Pages

Categories

Search

 

SVT Debatt: "Låt svenskarna se Mad Men-premiären redan i dag"

SVT Debatt: "Låt svenskarna se Mad Men-premiären redan i dag"

by
March 27, 2012
I media, Kultur, Politik, TV & Film
2 Comments

Alla avskyr spoilers. Ingen vill veta hur en film eller ett tv-serieavsnitt slutar i förväg. Ändå gör film- och tv-bolagen ingenting för att undvika att du ska få din upplevelse förstörd av spoilers. Faktum är att de jobbar ganska aktivt för att större delen av deras publik ska få sina film- och tv-upplevelser spoilerfläckade.

Dagens teknik gör det möjligt att launcha saker samtidigt i hela världen, men man väljer att inte göra det. I stället gör man allt man kan för att människor i olika delar av världen INTE ska kunna dela en ny film- eller tv-upplevelse samtidigt. De som försöker ge denna gemensamma upplevelse genom att se till att den finns tillgänglig på sajter som The Pirate Bay och YouTube jagar man friskt med medel som skulle få Mussolini att pirra till lite extra.

Det finns en hel del att säga om det där. Därför skrev jag ihop en debattartikel till SVT Debatt om det. I den skriver jag bland annat om hur tv-bolagen själva devalverar värdet på sin produkt:

Få saker förstör en tv-upplevelse mer än att redan från början veta vad som kommer att hända. På 1980-talet blev det ramaskri när tidningarna basunerade ut att Bobby Ewing inte alls var död, utan att han bara stått i duschen i en halv säsong av Dallas. I dag är det inte media som är skyldiga till alla spoilers. Det är tv-bolagen själva som genom sin ovilja att uppdatera sig till samtiden förstör våra finaste tv-upplevelser. Så länge de vägrar att släppa tv-serier globalt på en och samma gång berövar oss den där första obefläckade titten på favoritserien. Det är märkligt att de själva väljer att devalvera underhållningsvärdet på sin produkt så kraftigt.

Läs och sprid!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


2 Responses

  1. Kloker

    March 27, 2012, 18:18:28

    Kan inte kolla Mad Men. Ser bara Saffron.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *