Pages

Categories

Search

 

Dull boys and girls tar inte semester

by
August 1, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

“I’m back!”, som Arnold skulle ha sagt.

Jag har haft lite semester och laddat batterierna. Jag hoppas att ni också passat på att semestra lite. Alla som sett The Shining vet ju hur det kan gå om det är all work and no play. Precis, det gör oss till dull boys and girls och det är inget framgångsrecept.

Det finns dock några dull boys and girls som inte insett de långsiktiga fördelarna med lite semester än:

Utvärderingsmyndigheter IFAU – Utvärderingsmyndigheten är så ivriga att få saker gjorda att de vill tidsmaximera optimalt. De tycker det är för bökigt att be andra myndigheter om information att de vill bygga upp ett alldeles eget superregister där all information finns samlad. Det kanske är smidigt för dem, men det är extremt osmidigt för alla oss andra. Alla register läcker förr eller senare. Därför är det bästa alternativet att samla in så lite privat information som möjligt. Det näst bästa alternativet är att bara samla information där den absolut behövs, så att alla läckor blir så små som möjligt. Det absolut värsta alternativet är att bunta ihop all information i ett system. Det är nämligen ett perfekt recept för “Storläcka on the rocks”.

IFPI – Och när vi nu ändå talar om läckor. Även IFPI har problem med läckage. IFPI vilar aldrig på hanen. Nu tänker de trappa upp jakten på fildelare igen. Deras nya giv är att försöka se till att sajter som inte arbetar mot fildelning ska blockeras från att använda betaltjänster på nätet. De tänker också försöka se till så att sajter som innehåller upphovsrättsskyddat material inte längre ska få tillgång till Googles annonssystem. Uppenbarligen leder brist på semester till allmän crankyness. Om de legat i hängmattan några dagar hade de kanske kommit ihåg att fundamenetet för hela upphovsrättsindustrin är goda kundrelationer. Oh well…

ACTA – Alla läskiga filmer har en (o)väntat chockeffekt på slutet. Ofta består chockeffekten i att monstret som alla trodde var död lever. Det är ett praktiskt sätt att förbereda för en uppföljare. Politik fungerar ungefär likadant. ACTA dog i början på sommaren, men det rör likförbannat på sig och ser ut att ha muterat till en helt ny bokstavskombination – CETA. Låt oss hålla ögonen på det under hösten.

Så, back to work!:-)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. Mackan Andersson

    August 1, 2012, 12:27:07

    För lite tjejer med stora vapen som gör sitt jobb? 😉 Kill ’em all dead!

    Välkommen tillbaka till kriget.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *