Pages

Categories

Search

 

Mot EU-lagen att bedriva piratjakt till vilket pris som helst

by
February 16, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag äts det nog ingen tårta hemma hos upphovsrätts-
extremisterna
. De har nämligen ingen som helst anledning att fira. De har åkt på pisk av EU-domstolen.

Domstolen har nämligen meddelat dom i det uppmärksammade fallet SABAM mot Netlog. Man konstaterar att det helt enkelt inte går att skydda både upphovsrätten och den fria kommunikationen på nätet och att den fria kommunikationen väger tyngre. Man slår fast att det är mot EU-lagen att tvinga internetleverantörer att övervaka och filtrera användarnas trafik för att hitta eventuella kränkningar av upphovsrätten.

Det här är stort. Det betyder rent konkret att EU-domstolen slagit fast att det inte är förenligt med EU-lagen att jaga fildelare till vilket pris som helst. Det kommer att bli intressant att se hur den svenska regeringen reagerar på detta. De är ju i full färd med att jaga den där ungdomsgenerationen som Reinfeldt lovade att de inte skulle jaga för skitbagateller.

Så här sa jag i ett pressmeddelande som Piratpartiet alldeles nyss skickade ut:

Timingen är i det närmaste perfekt. Runt om i Europa rasar protesterna mot ACTA och allt fler länder väljer att inte stödja avtalet. Förhoppningsvis kommer domstolens beslut att få den svenska regeringen på andra tankar vad det gäller ACTA, men deras styvnackade inställning hittills inger inte mycket hopp. Det skulle vara roligt om Sveriges regering valde att föregå med gott exempel och stå upp för nätfriheten på riktigt och inte bara i välformulerade debattartiklar utan verklig vilja bakom orden.

Tror ni att regeringen kommer att tänka om? Det tror inte jag. De sitter i knät på USA och upphovsrättsindustrin. För dem är nätfrihet något man säger fina saker om. Det är inget man gör och verkar för.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Daniel

  February 16, 2012, 12:50:26

  Låter som det blir tårta för oss pirater idag iaf. :-)

 2. MacRipper

  February 16, 2012, 12:57:04

  Och i det nationella organet Östersunds-Posten lär vi oss att det ska bli enklare för polisen att jaga en hel generation fildelare.
  http://op.se/nyheter/inrikes/1.4389832-lattare-for-polisen-jaga-fildelare

  Fildelningsåklagare Rasmusson LJUGER i artikeln om att skiv- och filmbranschen inte är intresserad av att jaga folk som delar enstaka låtar och filmer. Han vet mycket väl att det inte är sant, men han säger det ändå eftersom hans uppdragsgivare (just film- och skivindustrin) har påstått att de inte jagar “smådelare”. Rasmusson har alltså bara läst reklamen från lobbyn, inte facit i form av de rättsprocesser som pågår lite varstans.

  Sveriges regering och framför allt rättsväsende är helt i otakt med omvärlden. Det vore klädsamt om riksdagsmännen släppte grupptänket och försökte se nyktert på situationen och följa med i utvecklingen. Den förändringen måste komma nedifrån eftersom de högst upp inte kan komma loss ur bolagens omfamning.
  “Vi älskar människor”? Nä, snarare “Vi älskar storbolag”.

 3. Zudden

  February 16, 2012, 12:57:45

  Lita på att copyrightmaffian kommer att kämpa med näbbar och klor mot detta och lobba som f-n i fortsättningen. De har ju hittat en ny affärsidé i att stämma folk på fantasibelopp för att de har delat en film/eller musikalbum som skulle ha gått med förlust för dem även utan fildelningen. Du kan de, tack vare fildelningen få även kassa filmer och artister att bli vinstgivande. FY F-N VILKET HYCKLERI!

  1. Zudden

   February 16, 2012, 12:59:08

   “Nu kan…” ska det vara såklart.

 4. Alexander Edbom

  February 16, 2012, 15:01:01

  Regeringen förstår fortfarande inte hur Internet fungerar, varför ska de tänka om? 😛

 5. Nejtillpirater

  February 16, 2012, 18:26:50

  Hur vore det om Anna Troberg kunde läsa innantill från pressmeddelandet och domen?

  Domen avser inte internetleverantörer utan tjänsteleverantörer, i detta fall ett socialt nätverk. OBS även att domen är väldigt specifik och avser:

  “By its question, the referring court asks, in essence, whether Directives 2000/31, 2001/29, 2004/48, 95/46 and 2002/58, read together and construed in the light of the requirements stemming from the protection of the applicable fundamental rights, are to be interpreted as precluding a national court from issuing an injunction against a hosting service provider which requires it to install a system for filtering:

  – information which is stored on its servers by its service users;

  – which applies indiscriminately to all of those users;

  – as a preventative measure;

  – exclusively at its expense; and

  – for an unlimited period,

  which is capable of identifying electronic files containing musical, cinematographic or audio-visual work in respect of which the applicant for the injunction claims to hold intellectual property rights, with a view to preventing those works from being made available to the public in breach of copyright (‘the contested filtering system’).”

  Går man utanför dessa villkor så finns det alltså ingen dom som förbjuder exempelvis:
  – filtrering för grupper av användare men inte alla
  – att göra det i annat sammanhang än preventivt
  – om någon annan betalar för det (exempelvis den som har upphovsrätten)
  – om det görs under en begränsad tidsperiod

  1. Harlekin

   February 17, 2012, 04:55:10

   Och hur skulle det vara om du kunde ta av dig skygglapparna och inse att vi är på väg mot ett DDR-samhälle!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *