast begära att jag ska sitta uppe dygnet runt och hålla koll på mina kommentarer. Jag tar itu med dem när jag kan.

   Du behöver för övrigt också fundera lite på hur du uttrycker dig. På min blogg får man som sagt ha vilka åsikter man vill, men man ska behandla dem man pratar med med respekt och inte förutsätta att de gör allt för att vara allmänt onda.

  5. Deep Blue

   December 15, 2011, 11:07:02

   Vad är detta för snurrigt prat? Den som snackar strunt verkar vara någon helt annan, och jag undrar om du verkligen försöker antyda att kompulsiva beteenden har med ADHD att göra. Varför drar du ens upp detta? Verkar irrelevant, men det är väl inte värre än att du söker hjälp för ditt besynnerliga beteende.

 9. Nej till pirater och Piratpartiet

  December 15, 2011, 17:35:46

  Anna,

  Jag hade tydligen fel om dig och jag ber om ursäkt för det. Jag uppskattar verkligen din markering mot personangrepp av den här sorten.

  OBS att jag blivit utsatt för hundratals liknande grova eller värre personangrepp av pirater i Christians, Ricks och i en del andra bloggar och aldrig någonsin har ansvariga för bloggen modererat eller på något sätt markerat att detta inte är acceptabelt. Detta är anledningen till att jag räknade med att exakt samma sak skulle ske här. Men nu gjorde det inte det och jag är glad att jag hade fel i detta fall.

 10. Elias.L

  December 19, 2011, 21:46:15

  “Som ni vet är jag mot illegal fildelning, därför att jag tycker artister ska kunna leva av det de jobbar med och det utan mellanhänder i form av spons och reklam i största möjliga mån. Jag tror helt enkelt att vi får bättre och friare kultur om kulturskaparen får betalt direkt av sin konsument.”

  Lite motsägelsefult, slutade följa Betner efter hans tal till kungen där han outade sig som fildelnings hatare.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *