Pages

Categories

Search

 

Regeringen och Socialdemokraterna delar ut en hård julklapp

by
December 15, 2011
Integritet, Politik
No Comment

Så var det dags att ta tag i FRA-debatten igen. Eller igen och igen förresten… FRA-lagen är en never ending story, som borde ha begravts för längesedan. Dessvärre blev det inte så, eftersom regeringen valde att mangla över oss vanliga medborgare, Journalistförbundet, Advokatsamfundet, Reportrar utan gränser, IT & Telekomföretagen, Svenska Kyrkan och en lång rad andra organisationer.

Faktum är att FRA-motståndet utgjordes av en aldrig tidigare skådad brokig samling av människor och organisationer som normalt undviker att stå på någon form av barrikad tillsammans. Men, den här gången gjorde de faktiskt det. De såg förbi annat de inte delar åsikt om och visade enad front mot FRA-lagen. Min tolkning av detta unika fenomen är att FRA-lagen är något som går stick i stäv med allt vi tror oss vara och representera. Helt plötsligt tvingades vi alla, oavsett vår bakgrund, erkänna för oss själva att vi lever i ett land som inte alls är lika fint och bra som vi gärna skulle vilja tro.

Jag tror att det tog rätt hårt på många av oss. För min egen del blev det livsavgörande. Jag kunde inte sitta bredvid och inte göra något längre. Jag var tvungen att göra något. Jag visste inte riktigt vad, så jag bloggade järnet och två år senare insåg jag att jag visst ägnade mig åt politik på heltid. Så kan det gå. Den dystra sanningen är nämligen att FRA-lagen bara är den fula ytan. Skrapar man lite, så hittar man andra otrevligheter, som till exempel Datalagringsdirektivet, som tar övervakning till nya och oanade höjder. Vi måste hugga tag i det här och jobba oss bort från övervakningssamhället. Vi måste hugga tag i det. Inte om ett halvår. Inte om ett år. Vi måste göra det nu.

I dag offentliggjorde nämligen regeringen och Socialdemokraterna en överenskommelse som går ut på att även Säpo och Rikskriminalpolisen ska få shoppa i FRA-shoppen. Det betyder att alla de fina löften som 2008 levererades för att få tyst på folk är bortglömda. De egna kongressbesluten är det tydligen också. De tror uppenbarligen att vi har flugminne eller att vi inte har tid att bekymra oss om övervakning mitt i julstöket.

Det sluttande planet har blivit lite brantare. Säpo griper redan folk på lösa boliner. Är det någon som tror att det blir bättre om de sitter med en massa signalspaning på hand när de inte ens kan läsa sina mejl ordentligt?

Regeringen och Socialdemokraterna levererade en jävligt hård julklapp till oss allihopa i dag. Det betyder att vi återigen måste ställa våra olikheter åt sidan och stå upp för ett fritt och öppet samhälle som respekterar människors personliga integritet.

Så slutar vi med en liten film som visar hur det lät då, på den tiden när vi pirater och andra var hysteriska foliehattar som pratade strunt när vi råkade nämna sluttande plan och ändamålsglidning:

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Scary Devil Monastery

  December 15, 2011, 17:36:49

  Tragiskt, men förutsägbart. Jag tror jag hade föredragit att få reda på att det bara var foliehatten som var på den gången. Att få bekräftat att det man befarade faktiskt sker…

  8-(

 2. Don Kongo

  December 15, 2011, 18:09:54

  Som sett på en facebook-vägg: motsatsen till överraskning är numera beatriceaskning, eller beaskning i förkortning.

 3. erik

  December 15, 2011, 18:33:20

  “De tror uppenbarligen att vi har flugminne eller att vi inte har tid att bekymra oss om övervakning mitt i julstöket.”

  Anna, tyvärr tror jag att det var precis det här de utnyttjade för att få igenom FRA lagen och tysta många kritiker. Folk i allmänhet är ofta okunniga och godtrogna i dessa frågor. Få har tid och möjlighet att sätta sig in i alla detaljer kring FRA, och djävulen återfinns som bekant oftast i detaljerna. Det räcker med andra ord att FRA förespråkarna klär in allt i ett vackert paket, medvetet undviker att nämna vissa detaljer och inte drar sig för att ljuga folk rakt i ansiktet vid behov.

  FRA förespråkarna jobbar likt upphovsrättsindustrins lobbyister som ofta tar hjälp av PR-byråer för att skapa en vacker fasad kring sina särintressen i syfte att undvika jobbig kritik från allmänheten.

 4. Nej till pirater och Piratpartiet

  December 15, 2011, 18:41:40

  Anna, jag tycker att du överdriver våldsamt, det här är ingen jättestor ändring. Vi vill väl heller inte ha statiska lagar som inte är anpassade till dagens verklighet.

  Det finns inget politiskt parti som kan lova att aldrig justera en lag, om om något parti skulle göra det så skulle jag inte rösta på detta för det skulle vara oseriöst.

  Man måste hänga med i tiden och justera lagar för att anpassa dem till nya förutsättningar eller för att ge önskvärd effekt eller förbättrad balans mellan olika parters behov och rättigheter. Vi gör olika bedömningar om var denna balans ligger och ni pirater får acceptera att en majoritet gör helt andra bedömningar än vad ni gör.

  1. Kloker

   December 15, 2011, 18:56:45

   >en majoritet gör helt andra bedömningar än vad ni gör
   Menar du att en majoritet av sveriges befolkning stödjer denna lagändring? Kan du redovisa källa för det påståendet?

  2. erik

   December 15, 2011, 19:09:03

   “Vi gör olika bedömningar om var denna balans ligger och ni pirater får acceptera att en majoritet gör helt andra bedömningar än vad ni gör.”

   Naturligtvis gör vi olika bedömningar. Men för att kunna göra en vettig bedömning måste man ha ett bra beslutsunderlag. Merparten av folket och riksdagsledamöterna visste ju knappt vad de röstade om. Utfrågningar som gjordes av media innan omröstningen visade ju på mycket bristande kunskaper om FRA lagen hos både allmänheten och riksdagsledamöterna som skulle rösta i frågan.

  3. Observer

   December 16, 2011, 11:54:20

   Det skulle i så fall innebära att även Journalistförbundet, Advokatsamfundet, Reportrar utan gränser, IT & Telekomföretagen, Svenska Kyrkan och ett flertal andra parter också “överdriver våldsamt” och det tror jag inte är fallet.

  4. Deep Blue

   December 17, 2011, 08:47:09

   Det är värre när en majoritet har fel än när en minoritet har fel. Inte för att jag tror att en majoritet vill ha ökad övervakning överallt. Det vore illa.

  5. Scary Devil Monastery

   December 19, 2011, 11:09:57

   Det är ingen jättestor ändring att ändra en gällande paradigm som säger “Varje medborgare garanteras att vara fri från obefogad övervakning” till ett paradigm som uttryckligen är “Varje medborgare garanteras att vara utsatt av obefogad övervakning”. Det stämmer.

   I praktiken blir konsekvensen enorm. Att du försöker förringa FRA och lagändringen genom att peka på detaljerna som orsakar denna massiva svängning gör inte argumentet bättre.

   Vad tänkte du göra för ditt nästa nummer? Förespråka att det inte vore en stor ändring att ta bort åklagaren och domaren ur en rättssak med hänvisningen att det är en försvinnande liten detalj? Vilket du ju hos Christian engström i och med IPRED exempelvis faktiskt har varit ihärdigt inne på.

 5. Bertil G

  December 15, 2011, 20:03:31

  Och hur länge till tänker media fortsätta att tiga om att två tidigare underrättelsechefer vid FRA sitter i FRA-domstolen och utfärdar spaningstillstånd på löpande band till sin förra arbetgivare?

  Som av en händelse råkar dessutom denna låtsasdomstol befinna sig i samma byggnad i Kista som Siun, dvs det gäng som förväntas kontrollera bland annat just tillståndsgivningen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *