Pages

Categories

Search

 

Upphovsrättsmatematiken är så befriande!

by
March 16, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag lägger allsköns historiska kuriosa på minnet. Jag minns långa textstycken hur lätt som helst. Jag kommer ihåg exakta färgnyanser i åratal. Siffror är en helt annan femma. Eller två eller sjua eller… Ja, ni fattar.

Siffror är helt enkelt inte min grej. Jag kan räkna, det är bara det kemin mellan mig och siffrorna inte stämmer. Med bokstäver kan jag åstadkomma vad jag vill. Med siffror … not so much.

Här uppstår det då och då en personlighetskrock mellan mig och Rick Falkvinge. Medan jag blir stressad av ett överflöd av onödiga siffror, så tycker han att det är lugnande att översätta precis allt till siffror:

Hmm… Jag ska bara duscha. Det tar 7 minuter. Sedan tar det 3 minuter att klä på sig och packa väskan. Jag bor på nummer 12. Då tar det 2 minuter att gå till stationen. Det är 3 stationer, så resan tar 6 minuter. Det är 300 meter till kaféet, så det tar 3 minuter att gå dit. Sitter du på övervåningen? Jaha, då blir det en 30 sekunder till. Jag är där om 23 minuter och 30 sekunder. Hej då!

När han sedan dyker upp exakt 23 minuter och 30 sekunder senare har jag knappt hunnit återfå min vilopuls efter sifferhetsen och måste blänga strängt på honom.

Jag har alltid känt mig lite instängd och begränsad i min relation med siffror. Bokstäver låter mig ta ut svängarna och drömma fritt. Siffror slår en i viktigpettrigt i skallen och upplyser en om att det finns något som heter [insert random matematisk formel här] som man måste rätta sig efter, annars får man pisk.

Därför blev jag väldigt glad när jag genom Emma Marie Andersson och Johan Carlström fick reda på att det finns ett helt nytt fält inom matematiken som kallas “Upphovsrättsmatematik”.

Det fina med upphovsrättsmatematiken är att den inte låter sig begränsas av gamla grekers antika matematiska satser. Man vågar tänka nytt och spännande. Om vanlig matematik är klassisk balett, så är upphovsrättsmatematik lite mer som modern expressiv dans. The rules are there are no rules. Åh, så befriande! Se själva!

Underbart, eller hur? Från och med nu är jag färdig med gammelmatematiken. Jag har fallit pladask för upphovsrättens befriande och kreativa form.

Nästa gång någon säger “Pythagoras”, kommer jag att med gott samvete svara “Prosit!” Och om någon nämner min “hypotenusa”, så tänker jag ge dem en sedelärande dos pepparsprej och säga: “Snuskhummer!”

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Kristofer Petersson

  March 16, 2012, 09:29:19

  Vilken rolig och underhållande läsning!

 2. Tommy

  March 16, 2012, 22:44:58

  Hahaha, underbart!

 3. Dea

  March 17, 2012, 14:50:59

  Det här gav mig mer självinsikt än en veckas personlighetstestkurs på jobbet gjorde.

  Jag blir trygg av siffran 41 just idag.

 4. Deep Blue

  March 18, 2012, 19:35:47

  Ja matte är klurigt 😀

 5. Anders Troberg

  March 20, 2012, 10:19:57

  “När han sedan dyker upp exakt 23 minuter och 30 sekunder senare har jag knappt hunnit återfå min vilopuls efter sifferhetsen och måste blänga strängt på honom.”

  Knepet är enkelt.

  * Ta en exakt tidpunkt som du säkert vet att du kommer att hinna i god tid till.
  * Svamla lite siffror som råkar summera upp till den tidpunkten. Det är inte så noga om summan stämmer, det är ändå ingen som kontrollräknar.
  * Kom till mötesplatsen i god tid.
  * Vänta utanför och kolla klockan till det är dags att gå in.
  * Instant tidsskattningsgurustatus!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *