Pages

Categories

Search

 

Helgens begivenheter

by
June 11, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
23 Comments

Det har varit en mycket händelserik helg. Jag har hunnit med att demonstrera mot ACTA och vara på styrelsemöte.

Det demonstrerades mot ACTA och för nätfrihet i mer än hundra olika städer i Europa i lördags. Det är ett viktigt styrkebesked till de EU-parlamentariker som fortfarande tror att ACTA är en bra sak. Just nu ser det ut som om de är i minoritet, men det skadar aldrig att hålla trycket uppe hela vägen. Politikens vindar har en förmåga att vända snabbt.

Tobias Hellsten och Jonathan Rieder Lundkvist har tagit en massa fina bilder från demonstrationen i Stockholm. In och kika på dem!

På demonstrationen dök minsann Farmor Gun upp och gjorde mig och massor av pirater glada. Jättekul att du kunde komma, Gun! :-)

Smatidigt som vi demonstrerade mot ACTA och för ett fritt nät, så passade vår favoritlobbyist Per Strömbäck på att ännu en gång försöka lura Brännpunktsläsare att han minsann bara är “redaktör Netopia” och att det bara är ett “forum för digitala samhällsfrågor”. En mer passande beskrivning på det hela vore “lobbyist på upphovsrättsindustrins lobbyplattform Netopia”. Det är naturligtvis praktiskt att kunna gömma sig bakom olika titlar, men en spade är en spade och en lobbyist är en lobbyist.

Jag vet att Per tar illa vid sig när man uppger hans verkliga jobbtitel, eftersom vi haft duster om det tidigare, men mitt råd är det samma som då: Om man skäms så mycket över sitt jobb att man inte riktigt vill kännas vid vad man sysslar med, så är det hög tid att skaffa ett jobb som gör en lyckligare.

Vad gäller innehållet i artikeln, så förutsätter jag att Cybernormer och Marcin de Kaminski just nu är ivrigt sysselsatta med att skriva en replik som sätter Strömbäcks trams på plats. Jag ser verkligen fram emot att läsa en sådan uppfriskande replik.

Nåväl, om ni vill läsa någon med lite mer insikt och framtidsvisioner än vad Strömbäck har betalt för att ha, så föreslår jag att ni läser Johanne Hildebrandts krönika i dagens SvD: “Ge upp försöken till nätkontroll“.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


23 Responses

 1. Sten

  June 11, 2012, 23:16:25

  Kaminski skrev inte att han är medgrundare till TPB och Piratbyrån. Du kanske skall be honom att kalla sig för spade i fortsättningen istället för att låtsas att han sysslar med oberoende forskning.

  1. Anna Troberg

   June 12, 2012, 06:11:22

   Hej Sten!
   Jag tycker i och för sig att det är skillnad på att en gång ha varit med om något och på att fortfarande vara anställd och få lön av någon. Det vore till exempel märkligt om jag fortfarande titulerade mig bokförlagschef även om jag faktiskt varit det en gång i tiden.

  2. Scary Devil Monastery

   June 13, 2012, 11:37:35

   Kaminski är del av ett forskningsprojekt. Om du har något att anmärka kan du börja med att kommentera de kriterier som forskningen har tagit i bruk.

   Forskning är i grund oberoende så länge som man inte har fuskat med materialet man har använt som underlag eller tagit i bruk metoder som gör att övriga forskare inte kan dra samma slutsats.

   Det är så “oberoende forskning” fungerar. Oavsett vilken affiliering Kaminski har eller har haft.

   Med förlov sagt är ditt uttalande i helhet totalt irrelevant för giltigheten i vad Kaminski presenterar så länge som du inte kan peka på att han faktiskt har haft fel.

   Kvarstår att du helt enkelt gör det lätt för dig och behagar ägna dig åt elaka insinuationer för att din personliga åsikt inte går ihop med empiriska fakta och de slutsatser som dragits.

   1. Sten

    June 13, 2012, 11:52:07

    Herregud vad ni är kassa.

    Anna påstår att Ström mörkar var han kommer från. Det gör han inte det är tydligt textat på Netopias hemsida.

    Kaminski mörkar var han kommer från, det finns inte utskrivet någonstans på Cybernormers hemsidor.

    Att ni sedan insinuerar att Ströms åsikter har något fel för att han har en lön är inget annat än trams. Då är Annas åsikter lika felaktiga då hon får lön från Engström.
    Ström har lön, Kaminski har politisk tillhörighet. Anna vill att Ström skall vara tydlig med sin tillhörighet – det är han klart och tydligt på Netopias sida.
    Kaminski är allt utom tydlig.

    Dubbelstandard och riktigt riktigt kass stil.

    I övrigt har jag och andra vid flertalet Cybernormer artiklar påpekat hur de vantolkar sina egna resultat och vanligen lider av “som man frågar får man svar” problematiken som för övrigt all sociologisk “forskning” gravt lider av.

    1. Anna Troberg

     June 13, 2012, 11:58:41

     Och Per heter fortfarande Strömbäck. :-)

     1. Sten

      June 13, 2012, 13:13:26

      Oj, vilken tyngd den kommentaren har. När frågan som diskuteras är varför du påstår att Strömbäck mörkar om sina partners (vilket han inte gör då det är tydligt textat på Netopias hemsida) medans Kaminski absolut mörkar vem han är associerad med och vilka hans sammarbetspartners har varit historiskt.

      Alltså lever Strömbäck upp till det du kräver att han skall leva upp till samtidigt som Kaminski inte gör det.

      Dubbelstandard och riktigt riktigt kass stil.

   2. Sten

    June 13, 2012, 17:58:55

    “Med förlov sagt är ditt uttalande i helhet totalt irrelevant för giltigheten i vad Kaminski presenterar så länge som du inte kan peka på att han faktiskt har haft fel.”

    Och du missade vad det hela handlar om. Vi diskuterar inte om giltkligheten i det Kaminski plitat ned. Så din kommentar är fullkomligt irrelevant.

    Anna påstår att Strömbäck mörkar vem han är flirtar med – men det är fel – det står klart och tydligt på Netopias hemsida.
    Kaminski däremot undviker noga att nämna att han är en politisk motiverad forskare.

    “Kvarstår att du helt enkelt gör det lätt för dig och behagar ägna dig åt elaka insinuationer för att din personliga åsikt inte går ihop med empiriska fakta och de slutsatser som dragits.”

    Nej, vad som kvarstår är att du inte ens diskuterar det som diskuteras och istället sysslar med insinuationer gällande min motiveringen, som du inte vet ett jota om. Och vad det gäller empirisk fakta gällande forskning som baserar sig på frågeformulär bestående av illa formulerade frågor så kan man endast säga Lol….

    Basta

 2. Sten

  June 12, 2012, 09:34:06

  Du tycker alltså att det är skillnad på att kalla en spade för spade och att kalla en spade för spade. Applicerar du samma dubbelstandard på allt här i livet? Tydligen inte då du ovan skriver ut att du är en före detta bokförlagschef.
  Men om du kräver tydlighet av Ström så bör du lämpligen kräva samma av Kaminski.

  1. Erik

   June 12, 2012, 11:45:41

   Det framgår tydligt att Anna Troberg är “författare och partiledare för Piratpartiet” om du läser titeln på hennes blogg. Samma tydlighet finns tyvärr inte på Netopia eller Per Strömbäcks artiklar. Det kan tyckas vara en skitsak men man bör så långt det är praktiskt möjligt eftersträva tydlighet för att undvika missförstånd.

   1. Sten

    June 12, 2012, 21:22:02

    Ja du verkar inte ha läst vad det står om Netopia på Netopias egna sida. Det är mycket tydlig. Däremot står det ingenstan vid Kaminskis namn att han var med och starta TPB o Piratbyrån, han nyttjar istället universitetsprojektet för att framstå som oberoende. En spade är en spade är en spade.

    “Netopia har ett flertal sympatisörer som visar sitt stöd genom att ställa sig bakom manifestet. Listan omfattar i dagsläget följande organisationer:
    Dataspelsbranschen
    Film&TV-Producenterna
    Filmfolket
    Svenska Förläggareföreningen
    Svenska Musikförläggareföreningen
    Sveriges Videodistributörers Förening
    IFPI i Sverige
    SOLV (Scandinavian online video)”

    1. Erik

     June 12, 2012, 23:07:27

     Jag tänkte mer på att han kallar sig för “Redaktör Netopia” i sina artiklar. Han verkar sky ordet lobbyist av någon anledning. Men, du har rätt att man kan klura ut vilka han företräder för den som bemödar sig att besöka Netopias sida och leta sig förbi första sidan.

     1. Sten

      June 12, 2012, 23:20:03

      Samtidigt som Kaminski helt mörkar med var han kommer från.
      Så om Anna hackar på herr Ström så bör hon verkligen än dock mer hacka på herr Kaminski som helt gömmer sig bakom sitt universitet.

      1. Anna Troberg

       June 13, 2012, 09:28:40

       Hej Sten!
       Det är en fråga om tempus. Piratbyrån och TPB är för Kaminskis del dåtid, medan Strömbäcks lön kommer från upphovsrättsindustrin i nutid.

     2. Sten

      June 13, 2012, 11:15:26

      Det är inte frågan om tempus, det är en frågan om dubbelstandard från din sida.

      Herr Ström skriver klart och tydligt ut på Netopia vilka organisationer som stödjer Netopia, han mörkar inte – han försöker inte dölja.
      Kaminski å andra sidan är en pirataktivist som skrev Fredrik Neijs Mynttorgstal (det under rättegången som var spiken i kistan för Neijs del ) han var med och starta TPB, han var med och starta Piratbyrån, han var med och starta Julagruppen.
      Kaminski vill nu dölja att han är en pirataktivist och istället ikläda sig epitet som “oberoende forskare vid Lunds universitets Cybernormer”. Att inte vara tydlig med vari hans forskning bottnar är hans val, det ger honom dock inte mycket trovärdighet.

      Att du sen påstår att Herr Ström försöker dölja var han kommer från (vilket han inte gör) blir intet annat än patetiskt då Herr Kaminski verkligen försöker dölja varifrån han kommer.

      Dubbelstandard och riktig dålig stil från din sida.

      1. Anna Troberg

       June 13, 2012, 11:25:58

       Hej igen Sten!
       Jo, det handlar om tempus. Strömbäck flaggar falskt, medan Kamisnky inte gör det. Vad det gäller Kaminskis förflutna, så har jag aldrig sett att han hymlat med sin bakgrund i tex Piratbyrån. Men, nu handlar det om den här debattartikeln just nu och man skriver sällan under debattartiklar med vad man sysslade med för 5-6-7 år sedan, utan med det man gör nu.

       Btw, eftersom Strömbäck är lite känslig med vad man kallar honom, så föreslår jag att du åtminstone får hans namn rätt innan vi debatterar hans titel. 😉

     3. Sten

      June 13, 2012, 13:27:18

      “Jo, det handlar om tempus. Strömbäck flaggar falskt, medan Kamisnky inte gör det. ”

      Anna, det är rakt av skitsnack (och han heter Kaminski om vi nu skall fortsätta att märka ord)

      Strömbäck flaggar inte falskt överhuvudtaget. Han är klar och tydlig med vilka organsiationer som stödjer Netopia. Det står på Netopias hemsida.

      Kaminski är en av grundarna till piratrörlesen i Sverige, han undviker noga att skriva ut detta. Han skriver alltid under med att han är “forskare”. Ja en “forskare” med en tydlig politisk Piratagenda som han försöker mörka genom att göma sig bakom Cybernormer och Lunds Universitet.

      Om någon från Antipiratbyrån hade forskat på Cybernormer och kontinuerligt mörkat sin bakgrund vid publicering så hade du skrikit dig kräkgrön om “Falsk flagg” , inte sant?

      Juliagruppen är inte för 5-6-7 år sedan och vad har tiden med saken att göra. Tycker inte Kaminski att han kan stå för sina uttalanden från då? Är han inte stolt över att ha grundat Piratbyrån, att han var med och startade The Pirate Bay? att han skrev Neijs brandtal på Mynttorget (som renderade Neij ett fängelsestraff). Och jo man brukar skriva under med relevant information gällande frågan man skriver om.

      Dubbelstandard och kass stil blir allt mer din återkommande melodi.

    2. Scary Devil Monastery

     June 13, 2012, 11:49:20

     …han nyttjar istället universitetsprojektet för att framstå som oberoende.”

     Och så länge det universitetsprojektet presenterar empiriskt verifierbara fakta och slutsatser som framarbetats på vetenskapliga grunder så spelar det inte alls någon roll om det är Kaminski, Dawkins, eller Ronald MacDonald som är en av presentatörerna.

     Det är här vi finner skillnaden. Kaminski presenterar vetenskapligt utförda arbeten. Därmed kan han enbart beläggas med viktning om eller när det visar sig att man har fuskat i arbetet.

     Netopia är ett öppet forum – där presenteras inga fakta som skall tåla peer-review utan åsikter.

     När det gäller att fälla rena åsikter kan man utan tvekan ta åsiktsyttrarens personlighet i beaktande. När det gäller en forskare gäller mer stringenta krav då forskaren måste bevisa det han yttrar sig om i ett arbete.

     Ditt argument går ut på att en forskare som kan publicera sina resulktat skall tas på samma allvar som vilken medborgare som helst som skrivit ned en högst personlig ÅSIKT.

     Tankefelet, herr Sten, ligger helt och hållet hos dig och därmed gör du dig enbart till åtlöje i samtliga inlägg hittills. Att envisas med att Anna är “inkonsekvent” när hon särskiljer mellan en medborgare som presenterar en personlig åsikt och en medborgare som använder ett vetenskapligt arbete för att komma fram till slutsatser reflekterar enbart negativt på dig. Inte på Anna.

     1. Sten

      June 13, 2012, 13:50:36

      Ronald Macdonald rollen klarar Falkvinge utmärkt av själv utan hjälp.

      “Kaminski presenterar vetenskapligt utförda arbeten.”

      Och du hade också skrikigt dig kräkgrön om någon från Antipiratbyrån “forskat” på Cybernormer och manipulerat forsknings”resultat” till sitt eget politiskt motiverade önskeresultat.

      “Ditt argument går ut på att en forskare som kan publicera sina resulktat skall tas på samma allvar som vilken medborgare som helst som skrivit ned en högst personlig ÅSIKT.”

      Lol, nu är du så kass att det enbart är roligt. Vem fan bryr sig om vad du eller någon annan tar på allvar eller inte.
      Men skulle det vara någon skillnad på vem som mörkare sin bakgrund? Lol, du börjar bli en dubbelstandardens mästarensmästare.
      Mörkar du så får du tåla att någom lyser upp. Strömbäck skriver ut vem som står bakom honom. Kaminski gör det inte.

      Givetvis skall forskningsresultat som finansieras via skattemedel skrivas under med en tyligt beskrivning av den “forskare” som publicerar dem. Folket skall veta vem som har skrivit skiten och varför de har dragit de “manipulerade” slutsatser som de gör.

      Anser du att forskares bakgrunder och politiska motivering inte är viktig information?
      Du vill alltså hävda att folk skall köpa Kaminskis skit för att “forskaren måste bevisa det han yttrar sig om i ett arbete.” “forskaren” ifråga skall bevisa det för en hög andra muppar som tycker att sociologi är ypperligt, det är en forskning som är poltiskt motiverad till att börja med.

      Ni är så fulla av dubbelstandardtänkande att ni piskar alla andra svenska politiker med hästlängder.

  2. Scary Devil Monastery

   June 13, 2012, 11:41:54

   Fler halmgubbar, Sten?

   Kaminski är en “oberoende forskare” så länge som han är delaktig i att presentera empiriska fakta och av andra forskare verifierbara resultat.

   Det är så forskning fungerar. Person A presenterar fakta och en slutsats. Person B försöker syna fakta och kullkasta slutsatsen. Kan inte detta göras står person A’s hypotes kvar.

   I det läget när du är oförmögen att göra endera satsar du istället hårt på att spela kortet “Men han är ju piratsympatisör” och flyger på Anna för att hon vägrar acceptera att din personliga åsikt borde gälla stick i stäv mot evidensbaserad forskning.

   Med förlov sagt, ditt resonemang håller samma grad som det hos en övertygad SD’are som börjat diskutera begreppet “mångkultur”.

   1. Sten

    June 13, 2012, 14:02:15

    Fler dumheter lika tramsiga som ditt nick?

    Kaminski kallas för oberoende forskare därför att tramsinstitutionen där han leker får sin pengar från staten, och därmed anses de inte bli påverkade utifrån LOLOLOLOLOL.

    Kaminski som person är lika oberoende politiskt som knarkaren som påstår att han kan sluta med heroin när som helst.

    “presentera empiriska fakta och av andra forskare verifierbara resultat.”
    Institutionen vid Lundsuniversitet är lika pålitlig som en rabiessmittad amöba. När varken A eller B är trovärdiga så blir det liksom meningslöst….
    Rättssociologiska institutionen i Lund inte mer trovärdiga än valfri kass politiker,
    PPmuppar brukar ju misstro allt statligt, hmmmm, varför väljer du att försvar universitetsmakten vid detta tillfälle?
    Du skriver som en omvänd SD anhägnare som nu blint istället tror på allt Folkpartiet någonsin skrivit. Du kanske skall koola ned på rollspelandet?

    1. Anna Troberg

     June 13, 2012, 14:39:09

     Hej Sten!
     Den här bloggen är mitt hem på nätet. Man får tycka precis vad man vill här så länge man klarar av att uttrycka sig sakligt och trevligt.

     Just nu är du både osaklig och otrevlig både mot mig och andra. Om du inte shapar upp dig omedelbums kommer jag att blockera dig från att kommentera i en vecka, så att du får lite tillfälle att läsa på om hur man beter sig när man är gäst hemma hos andra.

     Här finns bra tips på hur man uppför sig: http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/

     1. Sten

      June 13, 2012, 15:32:58

      Så starka ord får inte användas på din blogg, uppfattat.
      Hävdande att någon halmgubbar är ok men inte att skriva “skitsnack” och vem “fan” bör undvikas. Tyckte att kalla spade för spade uppmanades vid tidigare tillfälle. Är ordmärkande en trevlig aktivitet?

      Låter tragiskt att du ser detta som ditt hem.

      Får jag lov att skriva mig tyckandes att du förespråkar dubbelstandard och missvisande påstår att Strömbäck flaggar falskt när det uppenbarligen i detta fall är Kaminski som mörkar sin tillhörighet.

 3. Erik

  June 12, 2012, 10:51:46

  Anna,

  Det är bra att du uppmärksammar vilka Per Strömbäck och Netopia företräder. De vill gärna kalla sig för ett visionärt forum för digitala samhällsfrågor:) Det låter ju fint men det är ju bra veta vilka de lyssnar till i första hand, och dit hör knappast kreatörerna och allmänheten. Det verkar dock som att merparten av SVDs läsare redan har förstått att Per S. är lobbyist och det är glädjande.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *