Pages

Categories

Search

 

Svensk Biblioteksförening avbryter e-boksförhandlingarna med bokförlagen

by
May 2, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag har skrivit ganska mycket om bokförlagens allmänt unkna attityd mot biblioteken vad det gäller e-boksfrågan, eftersom jag anser att de genom sitt agerande motverkar bibliotekens möjligheter att utföra sitt viktiga arbete.

I dag läser jag att Svensk Biblioteksförening beslutat sig för att avbryta förhandlingarna med Förläggareföreningen, eftersom Förläggareföreningen vägrar att ge efter en tum. Förläggareföreningens ovilja att hitta en fungerande lösning bekymrar Niclas Lindberg som är generalsekreterare i Svensk Biblioteksförening:

Läget är allvarligt och bekymmersamt. Bibliotekens möjligheter att fullgöra sitt uppdrag för demokrati och informationsfrihet är begränsat när kommersiella aktörer ensidigt kan begränsa bibliotekens tillgång till litteratur via karenser och icke fungerande affärsmodeller. Biblioteken har aldrig varit så rättslösa och lämnade i sticket som man är i e-boksfrågan.

Ja, det är ju bara att hålla med. Något är stort fel när bokförläggare inte inser hur viktiga folkbiblioteken är både för samhället och för bokbranschen. Det är tack vare folkbiblioteken och möjligheten att låna böcker som generationer har vuxit upp till bokslukare och bokkonsumenter. Genom att på olika sätt göra det svårt för biblioteken att göra sitt jobb, så biter man den hand som föder en.

Nu måste vi mobilisera lite politisk kraft för att hjälpa biblioteken. De är en viktig grundpelare i det fria och demokratiska samhället.

Piratpartiet arbetar just nu på att ta fram en bibliotekspolitik med mål att lösa flera av de problem som biblioteken i dag tampas med. Vi tar gärna emot tankar och idéer från er som jobbar i bibliotek runt om i landet. Ingen vet var fallgroparna finns bättre än vad ni gör.

Här är ett litet axplock av det jag tidigare skrivit i frågan:

I media:
Norran: “Bokförlagen skjuter sig själva i foten
SvD Kultur: “Sluta spana efter den tid som flytt” (tillsammans med Unni Drougge)

På mina bloggar:
Fixa inga pitypartyn för Zlatan och Bonniers
Författarförbundet: “…gratisätare som vill frossa på andras bekostnad’
Vi måste rädda biblioteken från bokförlagen
Förläggareföreningen suger ut biblioteken

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Urban Sundström

  May 2, 2012, 21:10:46

  Hej !

  Länken till “Författarförbundet: “…gratisätare som vill frossa på andras bekostnad’” fungerar inte för mig.

  Hälsn. Urban

 2. Aengeln Englund

  May 3, 2012, 05:54:01

  Det svårt för nya, enskilda små förlag – som kanske inte alls håller med om det här och vill omfamna teknikens nya möjligheter – att göra någon skillnad. Där blir tekniken ironiskt nog ett hinder, då det är knöligt att komma ut med eböcker på biblioteken utan att gå via elib och därmed den modell som redan utvecklats. Jag kan sätta priset på en ebokförsäljning via elib, men kan inte påverka biblioteksdelen.

 3. MrHappy72 - Intelligent Union

  May 3, 2012, 23:55:47

  Nja. Det vetikatten om det är en katastrof för det skrivs ju mycket …avföring… nuförtiden och det skrevs mycket bra saker förr i tiden som fortfarande är tämligen intressant.

  Jag bjuder alla bibliotek och Sveriges studenter på min egen bok i detta sammanhang för att ge er en hint om vart vi kan gå istället för att jiddra med feta arvoden till lösdrivande författare med högfärdskomplex.

  De kan ju bojkottas helt idag om vi sätter igång och skapar själva.

  Pilsnerkorvens förbannelse och en gudibehaglig lösning
  (en politisk satir i all välmening)
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxpbnRlbGxpZ2VudHVuaW9ufGd4OjY5ZjczYTliNDFjYTJhZDY&pli=1

  Klaga inte på den kalla vinden eller den dyra elräkningen, isolera!

  Varm kram till alla Piratpartister!

  1. Anna Troberg

   May 4, 2012, 08:16:39

   Hej MrHappy72!
   Det skrevs en massa skitböcker förr i tiden också. Och precis som dagens skitböcker kommer att göra föll de så småningom i glömska. Men, hur det än är med den saken, så har det inte med detta att göra. Problemet är att Förläggareföreningen försöker hindra biblioteken att utföra sitt viktiga värv. Det är faktiskt tämligen horribelt.

 4. Kloker

  May 11, 2012, 15:06:41

  Det är bra att biblioteken säger ifrån till oskäliga avtal med översittarförlagen, men gör bibliotekten något själva för att luckra upp den tillslutna och unkna marknaden? Vilka möjligheter ger biblioteken för små oberoende förlag eller okända författare? Tar biblioteken in e-böcker från dem? Här finns en möjlighet för biblioteken att tillhandahålla precis alla verk som författas i Sverige och sedan endast betala för dem i den utsträckning som de faktiskt förbrukas av biblioteksbesökarna.

 5. nef

  May 11, 2012, 19:56:59

  Hej Anna,
  Tänkte bara tipsa om det här om du inte redan hört om det.
  http://boingboing.net/2012/05/10/libraries-set-out-to-own-their.htmlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *