Pages

Categories

Search

 

Fixa inga pitypartyn för Zlatan och Bonniers

Fixa inga pitypartyn för Zlatan och Bonniers

by
January 26, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Och knappt hade jag hunnit förfäras färdigt över att Författarförbundet ger sig på biblioteken och kallar biblioteksbesökare “gratisätare som frossar på andras bekostnad” förrän jag fick en länk till den här artikeln i DN: “Bokbranschen tar strid om e-böcker“.

Norstedts och Piratförlaget har bestämt att lägga tre månaders karens på bibliotekens möjlighet att låna ut e-böcker. Fler förlag överväger att göra samma sak, eftersom de anser att våra svenska folkbibliotek är “ett statligt, subventionerat, helt lagligt Pirate Bay.”

Mjaha… Då är det väl bara en tidsfråga innan stämningarna börjar hagla över våra bibliotek också för att de gör sitt bästa för att mot förlagens vilja utföra det uppdrag de har att göra kultur tillgänglig för människor.

Mest intressant är dock att man lyfter fram utlåningen av “Jag är Zlatan” som en “chockvåg”. Denna chockvåg har satt skräck i förlagen. Aldrig tidigare har människor lånat en e-bok i sådan omfattning i Sverige. Det kan ju bara betyda en sak, eller hur? INGEN kommer någonsin att köpa boken! Eller vänta nu…

Redan innan julförsäljningen hade satt igång meddelade Bonniers att man hade sålt 415 000 ex av boken. Martin Ahlström på Bonniers beskriver denna försäljning som “förlags- och branschhistoriskt”.

Jag kan inte låta bli att undra vad det är som är så chockartat i detta att man nu gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för bibliotekens e-boksutlåning. En “förlags- och branschhistorisk” försäljning är inte ett problem att lösa. Det är möjligen en nöt att knäcka: Hur kan vi uppnå detta igen? Kan det möjligen ha att göra med att stor utlåning leder till god spridning via pr-världens heliga graal, word of mouth? Är det i så fall inte ganska korkat att försöka begränsa utlåningen? Borde man inte istället uppmuntra den?

Arrangera inga pitypartyn för Zlatan eller hans förlag. Det är inte synd om dem. De skrattar hela vägen till banken. De förtjänar ett stort grattis för ett väl utfört jobb. Det är däremot synd om de svenska biblioteken som står under attack från de som representerar dem som tjänar allra mest på deras verksamhet: författarna och förlagen.

Jag hoppas verkligen att alla författare och bokförlag som just nu inte känner att de representeras speciellt väl av sina intresseorganisationer ställer sig upp och säger det. Jag är nämligen säker på att det är många som delar min vurm för biblioteken och deras uppdrag och som inte tycker om den situation som nu uppstått.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. peter

  January 26, 2012, 14:18:02

  Därför köper jag (nästan) bara böcker från Baen numera. DRM fria eböcker och de släpper äldre böcker gratis. :-)

 2. Skadlig

  January 26, 2012, 14:54:10

  Jo Baen är riktigt bra och trevliga. Köpt mycket från dem tack vare deras gratisböcker. Önskar dock att det fungerade att ladda ner böcker från dem via min mobil. Lite irriterande. Vet att man hustru annars hade köpte böcker direkt från dem mer.

 3. manen

  January 26, 2012, 15:39:19

  antar att de(förlagen) plöjde ner en massa pengar i hopp att det skulle komma ränta med när e-boksmarknaden äntligen skulle ta fart, lit’ synd att de valde å lita på sin’ egna glädjesiffror än motvalls jävlar :)

  1. Deep Blue

   January 26, 2012, 21:00:43

   Det absurda är att de vill ta ut högre priser för böcker som inte ens behöver printas, bindas och transporteras.

 4. Jörgen L

  January 26, 2012, 16:47:33

  Så länge förlagen ska ha 20:-/ per lån så känns det som att det är en bra affär för biblioteken ifall förlagen stänger sin e-boksportal för dem.

  Läsarna kommer istället att vänja sig vid att söka rätt på böckerna på fildelningssiter och lära sig hur man rippar DRM-skadade e-böcker…

  Ur förlagens synpunkt kanske inte det är det man eftersträvar. men det är ju det som blir effekten.

  Högst egendomligt att de inte lyckas lära sig nåt av musik- och filmdistributörernas megafail…

 5. Nej till pirater och Piratpartiet

  January 26, 2012, 17:28:46

  Du skriver att Författarförbundet kallar biblioteksbesökare “gratisätare som frossar på andras bekostnad”. Jag kan inte hitta det uttalandet, dock att du har skrivit det. Kan du peka på källan till detta eller är det något du bara hittar på?

  Angående 3 månaders karens så tycker inte jag att det är något problem eftersom det ändå handlar om en gratis tjänst som samhället bekostar. Jämför med utlåning av en vanlig bok, den kan vara utlånad i flera månader innan du får den i din hand. Boken blir inte ett dugg sämre för att man väntat i 3 månader.

  1. dib

   January 26, 2012, 17:38:32

   http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/varfor-ska-dikten-vara-gratis_6797765.svd

   Citet länkar direkt till ett bloginlägg, bloginlägget länkar direkt till debattartikeln skriven av ordförande i Sveriges Författarförbund. Två klick.

  2. Anonym

   January 26, 2012, 20:13:11

   @dib Du kan ju inte räkna med att han anstränger sig så pass att han faktiskt följer länkar och läser på – mycket bättre att anklaga Anna att hon hittar på.

  3. Nej till pirater och Piratpartiet

   January 26, 2012, 20:27:55

   Nu hittade jag det. Och kan konstatera att Anna Troberg vränger fakta ännu en gång. Det är fullständigt uppenbart att man med gratisätare inte menar de som lånar på biblioteken, man menar ju piraterna.

   “Den framväxande e-boksmarknaden måste skyddas från alla former av pirateri.”

   “Med Unni Drougges och Piratpartiets sjöröveri rämnar hela fundamentet för upphovsmän, som redan i dag ligger på pinsamt låga inkomstnivåer. “

  4. Kloker

   January 26, 2012, 23:47:14

   >”Hur omfattande e-lånen kan bli handlar i slutändan om hur mycket staten är villig att lägga på den potentiella kunskapsrevolution som ligger inbäddad i den här tekniken.”
   Ett klassiskt vänsterargument. “Skicka räkningen till staten så blir det gratis! Smart va?”

   >”Det är inte författare eller översättare eller ens förlagen som bromsar utvecklingen.”
   Näe. Inte om man pratar tvärtomspråket.

   >”Det är alla gratisätare som vill frossa på andras bekostnad.”
   Vänta lite här nu. Pratar han om piratpartiet eller om förlagen?

 6. Erik Lönroth

  January 26, 2012, 18:13:11

  Vill man inte ha bibliotek i framtiden, då lyssnar man på Författarförbundet.

  Vill man ha bibliotek i framtiden, då lyssnar man på Piratpartiet.

  Det är så enkelt.

 7. Deep Blue

  January 26, 2012, 20:58:49

  Så vi har tappat perspektiven, eller prioriteringarna… eller nånting annat, så till den milda grad att bibliotek anses som något ont?

  Jag har alltid trott att alla människor numera anser att bibliotek är självklara institutioner i välmående samhällen, i samhällen som som värderar kunskap, utveckling, konst och kultur. Men nu är det till och med ok att attackera biblioteken?

  Jag vet inte vad jag ska säga.

 8. Micke K.

  January 27, 2012, 05:30:51

  …å så en liten avsides notering… läste nyligen nånstand att det ligger ett vilande förslag (som väntar på rätt tillfälle att smygas igenom?) i riksdagen om att begränsa alternativt avskaffa allemansrätten… sug på den ni… inga bibliotek och ingen skog och mark för “pöbeln”… Sverige är fantastiskt… :-(

 9. Calandrella

  January 30, 2012, 16:48:56

  Hmm… Kan det vara så att våra meningsmotståndare, när de hör våra paralleller till etablerade fenomen som väl liknar nya fenomen, faktiskt börjar angripa även de gamla fenomenen efter ett tag?

  Förr kritiserades fildelningen. Vi jämförde med biblioteken. Nu kritiseras biblioteken.

  Förr kritiserades brevhemligheten på Internet. Vi jämförde med brevhemligheten utanför Internet. Nu kritiseras brevhemligheten utanför Internet. ( http://viktualiebrodern.wordpress.com/2012/01/24/organiserad-kampanj-for-att-riva-upp-brevhemligheten/ )

  Det är i så fall onekligen… märkligt.

 10. Johannes Gutenberg

  January 31, 2012, 08:47:29

  Bra inlägg Anna. Som sagt de hade redan innan sålt 415 000 ex av boken, det är helt otroligt. Det finns inga gränser för vår girighet.. Ge bort böckerna, som jag. Som PirateBay irl.

 11. johansson

  February 1, 2012, 13:27:34

  Gråter hela vägen till banken brukar man väl säga? Skrattar hela vägen till banken, vad skulle det betyda?

  1. Anna Troberg

   February 1, 2012, 17:18:36

   De skrattar naturligtvis hela vägen till banken för att det väntar fina feta bankkonton där. Det trodde jag framgick ganska tydligt. 😉

 12. Anders Troberg

  February 1, 2012, 15:14:21

  “eftersom de anser att våra svenska folkbibliotek är “ett statligt, subventionerat, helt lagligt Pirate Bay.”

  Tja, bortsätt från att vi har ett mutat rättsväsende som inte förstår p2p-teknologi eller yttrandefrihet, så är det väl rätt. Biblioteken är statliga, subventionerade och precis som The Pirate Bay helt lagliga. Vad är problemet?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *