Pages

Categories

Search

 

Austin Powers strikes again!

Austin Powers strikes again!

by
June 19, 2012
Mångfald, Politik
No Comment

Med gårdagens diskussion om de valaffischer som Austin Powers gjort åt det franska Piratpartiet fick jag i morse en länk till Vargfakta.se av Emma. Powers har tydligen fått ett nytt designgig.

Vargfakta hade nämligen i en bloggpost valt att illustrera olika sorters vargars storlek på det här viset:

Uppmärksamma bloggläsare kan tydligt se att något inte står riktigt rätt till. Och nej, jag menar inte att den stackars kvinnan uppenbarligen förlorat sin kromade stolpe någonstans i vargskogen. Och nej, det är inte heller, som någon föreslog på Google+, att kvinnan fuskar med sin längd genom att stå på tå.

Det som är fishy är att medan den normale svenska mannen representeras av en en trivsam figur i bekväma fritidskläder, så illustreras den normala svenska kvinnan av en till synes naken figur i en ställning som ser tämligen onormal och obekväm ut. Det är möjligt att det är så man tänker sig kvinnor när man sitter ensam och fryser på ett jaktpass medan man väntar på att få en intet ont anandes stackars varg i sikte, men ute i verkliga världen ser kvinnor faktiskt inte ut sådär. Om ni inte tror mig, så fundera på detta: När såg ni sist en kvinna (eller någon alls faktiskt) stå och vänta på bussen sådär? Eller i kön på ICA?

Efter lite sund uppmärksamhet i sociala medier så har nu Vargfakta.se tänkt om och låter numera en betydligt mer påklädd och avslappnad figur illustrera en svensk kvinna av medellängd.

Jag har fnissat hela morgonen åt Vargfaktas första illustration. Det är helt fascinerande att man i Sverige år 2012 kan ta fram en sådan bild utan att någonstans på vägen reagera över det olyckliga figurvalet. Det är ungefär lika fräscht att avbilda kvinnor på det där sättet, som det vore att avbilda alla svarta med stora läppar ala gamla Tintin-album, alla män med sluttande Neanderthalpannor eller alla bögar med handväskor. Nog har vi väl kommit liiite längre i vår relation till våra medmänniskor än så?

Alla människor är sexuella varelser, men vi är mycket annat också. Precis som allt annat, så blir det märkligt när man väljer att fokusera för hårt på just en aspekt av vad det är att vara människa. Det är faktiskt väldigt intressant att få veta hur stor en varg är i förhållande till en människa. Det är mycket bra att jämföra storleken med både en man och en kvinna eftersom vi generellt är lite olika långa. Däremot, som min kommentator påpekade på Google+, så är det ju lite märkligt att illustrera längd med någon som uppenbarligen står på tå. Om det är vetenskaplig jämförelse man är ute efter, så funkar det helt enkelt inte.

Dessutom har jag lite svårt att se den naturliga kopplingen mellan mänsklig sexualitet och vargar. Om jag anstränger mig och lite välvilligt ventilerar min mer antropologiska sida, så kan jag möjligen koppla det till klassisk varulvstematik. Det är visserligen intressant, men det känns en smula långsökt i sammanhanget, eller hur?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anonym

  June 19, 2012, 11:18:36

  Det är även spännande hur de två mindre vargarna presenteras framifrån med huvudet rakt framåt medan den svenska vargen (som ju är en varg vi riskerar att stöta på) presenteras från sidan och med huvudet höjt i ett ylande. Det för med sig att den svenska vargen snarare ser ut att vara uppemot 1,2m hög istället för mankhöjden på 80cm.

  Konsekvensen av det blir ju att den uppfattas som mycket farligare mot kvinnan som står bredvid än vad man hade uppfattat det annars.

  1. Kloker

   June 21, 2012, 20:20:19

   Ursäkta mig, men vad fan är Austin Powers för ett företag egentligen? Statistiken som de knåpat ihop till kampanjsiten vargfakta.se är ju duktigt vilseledande och tydligt framtagen på beställning och med ett syfte att påverka på ett otillbörligt sätt. Den första versionen är pinsamt sexistisk och om man väljer att ha en naken kvinna även i den nya versionen kunde man väl lika gärna kosta på sig att klä av mannen också genom att använda båda figurerna från Pioneer-plaketten? (Sen kan man inflika att det inte är helt jämställt att framställa mannen i Pioneer-plaketten som den aktiva och kvinnan som den passiva, men, men. Den ger ett fint historiskt eko.)

   Att man på Austin Powers inte förstår att man borde ha avbildat alla vargarna i liknande positioner, det säger nog en hel del om kompetensen på det företaget. Likaså att de inte förstår att om man ska illustrera statistik med diagram så ska man göra det på ett neutralt sätt.

   Skäms man inte?

   1. Anna Troberg

    June 25, 2012, 09:38:32

    Hej Kloker!
    Austin Powers är inget företag, utan den sliskige huvudpersonen i Austin Powers-filmerna. Ibland glömmer jag bort att alla naturligtvis inte har exakt samma referensramar som jag. Sorry! :-)

    Och ja, det finns en del att säga om “faktan” som presenteras på Vargfakta.se. Min högsta personliga uppfattning är att även vargar naturligtvis har ett existensberättigande och att det är synd att det finns så många som inte tycker att de har det.

    1. Kloker

     June 26, 2012, 04:36:46

     Då är det alltså franska Piratpartiet och vargfakta.se som vackert får gå och ställa sig i skamvrån.

     Jag går och håller dem sällskap en stund…

     *hämtar pall och dumstrut*

     1. Anna Troberg

      June 26, 2012, 10:15:29

      Eller också är det jag som ska stå i skamvrån för att jag tittar på Austin Powers-filmer. 😀

 2. Fredrik Larsson

  June 19, 2012, 11:29:36

  Anonym: “Vargfakta” är väl rätt negativt inställd till allt vad varg heter, så det är väl därför som de gör så.

 3. Anna Troberg

  June 19, 2012, 11:30:30

  Hej Anonym!
  Ja, det med. Du har helt rätt. Det gamla uttrycket att en bild säger mer än tusen ord är helt sant. Vi plockar upp massor av små subtila signaler genom de bilder vi ser. Dessa signaler kan vara helt medvetna eller signalera attityder som kanske ruvar där under ytan lite mer omedvetet. Oavsett vilket, så säger bildval mycket om avsändaren.

 4. Mattias

  June 19, 2012, 11:41:23

  Anonym, jag antar att den större vargen i profil helt enkelt är en varghona och får därför posera lite på samma sätt som kvinnan i den första bilden. De andra lite mer avslappnade vargarna är således troligen varghanar!

 5. Andreas Kettelhoit

  June 19, 2012, 12:09:52

  Bra skrivet Anna

 6. Robert T

  June 19, 2012, 12:53:15

  Den uppmärksamma märker att de snott “efter”-silhuetten från NASA.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pioneer_plaque.svg

 7. Vänster Wiki

  June 19, 2012, 13:46:32

  @Robert

  Hur kan det vara stöld? Har NASA förlorat sin bild? Dessutom är allt producerat av NASA allmängods och får användas under fria licenser.

 8. Adrian

  June 19, 2012, 13:57:12

  … som också är naken… :-)

 9. Lotta

  June 19, 2012, 18:18:48

  Är det ingen som sett att kvinnan fortfarande är näck? Eller kanske hon har en kroppsstrumpa?

 10. André

  June 19, 2012, 18:21:21

  Intressant hur vi tolkar silhuetterna! Eftersom kvinnan i den första bilden poserar som hon gör var min första tanke snarare “prålig discokille i tjafs” snarare än “ledig person i fritidskläder”. Tänk bart skjortbröst och lite åt Tom Jones eller kanske Elvis-hållet.
  Jag tycker mest det var komiskt, men jag är kanske inte tillräckligt genuscertifierad för att se alla nyanser :)

 11. Webster

  June 19, 2012, 19:09:13

  Vargar som talar latinska språk är småväxta jämfört med nordiska ariska vargar. Vargfakta känns som en stabil informationskälla. :-)

 12. Peter Andersson

  June 20, 2012, 09:59:09

  De har alltså använt bilder utan copyright, för det kan de väl åtminstone hyllas! 😉

  1. Kloker

   June 21, 2012, 20:26:55

   Borsett från NASAs “köttbullelogo” behövs inget tillstånd för att använda bilder från Nasa och Jet Propulsion Laboratory. Vill du läsa deras bildpolicyer hittar du dem och .

   1. Kloker

    June 21, 2012, 20:29:57

 13. Björn Persson

  June 20, 2012, 18:11:39

  Jag noterade också att kvinnan fortfarande inte ser särskilt påklädd ut, men ärligt talat: Om man satte på henne långbyxor så skulle det bara vara håret kvar som kunde visa vem som är man och vem som är kvinna. Mansfiguren skulle precis lika gärna kunna vara en kvinna med kort hår och lediga kläder (mer storvuxen än genomsnittet för all del).

  En bättre lösning vore att rita båda figurerna nakna. De “intressanta” kroppsdelarna syns ju ändå inte på en silhuett.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *