Pages

Categories

Search

 

Debattartikel i SvD: "Vi sitter fast som flugor i ett spindelnät"

Debattartikel i SvD: "Vi sitter fast som flugor i ett spindelnät"

by
March 2, 2012
I media, Integritet, Politik
No Comment

I går trädde Googles nya integritetspolicy i kraft. De samkör nu information om sina användare från alla sina olika tjänster. Det gör de för användarnas “eget bästa”.

Öhm… Det känns som om man borde säga tack eller något, men det vore ju helt fel. Det är inte speciellt bra att nätjättar som Google och Facebook sitter på för mycket privat information om oss. Det gör livet en smula besvärligt för alla oss som värnar om våra privatliv. Speciellt när EU och svenska staten också har ett osunt intresse i våra privatliv. Det är inte en hit att som enskild människa hamna i kläm mellan nyfikna storföretag och övervakningskåta politiker.

I går skrev jag en debattartikel om det i SvD. Där skrev jag bland annat:

Den 21 mars hoppas den svenska regeringen kunna få igenom EU:s datalagringsdirektiv i riksdagen. Direktivet innebär att man får möjlighet att samla in sökbar information om var människor befinner sig, vem de sms:ar och talar med. Det gör dem till lika goda kålsupare som Google och Facebook. Skillnaden är att medan det är svårt att leva ett vanligt, modernt liv och undkomma nätjättarnas informationstrål, så är det omöjligt att helt undslippa datalagringsdirektivets trål om man inte kan tänka sig att flytta ut i en stuga i skogen utan telefon.

De stora förlorarna i hela den här informations- och övervakningscirkusen är alla vi vanliga människor som står klämda mellan en uppsjö av nyfikna kolosser som inte vill ge oss något som helst andrum och rätt till ett privatliv. Vi har aningslöst lämnat ifrån oss informationstrådar i ett register här och ett register där. Det är först nu, när de olika trådarna börjar vävas samman som vi inser att vi sitter fast som flugor i ett spindelnät.

Ni kan läsa hela debattartikeln här.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. OlofB

  March 2, 2012, 10:12:04

  Gott mos Anna! Keep up the good work..

  PS. Bilden länkar till bilden, inte till SvD-artikeln DS

 2. Mikael Puusaari

  March 2, 2012, 10:24:10

  Har inte google ett starkt samarbete med Microsoft nu förresten? de har ju utlyst nån tävling för hackers där de utmanar alla till att försöka förstöra något i Chrome på just specifikt en Windows 7-burk

  om det är sant så försvinner i så fall det närmaste alternativet till sökmotor som heter “Bing” i samma veva

 3. Kalle

  March 2, 2012, 10:32:56

  Hej Anna,
  Jag gillar verkligen det du gör för vårt internet och vår integritet.
  Rent retoriskt så undrar jag om det är så bra att jämföra DLD och liknande beslut i riksdagen mot facebook och Google? Folk i allmänhet är ganska förvirrade när det kommer till hur FB Google är bra eller dåliga och jag kan själv argumentera båda sidorna i den debatten. När det dock kommer till DLD och hur våra beslutsfattare ska kunna ta beslut efter att samla in data om våra internet-/sms-/samtal-/rese-vanor är dock en heeeelt ny nivå av “EVIL”.

  Jag tror du gör ett misstag i att jämföra de olika företagen/beslutsfattarna eftersom det då inte låter lika farligt. Du tappar lite “argumentations-moment”. Men du gör det kanske enbart för att knyta debatten till saker som är aktuellt och som folk vill läsa om?

  “Om google/facebook kan göra det mot heeela världen och dessutom har gjort det väldigt länge å jag har inte märkt eller hört om att något ont har hänt någon pga det… då kanske det här med DLD inte är så farligt heller”

  Hoppas du förstår mig rätt =). Eller är det jag som har missuppfatta?

 4. Anonym

  March 2, 2012, 11:53:01

  Googles nya integritetspolicy är bara för användarens bästa. De får inte in någon ny information till jämförelse med tidigare – det är exakt samma information som de får. Skillnaden är bara att man själv får tillgång till den informationen oavsett vilket Google-program man använder. Vilket då ger en bättre användarupplevelse och tydligare för användaren vilken information Google faktiskt sitter på.

  Sedan om det är bra eller dåligt att Google har all den information som de har är en annan femma. Men det är inget som på något sätt berör deras nya integritetspolicy.

  1. Kloker

   March 3, 2012, 07:54:19

   Det är sant att Google inte får in mer information än tidigare, men när informationen samkörs MELLAN de olika siterna (YouTube, Blogger osv) framkommer samband som de inte hade tillgång tidigare och de kan dra betydligt fler slutsatser om sina användare.

   Om det är bra eller dåligt att Google besitter denna information är absolut något som borde beröra deras intergritetspolicy.

 5. Deep Blue

  March 2, 2012, 17:32:57

  Ett alternativ om man vill ha ospårad och ej skräddarsydda sökresultat är http://Duckduckgo.com

  Sen måste jag säga att du Anna verkar synas mycket just nu vilket är glädjande och postitivt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *