Pages

Categories

Search

 

Bibliotekens sak är vår!

by
June 28, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik
No Comment

Som ni alla vet vurmar jag mycket för biblioteken. De senaste åren har jag vurmat alldeles extra eftersom vår bibliotek får det svårare och svårare att utföra sitt uppdrag. Det senaste året har biblioteken inte bara fått leva med nedskärningar, de har dessutom utsatts för regelrätta attacker från bokförlag, Förläggareföreningen och Författarförbundet, organisationer som rimligtvis borde ha samma mål som biblioteken: att få folk att läsa böcker.

Nu är dock dessa organisationer inte speciellt intresserade av att få folk att läsa. Deras intressefokus är istället att få folk att köpa böcker. Jag har den senaste tiden börjat misstänka att de ger blanka fan i om de köpta böckerna någonsin läses. Vad gör det väl om någon använder en bok som toalettpapper, bara det är en KÖPEBOK!

Det är ett kortsiktigt sätt att tänka. En lånad men läst bok alltid är bättre än en köpt men oläst bok. Dels för att det är bra att läsa böcker, dels för att en läst bok, lånad eller köpt, har betydligt mycket större potential att leda till många fler framtida köp än vad en oläst bok har.

Svensk Biblioteksförening är riktiga hjältar. För några månader sedan avbröt de förhandlingarna med Förläggareföreningen eftersom de tröttnat på att det förväntades att de skulle agera dörrmatta åt bokförlagens leriga skor. Good for them!

Nu har de dragit igång en alldeles fantastisk annonskamanj med en catchy slogan: “Säg hej till din nya bibliotekarie!

Visst är den fantastisk? Jag älskar den, speciellt slutklämmen:

“Din nya bibliotekarie gillar pengar mer än böcker och äger ett stort förlag. Är det så vi vill ha det? Vad säger våra ansvariga politiker?”

Well, jag har som sagt engagerat mig ganska rejält i den här frågan och jag har inte sett någon ansvarig politiker säga flasklock om det hela. Kulturministern tycker att det här är en fråga för parterna att lösa. Jaha, av det drar jag slutsatsen att det vore tråkigt att komma på kant med de som bjuder på flådiga mingelpartyn. Storförlagen och förläggareföreningen drar sig inte för att slå på stort när de vill få politikerna att lyssna. Bibliotek med tajt svångrem kan inte göra det. Och borde inte heller behöva göra det för att få ministerna öra i samhällsviktiga frågor som denna.

Det är möjligt kulturministern och de andra partierna tycker att den här frågan är ointressant, men jag kan försäkra er om att Piratpartiet inte gör det. Bibliotekens sak är vår!

Här är ett litet axplock av det jag tidigare skrivit i frågan:

I media:
Norran: “Bokförlagen skjuter sig själva i foten
SvD Kultur: “Sluta spana efter den tid som flytt” (tillsammans med Unni Drougge)

På mina bloggar:
Svensk Biblioteksförening avbryter e-boksförhandlingarna med bokförlagen!
Fixa inga pitypartyn för Zlatan och Bonniers
Författarförbundet: “…gratisätare som vill frossa på andras bekostnad’
Vi måste rädda biblioteken från bokförlagen
Förläggareföreningen suger ut biblioteken

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Klas

  June 28, 2012, 12:42:37

  Frågan är inte helt enkel.

  Dessutom, nej, det var iaf inte när jag jobbade på bibliotek för tio år sen fritt för biblioteken att välja, det var en del böcker som fanns tillgängliga att köpa in (till markant högre priser än vanliga) och det var helt beroende på förlagen även då.

  Ja, jag är för att bibliotek finns, nej, jag tycker inte det är orimligt att förlagen själva avgöra om böcker ska komma till hands till dem.

  Den stora frågan är om man ska kunna begränsa e-böcker från vanliga böcker eller inte.

  1. Anna Troberg

   June 28, 2012, 13:05:22

   Hej Klas,
   bibliotek och förlag kommer alltid att vara beroende av varandra. Det är en symbios som liksom alltid har funnits. Problemet nu är att bokförlagen har fått någon sorts storhetsvansinne och vill diktera villkoren precis hur som helst. Man vill genom ohemula avgifter, en förlagsägd distributionsplattform (Elib) hålla biblioteken i ett ohemult kort koppel. Det är väldigt bra att Svensk Biblioteksförening säger stopp.

  2. Mats Nordström

   June 29, 2012, 14:38:26

   Nejdå bibliotek har laglig rätt att köpa in precis vilken tryckt bok som helst, precis när som helst.

   Men framförallt förr i tiden nöjde sig många bibliotek med att välja titlar ur Bibliotekstjänsts katalog och dessutom betala extra för att få böckerna med t.ex. kraftigare band. Numera är konkurrensen benhård sedan t.ex. även Adlibris gett sig in i bibliotekssegmentet.

   Vi köper alltså in och lånar ut vad vi vill och för detta utgår den en biblioteksersättning (på ca en krona har jag för mig) per lån till upphovsmannen.

   När det gäller e-medier är situationen den helt omvända. Här har vi ingen makt alls att fritt välja utan alla rättigheter ligger hos förlagen. Det är naturligtvis förödande för bibliotekstanken.

   Samma problematik gäller förresten i teorin även för TV-spel. Förlagen bestämmer vad vi får låna ut men har med ett lysande undantag (Bergsala) förstått att det är bra för branschen att spel finns på biblioteken.

 2. Jörgen L

  June 28, 2012, 13:35:39

  Just den annonsen är med i DN’s reklamcup idag.
  Rösta på den!
  Idag, före klockan 15

  https://www.facebook.com/reklamcupen/app_111075888975384

 3. Isak F

  June 28, 2012, 16:09:23

  Jag kan inte annat än att hålla med… och det blir på nått sätt absurt att biblioteket bara har en begränsad mängd exemplar av en e-bok att låna ut. Varför inte istället ge förlaget, som slipper bry sig om en fysisk distribution av en bok, en ersättning för varje gång en boklånas ut. Dvs fler lån = större inkomst utan beroendet av att skeppa böcker till en affär.

  1. Kloker

   June 29, 2012, 03:00:23

   Inte att förglömma: Mindre fysisk distribution = mindre utsläpp.

 4. Fredrik

  June 28, 2012, 17:51:33

  Jag tycker att distribution av e-böcker kan lämnas till folket, som har gott om P2P-system för ändamålet. Förelag och författare kan också använda den ekonomiska ensamrätten som upphovsrätten ger dem till att ordna försäljning.

  Biblioteken håller på att spela ut sin roll. De är bra på att tillhandahålla tryckta böcker, men det är också allt. Piratpartiet bör inte lägga mer energi på denna fråga.

 5. MrHappy72 - Intelligent Union

  June 28, 2012, 22:13:49

  @Isak F

  Verkligen konstruktivt och positivt förslag som leder alla i rätt riktning och kan stoppa käbblet, tror jag.

 6. Kloker

  June 29, 2012, 03:04:19

  Bra Anna! Bra Biblioteksföreningen! Bra kampanj! Skäms Förläggareföreningen och Författarförbundet!

  Men kanske kan kulturministern ha rätt i att det är en fråga för parterna att lösa och jag kan inte låta bli att undra om Biblioteksföreningen har övervägt att ta fram ett eget e-boksystem där Förläggareföreningen och Författarförbundet inte alls behöver vara med om de inte vill. Jag undrar också hur Biblioteksföreningen arbetar de för att tillhandahålla verk i public domain. Någon som vet hur det ligger till? Jag misstänker att även Biblioteksföreningen faktiskt får skämmas litegrann :-)

  Om inte annat får de skämmas för att det inte går att kommentera deras artikel “Offensiv för e-böckerna”. Vill de inte ha feedback på sin kampanj? Vill de inte ha stöd i sin fråga? Är de rädda för mothugg? Jag tror inte de har något att oroa sig för. De verkar ha rätt i frågan om e-böcker och de allra flesta verkar hålla med.

 7. Per "wertigon" Ekström

  June 29, 2012, 16:36:12

  Isak F: Då skulle ju förlagen lika gärna kunna sälja sina alster direkt till slutkund istället för samma summa som de drar in på biblioteksersättningen…

 8. Aengeln Englund

  June 30, 2012, 10:54:06

  Finns det några alternativ till Elib för oss småförlag som inte vill ställa upp på det här? Mig veterligen är man helt låst om man vill ge ut en ebok för att den ska komma ut på biblioteken.

 9. Sten

  June 30, 2012, 11:36:30

  Är inte biblioteken en form av statssanktionerade monopol?
  Borde inte vem som helst få öppna ett bibliotek och konkurera med det statliga biblioteket?

  I övrigt verkar biblioteken driva en föråldrad icke fungerande affärsmodell, de har vikande besökarsiffror, böckerna lånas ut allt mer sällan och lokalerna står ofta tomma.

  Borde inte det i e-boksläsandets tid vara smartare att avskaffa mellanhanden “bibliotek” och istället låta författarna själva få låna ut sina e-böcker direkt till läsarna. Då kan alla de pengar som idag spenderas på bibliotek istället delas ut direkt från läsaren (och staten) till författaren?

 10. Melvin

  June 30, 2012, 15:19:44

  Angående utspelad roll så verkar få här begripa att ett bibliotek inte bara handlar om att registrera lån för Liza Marklunds senaste skitbok eller någon självförbättrande smörja. Ett biblioteks verksamhetsområde är betydligt större än så.

  1. Sten

   July 2, 2012, 10:08:29

   Vad du anser varandes skit och smörja är irrelevant. När biblioteken stor tomma och ingen lånar böcker där så är “verksamheten” meningslös. Att tro att bevarandet av icke använda bibliotek på någotvis skulle främja något är intet annat än en blind ledandes en blind.
   Biblioteken driver en icke fungerande verksamhet oavsett hur välmenande den nu är.

 11. Henrik Brändén

  June 30, 2012, 16:45:19

  Sten: Tvärt om! När bokhandlarna dör kommer biblioteken att vara det enda ställe där det kommer att vara möjligt att hålla en bok i handen, titta på den och sätta sig i en fåtölj och bläddra i den innan man bestämmer sig för om man vill låna eller köpa den! Med lite smarthet, ödmjukhet och samarbetsvilja från alla sidor kan biblioteken utvecklas till det ställe dit man kommer för att titta på och bläddra i böcker, för att sedan välja om man vill låna eller beställa/köpa ett pappers- eller elektroniskt exemplar.

  1. Sten

   July 2, 2012, 10:02:11

   @Henrik

   Det du beskriver är enbart ett önsketänkande. Fakta är att Bibliotekens verksamhet krymper, allt färre individer nyttjar servicen och lokalerna står tomma.
   Men det är dom ju inte ensamma om Operna går med förlust, Dramaten går med förlust och de tusentalet tanter och gubbar från Östermalm som besöker institutionerna är de enda vinnarna.
   Dela ut bibliteksuppdraget till skolorna istället eller varför inte till systembolaget! Då drivs det inte av blinda kulturknuttar som anser böcker vara det finaste som finns.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *