Pages

Categories

Search

 

En svala gör ingen sommar, men en terrorist kan skapa ett övervakningssamhälle

by
February 14, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Problemet med terror är just vad ordet antyder – skräcken. När skräcken biter tag i beslutsfattarna finns det inte längre några gränser för vad de kan ta sig för.

Sverige har varit lyckligt förskonat från terrordåd under lång tid. Vi har under årtionden byggt upp en psykologisk trygghet. Sverige har varit ett tryggt land där man kan sätta ungarna på skolbussen utan att behöva oroa sig för självmordsbombare.

Sedan spränger en person sig själv i Stockholm och plötsligt är tryggheten borta. Plötsligt ser man terrorister bakom varje hörn. Plötsligt måste vi alla vara beredda på att ge upp grundläggande rättigheter och friheter för att stävja terrorn. Ingen nämner något om att kriget mot terrorn har tagit livet av fler människor och underminerat fler mänskliga fri- och rättigheter runt om i världen än vad terrorn någonsin gjort.

En svala gör ingen sommar, men en terrorist kan tydligen skapa ett övervakningssamhälle. Det är upp till oss att stå upp för det fria samhället. Politikerna gör det uppenbarligen inte. Regeringen med justitieminister Beatrice Ask i spetsen ska nu ta i med hårdhandskarna mot terrorismen.

Ask menar att: “Det handlar om att förebygga, förhindra attentat och förbereda oss om något skulle hända.” Ja, om man fortsätter på inslagen väg kommer man att få problem med terrorism i framtiden. Terrorism är den sista utvägen för människor som inte längre känner att de har kontroll över sina egna liv. Just nu skapar regeringen hela generationer som känner just så. Det kan man komma att få betala ett högt pris för om några år.

Makthavarnas goda intentioner har betydligt mycket större potential att försämra vår livssituation ur ett långsiktigt perspektiv än vad ensamma galningar med bomber under jackan har. Ett fritt och sunt samhälle kan hantera det akuta trauma som en terrorattack utgör. Ett överbeskyddat och sjukt samhälle saknar det naturliga immunförsvaret och blir sårbart för alla attacker.

Oavsett vad Ask tycker så är Sverige faktiskt fortfarande ett land där man kan sätta ungarna på skolbussen utan att behöva oroa sig för självmordsbombare. Det har dock smugit sig in andra faror från ett något mer oväntat håll: staten.

Barn och ungdomar kan inte mejla sina kompisar utan att deras mest privata ord och funderingar passerar statliga filter. Deras kulturintresse belönas, efter påbud från cyniska privata intressen, med polisrazzior, villkorliga domar och dagsböter. Andra privata intressen är lika nyfikna som staten och säljer deras privata information till högstbjudande. Om riksdagen klubbar igenom Datalagringsdirektivet kommer staten snart att kunna plocka fram exakt information om var de befinner sig och vem de pratar med. Om ACTA klubbas igenom kommer tullen potentiellt att kunna söka igenom deras privata information på usb-pinnar och hårddiskar i jakten på upphovsrättsskyddat material. Exemplen är många.

Vad tror ni händer med en generation som växer upp i en värld där de inte ens får ha sina allra innersta tankar och funderingar ifred? Jonas Gardell brukade säga att man vet att man håller på att bli gammal när man tyr sig till poliserna i tunnelbanan. Det är i dag mer sant än någonsin. De som är unga i dag, de barn och ungdomar som växer upp nu kommer inte att hysa något förtroende för personer i statens tjänst. De upplever inte staten som ett stöd. De upplever den som ett hot.

Vore det inte bättre att bygga ett öppet och fritt samhälle där staten vågar lita på människor? Vore det inte bättre att låta människors fri- och rättigheter betyda något på riktigt och inte bara vara fina ord på papper? Vore det inte bättre att respektera människors rätt till sitt privatliv? Vore det inte bättre att stärka demokratin?

Något säger mig att ett sådant samhälle skulle skapa generationer som inte känner något större behov av att spränga vare sig sig själva eller andra.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. David M

  February 14, 2012, 11:21:31

  Huvudet på spiken!
  Har man pratat med amerikaner så är det just som Anna spår framtiden – i USA finns det en enorm misstro mot staten, just för att man vet att ensjälv som liten människa inte har en chans mot staten.
  Det har gått så långt att den amerikanska staten bedömer att det största hotet mot nationen förutom muslimska terrorister, är inhemska terrorister.
  En teori är att hotet från dessa potentiella terrorister kraftigt ökat allteftersom deras rättigheter dragits in.

  Det finns också en stark konsensus kring att i samhällen med ökande klassklyftor också i högre grad drabbas av dess följder så som ökad kriminalitet, utanförskap och folksjukdomar.

  //End rant

 2. Terror of the west

  February 14, 2012, 11:25:58

  Fler dör årligen av mat förgiftning en av terrorism. Mellan åren 95-03 dog ett snitt på 770 personer VÄRDEN över av “terrorism”(medräknat 9/11). I bara USA dör ca 5000personer per år av mat förgiftning. DVS att du har större risk att dö av mat en av terror(Bättre att satsa pengarna på att sätta dit företagen som förgiftar vår mat?). Inget mer att säg en att det kan vara värt och ta risken för att ha kvar sina rättigheter. Mycket bra skriven artikel och vill även tillägga att USA har mellan 48-52 militär baser i angränsande länder till Iran och det är vi som ska vara rädda för dem? HA det är dem som ska vara rädda för oss och det är dem med stor sannolikhet.(Anledningen till dem få terror dåd som händer?/kärnvapenrustning hade nog varit min naturliga reaktion med.)

 3. Deep Blue

  February 14, 2012, 11:54:36

  Så nu infrias allt mer som vi förutspådde skulle ske. Och värre kommer det att bli.

 4. Kloker

  February 15, 2012, 00:36:37

  “Huvudet på spiken” som sagt! Ett av dina bästa blogginlägg, Anna.

  Terrorism är inte det största hotet mot Sverige, men staten, med Reinfeldt och Ask i spetsen, använder det som en hävstång för att tvinga igenom kränkningar av medborgarnas rättigheter. Riksdagshuset tappar tyvärr mer och mer sin status som demokratisymbol och blir snarare en symbol för makt. Det är inte bra alls.

  Inte heller media sköter sitt jobb i den här frågan. De älskar att spela upp filmsnutten från sprängdådet i Stockholm 2010, och de älskar att repetera, repetera, repetera namnet på gärningsmannen. Varför? Fattar de inte att varje gång filmsnutten spelas upp väcks obehagliga minnen till liv och sprider just den terror i folk som var gärninsmannen syfte. Och varje gång man repeterar gärningmannens namn kommer han närmare och närmare martyrstatus. För några blir han säkert “hjälten i Sverige”. För oss andra blir han, vare sig vi vill eller inte, “vår” självmordsbombare.

  Ask intervjuvades för några timmar sedan i Aktuellt. Jag är duktigt trött på, och känner lite annat än förakt för, den kvinnan. Munnen går och går men det är ingen hemma, och jag gissar att kopplet runt halsen med Reinfeldt vid handtaget är både är kort och sitter hårt. Intervjun blir inget mer än en chimär där programledaren Nike Nylander låter Ask hålla låda. Flera gånger påpekas att terrorhotet ökat, men Ask förmår inte förklara det brännande: VARFÖR. Programledaren Nylander ställer en inledande fråga men låter sen Ask slingra sig direkt utan att ens försöka bjuda motstånd. Riktigt dålig intervjuteknik. Att Ask får stå oemotsagd i studion är lika illa. Uselt! Dålig journalistik! Aktuelltredaktionen, redaktionschef Eva Landahl och SVT borde verkligen skämmas för det inslaget!

  Jag är arg och besviken både på regeringen och SVT. Sådär bygger man väl inte demokrati heller? :~( Varför kan ni inte fatta?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *