Pages

Categories

Search

 

Sveriges hemliga vapenhjälp är ingen slump, den är ett symptom

Sveriges hemliga vapenhjälp är ingen slump, den är ett symptom

by
March 6, 2012
Integritet, Politik
No Comment

I förra veckan skrev jag en replik i Aftonbladet till Carl Bildts skenhelig pladder om nätfrihet som han i själva verket ger blanka fan i.

I den repliken, som Bildt naturligtvis inte svarat på, skrev jag bland annat:

Det ser bra ut att vår utrikesminister frontar en konferens om nätfrihet. Det projicerar effektivt en bild av den svenska regeringen som en regering som bryr sig om ett fritt nät där människor kan åtnjuta grundläggande mänskliga rättigheter. Det faktum att Bildt egentligen är minister i en regering som försöker införa just den typ av ofritt nät och massövervakning, som han är så emot att andra regeringar utsätter sina medborgare för, det ska vi helst hålla tyst om.

Jag har fått både ris och ros för det. Riset går ut på att jag är en foliehattsubba som misstror en rekorderlig utrikesminister som företräder en ännu mer rekorderlig regering. Kontentan är att man liksom inte får skrapa på den fina, blanka ytan. Om de hederliga männen och kvinnorna i regeringen säger något så är det min uppgift att snällt hålla käften och tro på vad de säger.

Well… Eftersom det inte riktigt är min melodi att snällt svälja när man tvångsmatar mig, så kommer det inte att ske. Vi har alla ett ansvar att syna våra politiker och deras beslut i sömmarna. Om de inte gillar det kan de byta jobb. Det är inte ett alternativ att vi ska lita blint på dem och titta bort och låtsas som inget när den fina ytan krackelerar och skiten läcker ut.

Dagens läckta skit är att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsanstalt (FOI) med regeringens goda minne verkar hålla på och hjälpa Saudiarabien att bygga en missilfabrik ute i öknen. Som om det inte vore illa nog att vi säljer vapen till en av världens värsta diktaturer. Vi ska hjälpa dem att bygga upp en alldeles egen vapenindustri också.

Dessutom ser det i nuläget ut som om man arbetat ganska frenetiskt med att hålla det hela hemligt. Det är kanske inte så konstigt. Det är precis vad man brukar göra när man håller på med fuffens som kan påverka väljarnas vilja att rösta på en. Kudos till Miljöpartiet som under dagen kommer att lämna in en KU-anmälan mot försvarsminister Sten Tolgfors.

Att Sverige hjälper en totalitär stat att bygga upp en vapenarsenal genom försäljning av vapen och hjälp att bygga upp egen vapentillverkning är illa i sig, men jag tycker att det är viktigt att sätta det hela i ett större sammanhang. Att vi plötsligt börjar ge hjälpande händer till diktaturer är inget som bara händer av sig själv. Det är ett symptom på en mycket farlig attitydförändring hos våra makthavare. Makthavarna har slutat bry sig om den enskilda människan. Se er omkring i dagens Sverige. Det är inte svårt att hitta exempel på detta.

Regeringen tycker att export av vapen och övervakningsutrustning till länder där makthavarna inte ens borde vara betrodda med en slangbella och en burktelefon är helt okej. Skänker ingen en tanke på befolkningen i dessa länder? Är det ingen som tänker att det finns bättre former av bistånd?

Regeringen betraktar hela sin befolkning som potentiella hot mot samhället och klämmer åt övervakningstumskruvarna på oss alla, oavsett om vi faktiskt är ett hot mot staten eller våra medmänniskor. Vi har redan FRA-lagen, som ger staten pipeline in i all vår digitala information. En av FRAs uppgifter är att samla extremt personlig information (religiös och politisk tillhörighet, sexuell läggning, etc) som man sedan kan använda i informationsutbyten med andra länder. Det finns en reell risk att vi om femton dagar även har datalagringsdirektivet, som ger staten möjlighet att dessutom kontrollera var vi befinner oss.

Regeringen låter Migrationsverket skicka tillbaka människor till länder där de löper en mycket överhängande risk att bli förföljd och dödad. Det strider visserligen både mot svensk lag och de internationella överenskommelser vi skrivit under, men vem bryr sig? Ja, inte regeringen i alla fall.

Regeringen gör det också svårare och svårare för journalister att granska makthavarnas arbete. Senast ut i raden av förslag på att inskränka journalisternas möjlighet att göra sitt granskande jobb är Beatrice Asks förslag på förbud mot bilder som kan upplevas som kränkande. Jag gissar att Reinfeldt, Bildt och Tolgfors skulle känna sig jävligt kränkta om någon fotograferade dem när de skakade tass med en saudisk vapenfabrikskonstruktör, eller vad tror ni?

Vi har en utrikesminister som figurerar i utredningar om människorättsbrott, en justitieminister som inte vet vad det är för skillnad på misstänkta och dömda och en statsminister som nästan aldrig syns till. Jag tycker att vi förtjänar bättre.

Vi måste syna var och en av regeringens bluffar.

Sverige har inte alltid agerat perfekt, men vi har generellt haft ett gott rykte internationellt för att vi stått upp för mänskliga rättigheter. Det är helt uppenbart att regeringen saknar förmåga att förvalta detta goda rykte. Istället arbetar de frenetiskt på att rasera det fullkomligt. Det kommer att ta lång tid att återuppbygga detta.

Regeringens nonchalans för mänskliga rättigheter är direkt farlig, både för människorna i de totalitära stater man väljer att stödja och för oss som befinner oss på hemmaplan. Regeringens handlingar och samarbetspartners indikerar knappast att man tänker arbeta för öppenhet, integritet och demokrati. Deras hårda och misstänksamma attityd gentemot den enskilda människan måste motas i grind nu. Om fem år kan det att vara för sent.

Så vad kan vi göra? Om femton dagar, den 21/3 röstar riksdagen om datalagringsdirektivet ska implementeras i Sverige eller ej. Att stoppa datalagringsdirektivet löser inte alla problem, men det är ett bra steg i rätt riktning.

Gör din röst hörd. Se till att varenda riksdagsman vet att varje röst för direktivet kommer att belönas med tusentals färre röster i nästa riksdagsval. Här finns mer information och tips om vad just du kan göra.

Vi kan göra framtiden betydligt bättre, men vi måste göra det nu!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Martin

  March 6, 2012, 10:22:23

  Anna, du är en av få bra politiker idag som vågar röra i skiten. Det kommer lukta men det msåte det göra så folk fattar vad som händer.
  Det är dags att regeringen står till svars för vad det har ställt till med. Vi finner oss inte i detta.
  JAg har redan tidigare skickat email till våra Europaparlamentariker och ifrågasatt deras syn på övervakning etc och nu är det Riksdagens tur.
  Gör ni andra det oxo!

 2. Lars-Erick F

  March 6, 2012, 11:00:27

  En i huvudsak bra kommentar. Men det förtjänar att nämnas att tidigare regeringar inte varit bättre i dessa frågor.
  En intressant fråga är då: Vem styr Sverige?
  Och då menar jag alltså inte om det är s eller m.
  Utan, är det de folkvalda politikerna.
  En fråga som även Hans Lindblad (fp, o bl a försvarspolitiker) ställt många gånger. Bl a betr FRA-lagen.
  Vår demokrati är ju allvarligt hotad när vi har så skickligt maktspelande byråkrater att de dribblar bort politikerna (eller bluffar dem) och sätter politikerna i baksätet. Med formell makt – och ansvar. Men när byråkraterna sitter vid ratten och avgör vart färden går.
  Se även denna min bloggkommentar i vapenexportfrågan. http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2012/03/vem-styr-apropa-svenska-vapenaffarer.html
  Givetvis finns på min blogg även andra kommentarer i liknande frågor, inkl texter där Hans Lindblad också ställer frågor om demokratin.

 3. Lars-Erick F

  March 6, 2012, 11:06:13

  Jo, en sak till.
  Bland de demokratiskt farliga bristerna är att Sverige saknar en fungerande, stark opposition i riksdagen!
  En opposition, som inte bara vill ha makten, utan även kan förklara varför, och analysera regeringens tillkortakommanden och ha egna förslag. Den är lika viktig för en fungerande demokrati som att regeringen stöder sig på folkliga mandat.

 4. Anders Troberg

  March 6, 2012, 11:10:24

  Saudi är inte bara en diktatur, det är ett av de mycket få länder som inte ens bryr sig om att självidentifiera sig som demokrati. Till och med Korea försöker i alla fall upprätthålla den fasaden.

  Intressant är också att samtidigt som man underlättar för diktaturer att beväpna sig så håller man samtidigt på att se över vapenlagstiftningen i Sverige, så att det ska vara svårare för medborgare i “demokratiska” Sverige att beväpna sig. Trenden är tydlig.

  Språkligt så började du bloggposten som en mycket bra Shakespeare-pastisch, lite synd att du inte drog den fullt ut, för den hade blivit attans träffsäker.

 5. Dunderkakan

  March 6, 2012, 11:16:10

  Överväger att börja rösta på Piratpartiet… Grymt intelligent och vass artikel!

 6. Erik Gertkvist

  March 6, 2012, 11:18:10

  Problemet är att vi numera är så avtrubbade att detta troligen inte kommer väcka någon större uppmärksamhet. Naturligtvis _borde_ vi bli förbannade, oppositionen skrika och journalistkåren jaga utrikes-, försvars- och näringsministrarna 24/7 samt undersöka partiledarna visste om detta. Och campa utanför saudiska ambassadörens bostad.

  Men eftersom det var SAP-regeringen som ingick principavtalet med Saudiarabien 2005 är alla partier utom SD de facto eliminerade som drevledare.

  Och svenska försvaret har avskaffats för att ha råd med JAS – som är rent industristöd. Då är det väl ett logiskt nästa steg att avskaffa synen på mänskliga rättigheter för att ge några andra företag lite industristöd?

  Som sagt, med Piratpartiet i riksdagen skulle det finnas någon som kunde röra om på riktigt. Nu är det bara placebo över allt.

 7. David M

  March 6, 2012, 11:59:17

  Underbart skrivet!
  Härligt att se politik som utmanar medan S verkar ha slutat bry sig och M verkar ha slutat med demokratin.

 8. Per "wertigon" Ekström

  March 6, 2012, 12:38:48

  Väl rutet!

 9. Scary Devil Monastery

  March 6, 2012, 17:14:01

  “Regeringen tycker att export av vapen och övervakningsutrustning till länder där makthavarna inte ens borde vara betrodda med en slangbella och en burktelefon är helt okej.”

  Pter Noster, Liber á Malo…ord och inga visor, Anna.

  Skall man skratta över det befängda i påståendet…eller gråta en skvätt/bli urförbannad när man inser att det faktiskt är sant?

  Och tyvärr, för de som är gamla nog att minnas tidigare boforsaffärer, verkar det vara den gamla vanliga realpolitiken – eller om man vill vara ärlig, det himlaskriande hyckleri vi i Sverige håller oss med – som sticker upp nyllet igen.

  Vi Svenskar bröstar oss gärna för än det ena och än det andra när det gäller vår humanism, men sanningen är ju och har alltid varit att om vi någonsin i modern tid haft en regering som inte varit en hög fega hycklare med krökt rygg inför alla “starkare” aktörer så kan jag inte direkt peka ut den.

 10. Nejtillpirater

  March 6, 2012, 19:01:38

  Du försöker använda varje tillfälle du kan för att svartmåla regeringen och i samband med detta lägga in Piratpartiets agenda. Samarbetsavtalet med Saudiarabien tecknades dock av tidigare sosseregering under Göran Persson 2005, vilket gör ditt påhopp till osakligt.

  “Ett övergripande samarbetsavtal med Saudiarabien skrevs 2005 av regeringen Persson, S, och ärvdes av de borgerliga. Det finns i Sverige en oskriven regel att ingångna vapenexportavtal inte ska brytas. Nu visar det sig att den borgerliga regeringen var oenig, men beslöt att låta avtalet ligga kvar. Det verkar som om FOI agerat på uppdrag av Försvarsdepartementet, men det är oklart hur långt samarbetet drevs i praktiken.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/holmstrom-om-samarbete_6904021.svd

  1. Deep Blue

   March 6, 2012, 19:19:36

   Jag håller med om att nuvarande regering är helt oskyldig! Stackars Bildt, som bara vill göra det som är rätt.

  2. Anders Troberg

   March 7, 2012, 09:06:00

   Det är ju tråkigt när man har en regering som är så ryggradslös att man hellre väljer den “praktiska” lösningen att driva genom ett omoraliskt avtal än att göra det rätta, men obekväma och riva det.

   När man dessutom, samtidigt som man beväpnar diktaturer, avväpnar folket i en demokrati, då blir det ett oroväckande mönster.

  3. Scary Devil Monastery

   March 7, 2012, 09:29:42

   Med andra ord, herr nejtillpirater, så skyller du i stället på S-regeringen när det i dagsläget är moderaterna som sitter vid rodret och skulle kunna riva upp avtalet då det faktiskt strider mot grundläggande, sedan länge vedertagna svenska principer när det gäller vapenexport?

   Jag har en tanke. Piratpartiet ställer sig upp och fördömer Stalin. Sedan väntar vi bara på hur du kommer försöka vrida det till att det egentligen inte var Stalins fel att tjugo miljoner ryssar dog i arbetsläger.

   Du backar verkligen inte för någon form av lågpanad, ologisk och irrelevant argumentation bara du får nöjet att kritisera pirater. Oavsett vem som har undertecknat avtalet om att förse en känd diktatur med vapen är det lika mycket skuld inblandat hos den som fortsätter med detta avtal utan att knysta.

 11. Deep Blue

  March 6, 2012, 19:18:16

  Bra skrivet! Jag blev själv förbannad när jag såg detta i nyheterna. Det verkar som att regeringen försöker få igenom så mycket skit att det känns totalt lönlöst att stoppa allt. Men vi måste försöka göra rätt.

  Att de medvetet försöker förstöra Sveriges rykte internationellt är rent besynnerligt. Sen undrar man om man inte måste vara i avsaknad av moral om man tycker det vore en lysande idé att hjälpa diktaturer med att bygga upp en vapenindustri.

  Men det är väl som vissa andra saker de gör; säg en sak, gör det motsatta. Pladdra på om frihet på nätet, tvinga sedan igenom lagar som minskar frihet och privatliv online. Snacka om hur bra demokrati och respekt för mänskliga rättigheter är, hjälp sedan diktaturer med utrustning och vapen. Hävda att man vill minska arbetslösheten, det enda man gör är att försvåra för arbetslösa. Etc.

 12. Dennis Nilsson

  March 6, 2012, 19:39:47

  En demokrati blir inte bättre eller sämre än de engagerade/oengagerade medborgare som lever/verkar i den. Man får inte ge upp.

  Sverige är ett ung nation, med demokrati som styrelseskick. Först i början på 40-talet fick alla medborgare rösträtt.

  Demokratin började med våra far/mor-föräldrars generation. Hade våra förfäder, oavsett var de än levde, under mänsklighetens över 10 miljoner år långa historia, gett upp, så hade inte vi funnits idag.

  Den första reformen vi borde göra är att begränsa mandattiden i riksdagen till två valperioder under livet. Så att fler medborgare ges möjlighet att verka i “demokratins högborg”.

  Det skulle förankra demokratin som styrelseskick djupt in i folksjälen.

 13. Martin Gustavsson

  March 6, 2012, 20:56:32

  Verkligen uppseendeväckande.

  Hur fredligheten och anständigheten sannolikt försvann ur Sverige:

  http://perkvist.mpbloggar.se/category/palmemordet/

 14. Henry Rouhivuori

  March 6, 2012, 22:09:04

  Vid avsaknad av stark opposition inom riksdagen så är det bra att en granskning sker av regeringen från medborgarens perspektiv.

 15. Jakob Ryngen

  March 9, 2012, 09:00:11

  Anna for President! :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *