Pages

Categories

Search

 

Vi måste rädda biblioteken från bokförlagen

by
January 9, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag älskar bibliotek. Det har jag alltid gjort. Det är min mammas förtjänst.

När jag var liten plockade min mamma med mig och min bror till Borlänge Statsbibliotek en gång i veckan. Där fick vi välja tre böcker var och vi fick välja precis vad vi ville. Det betydde rent konkret att jag varje vecka lånade någon skräckis som var illustrerad av Hans Arnold, någon lämplig bok om mumifiering och något bra av Maria Gripe eller något spännande om den franska revolutionen. Ja, jag var ett morbidt och märkligt litet barn.

Om jag någon gång får barn tänker jag också släpa iväg dem till ett bibliotek en gång i veckan. Det är en ypperlig familjetradition att bevara.

Svenska bibliotek har dock en hel del problem. Redan när jag var fjorton och var prao på ett litet bibliotek tillbringade bibliotekarierna fikapauserna med att förfära sig över bibliotekens tynande tillvaro med ständiga nedskärningar. Jag som var mer eller mindre uppvuxen på biblioteket förstod ingenting.

I min värld var det en fullkomligt otänkbar tanke att prioritera bort biblioteken. De var ju fantastiska. Det var där man lärde sig en massa. Det var där man fick möjligheten att besöka andra världar och leva sig in i andra människors vardag. Det var ett ställe där man växte som människa. Bibliotekarierna som hasade runt på den ljuddämpande heltäckningsmattan med sina små bokhyllor på hjul iförda manchester-kavajer med skinnlappar på armbågarna eller mjuka Gudrun Sjödén-kläder med träbroscher var det närmsta superhjältar jag hade i mitt liv.

Dagens bibliotek har fått en alldeles ny utmaning att tampas med: utlåning av e-böcker. Biblioteken vill gärna låna ut e-böcker, men bokförlagen sätter käppar i hjulet. Just nu måste biblioteken betala 20 kronor per utlån till e-boksdistributören Elib. I takt med att människor läser fler och fler e-böcker är detta en avgift som kommer att ta kål på biblioteken om inget görs.

I Skellefteå, och säkerligen på andra ställen, har detta resulterat i att biblioteken tvingas begränsa människors möjligheter att låna e-böcker. Det är helt enkelt ekonomiskt ohållbart att låna ut e-böcker. Ewa Lilja som är bibliotekarie i Skellefteå är med all rätt bedrövad:

Vi vill ju att folk ska låna e-böcker. Kruxet är att hitta en smidigare lösning.

Så hur ser då det kruxet ut? Jag har bloggat om det tidigare på min blogg på Nyheter24: “Förläggareföreningen suger ut biblioteken“. Där berättar jag lite mer om hur Förläggareföreningen vill att e-bokslån ska hanteras:

Förläggareföreningen har tydligen lagt fram ett förslag på hur e-böcker ska få lånas ut på biblioteken. Jag rekommenderar att ni sätter er innan ni läser vidare. Har ni ett säkerhetsbälte bör ni nog sätta på det med.

Förläggareföreningen föreslår att man delvis ska likställa digitala böcker och pappersböcker. Man vill bland annat att:

“…biblioteken köper en utlåningslicens för varje titel. Varje licens motsvarar ett exemplar av boken och kan bara lånas ut till en person i taget.

Till detta läggs en begränsning, antingen så att licensen bara gäller för utlåning under en viss tid, eller för ett visst antal utlån. Därefter måste den förnyas.”

Förläggareföreningen anser alltså i korta ordalag att vi ska låtsas som om ingenting har hänt. Vi ska strunta i att tiderna förändras och att utvecklingen gått framåt. Vi ska låtsas att en digital fil fungerar på samma sätt som en pappersbok för att de ska kunna vinna kortsiktig ekonomisk vinning.

Förläggareföreningens agerande är ungefär lika konstruktivt som att låtsas att en tryckt bok är en illuminerad vellumhandskrift. Eller varför inte låtsas att en papyrusrulle är en lertavla med kilskrift?

Vid alla dessa teknikskiften har inte bara sättet vi skriver på, utan även hur vi distribuerar det skrivna ordet förändrats radikalt. Det är märkligt att tro att den digitala teknikens intåg skulle vara ett undantag. Än märkligare är det att tro att dagens författare och förläggare skulle vara mindre kapabla att anpassa sig efter en ny verklighet än vad deras föregångare har varit. Jag tycker faktiskt inte att det gör en massa duktiga personer inom bokbranschen rättvisa.

Varje person som gör sig besväret att ta sig till ett bibliotek för att låna böcker av papper eller i digital form är en person som det ligger i varje förläggares intresse att ta väl hand om. Varje unge som lånar en bok på sitt lokala bibliotek är den bästa framtidsinvestering en förläggare kan önska sig. Varje sak som gör bibliotekens arbete lättare är en bra sak för bokbranschen. Ett boklån är inte förlorad försäljning. Det är en möjlighet till ökad försäljning.

Dessvärre vägrar Förläggareföreningen och många bokförlag inse detta. Elib, som får de där 20 kronorna för varje bok ägs inte speciellt förvånande av av Bonnierförlagen, Natur & Kultur, Norstedts förlagsgrupp och Piratförlaget. Det är snabba cash som spökar. Långsiktiga investeringar tycks de ha tappat intresset för.

I det här sammanhanget kan det för även vara intressant att nämna att till exempel Bonnierförlagem i princip hotade och tvingade sina författare att skriva under urdåliga e-boksavtal. I min ovan nämnda bloggpost berättade jag vad Theodor Kallifatides tyckte om behandlingen:

Det är ingen hemlighet att många förlag gjort en poäng av att försöka köra över sina författare vad det gäller just e-boksavtalen. Theodor Kallifatides beskrev det e-boksavtal som Bonnier tvingade på sina författare som ”att bli påsatt”. Han har en poäng, speciellt med tanke på att avtalet ”förhandlades” fram enligt principen: ”Skriv på eller lämna Bonniers”. Sådant kan man kosta på sig när man är Bonniers.

Jag ville bara nämna det om någon trodde att Förläggareföreningens agerande möjligen skulle kunna bottna i någon sorts omsorg om författarna. De skiter i dem. Man har inte ens frågat författarna vad de tycker om saken. Det berättar Författarförbundets ordförande, Mats Söderlund.

Nu kom jag på att jag ljög när jag sa att bokförlagens tilltag var en ny utmaning för biblioteken. Det är det inte. Redan när de första folkbiblioteken kom på 1800-talet förfärade sig bokförlagen enligt principen “Läsa GRATIS?! Då kommer ju ingen någonsin att köpa böcker mer och då kommer INGEN att skriva en enda bok till!” Och som ni alla vet har det inte skrivits eller köpts en enda bok sedan dess… Ja, herregud… Påminner resonemanget om en annan aktuell debatt?

Piratpartiet i Södertälje har intresserat sig speciellt för just bibliotekens situation och har tagit fram förslag på hur situationen skulle kunna förbättras. Jag följer det arbetet med spänning och vill gärna få in så mycket feedback som möjligt på det från er som jobbar inom biblioteksvärlden. Era erfarenheter är oerhört viktiga för oss i arbetet med att formulera konkret sakpolitik som kan göra biblioteken till den centrala del av det nya kulturlandskapet som de borde vara.

Biblioteken är guldgruvor. De måste värnas. De får inte utarmas för att Förläggareföreningen och bokförlagen inte förstår att bibliotekarierna, dessa tappra hjältar i mjuka kläder och fotriktiga skor, antagligen säljer mer böcker åt dem än vilken gigantisk pr-kampanj som helst. Något måste göras, för så här kan vi ju faktiskt inte ha det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Daniel Strömholm

  January 9, 2012, 18:48:02

  Sen kan man diskutera om det är positivt för bibliotekens rent fysiska lokaler och verksamhet att e-böcker blir ett populärare alternativ. E-böcker utgör också en del av en vidare klassproblematik. Det får inte vara så att biblioteken underfinansieras eller missgynnar de som inte har ekonomiska medel att ha en e-boksläsare. Detta har inte explicit med ditt inlägg att göra, men är också ett intressant diskussionsområde. För att knyta an mer till vad som skrivits ovan, så håller jag helt med dig: kunskap ska inte begränsas eller låsas in. Det duger inte behandla det digitala på samma vis som det analoga (något man inom musikbranchen fått hantera med varierade resultat). När teknik möjliggör att man förenklar åtkomsten av kunskap är det inte en rimlig reaktion att dra i handbromsen. Det är både dumt och farligt.

 2. Nej till pirater och Piratpartiet

  January 9, 2012, 21:08:44

  Trenden pekar ju mot mer och mer e-böcker och det går ju numera att läsa på de flesta plattformar, smartphones osv, man behöver inte ens en speciell läsplatta.

  Jag tycker att det är utmärkt att det betalas ersättning för varje lån, sen kan man förstås kräva andra typer av avtal så att mer går till författaren istället för till Elib.

  Vad gäller Piratpariet i Södertälje, deras förslag är ju knappast något som fungerar. Remixa… Och ta sista punkten:

  “Förlagen och upphovsrättsinnehavare får tjäna pengar på att sälja sina alster.”

  Fler och fler utnyttjar möjligheten att läsa elektroniskt. Jag köper nästan aldrig pappersböcker (mest facklitteratur i så fall) utan läser mycket från Elib och tycker att det är alldeles utmärkt. Har jag lånat en bok via Elib så skulle jag aldrig köpa den, jag kan ju låna den igen om jag skulle vilja. Fast jag läser hellre något nytt.

  Det är helt rätt att ta betalt för varje lån, även för e-böcker. Och att det fortsätter att finnas bra DRM-skydd för e-böcker så att de inte drabbas lika hårt som musikbranschen. Det går alltid att gå runt skydden men med en aktivare bekämpning av piratkopieringen så går det att motverka det värsta även om man förstås inte få bort precis allt.

  Det är på tiden att något händer, upphovsmännen är idag helt rättslösa när det gäller musik och film, vi har lagar som inte fungerar. SOPA, PIPA osv är nödvändiga, det vi inte accepterar utanför internet ska vi heller inte acceptera på internet. För böcker fungerar det ändå någorlunda bra, antagligen för att piraterna inte orkar läsa så mycket böcker. Det gäller att se till att det fortsätter att fungera för e-böcker så att inte författarna också bli rättslösa. Man får skämmas för att bo i ett land där rättstaten inte fungerar utan det är de kriminellas villkor som gäller.

 3. Anders

  January 9, 2012, 21:34:16

  “accepterar utanför internet ska vi heller inte acceptera på internet”

  Håller fullständing med, det är det vi pirater kämpar så hårt för, posten skall inte vara ansvarigt för vad vi skickar mallan varandra , telia skall inte vara ansvariga för vad vi säger till varangra i tele fån och bredbandbolagte inte för vad vi skickar för mail.

 4. Christopher Carrion

  January 9, 2012, 23:21:28

  Jag tankade ner alla Harry Potter böckerna i ljudboksformat för något år sedan. Hade inte läst dem tidigare. Jättesmidigt att lyssna på mp3-spelaren när man satt på tåget till och från jobbet.
  När sista boken kom, laddade jag ner den i pdf-format samma dag som den släpptes (eller var det dagen innan?), och läste ut den på datorskärmen.
  För övrigt så står nu hela bokserien fint och prydligt här i bokhyllan.
  Nu till det intressanta: Varför köpte jag dem?

  1. Daniel

   January 10, 2012, 10:10:58

   – För att det är underhållande böcker
   – För att det visar folk som besöker dig vad du uppskattar och tycker om
   – För att det är fint med böcker
   – Man kan aldrig ha för många böcker
   :-)

 5. Dennis Nilsson, Piratpartiet

  January 10, 2012, 05:12:51

  Intressant. Herrarna och damerna i Bokförläggarföreningen (läs Bonnierförlagen, Natur & Kultur, Norstedts förlagsgrupp och Piratförlaget) kommer inte att ändra sig i första taget. “Nej till pirater” är representantiv för detta skråväsendes teknikfientlighet och demokratur-kramande.

  I en BBC-dokumentär som handlade om teknik-utvecklingen under 1700 och 1800-talen, så var det samma negativitism som idag. Först när gamarna, förlåt gamlingarna hade dött ut, så öppnades vägen för förändringar i samhället.

  Det är där vi är idag.

  APROPÅ BIBLIOTEK:
  Det största och bästa biblioteket, sedan biblioteket i Alexandria, är Internet och fildelningen. Det bästa med det att det biblioteket inte finns på någon specifik plats, utan är utspritt på alla användares datorer, runt hela jordklotet, och kan därmed inte brännas ned som dåtidens “Nej till pirater och Piratpartiet” gjorde med biblioteket i Alexandria.

  Vill man få inspiration till hur man skall kunna finansiera sitt skrivande så är Kickstarter en mycket bra väg att gå. Läs mer här; http://kickstarter.com

  Det är ett mycket bra sätt att bygga och utöka människans samlade kunskaper och kultur på.

 6. Daniel

  January 10, 2012, 10:17:41

  Tack för att du påminde mig om Hans Arnold och hans fantastiska teckningar. Den första jag såg var nog omslaget till “Frankensteins faster” av Allan Rune Petterson, och den boken hade jag glömt. Läste den på lågstadiet, nu måste jag nog hitta och läsa om den!

 7. nef

  January 13, 2012, 22:53:53

  Inte så mycket med inläggets själva kärnämne att göra, men visst var det vål så att det mesta skrivet av Maria Gripe oftast illustrerades av Hans Arnold? Iaf i de veckotidningar morsan hade. *teflonminne*

  Och förresten–“morbidt”? Skriver du “absurdt” också? 😛Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *