Pages

Categories

Search

 

Världsfrånvänd upphovsrätt eller allas grundläggande rätt?

by
February 17, 2012
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag publicerar Sydsvenskan en ledare till stöd för regeringens proposition där man bland annat föreslår att man ska ta bort ribban för polisen att begära ut IP-nummer. Författaren slår fast att med straffrihet kan man inte uppnå nätfrihet. Texten bygger dock på två felaktiga antaganden:

“Nätet är ett separat och laglöst land”
Nätet är inget separat och laglöst land. Nätet är i dag en väl integrerad del av samhället som lyder under samma lagar och regler som resten av samhället. Precis som i resten av samhället begås det brott även på nätet och precis på samma sätt som i resten av samhället kan polisen lösa en del av dem, men inte alla.

Det begås till exempel en mängd allvarliga brott i hemmet. Man skulle kunna lösa betydligt fler av dem om man satte upp kameror i allas hem. Det gör man som tur är inte, eftersom man anser att det skulle skapa helt andra problem, bland annat integritetsproblem. Av någon anledning tror dock en del att det är rimligt att ta till alla medel för att lösa alla brott på nätet i tron om att liknande negativa biverkningar inte kan uppstå där.

Att dela upphovsrättsskyddad kultur med andra på nätet är i dag ett litet skitbrott som inte borde vara ett brott alls då det inte skadar vare sig människor, kultur eller samhälle. Detta speciella brott och dess straff saknar dock helt den proportionalitet som normalt åtföljer brott och straff och det ställer till stora problem både för enskilda och samhället. Det är helt orimligt att montera ner de fri- och rättigheter vi kämpat för i århundraden för att jaga fildelare.

Lagar bör dessutom följa det allmänna rättsmedvetenadet, snarare än upphovsrättsindustrins vision av himmelriket. Miljoner människor fildelar. Det är en aktivitet som är allmänt accepterad. Den bär inget socialt stigma av något slag. När diskrepansen mellan det allmänna rättsmedvetandet och lagarna blir för stor tappat människor respekten även för andra mer befogade lagar vilket kan få en del oönskade effekter i andra sammanhang.

“IP-nummer är solid bevisning”
IP-nummer är usel bevisning. Bara för att man kan knyta en handling till ett IP-nummer så betyder det inte att man hittat en skyldig. Man kan lätt fejka IP-nummer. Oftast är det dessutom många som delar på samma IP-nummer. Man måste i princip få ett erkännande av någon för att ett IP-nummer ska vara till någon större nytta.

Jag gissar att följden av detta blir att man inom några år även kommer att tumma på kraven för att få göra en husrannsaken också. Chansen att polisen kommer att sitta och vara glada med alla sina IP-nummer utan att egentligen kunna göra så mycket med dem är minimal.

Slutet av ledaren är dock mest intressant:

Viktigt är också att den nya lagstiftningen inte begränsar yttrande- och därmed åsiktsfriheten. Rätten att vara anonym på nätet – så länge det inte gäller hat, hot och uppmaningar till våld mot enskilda och grupper – måste garanteras.

Det låter ju fint att yttrandefrihet och åsiktsfrihet måste garanteras, men verkligheten är inte så enkel. Det går inte att både skydda upphovsrätten i sin nuvarande form och samtidigt garantera den fria kommunikationen på nätet och när de två krockar måste den fria kommunikationen väga tyngre. Det tycker inte bara jag, det gör EU-domstolen också.

Det går inte att både ha och äta kakan. Det är en lyx man bara kan unna sig om man ännu inte insett nätets fundamentala betydelse för det demokratiska samhället. Till syvende och sist måste vi alla fråga oss själva vad vi värderar högst, dagens tämligen världsfrånvända upphovsrätt eller allas grundläggande fri- och rättigheter?

Jag gjorde mitt val 2008 och jag oroar mig inte det minsta för kulturen. Den lever och frodas. Det gör den nya generationens kulturskapare också. Det är bara de gamla mellanhänderna som knorrar.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. PN

  February 17, 2012, 16:29:47

  Mycket bra text! (som alltid)

 2. Harlekin

  February 17, 2012, 16:58:05

  Att IP-nummer är usel bevisning är helt riktigt, inte minst pga. att dom flesta nu börjar använda sig av VPN.

 3. morr

  February 17, 2012, 17:05:29

  Sydsvenskan verkar ha tagit någon antipiratställning. Tycker de dyker upp allt som oftast numer.

  1. Kloker

   February 21, 2012, 19:39:08

   … och den ledaren gick inte att kommentera. Skönt för dem. “Stäng av pissrännan så slipper vi skiten. Jobbit med motargument ju!”

   Hej då, Sydsvenskan!

 4. Exxoff

  February 17, 2012, 17:45:19

  Just den där idiotinledningen “Rättsstaten måste omfatta även nätet.” gör mig så förbannad. Det ger ju illusionen av att på internet kan man göra vad som helst. Propaganda à la Netopia, RIAA eller . Det vi vill är ju att samma lagar som gäller i den analoga världen även ska gälla i den digitala. Varken mer eller mindre.

 5. Daniel Flöijer

  February 17, 2012, 20:40:19

  +1

 6. Martin Gustavsson - Intelligent union

  February 18, 2012, 00:29:23

  När moderaterna placerar en fd polis med synnerligen makabra misstankar mot sig i riksdagen kan man ju undra vad det hela går ut på …

  http://perkvist.mpbloggar.se/category/palmemordet/

  Skulle du vilja att dessa individer har tillgång till din IP-adress? Inte? Rösta då rätt i valet och se till för helvete att Piratpartiet kommer in i riksdagen denna gång!

  Starta en valsamverkan redan nu om ni menar allvar ex. genom valsamverkanspartiet!

 7. Patrik Söderlund

  February 18, 2012, 17:45:30

  Som ett litet tillägg till det du skriver om en världsfrånvänd upphovsrätt Anna så vill jag berätta om en personlig upplevelse av en sådan, något jag upptäckte när jag skulle klistra in ett klipp från YouTube i en bloggpost jag skrev förut idag, nämligen denna: http://blogg.idg.se/boycott/2012/02/18/nar-kristersson-reinfeldt-reinfeldt/

  Det visade sig att Warner Music Group har förbjudit det tilltänka YouTube-klippet från att visas från min blogg. Sakens undersöktes närmare och ett numera raderat testinlägg med några andra klipp som Warner vet om men låter vara kvar på YoyTube gjordes, och jajamänsan, teorin stämde, ideliga meddelanden om att Warner Music Group har förbjudit visning av klippet ifråga från mitt lilla hörn i cyberspace. Något som jag förståss och givetvis inte kunde låta bli att skriva en bloggpost om: http://blogg.idg.se/boycott/2012/02/18/warner-music-group-har-lagt-den-stora-censursparren-pa-min-blogg/#blogContent

  “Det här är ett klockrent exempel på hur underhållningsindustrin använder sig av upphovsrätten. inte för att vidmakthålla respekten för dom artister som skapat verken utan för att med dess hjälp försöka kontrollera och/eller ”bestraffa” obekväma opinionsyttringar.”

 8. Nejtillpirater

  February 18, 2012, 22:07:21

  Det Sydsvenskan skriver är ju alldeles utmärkt. Nyanserat och med verklighetsanknytning.

  1. Scary Devil Monastery

   February 21, 2012, 10:17:08

   Du menar att när Sydsvenskan häver ur sig två direkta logiska motsatser samt ett antal direkta osanningar så anser du det vara “nyanserat”?

   Verklighetsanknytning kan det inte vara fråga om när Sydsvenskans skribent i detta fall uppenbarligen är pinsamt okunnig om det han häver ur sig.

   Enbart resonemanget kring ip-nummer brister ganska kraftigt. Slutsatserna som Sydsvenskan har dragit är på snudd att man borde dra en anmälan till KO.

   När man börjar granska ip-nummer och vem de leder till så sitter man ovedersägligen med en persons hela kommunikation i handen. Det är inte och har aldrig ansetts vara proportionerligt utan att en viss straffsats uppnåtts.

   Av god anledning.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *