Pages

Categories

Search

 

Vi ska inte säga nej, nej, nej, men inte heller nöja oss med små integritetssmulor

Vi ska inte säga nej, nej, nej, men inte heller nöja oss med små integritetssmulor

by
May 9, 2012
Integritet, Politik
No Comment

Den 1 maj trädde EUs datalagringsdirektiv i kraft i Sverige. Information om var du befinner dig, vem du ringer och smsar ska numera sparas i sex månader. I morgon ska riksdagen rösta om exakt hur myndigheternas ska få tillgång till denna information. Jag skulle önska att svaret på den frågan vore “med mycket möda och stort besvär”. Tyvärr är det inte så.

Trots att man genom datalagringsdirektivets implementering borrat enorma titthål rakt in i våra privatliv, så innebär det förslag man imorgon ska rösta om ingen skärpning av när man får hämta ut information. Förslaget innebär tvärtom att man gör det lättare att få ut privat information. Ni kan läsa mer om förslaget på riksdagens hemsida.

Den folkpartistiske riksdagsledamoten Mathias Sundin skriver idag i DN att han kommer att rösta nej till det förslag som ligger och det hedrar honom. Han skriver bland annat:

Även om tekniken är ny, så är vår rätt till ett privatliv densamma. Skulle någon politiker föreslå att alla vanliga brev och paket registrerades av staten blev nog han eller hon snart landshövding, eller ambassadör i Brasilien. Men ett brev skiljer sig inte från ett mejl.

Han har naturligtvis helt rätt. Av någon anledning verkar en del politiker tro att en ny teknik kräver en helt ny uppsättning moraliska ställningstaganden. Faktum är att de flesta teknikskiften inte alls kräver detta, eftersom de moraliska ställningstagandena finns på en högre nivå. Du ska inte döda gäller lika mycket om du har en sten att slåss med eller en kulspruta.

Jag är också helt enig med Sundin om att det är viktigt att vara konstruktiv i sin kritik. Det räcker inte att säga nej, nej, nej, hela tiden. Men, jag vill ändå höja ett litet varnande finger här. Vi som jobbar för integritet får inte heller låta oss reduceras ner till ett gäng tomtar som man lugnar genom att snällt låta oss pilla med någon skitdetalj varje gång det dyker upp ett integritetsfientligt lagförslag. Det var så man tvingade igenom FRA-lagen och nu, några år senare, vet vi att det gjorde noll och ingen reell skillnad.

Politikernas bristande intresse för vår personliga integritet är inte något som bara kan lösas med lite småpill i detaljerna. Det krävs ett helhetsgrepp. Det krävs en genomgripande attitydförändring. Den kommer inte att komma till stånd genom att vi nöjer oss med att få leka med några små detaljer, några små smulor av integritet, varje gång makthavarna vill lägga ännu en tung och blöt övervakningsfilt över oss. Vi ska inte heller bara säga nej, nej, nej hela tiden.

Vi ska presentera en vision om hur det skulle kunna vara utan alla de där övervakningsfiltarna. Vi ska presentera en konkret plan för hur vi ska kunna göra verklighet av den visionen. Just nu är det faktiskt bara Piratpartiet som ens försöker göra detta och du kan hjälpa oss med det.

Valåret 2014 kommer Piratpartiet att ha ett betydligt mycket bredare partiprogram. Det kommer att bestå av ett principprogram och flera sakpolitiska program. Principdelen röstades i går igenom på medlemsmötet med 97,5% majoritet. Utifrån dessa grundläggande principer håller vi nu på att bolla sakpolitiska idéer med varandra på Breddningsbloggen. En del av dessa idéerna kommer så småningom att hamna i de sakpolitiska programmen.

Du kan följa och delta i det här arbetet. Du kan vara en del av den där viktiga attitydförändringen som behövs för att mota övervakningssamhället i grind.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anton Nordenfur

  May 9, 2012, 11:29:46

  Mathias Sundin är en riktigt bra människa, som också ställde upp och höll tal på PP:s demo mot ACTA i Norrköping i mars. En av de bättre politikerna i riksdagen.

  1. Anna Troberg

   May 9, 2012, 11:40:34

   Hej Anton!
   Japp, jag är helt enig i det. :-) Det finns goda krafter i riksdagen. Det är bara lite för få av dem.

   1. Scary Devil Monastery

    May 9, 2012, 12:13:51

    Aningen cynisk ställer jag mig frågande om inte personer som Sundin och Karl Sigfrid får finna till i enstaka fall bara för att inte partiet i fråga skall stå som ett helt omänskligt monument. Som en punktmarkering till att “dissidens får finnas”.

    Jag har redan satt upp mina egna skydd mot DLD. Att köra blandat Tor (som exit & relay), VPN, och okrypterat för vissa queries kommer på ett mycket billigt sätt skjuta stora hål i den statistik som insamlas mot mig personligen exempelvis.

    Och jag rekommenderar alla göra likadant.

    1. André

     May 9, 2012, 13:40:36

     Jag tror du är inne på rätt spår. I Folkrepubliken Kina finns det vissa av partiet godkända dissidenter och protestsångare m.fl. som helt enkelt får hållas för att agera säkerhetsventil och stävja upproriska stämningar hos folk. Ungefär samma processer kan man se på mikronivå i många av riksdagspartierna.

     Samtidigt så skall man ju uppmuntra och stödja de här modiga politikerna i andra partier. Partier ändrar ju faktiskt åsikter efter tid, även fast det känns som man står och stampar i gyttja och inte kommer någon vart ibland. :)

    2. Daniel

     May 10, 2012, 05:03:29

     Du får skriva en HOWTO som är på en sån nivå att Tant Agda kan fixa det på sin dator. Tror det kommer behövas i fortsättningen om folk ska kunna ha nåt privatliv…

     1. Scary Devil Monastery

      May 10, 2012, 10:17:21

     2. Scary Devil Monastery

      May 10, 2012, 10:55:06

      Mind you…för att kunna agera som relay och exit måste man ofta lägga in port forwarding. Enkelt för fildelare och andra som använder applikationer som måste kunna ta emot requests…men jag tror det kan, än så länge, bli knepigt att få “Moster Agda” att lära sig det knepet.

      Inte särskilt svårt…men det innebär att leka med nätverksinställningarna både på den egna burken och på routern.

 2. Jarre

  May 9, 2012, 12:21:45

  Men bra vi får reda på det nu efter 9dagar… attan, nu kan de se att jag besöker ‘obskyra’ sighter.. måtte hin håle ta dem som vill att vi skall övervakas varje steg!

 3. Tor

  May 9, 2012, 12:41:34

  Jag tycker det är litet märkligt att det kommit så litet PP-kritik mot det här lagförslaget. PP verkar ibland nästan överdrivet fokuserat på principiella frågor (“får alls masslagring av trafikdata ske?”) och verkar litet glömma de mer praktiska frågorna (“under vilka omständigheter ska data få lämnas ut?”).

  1. Anna Troberg

   May 9, 2012, 13:01:44

   Hej Tor!
   Vi är alla med och skapar PP. Om man tycker att något lyfts fram för lite, så är man mer än välkommen att hjälpa till att föra fram just den saken eller den synvinkeln.

   Vi säger tyvärr hela tiden för lite om en massa saker. Det beror på att vi är underbemannade och att vi är några få personer som sliter oss blå för att se till att pressmeddelanden kommer ut, att debattartiklar skrivs, att bloggposter skrivs, etc.

   Kort sagt, du och andra kanske inte tror att det spelar någon roll om ni skriver bloggposter eller insändare, fixar en demo, delar ut flygblad, etc, men faktum är att det spelar massor av roll. Varje gång någon drar ett strå till stacken blir det lättare för oss att dra fler strån till stacken. :-)

   1. Tor

    May 9, 2012, 13:37:20

    Ledsen om jag var litet otydlig. Det var inte så mycket ett uttryck för missnöje eller kritik (och inte heller riktat just mot dig) som spontan förvåning.

    Jag är förvånad över att frågan knappt verkar ha gjort avtryck i bloggosfären. Jag försökte lyfta frågan på min blogg för några veckor sedan.

    Vad jag skrev om balansen mellan det principiella och det pragmatiska var mer av en tankeställare som jag skulle vilja sända ut.

    1. Anna Troberg

     May 9, 2012, 14:07:44

     Hej igen Tor,
     jag tog det inte som kritik heller. Jag tog det som ett utmärkt tillfälle att försöka ragga folk till opinionsbildande. 😀

     Och ja, jag håller med dig. Det är märkligt att detta inte uppmärksammats mer. Och ja, vi måste prata mer om konkreta åtgärder också. Det gäller nog mest att få den där balansen mellan det övergripande och detaljerna.

 4. Mathias Sundin

  May 9, 2012, 20:34:57

  Det har du helt rätt i Anna. Vad jag menar är framförallt hitta punkter i de lagar som redan existerar och reformera dom till det bättre. Men vi får inte tappa siktet på att de riktiga skitlagarna helt ska bort.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *