Pages

Categories

Search

 

Dags att klippa Sarkozys kabel?

by
January 9, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Upphovsrättsdebatten har blossat upp igen de senaste månaderna. Det är mycket positivt.

Tidigare hängdes stora delar av den debatten upp på Pirate Bay. Det var naturligtvis både taktiskt och smart, men i ett mer långsiktigt perspektiv bättre om debatten lyfts från att inte bara handla om Pirate Bays vara eller inte vara. Det handlar ju om så mycket större saker.

Det är just de där större sakerna som har börjat bubbla upp till ytan nu och det är ett stort framsteg.

SvD har just nu en intressant artikelserie om fildelning, som jag tycker att ni ska läsa.

“Fängelse hotar en halv miljon fildelare.”

“Riskfritt för vardagspirater.”

“Privata bolag gör polisjobb.”

Om man läser de där artiklarna noga, så hittar man två generella linjer.

1. Det är socialt accepterat att fildela.

2. Åklagarna fiskar efter att få skruva åt tummskruvarna på fildelare ännu hårdare.

Den första punkten är positiv. Det betyder nämligen att vi kommer att vinna fighten. Lagstiftning brukar nämligen så småningom landa i att ganska skapligt reflektera vad folk accepterar eller inte accepterar. Det är en process som tycks uppstå ganska naturligt.

Den andra punkten är tråkigare, för den kommer att innebära att den naturliga processen kommer att försenas och det kan få en del otrevliga följdverkningar.

Fler människor kommer att släpas inför rätt för en handling som inte borde vara kriminaliserad. Det är ett stort problem på individnivå. På samhällsnivå är det ett stort problem, eftersom jakten på fildelare är den röda matta som övervakningssamhället just nu spatserar in i våra liv på.

Och medan jag satt här och funderade på det så kom det spännande nyheter från Frankrike. Det har nämligen visat sig att det har fildelats upphovsrättsskyddat material från minst 250 olika datorer inne i presidentpalatset. Det är ju en ganska grov förseelse om man ser på det med en upphovsrättsextremists ögon. Det kanske är dags att använda sig av Hadopi-lagen och stänga av presidentpalatsets internetuppkoppling.

Låter det knäppt att stänga av uppkopplingen? Det är det naturligtvis. Att sparkas ut från nätet är ett oerhört hårt straff i dagens samhälle, då det betyder att man kanske inte kan sköta sitt jobb, betala räkningar, sköta skolarbete, etc. Straffet står helt enkelt inte i proportion till brottet.

Trots detta tycker president Sarkozy själv att det är precis så man ska behandla folk som fastnat med fingrarna i internets underbara syltburk. Det kanske är dags att låta honom smaka sin egen medicin och se hur kul han tycker att den är.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Nicklas

  January 9, 2012, 13:21:22

  Nu har “staten” kommit till vägskälet där de måste välja snabbt.
  Antingen skrotar de HADOPI och ersätter de som redan fällts eller så får de dra ur sin egen nätverkskabel. Det kan ju inte vara så att lagen gäller olika för slott och koja.

  1. Moo

   January 9, 2012, 13:36:05

   “Det kan ju inte vara så att lagen gäller olika för slott och koja.”
   Tyvärr är det väl så det alltid har varit. Och troligtvis kommer det tyvärr alltid att vara så :(

 2. Mikael Nilsson

  January 9, 2012, 14:00:43

  Alltså, de kan väl klippa den kabeln utan större effekt. Det verkar ju inte som om franska regeringen är några vana nätanvändare precis .

 3. smen

  January 9, 2012, 19:07:25

  Jag frågar mig om det är så bra att det bubblar kring just fildelning nu. Kanske är jag ute och reser, men var det inte kring 13:e mars 2011 som DLD bordlades. Då är det väl hög tid att det börja sjuda kring det nu, så att det bubblar utav helvete när landsfadern försöker sälja in det eländet nästa gång

 4. Nej till pirater och Piratpartiet

  January 9, 2012, 21:24:36

  Nivån på straffet och chansen att åka dit styr också. Alla vet att blir man ertappad för snatteri så kommer kanske polisen hem, i alla fall lär någon kontakta föräldrarna. Kanske måste man även prata med en sociallassistent. Det här gör att många ändå drar sig för att snatta.

  Men som det fungerar nu med piratkopieringen så är det ju en försumbar risk att åka dit och straffen för de som gjort det har hittills varit löjligt låga. Det är som att blunda när snattarna härjar eller säga till dem att “aja baja, gör inte så… och förresten så kan du behålla chokladkakan, det skulle vara kränkande att inte låta dig äta den nu när du fått den….”

  Det behövs hårdare tag, då kommer också respekten för lagen att öka. När IPRED fördes in så sjönk nedladdningen dramatiskt. Tyvärr fick lagen ingen effekt, hade den fått det så skulle nedladdningen legat på en lägre nivå idag. SOPA, PIPA, allt är inte bra men mycket av det behövs. Det vi inte accepterar utanför internet ska vi heller inte acceptera på internet. Och piraterna brukar ju säga att samma lagar ska gälla på internet så där är vi ju överens.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *