Pages

Categories

Search

 

Debattartikel i SvD om säkra journalsystem

Debattartikel i SvD om säkra journalsystem

by
February 20, 2012
I media, Integritet, Politik
No Comment

Det finns uppenbara problem med dagens trasiga journalsystem. Det innebär dels medicinska risker och dels integritetsrisker. Det är ett problem som ligger mig varmt om hjärtat att hjälpa till att lösa, eftersom jag har en del personlig erfarenhet av att råka bli sjuk på olika ställen. Det är ett härke rent journalmässigt.

Just nu pågår en debatt om hur man ska förbättra journalsystemet för alla och i lördags passade jag på att leverera mina fem cent om det hela på Brännpunkt i SvD: “Ge patienten makt över informationen“.

Jag skrev bland annat:

Problemet är att systemet inte bara samlar all information om stockholmarnas hälsa, det är dessutom vidöppet för omkring 40 000 anställda inom Stockholms läns landsting. Det finns naturligtvis restriktioner för vem och när man får gå in och söka information, men så länge möjligheten att söka fortfarande finns kvar för alla, så är den privata information som systemet innehåller allt annat än privat. Alla databaser läcker. En databas öppen för 40 000 användare kommer att läcka som Titanic.

Läs hela artikeln här.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders S Lindbäck

  February 23, 2012, 14:06:49

  Alla databaser läcker. Om det räcker att två personer kan överrida krypteringen så görs det inte mycket svårare att få ut data från databasen.

  Så jag är mycket bekymrat att det alternativ du förespråkar inte alls på är tillräckligt för att garantera säkerheten. Det förslag du förespråkar är bättre men det är imho inte bra.

  Det enda rätta är att om man i alla fall måste ha krypteringsnyckeln på sig att även spara hela journalen på sig. En usb-sticka kan idag vara så liten att den ryms på en ring, armband, halsband och kan mycket enkelt bäras i plånboken.

  Jag tycker det är bättre att de personer som vill det skall ha möjligheten att själva hantera sina journaler och inte tvingas att ha dem på en central databas där hundratusentals personer kan komma åt dem. Enkelt att stjäla journaldata om man bara kommer över inloggningsuppgifter för 2 av de hundratusentals personerna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *