Pages

Categories

Search

 

Regeringens attitydproblem drabbar inte bara transsexuella

by
January 12, 2012
HBTQ, Integritet, Politik
No Comment

Makt är en komplicerad historia. Det har jag bloggat om tidigare.

Om man tittar på den svenska blockpolitiken, så kan man kortfattat säga att den fungerar ungefär så här:

Stort parti bjuder in mindre partier i hopp om att få regeringsmakten. De små partierna tackar snällt ja och ger upp större delen av sin politik för att driva det stora partiets politik. För att det lilla partiet och dess väljare inte ska begrunda allt de de givit upp för att få nosa på makten allt för mycket, så slänger det stora partiet då och då till dem små godbitar i form av frågor som det stora partiet tycker är små skitfrågor och inte bryr sig om.

Problemet är att det inte är vidare demokratiskt att låta en liten minoritet köra över hela riksdagen för att de ska ha något att skriva hem till sina väljarna om.

Problemet är att det aldrig är en liten skitfråga för de personer som beslutet drabbar.

Problemet är att även om du inte drabbades direkt den här gången, så kanske du gör det nästa. I byteshandeln mellan de stora och de små som hellre behåller makten än moralen finns det inget som är riktigt heligt.

Det här händer ganska ofta. Nu har det hänt igen. Det finns en bred majoritet i riksdagen som vill ta bort tvångssteriliseringen av transsexuella, ändå bryter regeringen mot både Moderaternas och Folkpartiets partibeslut i frågan och slänger åt KD ett köttben för att de ska få känna att de minsann har lite makt de med. Den här gången är det de transsexuellas rättigheter som offras på maktens altare. Vems rättigheter är det nästa gång?

Jag kan inte tolka det hela på något annat sätt än att regeringen tycker att tvångssterilisering är en liten skitfråga som man både kan ha och mista. Man har återigen tydligt visat att man har ett ganska svalt intresse för både demokrati och människors lika rättigheter. Detta ointresse är ett djupt rotat attitydproblem hos regeringen och det är det som ligger till grund för alla integritetskränkade beslut man fattat de senaste åren. Man bryr sig helt enkelt inte speciellt mycket om människor. Man bryr sig om makt.

Regeringens taskiga attityd drabbar inte bara transsexuella. Det drabbar alla. Förr eller senare. Vi sitter alla i samma båt. Jag hoppas innerligt att detta faktum kommer att avspegla sig i reaktionerna till det här märkliga beslutet. Ingen ska behöva kämpa allas kamp ensam.

Utan en väl fungerande opposition spelar regeringen just nu solo och dribblar Sverige mot en dyster framtid. Viljan att övervaka medborgarna och idén om att man kan dela upp medborgarna i A- och B-lag med olika rättigheter är en osedvanligt dålig kombination som det inte kommer att komma något gott ur. Om vi ska kunna mota Olle i grind och stoppa deras framfart, så måste vi hjälpas åt att uppmärksamma varje fulspel oavsett om vi är personligt drabbade eller ej.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Patrik

  January 12, 2012, 14:41:27

  Frågan är hur man kommer till rätta med den här satans byteshandeln…

 2. johansson

  January 12, 2012, 15:05:09

  Ju färre det drabbar, desto viktigare att man är överrens! För ett fåtal har svårt att sätta någonting emot.

 3. ANNM

  January 12, 2012, 18:01:20

  Men är inte det “problemet” väldigt likt piratpartiets vågmästarstrategi?

  Jag ser inget demokratiskt problem med att beslut tas efter förhandlingar istället för att alla röstar som de egentligen tycker i varje fråga. Det är så det fungerar i flerpartisystem.

  Att kristdemokraterna har motbjudande åsikter i de flesta frågor och ibland lyckas förhandla till sig röster från de övriga regeringspartierna är visserligen ett problem, men ett helt annat problem.

  1. Anna Troberg

   January 13, 2012, 08:54:59

   Hej Annm!
   En mycket viktig skillnad är att Piratpartiet som ett fokusparti har varit extremt tydliga med vilka frågor vi kommer att driva. Vi har inte lovat guld och gröna skogar om allt och inget, för att sedan bara släppa 90% av det. De som har röstat på oss har vetat exakt vad de kommer att få för rösten.

   Sedan kan jag inte tänka mig att PP någonsin skulle rösta för att dela upp medborgare i A- och B-lag. Lika rättigheter är djupt rotat i det vi arbetar med.

   Eftersom det parlamentariska läget ser helt annorlunda ut inför 2014 håller vi också på att diskutera vågmästarstrategin. Vår taktik måste anpassas efter det läge som finns. Det är en fråga som jag hoppas att medlemmar, ledning och styrelse kommer att prata mycket om framöver.

 4. Jerker Montelius

  January 12, 2012, 19:06:44

  Vad är argumeten FÖR tvångssterilisering? Eller är det också medicinsk omotiverat?

 5. Rickard Söderberg

  January 13, 2012, 08:18:01

  Word

 6. Jonas B.

  January 13, 2012, 14:05:53

  Kan vi inte brännmärka transsexuella istället? Eller tatuera en märkning i pannan? Det verkar ju så mycket enklare och ärligare liksom. Tvångssterilisering känns så 1800-tal. Plus att vi får fler barn i samhället också och det är ju välkommet.

 7. Patrik BP Andersson

  January 14, 2012, 23:33:15

  Vad då “tvångssterilisiering”?
  Ska PP nu ägna sig åt samma ohederliga omstöpande av ord som upphovsrättsmaffian med deras “kopiering = stöld” istället för att säga vad det EGENTLIGEN handlar om: transsexuellas rätt att inte genomföra ett könsBYTE utan att istället få ett könsTILLÄGG, d.v.s. att som artificiella hermafroditer kunna välja vilket kön de juridiskt vill tillhöra.

  1. Anna Troberg

   January 15, 2012, 10:15:07

   Hej Patrik!
   Den absolut viktigaste grundpelaren i en demokrati är att alla männskor har samma rättigheter, att man inte sorterar in människor i A- och B-lag. Varje gång den indelningen görs förlorar vi alla någonting viktigt, oavsett vilket lag vi hamnar i. Vi förlorar en liten del av vår mänsklighet.

   Varje dag opereras tusentals människor i Sverige för att av olika anledningar må bättre och kunna leva bättre och lyckligare liv. Av någon outgrundlig anledning är det dock bara transsexuella som tvingas sterilisera sig för att få en operation för att må bättre. Varför?

   Varken du eller jag har att göra med hur någon ser ut mellan benen. Faktum är att vi inte vet hur de flesta omkring oss ser ut där. Och vi bryr oss inte. Däremot verkar det finnas någon sorts fixering vid hur just transsexuella ser ut kombinerat med en tro på att det på något sätt skulle påverka deras möjligheter att bli bra föräldrar.

   Det handlar inte om att någon får ett könsorgan med extra allt. Det handlar om att få möjligheten att leva som den man är och om att, om medicinskt möjligt, få bevara den möjlighet att fortplanta sig som man redan har även efter ett könsbyte.

   Jag tycker att ditt ordval “artificiella hermafroditer” är tämligen gräsligt, men låt oss ponera att du ändå har rätt i din tolkning. Hur berör det dig om din granne är en “artificiell hermafrodit”? Hindrar det dig från att leva ditt liv? Skadar det dig?

   Om inte, live and let live, för om du inte gör det, så kan det vara du som hamnar i B-laget nästa gång samhället justerar laguppställningen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *