Pages

Categories

Search

 

DLD: Amöbapartiet har mer ryggrad än Centerpartiet

by
February 29, 2012
Integritet, Politik
No Comment

Den 21 mars ska riksdagen rösta om införandet av EUs datalagringsdirektiv i Sverige. Just nu ser det ut som om de kommer att rösta igenom eländet. Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna tycker nämligen att det är en finfin idé att information om vart alla svenskar som har en mobiltelefon i fickan befinner sig, vem de smsar med, vem och hur länge de talar med någon ska sparas och göras sökbart i sex månader. Visst känns direktivet sådär lite lagom Stasi-chict, eller hur?

Centerpartiet är ett av de partier som profilerat sig hårdast som förkämpar för den personliga integriteten. Med profilerat sig menar jag att de sagt fina saker. Varje gång det väl kommit till kritan har de kört över sina egna medlemmar som en ångvält och röstat för den ena integritetskränkande lagen efter den andra. Det kommer man att göra med datalagringsdirektivet också. Den här gången med en liten twist. Centern säger nej till datalagringsdirektivet, men tänker ändå rösta ja till det, för att vi måste. Amöbapartiet har mer ryggrad än Centerpartiet. CUF har som tur är betydligt mycket mer ryggrad, men hur stor är chansen att moderpartiet lyssnar på dem i frågan?

Sverige måste inte införa för datalagringsdirektivet. Andra europeiska länder har låtit bli. Vi har själva struntat i att införa andra EU-direktiv, tex avloppsdirektivet. Den enda anledningen till att man nu tänker rösta för datalagringsdirektivet är att man vill ha eländet. Allt prat om att man måste är ett försök att vältra över skuldbördan på någon annan.

Sverige skulle kunna hänvisa till artikel 8 i Europakonventionen. Den säger: “Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.” Det finns undantag för nationell säkerhet, andra personers trygghet etc, men det är en grov vantolkning av de undantagen att förutsätta att vi alla, varje dag, dygnet runt, utgör ett sådant allvarligt hot mot nationen och våra medmänniskor.

Faktum är att det dessutom kostar mer att införa direktivet än att inte göra det. Jag gick i genom siffrorna i en bloggpost för ett halvår sedan:

I dag kostar det Sverige omkring 2,5 miljoner kronor i månaden att inte införa datalagringsdirektivet. EU-kommissionen vill dock öka prislappen med närmare 11 miljoner i månaden. Om de får sin vilja igenom blir den sammanlagda årskostnaden för att inte införa direktivet omkring 162 miljoner kronor. Det kan låta mycket, men låt oss jämföra det med en initierad uppskattning av vad det skulle kosta att införa direktivet.

IT & Telekomföretagen, IT & telekomsektorns intresseorganisation med mer än 1000 medlemsföretag, uppskattar att bara införandet av datalagringsdirektivet skulle kosta mellan 760 miljoner och 1 miljard kronor. Utöver detta räknar man med en årlig kostnad på omkring 133 miljoner kronor.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Det är dyrare att övervaka medborgarna än att betala för att bevara deras frihet. Regeringen borde se EU:s straffavgift som en god investering i Sveriges medborgare och framtid för det är faktiskt vad den är. Istället för att lägga sig på rygg för EU och betala dyrt för att montera ner grundläggande medborgerliga rättigheter borde man ta chansen att göra Sverige till ett föredöme för andra europeiska länder.

Jag kommer att fortsätta berätta mer om datalagringsdirektivet tills det är dags för riksdagen att rösta om det. Gör det du med. Du kan skriva insändare. (Insändarskola i textform och videoform). Du kan mejla riksdagsledamöterna. (Kom ihåg att vara trevlig och saklig. Ingen lyssnar på otrevliga tölpar.) Du kan blogga, prata med din familj, vänner och arbetskamrater. Varje litet samtal om datalagringsdirektivet spelar roll. Vi har tre veckor på oss. Dem ska vi använda väl.

Piratpartiet kommer inom några dagar att ha färdigtryckta flygblad om datalagringsdirektivet. Jag hojtar till när dessa går att beställa. Tills dess kan ni skriva ut dem alldeles själv.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Scary Devil Monastery

  March 2, 2012, 15:07:49

  Centern måste nog kännetecknas som det mest misslyckade partiet i Svensk historia. Med de nästan obegränsade summor de slänger ut inför varje val ligger de ändå och pendlar nära gränsen att kastas ut ur riksdagen.

  Och varför? För att de blåljuger sina egna väljare rakt upp i ansiktet. De inser inte ens hur illa det framstår. Man kan säga vad man vill om autokrater som Reinfelt eller Göran Persson, men de var åtminstonde fräcka nog att inte hymla med vad de skulle göra.

  Anledningen till att de gör detta är för att de krampartat klamrar sig fast vid Alliansen. Lika ömkansvärt som minstingen på skolgården som snattar cigaretter åt de stora pojkarna så han får stå i utkanten av gänget på skolgården utan att åka på stryk.

  Centern påminner idag om den arketypiske lismaren som limmar sig fast vid varje auktoritetsfigur för att kunna få framstå som relevant.

  Jag trodde för inte så länge sedan att det största hyckleriet i svensk politik var “Folkpartiet Liberalerna“. Uppenbarligen hade jag fel.

 2. isabella, CUF

  March 6, 2012, 16:40:24

  Mycket bra blogginlägg!

 3. Carl Johan Rehbinder

  March 19, 2012, 11:33:11

  Yeah! Bring it on!

  Du har så rätt, så rätt.

 4. per

  March 19, 2012, 14:04:52

  Interview – Naomi Wolf – Give Me LibertyLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *