Pages

Categories

Search

 

Varför breddar vi Piratpartiet?

Varför breddar vi Piratpartiet?

by
May 15, 2012
Integritet, Politik
No Comment

En högst befogad fråga i samband med Piratpartiets breddningsarbete är denna: Varför ska vi bredda Piratpartiets politiska plattform?

Det finns naturligtvis flera skäl till varför det är bra att bredda Piratpartiets politiska plattform, men det finns två som jag tycker står ut lite mer än de andra.

1. Partiet har mognat och vill ha mer. Med det menar jag att vi insett att de grundläggande principer som vi tidigare bara applicerat på våra fokusområden – integritet, kultur och kunskap – även har mycket att ge inom andra politiska områden. Vi har helt enkelt hållit tillbaka en massa politisk potential, istället för att släppa lös den för att göra världen lite bättre. Det är hög tid att råda bot på det.

2. Väljarna vill ha mer mognad av partiet. I EU-valet kände sig många väljare nöjda med att lägga sin röst på ett smalt fokusparti. I riksdagsval vill man ha mer i utbyte mot sin röst. När man frågar folk varför de inte röstade på Piratpartiet i det förra riksdagsvalet är det vanligaste svaret något i stil med: “Jag gillar Piratpartiets idéer, men jag vill veta vad ni tycker om fler saker innan jag lägger min röst på er.” Det är ett helt rimligt argument. En röst är värdefull. Man ska inte ge den till någon som man inte känner sig helt säker på.

Det fina är att partiets mognad och väljarnas behov av mer mognad hamnar i samma slutsats: Vi behöver en bredare politisk plattform för att utnyttja vår fulla potential och för att locka våra potentiella väljare, så att vi mer kraft i vårt arbete med att förbättra världen.

En mycket trevlig bieffekt av att ha en bredare politisk plattform är att det gör det betydligt svårare för de andra partierna att stänga ute Piratpartiet från den politiska debatten. Vi kan öppna många tidigare stängda dörrar, skriva fler debattartiklar, vara med i fler debatter och uttala oss om fler saker i media.

Varje ny chans att göra vår röst hörd är en ny chans att vinna en ny röst och så att vi får mer muskler att använda i vårt arbete. Vi breddar Piratpartiet för att nå vår fulla potential att förverkliga våra vision om en bättre värld.

Följ och delta i Piratpartiets breddningsarbete!

Blogginlägg i den här serien:
Piratpartiets nya principprogram
Varför breddar vi Piratpartiet?
Piratpartiets breddning sker på våra villkor
Så här breddar vi Piratpartiet

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mithrandir

  May 15, 2012, 12:58:51

  Mycket bra skrivet, Anna.
  Jag har väldigt ofta fått höra att jag röstar på ett “enfrågeparti” och att jag slösar bort min röst när jag talar om att jag röstar på PP. Jag har försökt att inte ta det personligt, men när man avfärdar det parti jag har valt att lägga min röst på så avfärdar man också mig och det svider. Precis som du skriver är en röst värdefull – min också!

 2. Anonym

  June 7, 2012, 19:03:09

  Jag är bara orolig för att PPs breddning ska innebära att partiet tar upp en liknande invandringspolitik som MP = vidöppen dörr.

  Jag vill inte kalla mig rasist, för det är vad man brukar få heta om man är det minsta kritisk till invandringen idag, men Sverige kan inte ta emot hur mycket folk som helst. I synnerhet inte de brottslingar som utnyttjar systemet för att komma in i Sverige.

  Schyssta invandrare i måttliga mängder är en bra idé, brottslingar i massor är inte en bra idé.

  Oavsett kommer jag i alla fall att rösta PP, för bekämpningen av övervakningssamhället är en oerhört mycket viktigare fråga!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *