Pages

Categories

Search

 

Är Ronnie Sandahl tacksam för att jag inte kallar honom för pucko?

Är Ronnie Sandahl tacksam för att jag inte kallar honom för pucko?

by
June 26, 2012
H1, HBTQ, Mångfald, Politik
12 Comments

Jag började dagen med att läsa Ronnie Sandahls krönika om Anja Pärson i Aftonbladet. Han är surig på Anja för att hon bott i Monaco och för att hon inte tänker tillbringa resten av sitt liv med att vara posterflicka för hbtq-rörelsen. Båda sakerna är enligt Sandahl osolidariska.

Själv är jag av åsikten att var och en måste få bestämma var de ska bo själv. En tid i livet passar det att bo på ett ställe, en annan på ett annat. Anja är knappast den första eller sista som flyttat på grund av vare sig arbete, skatteregler eller kärlek.

Jag tycker att det är viktigt att unga hbtq-personer har förebilder. Det är dock också viktigt att ställa sig två frågor: Är det rimligt att kräva att någon agerar förebild och vad är egentligen en bra förebild?

Jag tycker inte att det är rimligt att kräva att någon annan ska axla någon slags påtvingat ansvar att agera förebild och talesperson. Det är faktiskt upp till var och en. Det är bra med förebilder, men jag har full förståelse om man bara vill få leva sitt liv. Speciellt om man redan tvingats sätta det på vänt alldeles för länge på grund av omvärldens attityder. Dessutom behövs det många olika sorters förebilder.

Vilket leder mig in på fråga två: Vad är egentligen en bra förebild? Är det att springa på Pride-festivaler eller att bara leva sitt liv? Jag tycker att man ska vara sig själv. Om man älskar Pride-festivaler så ska man vara där. Om man vill leva ett stillsamt liv långt bort från allt vad Pride-festivaler heter, så ska man göra det. Det finns mer än ett sätt att vara förebild på.

I Sandahls värld tycks hbtq-personer vara sådana som går på Pride-festivaler, har skojsiga outfits på sig och lyssnar på melodifestivalmusik. Han glömmer helt bort att Pride är en vecka av årets femtiotvå veckor. Han glömmer bort att det finns en vardag även för de som är allra mest färgglada och outrageous på Pride. Han glömmer bort att det är i denna grå vardag som de och alla de där andra hbtq-personer som inte går på Pride-festivaler är de allra bästa förebilderna.

Att se trettio sekunder från en Pride-parad på tv var viktigt för mig när jag var tonåring. Att se två medelålders svenssonflator köpa mjölk tillsammans i den lokala ICA-butiken var viktigare. Förebilder är som stjärnor. De lyser klarare ju närmare de befinner sig.

Sandahl må tro att man som hbtq-person i Sverige åker på ett glatt bananskal genom livet, men det faktum att Pärson och många andra måste sätta sina liv på vänt är ett bevis på det motsatta. Folk sätter inte sina liv på vänt för att de är korkade. De sätter sina liv på vänt för att de känner sig tvingade av samhället omkring dem, för att inte få det finaste de har söndertrampat av fördomar och snedvridna förväntningar på hur de borde vara och hur de borde agera.

När jag skriver fördomar och snedvridna förväntningar så kanske ni tänker att jag menar fördomar mot hbtq-personer och förväntningar om svenssonheteroliv och det gör jag. Men, jag menar även fördomar om att alla hbtq-personer hör hemma på en Pride-festival och snedvridna förväntningar om att kända personer genast måste släppa allt annat för att bli en glassig reklampelare för Sandahls tänkta hbtq-värld så snart de råkar förälska sig i någon av samma kön.

Sandahls text är naturligtvis tänkt att slå ett slag för oss hbtq-personer, men jag vet då inte. Det är något med den där förnumstiga och självupptagna hyggligheten som gör mig illa till mods. Kanske är det det faktum att Sandahl tycker att han själv är en sådan där genomhygglig kille som borde få en liten tacksam klapp på axeln för att han var så himla snäll och aldrig kallade tjejer för hora i skolan som spökar i bakgrunden.

Logiken i Sandahls resonemang haltar på flera plan. Hans bild av hbtq-personer och hur de borde agera är inte en del av lösningen. Det är en del av problemet. Mellan raderna i hans krönika läser jag att jag återigen borde känna någon sorts tacksamhet gentemot honom för att han är så “himla hygglig” mot mig. Sist kallade han mig inte hora, nu vill han fixa en hbtq-förkämpe åt mig. Überhygglot, Ronnie… Alltid redo att rycka ut och hjälpa de där han inte kallade horor.

Men, jag känner mig inte tacksam. Och inte heller förväntar jag mig någon tacksamhet i retur för att jag är så “himla hygglig” och inte kallar Sandahl för pucko. Jag och Sandahl har helt enkelt inte rätt att ställa den typen av krav på varandra. Det enda krav vi kan ställa på varandra är att vi solidariskt ställer upp för varandras och andras rätt att leva våra liv som vi själva vill så länge vi inte skadar någon annan. Det är äkta solidaritet. Påtvingade roller, självupptagen hygglighet och konstruerad tacksamhet är det inte.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


12 Responses

 1. Nicklas Eriksson

  June 26, 2012, 23:33:40

  Han har ju rätt.

  1. Anna Troberg

   June 27, 2012, 15:52:39

   Hej Nicklas!
   Där måste jag nog vara oenig med dig. Man har inte rätt att tvinga in någon i någon sorts tacksamhetsfälla som man bara kan ta sig ur genom att betala med att axla en roll man inte känner sig bekväm med.

   Jag är tämligen säker på att Anja mycket väl vet att hennes liv nu är en följd av tidigare generationers kamp och att hon genom att alls säga något om sitt liv också kommer att bli en förebild. Jag tror att man ska tolka hennes sommarprogram som en vilja att få vara en förebild på sitt sätt, inte på någon annans sätt.

   Jag tycker att Pride är fantastiskt. Jag tycker att de människor som gjort det möjligt att varje år fira Pride är värda all beundran. Men samtidigt som Pride är fantastiskt, så blir det märkligt om man gör Pride till någon slags fålla dit alla hbtq-människor förr eller senare måste slussas för att liksom räknas som hovsamt tacksamma och därmed “riktiga” hbtq-personer. Då tycker jag att man missar hela poängen med Pride, som faktisk handlar om att finna stolthet i att vara just den man är och inte anpassa sig efter andras förväntningar.

   Ett av resultaten av det här är ju även att man bekräftar någon sorts stereotyp bild av hur en hbtq-person ska vara. Man blir helt enkelt lite ivrig och inser inte riktigt att man istället för att hjälpa stjälper.

   Sedan har jag naturligtvis full förståelse för att man kan känna att: “Men, vad fan?! Vi har ju arbetat så hårt, varför sa hon sådär?!” och glömma bort att det man arbetade för faktiskt inte var att alla ska vara likadana, utan just att alla ska få vara som de här.

   Själv är jag hur stereotyp som helst. Jag har flickvän, katter, fotriktiga skor, dricker te och går på Pride. Jag tycker att det är extremt trevligt att det finns andra flator som inte är precis som jag. 😉

 2. Kloker

  June 27, 2012, 02:27:22

  Att det skulle tillkomma Anja några som helst skyldigheter på grund av henners partners kön är ju bara vettlöst trams. Hur kan nån ens komma på tanken? Ta bort!

  Framgångsrika idrottare får gärna flytta till Monaco för mig mig, men frågan är om de inte då också borde tävla för Monaco. Den som inte betalar skatt i Sverige bör rimligen inte tävla i svenska landslag. Vem tror Anja och Christian Olsson har finansierat skidbackarna och idrottshallarna de har vuxit upp i? Prinsessan Stéphanie av Monaco?

  Folkbokföring regleras i Folkbokföringslagen:
  “20 § Den som kan antas under sin normala livsföring komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila utom landet under minst ett år ska avregistreras från folkbokföringen som utflyttad […] Även den som kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila både inom och utom landet ska avregistreras om han med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sitt egentliga hemvist utom landet.”

  Skulle verkligen skatteflykt vara giltiga skäl? Visst, Anja lär ha rest en hel del, men har hon verkligen varit mer i Monaco än i Sverige? Alltså jag vet ju inte helt säkert, men hur står det egentligen till med skidbackar på franska rivieran?

  Anna, såg du förresten TV4-Nyheterna kl 22 (26 juni) om att Facebook och donationsregistret ska “samarbeta”? Jag hoppas innerligt att det är ett samarbete som inte mynnar ut i att det går för Facebook (eller någon annan heller) att lista ut om en människa sagt “ja” eller “nej” till (eller inte angivit i registret) om man önskar donera sina organ när man är död. Donationsregistret ska väl inte skicka varken öppna eller privata meddelanden i stil med “Tack för att du donerar!” eller “Vet du om att du kan donera dina organ?” eller “Är verkligen ditt donations-nej ditt slutgiltiga svar?”

  Det skulle för övrigt bli en bra film. Elak tant/gubbe behöver nytt organ och mutar Facebook att lämna ut listan över alla som sagt ja, anlitar sedan privatdeckare som testar kompabilitet genom att samla in DNA, erbjuder att köpa organet, får nej, får personen mördad. Och så levde hen lycklig i alla sina dar.

  (Och JA man FÅR använda “hen” när man är ironisk eller spydig)

  1. Anna Troberg

   June 27, 2012, 15:59:03

   Hej Kloker!
   Jag lägger ingen värdering i vart folk flyttar. Som alpin stjärna kan man ju tänka sig att en flytt till Monaco inte bara har ekonomiska orsaker. Man får så att säga också lite närmare till jobbet eftersom det till stora delar (antar jag) utförs någonstans i alperna. Så, det som på ytan ser självklart ut, kan ha flera orsaker.

   Och vilket land man ska tävla för… Tja, det har jag ingen aning om. Sport är ett ganska oupptäckt land för mig. 😀

   Och ja, jag har lyckats missa Donationsregistrets lilla äventyr med Facebook. Det är ju intressant hur de ska hantera det på ett integritetssäkert sätt. Eftersom Facebook har med det att göra, så är min slutledning att det helt enkelt inte går att göra det.

   Och “hen” får man använda även om man inte är ironisk. 😉

 3. Kloker

  June 27, 2012, 18:33:18

  Tränar och sover man mest i Sverige ska man vara skriven i Sverige. Tränar och sover man mest i ett land beläget vid Alperna bör man vara skriven i det landet. Det är även en fråga om vem som ska plocka upp räkningen vid eventuella skador, vem som ska betala pension och skolgång för eventuella framtida barn. Att Anjas flytt till just Monaco skulle ha haft andra orsaker än att undkomma skatt i Sverige för att sedan flytta hem när det blir ekonomiskt gynnsamt tror jag när någon lägger fram trovärdiga argument för det. Anjas uttalanden i slutet av hennes Sommarprogram “När jag flyttade utomlands bestämde jag mig för att bara bo ute i 10 år och sedan flytta tillbaka till Sverige” och “Efter 15 år i resväskan runt hela världen” förstärker min bild av att det hanlar om ekonomisk akrobatik.

  Jag står fast vid att om man ska tävla för Sverige så ska man vara skriven och betala skatt i Sverige. Det gäller Anja såväl som Christian Olsson, Kajsa Bergqvist och bröderna Arrhenius. Att svenska landslag tillåter detta mygel göder en kultur av att idrottare med hög inkomst ska betala LÄGRE skatt för att de åker paragrafslalom mot ett mål där man kringått de skattetabeller som borde gälla för alla. Det går ju emot allt vad Fair Play betyder.

  Om idrottssverige anser att det svenska skattesystemet sätter upp hinder för att behålla talangen i Sverige föreslår jag att de varskor det politiska etablisemanget om det och bildar opinion för sin sak. Det ligger ju faktiskt i rörelsens egna intressen att inte tillåta springnotor.

  Sport må vara ett för dig oupptäckt land, men den som påstår att du inte behärskar politiska frågor, vilket detta är, ska få en snyting av mig 😉

  Ronnie Sandahl kör ju helt ner i diket i HBTQ-frågan, men han identifierar helt korrekt Sverige som det samhälle som finansierat Anjas skidutbildning.

 4. MrHappy72 - Intelligent Union

  June 28, 2012, 21:59:42

  Det där var fint sagt, Anna.

  “Det enda krav vi kan ställa på varandra är att vi solidariskt ställer upp för varandras och andras rätt att leva våra liv som vi själva vill så länge vi inte skadar någon annan. Det är äkta solidaritet.”

  …och när du inte länge vill skada någon människa, djur eller naturen är du givetvis varmt välkommen till Intelligent Union för äkta solidaritet.

  Kram

  1. Kloker

   June 29, 2012, 02:32:29

   Allt levande förtjänar respekt, men min solidaritet är förbehållet människor. Att devalvera ordet solidaritet till att även omfatta djur låter synnerligen ointelligent.

   Jag har skummat igenom det som jag antar är någon slags sammanfattning av er politik: http://intelligentunionswe.wordpress.com/intelligent-union-i-sverige/ och har lämnat några synpunkter i kommentarsfältet där.

 5. Mårten

  July 3, 2012, 19:47:19

  Ska man vara tacksam för att man inte blir kallad hora?
  Nej
  Ska man vara tacksam mot de män och kvinnor som riskerat sitt liv för att alla ska kunna leva ut sin kärlek till andra människor?
  Ja
  Måste man gå med i pride bara för att man är bi- eller homosexuell?
  Nej
  Måste man ta samhällsansvar och verka mot det förtryck som finns i samhället även om man inte tycker det är roligt?
  Ja, annars är man bara en liten lort.

  Jag vet inte vad Anja sade i sitt sommarprogram, att hon kom ut i ett radioprogram och inte valde att leva i garderoben är ju ett sätt att engagera sig på.

  Jag tycker inte man ska tvinga någon till något. Det finns bra skäl att stanna i garderoben, ogilla schlager och säkert att flytta till Monaco också.

  Samtidigt kan jag förstå att somliga blir less på att hon tar avstånd från pride-rörelsen som alltid får massa skit. Varför var det så viktigt kan man undra…

 6. Technicolor

  July 6, 2012, 23:03:36

  Bra skrivet. Blev så fruktansvärt provocerad av hans krönika och hans holier than thou-attityd. Vem är han att bestämma vad Anja ska berätta om sitt privatliv och vad hon ska bygga en identitet kring? Skrev ett eget inlägg om detta: http://skepchick.se/2012/06/26/anja-parson-och-open-minded-mastrande/Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *