Pages

Categories

Search

 

Drougge och Troberg i SvD Kultur: "Sluta spana efter den tid som flytt"

Drougge och Troberg i SvD Kultur: "Sluta spana efter den tid som flytt"

by
January 19, 2012
Bibliotek, I media, Kulturpolitk, Politik
No Comment

Det rasar en viktig kulturdebatt om bibliotekens möjlighet att låna ut e-böcker på SvD Kulturs debattsida.

Debatten inleddes med att Författarförbundet ville att man ska låtsas att e-böcker är gjorde av papper och bara tillåta ett lån i taget av en e-bok. De fick snabbt mothugg av förläggaren Anna Vogel som ifrågasätter förlagsägda e-boksdistributören Elibs monopolställning och efterfrågade bättre alternativ.

I dag ger Unni Drougge och jag oss in i debatten genom att vänligt, men bestämt uppmana Författarförbundet att sluta spana efter den tid som flytt.

Man kan inte låtsas som om utvecklingen inte gått framåt. Man får inte stympa nya fantastiska möjligheter genom att tvinga in det nya i det förflutna. Faktum är att det inte går. Tiden och utvecklingen har alltid sin gång.

Förläggareföreningen har dessutom ännu en viktigt sak att beakta. De måste kunna vara goda representanter för de unga, nya författarna. De författare som inte vill sätta på sig de traditionella förlagens korta koppel, utan hellre använder de nya möjligheterna. Om de inte känner sig representerade av Författarförbundet kommer de att vända sig någon annanstans och det är en dålig framtidsinvestering för Författarförbundet.

Nåväl, hela artikeln kan ni läsa här. Det har kommit igång en intressant diskussion i kommentarsfältet, som jag följer och deltar i med stort intresse. Var med du också!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Deep Blue

  January 19, 2012, 21:47:43

  Att tillåta en e-book att lånas ut endast en gång i taget är att motsätta sig alla möjligheter som ny IT erbjuder mänskligheten. Om man sänkte royalty per lån och samtidigt låt hur många som helst låna boken så tror jag att alla tjänar på det.

  Har man möjligheten till överflöd så ska man väl inte försöka skapa artificiell brist?

 2. Kloker

  January 21, 2012, 04:59:16

  Väl skrivet, Anna! Bonuspoäng för formuleringen “författare som inte vill sätta på sig de traditionella förlagens korta koppel”.

 3. ANNM

  January 21, 2012, 20:19:43

  Naturligtvis bör man också lägga in en dags fördröjning för varje email som skickas, med en eller två dagars tillägg för slumpvis utvalda mail. Och om man mailar för stora bilder så måste mottagaren gå med en diskett till närmsta server och hämta dem. 640K är väl en lagom gräns? Det borde räcka för alla.

 4. Daniel

  January 23, 2012, 10:56:15

  Det här har legat i min “att läsa”-lista några dagar. Började med att tappa hakan till ingressen på debattartikeln:
  “Bibliotekens tryckta böcker kan bara lånas ut en gång i taget. Det är en välfungerande modell som borde tillämpas även på e-böcker, skriver Författarförbundets Mats Söderlund och Louise Hedberg.”

  Eh, ja, eh, oj, eh. Jag saknar ord. Alltså, de skygglappar dessa människor går runt med lär ju kunna orsaka solförmörkelse…. Jisses.

  Nu ska jag läsa det ni skrivit på SvD.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *