Pages

Categories

Search

 

Nostalgi och Peace & Love

Nostalgi och Peace & Love

by
June 29, 2012
Livet, universum & allting, Personligt
No Comment

Just nu sitter jag på tåget till min gamla hemstad Borlänge. Jag ska delta i ett par programpunkter på Peace & Love. Om ni är där, så hoppas jag att ni kommer förbi och säger hej. Var och när jag finns står det mer om i slutet av inlägget.

Jag växte upp i Borlänge. Jag flyttade dit när jag var fyra och därifrån när jag var nitton. Femton år. Jag har aldrig bott längre i en stad i hela mitt liv. Det betyder en hel del. Borlänge har betytt en hel del. Allra mest har nog Borlänge stadsbibliotek betytt.

Ni kanske inte vet om det, men Borlänge har världens bästa stadsbibliotek. Det är nästan jämngammalt med mig. Det firar fyrtioårsjubileum i höst. Jag firar fyrtioårsjubileum om två år. Om ni bara visste hur många timmar jag tillbringat på det där biblioteket.

Det var där jag lärde känna Mattias. Han jobbade extra på biblioteket och nästan varje dag när han slutade knatade jag dit för att plocka med honom till vårt stamfik Almas. Ibland tog vi en omväg till någon seconhandbutik för att slåss om vinyler med Lene Lovich och Nina Hagen. Vi slogs bara med varandra om dem. Det fanns ingen annan i Borlänge som ville ha dem, men för oss var de dyrgripar. Böjda över plastbackar med gamla vinylskivor formade vi den där sortens vänskap som liksom bara är no matter what. Och med no matter what, så menar jag till exempel att den överlevde att Mattias norpade Hagens Punk Hochzeit.

På Borlänge stadsbibliotek lärde jag också känna Jeanette Winterson. Inte personligen, det gjorde jag först många år senare, men i textform. Jag råkade se det första avsnittet av BBCs filmatisering av hennes debutroman Oranges Are Not the Only Fruit och när eftertexterna rullade skrev jag hastigt “Winterson” på baksidan av en biobiljett till Indiana Jones and the Last Crusade, i visshet om att jag funnit något alldeles speciellt.

I min värld fanns det ett självklart ställe att gå till om man ville leta skatter: biblioteket. Nästa dag skolkade jag från skolan och smet ner till Borlänge statsbibliotek och drog med fingret över bokryggarna. U, V, W … Winterson! Jag visste det. Biblioteket levererade alltid och mitt liv tog en helt ny och fantastisk vändning.

Det var också på Borlänge stadsbibliotek som Mattias frågade om jag hade lust att hänga med till Borlänge Filmstudio. Det gjorde jag så klart. Filmstudion drevs av Karin och Ingvar Engvén. Karin och Ingvar var till vardags lärare på min gymnasieskola. En gång i veckan förvandlades de dock till någon sorts kulturella superhjältar. Den magi biblioteket levererade i bokväg levererade Karin och Ingvar i filmväg.

Utan Karin och Ingvar hade jag gått miste om Louis Malles underbara Några dagar i Maj. Jag hade kanske aldrig stiftat bekantskap med Peter Greenaway och insett att den mest intensiva skönheten ibland finns i det absolut värsta och mest vidriga. Utan Karin och Ingvar hade mitt liv varit betydligt fattigare.

Borlänge stadsbibliotek var också den självklara tillflykten efter varje besök hos frisören. Varje gång jag gick och klippte mig hade jag någon sorts vision om att få en intellektuellt stram 30-talspage ala Louis Brooks på Man Rays klassiska fotografier. Låt oss säga att min frisör inte delade den visionen. Hon var av åsikten att fluffigt var bra och att fluffigare var mycket bättre. Eftersom jag har tjockt hår fick hon mig att se ut mer som en Sparbanks-ek än som en svalt intellektuell Louise Brooks. Det löste jag genom att alltid springa direkt från frissan runt hörnet till bibliotekets toalett. Där plattade jag energiskt till håret med vatten i hopp om att kunna bevara något av min strama intellektuella vision. Hade det inte varit för Borlänge stadsbibliotek hade jag kanske fortfarande sett ut som en Sparbanks-ek. Vem vet?

Om någon halvtimme är jag i Borlänge igen. Jag kommer inte att hinna till biblioteket den här gången, men det gör kanske inte så mycket. På något sätt bär jag det alltid med mig var jag än råkar befinna mig.

För er som vill se mig på Peace & Love, så kommer praktisk info här:

Tekniken som frigörare, tekniken som hot
Plats: Cozmoz
Tid: 13:45-14:45
Anna Troberg, Alexander Bard och Andreas Ekström pratar om teknikens effekt på våra liv. Debattledare är Henrik Torehammar.

Miss World Live
Plats: Athena
Tid: 15:00-15:45
Talkshow med Anna Troberg och Caviare Days. Programledare är Kristian Gidlund och Sofia Mirjamsdotter.

Om någon undrar varför detta inlägg är illustrerat med en stor plastpaprika, så beror det på att den är fantastisk. Den är skapad av Axel Norell och huserar på Sveatorget alldeles utanför Borlänge stadsbibliotek. Den är dessutom jämngammal med biblioteket. Det finns inte någon som vuxit upp i Borlänge de senaste fyrtio åren som inte lekt, hånglat och/eller supit i paprikan. Det är inte för inte som den har en Facebook-sida med nästan 5000 likes.

Paprikan må kallas för paprikan, men jag har alltid tyckt att den ser ut som ett hjärta. Den är Borlänges hjärta.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Viktualiebrodern

  June 29, 2012, 11:31:45

  Att ha Borlänge (och en nypa Landskrona) i bagaget är en stor tillgång.

  Skillnaden före och efter Nätet blir så tydlig. För världsbilden.

  Och för hur viktigt offentliga bibliotek är.

 2. Anders Troberg

  June 29, 2012, 11:32:03

  Och för de pirater som är på P&L, visa er. Ha pirattröjor.Gå också på de band som är pro-priat, tex det underbara bandet Crash Nomada som spelar i kväll. Visa artisterna att vi uppskattar att de tar ställniLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *