Pages

Categories

Search

 

Nyhetsbrev – Tema ACTA

by
February 1, 2012
Integritet, Kulturpolitk, Nyhetsbrev, Politik, Upphovsrätt
14 Comments

På lördag den 4 februari kommer det att demonstreras mot Acta runt om i landet. Mer info om tid och plats finns på respektive demonstrations Facebook-sida:

Stockholm
Malmö
Helsingborg
Göteborg
Umeå
Kalmar
Sundsvall
Värmland
Borlänge

Jag (Anna Troberg) och vår EU-parlamentariker, Christian Engström, kommer att tala vid demonstrationen i Stockholm.

Jag hoppas att så många som möjligt kommer att ge sig ut och demonstrera mot Acta, men vi behöver göra mycket mer än så. Vi måste ägna oss åt lite hederlig opinionsbildning. Det betyder att jag nu vill se massor av insändare om Acta i lokalpressen. Information om hur ni skriver insändare och får in dem i tidningen finns i textform och videoform.

Flyers för utskrift finns här. Vill ni värva fler medlemmar finns det värvningskort att skriva ut här.

Här kommer dessutom lite kort info om Acta som ni kan använda er av när ni skriver insändare. Informationen finns även här, om ni vill ha en länk att ge era kompisar.

Vad är Acta?

Acta – Anti-Counterfeiting Trade Agreement – är ett handelsavtal mellan EU, USA och flera andra länder som är tänkt att stävja handeln med kopior av till exempel märkeskläder och väskor. I avtalet har man även bakat in diverse olika åtgärder för att stävja delning av upphovsrättsskyddat material på nätet.

Hur förhandlades Acta fram?

Hemliga förhandlingar
Acta har förhandlats fram i största hemlighet bakom stängda dörrar av byråkrater och upphovsrättslobbyister. Våra folkvalda EU-parlamentariker har aktivt hållits ovetande om förhandlingarna under arbetets gång, samtidigt som man tillåtit upphovsrättsindustrins representanter att sitta med vid förhandlingsbordet. Detta har bland annat lett till att EU-parlamentets ansvarige för Acta avsade sig uppgiften i ren protest.

Beställningsjobb åt upphovsrättsindustrin
Acta är odemokratiskt framarbetad repressiv lagstiftning förklädd till ett handelsavtal. Det demokratiska underskottet och bristen på transparens har lett till ett avtal som är ett rent beställningsjobb från upphovsrättsindustrin. Upphovsrättsindustrins intressen tas väl omhand, medan man inte tagit några hänsyn till enskilda medborgares intressen i form av rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati.

De rika har bestämt åt de fattiga
Avtalet kan också kritiseras för att det förhandlats fram av rika länder, men förväntas följas även av utvecklingsländer som inte fått några möjligheter att påverka avtalet.

Vad innebär Acta?

IPRED-lagen blir kvar
Vi kommer inte att kunna göra oss av med den rättsosäkra IPRED-lagen. Avtalstexten är dessutom utformad på ett sätt som kan bana väg för skärpningar av IPRED-lagen.

Tullen kan få kolla igenom all din lagringsmedia
Tullen får, om varje enskilt land inte specificerar något annat, möjlighet att leta igenom usb-pinnar, mp3-spelare och annan lagringsmedia på jakt på upphovsrättsskyddat material. Frågan om hur tullen ska veta om din usb-pinne innehåller cd-skivor du köpt eller laddat ned besvaras inte. Det gör inte heller frågan om hur den privata information som finns på olika formar av lagringsmedia ska behandlas på ett integritetssäkert sätt.

Polisen får jaga fildelare utan anmälan
Polisen kommer att få jaga fildelare på eget bevåg, även när det inte finns någon anmälan om upphovsrättsbrott. Böter och fängelse kommer att vara det straff man kan dömas till. Redan i dag finns det tre specialåklagare och en taskforce om ca 15 specialutbildade poliser som jagar fildelare. Det är rimligt att anta att det finns andra områden där polisens knappa resurser skulle vara till större nytta för samhället.

Allt kopiering kan räknas som “kommersiell” kopiering
Gränsen mellan kommersiell skala och privat bruk kommer att luckras upp. Representanter från upphovsrättsindustrin har flera gånger hävdat att även kopiering av en ynka cd är “kommersiell” kopiering. Med Actas luddiga formulering kommer all kopiering att kunna betraktas som kommersiell.

Olagligt att gå runt kopieringsskydd
Acta kommer inte bara att göra det olagligt att gå runt kopieringsskydd, utan även att tillhandahålla utrustning som gör det möjligt. Med tanke på att man kan använda en vanlig laptop för att gå runt DRM-skydd kommer denna del av Acta att öppna för en rad besvärliga tolkningsproblem.

Potentiellt mellanhandsansvar
Acta öppnar dessutom för att lägga ett mellanhandsansvar på internetleverantörerna. Det betyder i korthet att internetleverantörerna riskerar att bli nätpoliser som tvingas blockera sajter och stänga av användare utan en ordentlig rättslig prövning. Det är en uppgift som internetleverantörer varken vill eller ska ha. Det är som att göra Posten ansvarig för alla paket och brev som skickas.

Acta-kommitté
Man kommer att tillsätta en icke-vald “Acta-kommitté” med befogenhet att utveckla och göra tillägg i avtalet. Hur långt mandatet sträcker sig förtäljer inte historien och i och med det ges Acta-kommittén i princip obegränsade befogenheter att förändra Acta och regelverket kring avtalet efter eget huvud. Därmed är de demokratiska mekanismerna helt satta ur spel.

Vad tycker den svenska regeringen?

Den svenska regeringen tycker att Acta är fina fisken och Sverige var ett av de länder som deltog i det symboliska undertecknandet av avtalet i Tokyo den  26 januari 2012. Nu ska Acta ratificeras av alla EUs medlemsländer. I nuläget tyder allt på att Sverige kommer att ratificera avtalet.

Vad gör vi nu?

Stoppa Acta
Här är det idel opinionsbildning som gäller. Berätta för dina vänner och bekanta om Acta. Kontakta dina folkvalda representanter (mailadresser). Skriv på namninsamlingen. Skriv ut och dela ut flyers (pdf). Skriv insändare (instruktionsfilm). Delta i demonstrationer. Bli medlem i Piratpartiet! Värva fler medlemmar!

Förbättra beslutsprocesserna
Internationella avtal av den här typen ska förhandlas fram av folkvalda representanter, inte av tjänstemän och lobbyister.

Släng ut lobbyisterna
Privata intressen ska inte ges möjlighet att beställa avtal och lagstiftning över huvudet på folkvalda representanter.

Förbättra transparensen
Öppenhet föder ärlighet. Det är svårt att fulspela inför öppen ridå.

Värna det fria nätet
Skapa lagstiftning som skyddar det fria nätet och leder till bättre rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati.

Informationsfilm om ACTA

La Quadratures informationsfilm om ACTA.

Mer information

Vad gör ACTA så kontroversiellt och varför behöver EU-parlamentariker bry sig?
(Information från EDRi, Acess Now och TACD översatt av Piratpartiet, original här.)

Internet drowns in inaccurate anti-ACTA arguments
(ArsTechnica reder ut begreppen.)

“Piratpartiet protesterar mot svensk Acta-underskrift”
(SVT)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. King Eguren

  February 1, 2012, 17:22:37

  “Polisen får jaga fildelare utan anmälan
  Polisen kommer att få jaga fildelare på eget bevåg, även när det inte finns någon anmälan om upphovsrättsbrott. Böter och fängelse kommer att vara det straff man kan dömas till. Redan i dag finns det tre specialåklagare och en taskforce om ca 15 specialutbildade poliser som jagar fildelare. Det är rimligt att anta att det finns andra områden där polisens knappa resurser skulle vara till större nytta för samhället.”

  Kan inte ni pirater kontrollera fakta innan ni spyr ut felaktigheter.

  Polisen har alltid haft möjlighet att påbörja ett ärende uran målsägande när det gäller upphovsrättbrott,

  ACTA förändrar endast varumärkeslagen, eftersom just nu så får eller kan inte polis starta en egen utredning utan målsägare.

  Denna ändring gäller VARUMÄRKESLAGEN och inte UPPHOVSRÄTTSLAGEN !!!

  Har förklarat detta för en del pirater men det verkar inte gå in i huvudet på er.

 2. grizzly

  February 1, 2012, 18:35:54

  Överdriva ja det är ju dumt för det skulle ju ALDRIG politiker,regering,reinfelt,upphovsrätt industrin göra näe då det är enbart 100% riktig fakta som kommer från det hållet.

  Och PP´s överdrifter har ju väldigt ofta besannats ta tex FRA lagen där motståndarna,folket i allmenhet bara ruskade på huvudet åt PP´s domedags prefetior och folliehatar i stort sett ALLT som PP sa om FRA har idag realiserats heller är på gång väldigt snart.
  Ändamålsglidningar skulle aldrig hända (dom första började ju knappt innan dom pratat färdigt)
  SÄPO,polisen skulle jhu ALDRIG få tillgång till fra (ja det vet vi ju hur det har gått vidöppet trots lag imot det och nu ändras denna lag).
  Säkerhet,Radera uppgifter skulle ju inte vara några problem alls (ja då var vi där igen dom spara allt för länge och om dom tar bort nåt kan det återskapas plus att dom delar ut uppgifter hej vilt utan att dom vet varför allt enligt deras egna svar till datainspektionen).
  osv
  osv
  osv
  osv

 3. Ron Obvious

  February 1, 2012, 19:41:57

  Demonstrera och protestera i all ära, men i det här fallet finns det väl bara en sak som faktiskt biter, och den finns i våra plånböcker. Jag tror inte att någon tror att de här lagarna lobbas igenom pga nån sorts genuin ondska, utan för att man tror att man kommer att tjäna pengar på det i längden. Men om upphovsrättsindustrin vill plocka sönder demokrati och rättssäkerhet så får väl vi svara med demokratiska medel.
  Sluta helt enkelt att ge dem era pengar. Köp eller hyr ingen film eller musik, undvik spelningar med artister som har 360-avtal. Och se till att förklara varför. Använd ert nätverket och sprid tanken. Om du inte klarar av att avstå från lite kultur nu så kanske du istället tvingas avstå lite rättigheter senare. Och om pirater nu verkligen är så stora kulturkonsumenter som det sägs så är det en bojkott som borde märkas snabbt. Så länge som tankar om ACTA och SOPA fortsätter att leva så kan vi göra det svårare för deras förespråkare att överleva. Det är nog tyvärr det enda som fungerar.

 4. Björn Persson

  February 2, 2012, 01:00:16

  Hör du Anna, med tanke på att du är ledare för ett parti som förespråkar ansvarsfull hantering av personuppgifter, respekt för folks privatliv och så vidare, är du säker på att du verkligen vill uppmuntra folk att använda Facebook?

  Att göra reklam för Piratpartiet Facebook är fullt rimligt. Att göra reklam för Facebook tycker jag rimmar illa med Piratpartiets budskap.

  1. FL***

   February 7, 2012, 17:35:29

   Ja precis! Staten är en stor bov när det gäller integritetsintrång, men det betyder inte att andra bovar är OK bara för att de är mindre! För övrigt är frågan om Facebook verkligen är mindre än staten, men man kan i alla fall låta bli att använda Facebook.

   När det gäller sökning är Google (, Bing, Yahoo, Ask, m.fl.) inte heller bra. Jag rekommenderar duckduckgo (.com) och scroogle (.org)

 5. Nej till pirater och Piratpartiet

  February 2, 2012, 20:37:05

  Den s.k. informationsfilmen är i själva verket en desinformationsfilm.

 6. erik

  February 2, 2012, 21:28:14

  Största problemet med ACTA är att det har förhandlats fram bakom stängda dörrar där lobbyister för industrin varit överrepresenterade. Det är uppenbart att avtalet inte tål dagens ljus och demokratiska processer då man har lagt stor möda på att dölja innehållet från allmänheten under lång tid. Ett medvetet taktiskt drag från lobbyisterna, dvs när innehållet släpps till allmänheten är det för sent att påverka dess innehåll innan beslut ska tas.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *