Pages

Categories

Search

 

FRAs överdirektör lovar allt och inget i IDG

by
February 16, 2012
Integritet, Politik
No Comment

För ett tag sedan bloggade jag om att Siun (Statens Inspektion för Underrättelseverksamhet) upptäckt flera uppenbara brister med FRAs verksamhet.

Det är inga små övertramp man gjort. Det är inte heller något enstaka undantag. I de fall som Siun kontrollerat har FRA överskridit sina befogenheter i 30 % av fallen. Siun noterade bland annat att FRA:

 • FRA har skickat uppgifter till Säpo utan att ange tydligt varför. Siun påpekade detta för FRA, men vid en senare kontroll upptäcktes det att de utan förklaring gjort samma sak igen.
 • FRA har lagrat mer personlig information om individer än vad uppdraget kräver. Man har också underlåtit att gallra bort information som inte bör finnas kvar.
 • FRA har en skyldighet att förstöra viss information. Denna förstörelseskyldighet har dock FRA valt att tolka mycket kreativt. Istället för att helt förstöra uppgifterna har man sett till att man vid behov ska kunna återskapa dem.

Det är allvarliga anklagelser som FRA inte tar på allvar. FRAs överdirektör Christina Malm viftar nämligen bort kritiken i dagens IDG. Hon säger speciellt två saker som är bekymrande:

Vi känner oss trygga med att vi har följt lagstiftningen, men underlaget till Siun ska se bättre ut i framtiden.

Hur ska man tolka detta? “Vi tycker att vi har gjort rätt, nu måste vi bara formulera det så att Siun också tycker det”? Är inte poängen att man ska berätta vad man gjort och inte gjort och lämna tolkningen till Siun som faktiskt har i uppgift att granska och göra just sådana tolkningar?

Malm oroar sig inte heller över att FRA kan återskapa “förstörd” information. Hon säger:

Det kommer aldrig återskapas någon förstörd information här. Eller, det är farligt att säga att jag kan garantera det, men vi har gjort allt för att det ska vara så svårt som möjligt att återskapa informationen.

Ja, det känns ju verkligen betryggande… Malm lovar att ingen information kommer att återskapas, men tar sedan tillbaka löftet, men lovar att de åtminstone gjort det besvärligt att återskapa saker. Jaha? Är det tänkt att jag ska tycka synd om FRA för att de får det lite jobbigt om de ska återskapa information som de inte alls får eller ska kunna återskapa. I think not… Herregud…

Malm kan inte heller berätta hur många personer som berörs av FRAs spaning. Hon dristar sig dock till att säga att det är “en bråkdel” som påverkas. En bråkdel av vad? Sverige har omkring 9 miljoner medborgare. När man talar om sådana siffror är till exempel 10 000 en bråkdel. Men om siffran 10 000 istället skulle vara antalet människor som får sitt allra mest privata genomlyst av staten, så är det en jäkla massa folk.

Jag vet inte vad Malm menar med en bråkdel, men jag vet att jag inte känner något större förtroende för FRAs förmåga att följa regler och respektera människors integritet så långt det är möjligt. Malm uppvisar här samma nonchalanta attityd som FRA alltid har uppvisat när de fått kritik.

Trots FRAs upprepade övertramp har regeringen och Socialdemokraterna gjort en överenskommelse om att öppna FRA-shoppen så att Rikskriminalpolisen och Säpo också ska få hämta ut information från FRA. Jag föreslår att ni har detta i bakhuvudet när ni går till valurnorna 2014. Belöna inte deras svek med ditt förtroende. De förtjänar det inte.

Sist, men inte minst, varför är det i princip bara IDG som skriver om det här? Var är all annan media?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Johanna Drott

  February 16, 2012, 10:07:25

  FRA-kakan är god. Så god, att vi ska både ha den, äta den, sälja den och licensiera den till tredje part. Allt samtidigt.

  Synd att uttrycket “skicka signaler” fallit ur mode på sistone. Annars hade jag kunnat säga något om att det är precis dessa signaler som skickas ut om signalspaningen. Utan att någon ens behöver spana efter dem.

 2. Jörgen Backman

  February 16, 2012, 10:26:29

  En bråkdel låter som väldigt lite…men ett bråk består av en heltalsdel och en bråkdel, och en bråkdel kan således vara tex 1/2, 5/6 eller 999/1000.
  Om man läser henne som fan läser bibeln kan det ju vara praktiskt för henne att uttrycka sig så… 😀

 3. jakob hemmingsson

  February 16, 2012, 14:38:31

  Nu försöker FRA förgäves återupprätta sin heder, i den mån myndigheten någonsin haft någon sådan. Överdirektören är väl medveten om att hon arbetar i en känslig förtroendebransch. FRA står och faller med samhällets förtroende för verksamheten.

  Naturligtvis är det extra viktigt att gjuta olja på vågorna i ett läge som detta. På FRA inser man att en ny debatt ligger alldeles runt hörnet.

  Under våren kommer den nya lagen om den polisiära signalspaningen att trumfas igenom i riksdagen. Inom kort kan vi också ta del av Tant Gredelins förslag om gemensamma register vid FRA/Säpo/MUST/KSI. Här är frågan om regeringen inte kommer att nöja sig med några penndrag i förordningstexterna, som innebär att ett antal begränsningar i personuppgiftshanteringen elimineras. Detta i kombination med ett par hemliga dekret lär göra susen.

  Självklart har nu FRA utarbetat en informationsstrategi. Överdirektör Malm är en sällsynt figur i media, så visst tyder detta på ett exceptionellt läge. Vänta bara, det kommer säkert mer av samma sort under våren.

  Nu väntar vi på charmtrollet Ingvar Åkesson.

 4. John Johanson

  February 17, 2012, 06:43:16

  Så kan man uttrycka sig när man vet att oavsett vad som sker så kommer man ändå att få syndernas förlåtelse och få fortsätta som vanligt.

 5. Kloker

  February 17, 2012, 17:16:04

  Hur är det möjligt att personen som innehar posten som överdirektör på FRA inte fullt ut begriper innebörden av begreppet “förstöra”? Är verkligen kompetensbristen på myndigheten så påtaglig?

  Vem är den där människan? Har hon ens godkända betyg från gymnasiet?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *