Pages

Categories

Search

 

Stort tack till alla som hjälpte till att sänka ACTA!

by
July 4, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

För en liten stund sedan röstade EU-parlamentet ner det omtvistade handelsavtalet ACTA. Det känns oerhört skönt. Det är en oerhört stor seger. Det är dock viktigt att komma ihåg att det här inte är en lättköpt seger.

Hundratusentals engagerade aktivister runt om i Europa har jobbat hårt för att uppnå detta. Piratpartiet har jobbat hårt. Jag har jobbat hårt. Många av er som läser den här bloggen har arbetat hårt. ACTAs nederlag känns självklar nu. Det har den sannerligen inte gjort hela vägen.

ACTA har förhandlats fram i hemlighet av EU-tjänstemän och lobbyister från upphovsrättsindustrin. Våra folkvalda EU-parlamentariker har aktivt hållits utanför förhandlingarna. ACTA är ett förkroppsligande av EUs brist på transparens och demokrati. Protesterna mot ACTA är ett förkroppsligande av det faktum att människor i Europa insett att det är hög tid att säga stopp, att stå upp för sina rättigheter.

Förlusten för ACTA är ett förkroppsligande av det faktum att politiker inte är immuna mot folkopinion. Det GÅR att påverka politiker. Det må ta tid. Det må krävas mycket arbete. Men, det är inte omöjligt. Det går. Och går det med ACTA, så går det naturligtvis även med andra frågor.

Nu slipper vi ACTA, men arbetet slutar inte här. I dag firar vi vinsten över ACTA tillsammans. I morgon fortsätter vi arbeta tillsammans för att göra världen ännu bättre! Tack, för att ni valt att vara med på den resan!

Piratpartiets pressmeddelande här.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Scary Devil Monastery

  July 4, 2012, 16:01:21

  Då är det dags att hålla väderögat öppet för avskalade bitar av ACTA infogade i framtida, mer oskyldigt utseende avtalsförslag.

  TPP är en sannolik övertagning. Men vad jag misstänker är att nu när man inte kan få ett multinationellt avtal med dessa provisioner kommer man att satsa mer lokalt. Land för land.

  Jag hoppas vi lyckas fånga upp när ett “mini-ACTA” dyker upp i Sveriges riksdag som ett “samarbetsavtal under EU-nivå”…

  1. manen

   July 4, 2012, 17:52:19

   håller med, ACTA(eller delar av det) lär dyka upp tills vi går med på det; Margot Wallström var ju ganska tydlig med hur kommissionen fungerar så fort det blir ett nej: nu så ska ni rösta om tills det blir det resultat vi vill ha.

   1. Scary Devil Monastery

    July 5, 2012, 11:38:09

    Karel de Gucht var inne på samma argument – men parlamentet gav honom där en väl behövlig slapdown.

 2. Jerker Montelius

  July 4, 2012, 16:31:41

  Jättebra jobbat.
  Kan ni inte ställa till med något spektakel i Almedalen för att fira det här?(typ bada nakna,bränna pengar och spruta champagne?) Lite medieuppmärksamhet på EU-piraternas största seger skulle inte sitta i vägen nu. Kanske ni kan krossa en ACA-pinjata på något spektakulärt sätt

 3. Elementarpartikeln

  July 4, 2012, 21:01:36

  Keep up the good work!

  Appropå almedalen. Jag funderar på att slå till stort och Elda upp 1000000 kr.
  Ja, alltså jag funderar på lägga ett par sådana där gamla CDskivor på grillen och bränna upp dem. CD-skivorna innehåller ett par låtar, de borde vara värda minst ett par hundra tusen kr…
  😉

  1. Scary Devil Monastery

   July 5, 2012, 11:39:14

   Krossa en fylld iPod under en hammare. Redan där har du demonstrerat att du är villig kasta bort fem miljoner…

  2. Mårten

   July 6, 2012, 17:53:46

   Hehe, det är inte en dum idé. Meddela pressen att piratpartiet tänker elda upp flera miljoner… :)

 4. Webster

  July 4, 2012, 21:30:19

  Jag vill minnas att “vår” regering var rätt snabb med att skriva under ACTA, så det här lär upplevas som ett irritationsmoment i den högsta svenska politiska ledningen. Läge att påminna folk om att det som stoppade ACTA i EU var folkets vilja, som var i rät vinkel mot politikernas vilja. Den svenska regeringen kommer att försöka med det här igen, med lite nya formuleringar, och de kommer att hävda att det här är ett önskemål från EU och då är det ingen mening att streta emot.
  I själva verket har vi bevisat att det är helt OK att streta emot och inte lägga sig platt för varje förslag, och att det vore rimligt att till exempel riva upp DLD snarat möjligt. Det finns ingen anledning att vi skulle stillatigande låta övervakningsfetischisten Bodström förpesta livet för kommande generationer.

 5. Kloker

  July 5, 2012, 12:09:45

  “ACTA är ett förkroppsligande av EUs brist på transparens och demokrati.”
  Helt korrekt!

  “Det GÅR att påverka politiker. Det må ta tid. Det må krävas mycket arbete.”
  Skönt att slippa ACTA. Det jag tycker är märkligt är att tusentals (ännu fler?) medborgare ska behöva gå man ur huse och skrika sig hesa för att få stopp på ett förslag som en handfull lobbyister har kokat ihop på beställning av intresseorganisationer. Är det demokratiskt? Knappast. Är det jämlikt? Definitivt inte! Här har etablisemanget försökt kuppa till sig ytterligare makt. Aja baja! Bort med fingrarna från syltburken!

  Jag vill veta vilka 39 ledamöter i parlamentet som röstade ja. Finns det några svenskar på den listan?

  1. Mårten

   July 5, 2012, 18:18:12

   Man kan se hur parlamentarikerna röstade här:

   http://www.votewatch.eu/cx_vote_details.php?id_act=3055&euro_vot_valoare=&euro_vot_rol_euro_grup=&euro_vot_rol_euro_tara=&vers=2&order_by=euro_vot_valoare&order=ASC&last_order_by=euro_vot_valoare&limit=0&offset=0&nextorder=ASC&euro_tara_id=&euro_grup_id=&euro_vot_valoare=-&euro_vot_rol_euro_grup=

   De svenskar som inte röstade mot avstod från att rösta, men t.ex. Fjellner argumenterade dagen innan för att skjuta på beslutet…

   1. Kloker

    July 7, 2012, 17:21:59

    Mårten levererar igen! Tack!

    Okej, så ingen svensk ledamot röstade för och de svenska ledamöter som avstod från att rösta var:
    Olle SCHMIDT (fp)
    Christofer FJELLNER (m)
    Anna IBRISAGIC (m)
    Marit PAULSEN (fp)
    Gunnar HÖKMARK (m)
    Alf SVENSSON (kd)

    Anna Maria CORAZZA BILDT (m) var frånvarande. Jag hoppas hon hade goda skäl för det. Jag måste också säga att jag hade högre tankar om både Fjellner och Paulsen.

 6. Mårten

  July 5, 2012, 20:46:03

  PS fick länken härifrån:

  http://falkvinge.net/2012/07/04/send-flowers-to-the-european-parliament-for-rejecting-acta/

  :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *