Pages

Categories

Search

 

DLD: Centerns svek, Federleys löfte och riksdagens snabbehandling

by
February 23, 2012
Integritet, Politik
No Comment

Klockan 6 i morse släppte SR nyheten att datalagringsdirektivet kommer att snabbehandlas av riksdagen. Det är ganska precis en timme innan prins Daniel annonserade att en kunglig bebis sett dagens ljus. Jag gissar att det betyder att vi kommer att få slita hund för att få upp datalagringen i media. Bra timing för de som gillar datalagring.

Centerpartiets stämma beslutade förra året att man skulle börja arbeta för att skjuta upp datalagringen. Det tänker Centerpartiets ledning nu, sin vana trogen, högaktningsfullt skita i. Dessutom vill varken Annie Lööf eller Johan Linander svara på frågor om det. Känns det igen?

Centerpartiet har hög svansföring i integritetsfrågor, så länge det bara gäller lite fina ord på papper. När det kommer till handling, så sticker de svansen mellan benen och gömmer sig. Mönstret har upprepat sig om och om igen de senaste åren.

För några månader sedan lovade Fredrick Federley i sitt program på Radio1 att han skulle rösta mot datalagringen eftersom regeringen gentemot EU argumenterat att datalagringsdirektivet inte behöver införas i Sverige. (Vilket är tvärt om vad de säger till oss medborgare, men dock.). Jag ställde frågan ca 42 minuter in i programmet som man kan lyssna på här.

Jag: “Hur kommer du att rösta i frågan om datalagringsdirektivet nästa gång?”
Federley: “Efter regeringens argumentation är det inga problem att rösta nej.”

Det återstår att se om det löftet fortfarande gäller. Det får vi veta den 21/3 när riksdagen röstar i frågan.

Vad gäller Piratpartiets åsikt i frågan, så är den densamma som den alltid har varit. Datalagringsdirektivet är en leksak för makt- och övervakningskåta politiker och borde ha kastats på skräphögen för längesedan.

Vi kommer att mobilisera alla krafter vi har för att Sverige ska slippa sjunka ännu djupare ner i övervakningsträsket i kungabebisens skugga. Vi behöver dock din hjälp. Här är lite kort information om datalagringsdirektivet och om vad du kan göra för att stoppa det.

Mer information kommer inom kort både här på bloggen och på Piratpartiets hemsida.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Patrik Alienus

  February 23, 2012, 10:21:35

  Nu måste ju emailkryptering få ett helvetes lyft…

 2. Jag bara

  February 23, 2012, 11:27:25

  Sedan är Hatt hemskt mycket för integritet och mot regleringar som medför inskränkningar för friheten på internet – på pappret. Sedan är hon väldigt dålig på att svara på frågor från personer som undrar hur det går ihop med regeringens genomförda och planerade lagstiftning. Själv har jag inte fått nåt svar alls.

  Sedan lite OT:
  Eh, skrattretande http://www.npr.org/2012/02/23/147279489/obama-administration-seeks-online-privacy-rules?ft=1&f=1001&sc=tw&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 3. Niklas

  February 23, 2012, 12:04:13

  Dags att satsa på project Meshnet och Tor helt enkelt!

 4. ANNM

  February 23, 2012, 12:42:29

  Aj då, har Federley lovat att han ska rösta mot datalagringen? Då är det ju helt säkert att han tänker rösta för.

 5. Krister Karlsson

  February 23, 2012, 17:58:40

  Svek av historiska mått!! Dessutom har ju EU-domstolen nyligen meddelat en dom som säger att det inte går att förelägga en siteägare att filttrera trafiken eftersom det strider mot en rad direktiv och grundläggande rättigheter. Hur kan man då kräva att en isp ska filtrera och lagra all trafik? Logiken saknas helt!

 6. Roland Eriksson

  February 23, 2012, 22:37:18

  Hej Anna

  Om ditt citat är korrekt så har ju människan inte lovat något alls, bara sagt att det inte är något problem att rösta nej, men det har han ju haft stora problem med tidigare.

  MVH
  Roland Eriksson

  1. Tommy

   February 24, 2012, 12:29:23

   Lyssna 42:40 i Radio1.

   “Hur kommer du att rösta?”
   “Ja, jag har ju inte rösträtt på partistämman.”
   “Nä, men när det blir dags i riksdagen.”
   “När det kommer upp så kan jag lova att jag ska rösta nej.”
   “Då har vi ett löfte på att du röstar nej?”
   “Ja då har vi ett löfte på att jag röstar nej.”

   Jag tycker det är rätt tydligt.

 7. Fufluns

  February 23, 2012, 23:30:22

  Man undrar varför? Är det här viktiga lagar, är det här det vi bett våra folkvalda att genomföra, gräsrötternas innersta vilja. Knappast.

 8. Jakob

  February 24, 2012, 14:08:20

  Såväl DLD som FRA-lagarna är exempel på hur beslutsfattarna med ohederliga argument och nyspråk lyckats flytta fram sina positioner.
  Parallellerna är slående.

  Polisen har ju hittills kunnat utnyttja det faktum att operatörerna lagrat vissa data av bl.a. faktureringsskäl. Man begärde ut uppgifterna för att de råkade finnas där. Som bekant har dock huvudregeln hos operatörerna varit att materialet ska förstöras.

  Om inga trafikuppgifter hade sparats historiskt och gjorts tillgängliga för polisen, skulle införandet av DLD närmast vara en omöjlighet. Steget skulle bli för stort. Nu kan politikerna dribbla bort korten och hänvisa till att direktivet inte innebär någon avgrundsdjup skillnad mot tidigare. Detta är ju till stor del material som polisen haft, men som man annars riskerar att förlora. Så har det låtit.

  På samma sätt förhåller det sig med FRA. För mer än 30 år sedan började signalspanarna att avlyssna civil kommunikation i etern. För att det gick. Och för att man högaktningsfullt struntade i Europakonventionen. När så alltmer av detta grundlagsskyddade trafikflöde flyttade ned i marken, insåg FRA att man behövde få utvidgat mandat. Detta var ju material som FRA haft, men som man nu riskerade att förlora. Så lät det.
  Resten är ett stycke stinkande samtidshistoria.

  Hade inte FRA ägnat sig åt den lagstridiga avlyssningen i etern av enskildas kommunikation, skulle självklart aldrig kabellagen ha förts på tal. Steget hade blivit för stort.

  DLD och FRA – förhistorien och den politiska retoriken känns alltför väl igen.

 9. jonas

  February 25, 2012, 12:41:03

  Det var väl väntat. Egentligen ingen nyhet.
  Alla pp:are visste väl att centern skulle släppa fildelningsfrågan så fort de kunde förhandla till sig något bättre.

  En liten sidonotis bara.

  Som alla andra piratpartister är jag emot övervakning och har därför installerat ett verktyg som heter Ghostery http://www.ghostery.com/ och varje gång jag går in på en PP-sida
  t ex opassande, annatroberg.com el oscar swartz så rasslar det till i den att jag spåras av massor av företag på dessa sidor…hmm

  på denna sidan t ex får jag 9 träffar.
  (främst facebook och google+ som jag aldrig skulle skaffa konto hos)

  Men går jag in på min bank (Nordea) som faktiskt kan ha legitima skäl att spåra kunder pga kontostölder och liknande så får jag bara en träff…väldigt intressant.

  Men tack för en bra sida i alla fall. 😉

 10. david

  February 25, 2012, 14:35:21

  När jag diskuterar detta med kollegor och vänner känner jag mig ofta som en foliehatt. Jag tror att det är lätt att uppfattas som konspiratorisk när man försöker förklara hur fel det kan gå med all den data som lagras (av myndigheter eller Google m fl). Jag tror det skulle behövas fler exempel på “trovärdiga dystopier” för att få folk att förstå.

 11. Kristofer Pettersson

  February 26, 2012, 20:11:03

  Klippen om DLD är nog bland dina bästa. Väldigt trevligt att lyssna på. Du utstrålar pondus.

 12. Poppe

  February 26, 2012, 22:22:37

  Är det bara grov brottslighet som skall beivras, enligt Piratpartiet?

  Var går gränsen för grov brottslighet, enligt Piratpartiet?

 13. Scary Devil Monastery

  February 28, 2012, 17:19:22

  @Poppe

  Det spelar ingen roll om brottslighet är grov eller ej – brott beivras genom proportionalitet.

  Vad DLD gör är att varje medborgare som allmäntillstånd är registrerad och övervakad på ett sätt som innan krävdes att man av domstol hade ådömts elektronisk fotboja.

  Ett proportionerligt och rimligt sätt att förfara är att som vedertagen praxis inte tillåta oskälig övervakning av privatpersoner utan att åklagare fattat ett sådant beslut, grundat på god och skälig misstanke om brott av en viss straffsats.

  Så, med förlov, ta din halmgubbe och gå. Piratpartiet är inte för att vi i Svea Rikes lag avskaffar allt vad rättsskydd heter. DLD går en god väg mot den saken.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *