Pages

Categories

Search

 

"Det bor en liten homofob i mig…"

"Det bor en liten homofob i mig…"

by
August 3, 2012
HBTQ, Politik
38 Comments

Piratpartiet har deltagit på varje Pridefestival sedan vi grundades 2006. När jag gick med i partiet 2008 hade det redan hunnit bli en trevlig tradition.

Sedan jag blev partiledare 2011 har jag dock upptäckt ett intressant fenomen. Numera följs den trevliga traditionen att vara med på Pride alltid av en ny och mer otrevlig tradition. Den består i att det finns ett knappt tiotal personer som på olika sätt ser till att meddela mig att de har synpunkter på partiets Pridedeltagande.

I korthet avlöper argumentationen ungefär så här: “Jag är inte homofob, MEN partiet borde inte beblanda sig med ‘de där’ eftersom det sänder ut ‘fel signaler’. Det är fel av dig att ‘kidnappa’ partiet för dina egna syften” och så vidare.

Eftersom jag inte tycker att dessa apropåer förtjänar alltför mycket tid, så tänker jag nu skriva ett öppet svar till er allihop. Läs det noga, så slipper jag kanske mejla er länken när det är dags igen nästa år.

1. Piratpartiet ska “beblanda sig” med alla sorters människor. Dels för att partiet består av alla sorters människor och dels för att våra frågor berör alla sorters människor. “De där” kan vara vem som helst. Det kan vara dina barn, dina barns lärare, din busschaufförer, dina arbetskamrater, dina släktingar, dina grannar, dina idoler. “De där” ÄR en hel del av dina partikamrater.

2. Piratpartiet tror att alla männiksor ska ha lika rättigheter. Vi skulle aldrig komma på tanken att säga: “Alla har rätt till ett privatliv, utom Lotta och Ali.” Eller: “Alla ska vara lika inför lagen, utom Lasse och Päivi”. Alla betyder ALLA. Därför sänder vårt traditionella Pridedeltagande ut helt rätt signaler. Det speglar kärnan i det vi tror på, det vi som pirater är stolta över.

3. Piratpartiet är inte “kidnappat” av mig eller någon annan. Piratpartiet vilar tryggt i sina medlemmars händer. Det må komma som en överraskning för en del, men man behöver inte kidnappa ett helt parti för att kunna vara flata. Det går alldeles utmärkt att vara flata ändå. Faktum är att man antagligen blir en betydligt bättre flata av att inte ha ett helt parti att pyssla om, eftersom både politik och kärlek tar tid och tid är en högst ändlig resurs.

Nåväl, den här nya traditionen fick mig i alla fall att fundera lite, så jag bestämde mig för att göra lite research. Jag ringde till Rick Falkvinge och frågade om han brukade få liknande apropåer om partiets Pridedeltagande när han var partiledare. Han kunde inte påminna sig om att han någonsin hade fått det. Inte en enda gång. Det tyckte jag var intressant.

Piratpartiet var alltså med på Pride i fem år utan att det var så farligt att man behövde författa sura mejl till partiledaren. Sedan blev jag partiledare och voilá, så blev den gamla ofarliga traditionen plötsligt jätteläskig. Något måste ha hänt. Vad kan det vara?

Vår närvaro på Pride är som den alltid har varit. Vi knallar med i paraden precis som vanligt… Inget nytt under solen liksom. Hmm… Kan det månne vara så att det hela blivit läskigt för att partiet fått en partiledare som är en “sån där” som pirater tydligen inte ska “beblanda” sig med? Jag tycker att ni som skickat mig meddelanden ska tänka lite på det där och fundera på vad det säger om er.

Om ni efter att ha funderat på det där ett tag fortfarande känner er manade att höra av er med samma klagomål nästa år, så skulle jag vilja be er om en liten tjänst. Inled nästa års klagomål med orden “Det bor en liten homofob i mig och jag tycker …” Det finns ju liksom ingen anledning till att vi ska hymla och vara oärliga mot varandra. En spade är en spade är en spade som Gertrude Stein inte sa. Jag står pall för sanningen. Gör ni?

För alla er som inte är så lättskrämda kommer här lite praktisk info om Prideparaden på lördag:

Vi samlas på lördag klockan 12:30 i Humlegården. Kom i tid, eftersom paraden inte väntar på någon! Alla pirater som deltar i paraden får en gratis t-shirt på plats. (Mejla johan.karlsson@piratpartiet.se om du vill försäkra dig om att det ska finnas en t-shirt i rätt storlek åt dig.) Anmäl gärna att du tänker gå med på Facebook-eventet eller Google+-eventet, så att vi vet ungefär hur många som kommer.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


38 Responses

 1. Anne Kekki

  August 3, 2012, 13:40:58

  Till er som mailat Anna, så vill jag be om ursäkt för att jag skrattar nu. Den värsta homofob som jag känt i mitt 54-åriga liv, kom till en tidpunkt när han berättade att brodern var en bög. Så verklighetens sanning kan vara så nära oss som individer, oftast närmare än vi anar.

 2. Charlie

  August 3, 2012, 13:41:33

  Kan också ha att göra med att du är kvinna. Icke-män får alltid räkna med trettio gånger mer kritik än män.

  Så det är nog en kombination av sexism och homofobi.

  1. Anna Troberg

   August 3, 2012, 14:05:59

   Hej, hej!
   Ja, du. Folk måste ha väldigt lite att bry sig om om de har tid och orkar bekymra sig så mycket över vad andra människor gör, eller hur? :-)

   Jag vill dock tillägga att det inte bara är män som har mejlat. Det är ett par kvinns också. Fördomar kan slå rot i alla kön.

  2. Robbin Edgren

   August 3, 2012, 14:08:20

   Väl rutet.

 3. Qeruiem

  August 3, 2012, 14:34:20

  Jag är inte homofob men jag har aldrig lyckats ta mig till Pride. Heller. Dålig Q…

  1. Anna Troberg

   August 3, 2012, 14:36:10

   Äsch då, Q. Det är verkligen inte obligatoriskt att gå på Pride. Det är kul att göra det, men det viktigaste är att man har en trevlig syn på sina medmänniskor HELA året runt. Och det brukar du ju ha. 😀

   1. Qeruiem

    August 3, 2012, 16:06:08

    Om inte annat försöker jag vara lika otrevlig mot alla, fast mer åt de som förtjänar det. 😀

    Men det vore ändå kul att uppleva. Nån gång. Egentligen, då. Om ni inte bara förla den där paraden så jämrans avsides…

 4. Fredrik

  August 3, 2012, 15:15:29

  Piratpartiet ska “beblanda sig” med alla sorters människor.
  Alla sorter? Inkluderar det nazister och andra fundamentalister, mördare och diktatorer? Det tror jag inte, så var går gränsen?

  1. Anna Troberg

   August 3, 2012, 15:25:56

   Hej Fredrik!
   Ja, det gäller ALLA sorters människor, även de som inte alls delar våra värderingar. Det ska vi göra av den enkla anledningen att i samma ögonblick som man slutar prata med någon, så ger man dem styrka i form av: “Titta på stackars oss. Ingen vill prata med oss. Det betyder bara att vi har rätt.” SD är till exempel bra på att spela ut det martyrkortet.

   Det är mycket bättre att prata med folk, att ta debatten. Det är det enda sättet att försöka nå människor och i bästa fall få dem att tänka om. Får man dem inte att tänka om, så har man i vilket fall fått en insikt i hur de tänker och det kan vara värdefull information.

   I vilket fall, så tycker jag att du gör ett väldigt långt hopp. Det är ganska stor skillnad att vara med på Pride och att socialisera sig med nazister, mördare och diktatorer, eller hur? 😉

  2. Sin Trenton

   August 3, 2012, 17:19:57

   Tja, jag är pirat, även om min bakgrund är från frihetlig vänster än t ex Haxens neoliberaler.
   Men jag brukar säga att problemet är nog inte att välkomna Jimmie Åkesson i det parti jag är medlem i. Snarare att få Jimmie Åkesson att anamma de värderingar mitt parti har. 😉

   Anna har lämnat ett par bra exempel på dessa värderingar ovan.
   Hax o jag har olika ståndpunkter, jag kanske t ex pekar på kooperativ eller medlemsägda sparbanker, medan han pekar på marknaden, men vo har ett par jäkligt fundamentala åsikter om demokrati, privatliv, medborgarrätt gemensamt, tro’t eller ej.

 5. Gustav Wetter

  August 3, 2012, 16:01:36

  Jag tycker inte det är konstigt alls att synpunkterna på Pride-deltagandet kommer först nu när du är partiledare, Anna. Partiet är radikalt annorlunda nu 2012 än var det var 2008. Jag gick med i partiet sommaren 2008 och då märkte inte jag av någon som helst fokus på den här typen av frågor. Partiet var säkert med i paraden redan innan 2008 men eftersom antalet medlemmar och sympatisörer var så lågt så märktes det inte.

  Att säga att partiet kidnappats av någon slags gay-lobby saknar såklart grund men i alla rörelser som växer så finns det minoritetsgrupper som vill dra åt sitt eget håll. Det ska bli spännande att se vad som händer med den officiella synen på sexual- och drogpolitik under breddningsprocessen fram till valet.

  1. Anna Troberg

   August 3, 2012, 16:20:57

   Hej Gustav!
   Jag skulle snarare vilja säga så här: Piratpartiet har alltid stått för alla människors lika rättigheter. Vi har dock varit ganska dåliga på att fundera på och förklara vad det innebär i praktiken för människor som inte råkar vara manliga it-tekniker mellan 20-35.

   En stor del av “breddningsarbetet” är egentligen mer ett “fördjupningsarbete”. Vad händer om vi faktiskt bryr oss om att kika på vad våra principer betyder i fler situationer än vad vi tidigare tittat på, osv?

   Du gick med 2008. Det gjorde jag med. :-) Redan då lyfte vi tex fram att FRA har en egen version av PUL som tillåter dem att registrera sexuell läggning och använda informationen i byteshandel med underrättelser med andra länder. Vilket ju ställer till extra problem när Sverige samtidigt struntar i både nationell lag och internationella överenskommelser och skickar tillbaka hbtq-flyktingar till länder där de riskerar hot, våld och död. Detta handlar förutom om rent mänskliga aspekter om att olika människor helt uppenbart inte är lika inför lagen och kravet på likhet inför lagen är något som Piratpartiet alltid kämpat för.

   Jag tycker inte att hbtq-frågor är minoritetsfrågor, lika lite som jag tycker att andra mångfaldsfrågor är det. Det är frågor som på ett eller annat sätt spelar roll för allas vardag. Vi tillhör alla någon sorts minoritet och någon sorts majoritet. Många nördar känner sig till exempel skapligt i minoritet och förfördelade i många sammanhang, medan de i andra, till exempel i Piratpartiet, är en överväldigande majoritet.

   1. Gustav Wetter

    August 3, 2012, 17:33:58

    Alla partier i riksdagen anser sig stå upp för alla människors lika rättigheter. Det förhindrar inte att vissa lägger mer fokus på t.ex hbtq-minoriteters rättigheter än religiösa minoriteters dito. Inget sker av en slump.

    Vad lika rättigheter för alla innebär i praktiken för varje parti varierar och det är det som jag menar kommer bli intressant att se för PPs del. Det var min poäng.

    Att kalla minoritetsfrågor för mångfaldsfrågor ser jag inte nyttan med – vissa är i praktiken jämlikare än andra just för att de är i majoritet. Så bör det inte vara och vi ska såklart göra vad vi kan för att förändra det. Mångfald medför inte jämlikhet.

 6. Bo

  August 3, 2012, 17:53:40

  Om man har den minsta kritik mot Pride eller HBT så kommer skällsordet “homofob” fram som en bumerang i bakhuvudet.

  1. Anna Troberg

   August 3, 2012, 20:03:10

   Hej Bo!
   Det tycker jag inte är sant. Visst finns det folk som inte kan ta konstruktiv kritik i alla sammanhang, men man ska inte döma alla för det. Och nu handlade det inte om att kritisera Pride på ett konstruktivt sätt, utan om människor som tycker att det det är olämpligt att hänga med hbtq-folk i störtsta allmänhet och som dessutom uttrycker det på ett ganska otrevligt sätt. Det är inte konstruktiv kritik. Det är fördomar at work.

  2. Deep Blue

   August 8, 2012, 14:42:59

   Låt nu höra din “kritik” mot människor som känner sig romantiskt och/eller sexuellt attraherade till det människor av samma kön. Berätta vad som är fel med dessa individer och ge gärna förslag på hur de ska bekämpas.

   Primitiva argument som “det är onaturligt” tillåtes enbart om du definierar ordet onaturligt och beskriver hur det är relevant utanför din världsbild.

   Lycka till!

 7. Robert Eriksson

  August 3, 2012, 21:56:06

  Jag har varit öppet homo hela mitt liv, pirat likaså. Har dock aldrig befunnit mig på pride. Tycker hela etablissemanget vara lite överflödigt nuförtiden. Skulle aldrig tåga som stolt bög, även om jag är en sådan. Tycker inte det behövs. Aldrig har jag mött motstånd på grund av min läggning. Jag skulle dock mer än gärna tåga som stolt pirat, då detta är något som man möter motstånd emot varje dag. Pride har redan fyllt sin funktion i Sverige och många andra länder.

  Satsa mer på Pride i t.ex. Ryssland och Lettland. Fokusera mer på att ha Piratparader i Sverige!

  1. Anna Troberg

   August 4, 2012, 06:58:49

   Hej Robert!
   Vilken tur du haft. Jag har som flata nästan haft samma tur som du, tills jag blev vice partiledare och främst sedan jag blev partiledare. Då måste någon ha lyft på en sten någonstans för sedan dess får jag tämligen gräsliga mejl som har med det att göra.

   Men, tillbaka till Pride. Man behöver naturligtvis inte gå om man inte vill. Jag tycker till exempel att det var helt gräsligt att många inom hbtq-rörelsen liksom tyckte att “Jaha, nu har Anja Pärson kommit ut, så då MÅSTE hon gå på Pride, annars är hon en jäkla svikare.” Vilket trams. Man väljer naturligtvis själv var man tillbringar sin semester. :-)

   Jag håller med dig om att det bprde läggas mer krut internationellt än vad man gör nu. Dock så tror jag inte att vi liksom är färdiga i Sverige. Mänskliga rättigheter är inget man får och sedan bara får behålla utan att konstant påminna om att de behövs.

 8. Jerker Montelius

  August 3, 2012, 22:19:16

  Anna jag tycker det här är mycket oärlig argumentation.
  Redan i rubriken så slår du fast att alla som inte håller med dig är de allra mest avskyvärda homofober. Oavsett om man tycker på det här viset så är det inte det bästa sättet att omvända någon.
  Jag är dessutom innerligt trött på alla som snabbt som attan drar på sig offerkoftan. Försök att säga nåt om Israels bosättningspolitik eller judisk omskärelse av småpojkar utan att bli kallad smygnazist. Försök säga något om förtrycket i arabvärden utan att bli kallad islamofob. Prova att argumentera mot ett av USAs krig utan att bli kallad USA-hatare. Tyvärr visar du själv prov på samma sorts argumentation här. Finns det något som man kan vara oenig med homosexuella om utan att bli kallad homofob. Får man tycka att Alexander Bard är mest jobbig och inte als så rolig utan att bli kallad homofob eller har själva definitionen av ordet homofob ändrats till att mena en som som har andra åsikter än RFSL? Jag har en homosexuell kollega som hatar Pride innerligt( han anser att den snarast förstärker schablonbilden av homosexuella som schlager och sexfixerade ) och skulle aldrig drömma om att gå i paraden. Är han homofob?

  Sedan kan du väl inte säga att Rick inte blev kritiserad och attackerad för sin sexuella läggning eller sitt sätt att styra partiet.

  Till sist så anser jag väl inte att du kapat partiet men nog kan bli lite fundersam över vissa prioriteringar när ingen fån styrelsen dyker upp på sommarens parley i Västerås (All heder till Amelia som faktiskt far där och höll ett föredrag) och när mitt under brinnande ACTA strid du lägger flera bloginlägg på kritisera franska piratafficher och kvinnor i siluett. Förklara gärna för mig hur det hjälpte till i ACTA-striden?

  1. Anna Troberg

   August 4, 2012, 07:46:02

   Hej Jerker!
   Nu behöver jag en sådan där lista igen. :-)

   1. Nej, jag slår inte redan i rubriken fast att alla som inte håller med mig är homofober. Jag slår fast att de som mejlar mig enligt principen “Piratpartiet ska inte beblanda sig med såna där för att det sänder ut fel signaler och btw så har du kidnappat partiet” är homofober. De grundar nämligen hela sin argumentation på att det i största allmänhet skulle vara något med hbtq-personer som gör det otrevligt och olämpligt att hänga med dem. Det ÄR homofobi.

   2. Jag gillar inte heller offerkogta. Därför drog jag inte på mig den den här gången heller. Det är ett faktum att hbtq-personer även i Sverige möts med hot och våld i större utsträckning än vad andra gör. Det är ett faktum att hbtq-ungdomar ofta har ett rent helvete i skolan och inte får stöd av sin omgivning. Det är ett faktum att likhet inför lagen inte betyder så mycket om man råkar vara hbtq-person. Det är ett faktum att Sverige bryter både nationell lag och internationella överenskommelser när vi skickar tillbaka hbtq-flyktingar till länder där de riskerar våld och död.

   När jag åkte hem från Pride en kväll i veckan satt det runt 10 hbtq-personer i samma vagn. När det klev på ett gäng fulla killar som sjöng nationalsången gömde varenda en av dem instinktivt sina inträdesband till Pride tills de fulla typerna skränat sig förbi. Gjorde det för att de har offerkofta på sig? Nej, de gjorde det för att de själva eller deras kompisar redan blivit nedslagna för många gånger. De vet också att de inte kan räkna med polisens stöd om något händer. Därför är det bättre att bara dölja vem man är ett tag även om det gör ont som fan i själen.

   Du väljer att kalla det offerkofta. Jag väljer att kalla det ett typiskt fall där mänskliga rättigheter konsekvent ignoreras.

   3.Som jag skrev i kommentaren till Robert, man behöver inte gilla Pride. Man kan tycka att festivaler i allmänhet suger. Man kan bo nära festivalen och tycka att de spelas på tok för hög musik om kvällarna. Man kan vara hbtq-person och ha noll och inget intresse av festivaler. MEN, när man glider över i att Pride inte borde finnas eller att man inte borde vara där för att “de där” är personer man inte ska “beblanda” sig med. Då är man nämligen inte ett dugg bättre än någon som vägrar sätta sig bredvid en färgad person på bussen.

   4.Jag sa inte att Rick aldrig hade kritiserats under sin tid som partiledare. Självklart fick han en massa kritik. Jag sa att han aldrig kritiserades för att partiet valde att delta i Pride. Det är det frågan handlar om. Annan kritik är i sammanhanget oväsentlig.

   5. Så till prioriteringarna. Jag tycker att det är ganska upprörande att du antyder att jag försummar mina plikter. Förfrågan från Västerås kom sent.

   Hade jag fått förfrågan lite tidigare hade jag kanske kunnat dyka upp (framförhållning är alltid bra), men när min flickvän hela året får stå ut med att jag jobbar nästan varje kväll och helg och egentligen inte haft ordentlig semester sedan jag blev pirat, så kan jag inte med mycket kort varsel ställa in våra semesterplaner också.

   Det var jättebra att Amelia kunde vara där. Det kommer säkerligen att dyka upp tillfällen då jag dyker upp när hon tar sig en välförtjänt semester.

   Det finns en myt som säger att ju mer man jobbar ihjäl sig desto bättre är man. Låt mig en gång för alla sticka hål på den. Om man jobbar för mycket bränner man ut sig och får ingenting gjort. Det är en typsikt urdålig taktik inför valåret.

   6. Så till mitt bloggande. Jag har skrivit om ACTA i över 50 bloggposter de senaste två åren. Jag har skrivit ett flertal debattartiklar om det. Jag har medverkat i tv, radio och tidningar om det. Jag har talat på flera demonstrationer om det. Jag har inte försummat att lyfta fram ACTA.

   Jag måste blogga om allt som är viktigt at lyfta fram för piratrörelsens fortsatta överlevnad. De bloggposter du nämner är extremt relevanta ur den synvinkeln, eftersom jag i princip varje vecka pratar med folk av alla kön utanför partiet som säger: “Ni har schysta åsikter, men jag skulle inte trivas med den grabbiga partikulturen.”

   Nu tycker jag inte att vi har en lika grabbig partikultur som andra tycks tro, men det är uppenbart att vi har ett problem med det som andra ser som vår partikultur. Det är därför viktigt att visa att vi faktiskt är mycket bättre än tex de där gräsliga affischförslagen. Om vi inte var beroende av aktivister och röster för att få vårt arbete gjort, så hade vi kunnat strunta i det där, men vi är ett politiskt parti. Vi måste presentera oss på ett sätt som inte får människor att springa åt andra hållet när de ser oss.

   Du undrar hur dessa bloggposter hjälpte till i ACTA-striden. De hjälpte till att få fler människor att vilja lyssna på oss. Att fler och fler människor lyssnar på oss är helt nödvändigt. Ett politiskt parti som bara predikar för den egna kören utan att vilja vidga sina vyer är dömt att misslyckas.

   Så, till sist, vill jag ge dig en liten tankeövning. Under den period du tyckte att jag skulle givit fan i att blogga ett par bloggposter om de gräsliga franska pirataffischerna, så bloggade jag även om en massa annat som inte hade med ACTA att göra. Jag vill därför att du ska ställa dig själv de här frågorna: “Varför var det just bloggposterna om affischerna som irriterade mig så till den milda grad? Varför inte någon av de andra? Vad säger det om min inställning till dina kvinnliga medpirater? Och vad säger det om din inställning till dina manliga medpirater som är de som oskyldiga får bära hundhuvudet när omgivningen dömer ut alla manliga pirater för att några betett sig som sexistiska tölpar?”

 9. Henrik

  August 4, 2012, 01:30:27

  Ok, för att hålla mig till ämnet, jag är inte homofob, men…
  Jag fick just reda på av en kompis att det är prideparad här i stan där jag bor oxå, Cork irland, och jag blev samtidigt summeriskt informerad att jag skulle gå med henne i paraden. Har aldrig vart med i en prideparad förr (är böjd till det kvinnliga könet själv som man) och det låter kul att gå med så, varför inte.

  Sen till Jerker, klart man får vara kritiska mot hbqt personer, men det gäller oxå att hålla reda på personen och personens läggning. Jag tycker inte heller om Bard speciellt mycket, men är pga hans sexualitet? Absolut inte. Dom som argumenterar på det sättet argumenterar på fel sätt. Mailen som Anna pratar om däremot handlar som jag förstått det om att inte vilja visas i hbtq sammanhang, vilket ganska klart pekar mot ett visst sinneslag mot andra sexuella läggningar än normen.
  Om dom skulle specificera varför, som din kompis gör, är det en helt annan sak tycker jag. Då är det inte läggningarna dom protesterar mot, utan showen i sig.
  Det räcker dock inte att bara säga att man är emot det. Om man inte specificerar vad man är emot så måste grundtanken tas som given, vilket är att kämpa för rättigheterna för oliksinnade, och då anser jag att Anna har full rätt i att dra fram homofob kortet.

  1. Anna Troberg

   August 4, 2012, 07:50:00

   Hej Henrik!
   Precis så. :-)

   Och väldigt kul att det börjat dyka upp lite Pride-grejer i Irland också. Min flickvän kommer från Irland och det är inte trevliga historier jag får höra om hur det har varit och till viss del fortfarande är. Som när påven tvingade alla präster att fördöma hbtq-personer under söndagsmässan och våldet mot hbtq-personer genast steg drastiskt eftersom bögknackarna tyckte att de hade stöd från ovan när påven sagt sitt. Brrr!

   Så, massor av kudos till de irländare som jobbar på med de här frågorna. :-)

 10. Aengeln Englund

  August 4, 2012, 10:59:25

  Pride är en sådan där tillställning som jag har blandade känslor för. Jag har aldrig varit på det, men det beror mest på att det är i fel del av landet, och jag skulle gärna vara där, eftersom jag anser att det är en viktig tillställning.

  Å andra sidan känns det ändå tråkigt att att det finns ett behov av festivalen alls. Det ska inte behövas en speciell tillställning för att kunna visa vem man är och att man är stolt över det, för alla ska kunna vara stolta över vilka de är 365 dagar om året. De ska kunna tas emot med lika öppna armar oavsett läggning.

  Reaktionerna som du har fått visar ju dock på att det inte är så än. Men jag ser fram mot den dagen då Pride inte längre behövs.

  1. Anna Troberg

   August 6, 2012, 08:07:57

   Hej Aengeln!
   Ja, det håller jag absolut med om. Det bästa vore naturligtvis om Pride inte alls behövdes. Dessvärre är det ju en bit kvar att gå innan vi kommer dit. Men, skam den som ger sig! :-)

 11. ToHell

  August 5, 2012, 01:04:56

  Lite sent nu (förrutom att bilder fortfarande lär dyka upp där de närmaste dagarna) men rätt länk till G+eventet är:
  https://plus.google.com/events/ci5darp1c6vrdd4g5544leb4tb8/102145081044653505672
  (den du postat i inlägget fungerar bara om man är inloggad från piratpartiets G+sida :) )

 12. Anonym

  August 5, 2012, 18:28:36

  Att argumentera för att avstå från evenemanget för att inte “beblanda sig med de där” blir ju nästan löjligt, men det finns faktiskt två helt andra, ganska starka, anledningar att ifrågasätta ett deltagande på Stockholm pride:
  1. Festivalen säger att Sverigedemokraterna inte är välkomna för att “de inte delar arrangörernas värdegrund”. Alla som någon gång varit paria borde ha bättre vett än att i svepande formuleringar arbeta för att utesluta andra. Därför är jag allergisk mot tomma ord som säger att “Alla är välkomna” och “Kom som du är” när man egentligen menar “… men inte om du inte tycker som vi.”
  2. Kidnappningen av HBTQ-rörelsen från vänster och partipolitiseringen av Stockholm (och Uppsala) pride. Jag ställer mig helt frågande till det och kan bara utbrista “Men, det där är ju inte jag!”

  Man måste fråga sig om detta är underställt att manifestera att Piratpartiet anser att HBTQ-personer ska ha lika rättigheter som de människor vars sexualitet är norm. Det kanske de är. Men om vi vill visa att vi, till skillnad mot andra, faktiskt menar “ALLA” när vi säger “alla” så tror jag dock att det vore bra att kritisera Pride för att utestänga Sverigedemokraterna. Det vore inte politiskt korrekt men mycket modigt och är det någon som kan göra det och även få en ärlig chans att förklara VARFÖR utan att få epitet som “homofob” eller “rasist” slängd i ansiktet så är det Anna.

  1. Kloker

   August 5, 2012, 18:29:49

   Nej, inte Anonym. Inlägget är postat av mig, “Kloker”.

  2. Anna Troberg

   August 6, 2012, 08:23:51

   Hej Anonym/Kloker!
   1. Så vitt jag vet har SD och SDU inte blivit portade. De har valt att inte vara med för att de inte tycker att det är intressant. Om de faktiskt blivit portade, så är jag emot portningen, eftersom jag anser att det är tämligen kontraproduktivt att smälla dörren i ansiktet på dem som är i störst behov av att tänka om.

   I den här artikeln säger SD att de inte är på Pride för att de inte blivit inbjudna. (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sd-enda-parti-utanfor-pride_7388166.svd) Well, newsflash. Det blev inte Piratpartiet heller, MEN det var faktiskt bara att fylla i ett litet webbformulär och anmäla intresse, så var det fixat. Vad jag kan se har de inte ens försökt få vara med.

   2. Alla rörelser som syns och hörs blir intressanta för andra rörelser som ser en möjlighet att använda dem som en egen politisk plattform. Prides misstag har möjligen varit att man kanske varit lite naiv och inte insett detta ordentligt förrän det gått lite över styr. MEN, det betyder inte att hela hbtq-rörelsen eller ens den del som är Pride-organisationen är “kidnappad” av någon. Det man läser i tidningen har en förmåga att blåsas upp och bli lite större än vad det egentligen är.

   Slutligen, så är det ganska olyckligt att ställa olika saker mot varandra enligt principen: “Det är mer värt att stå upp för hbtq-personer/SD-are än att göra det för hbtqpersoner/SD-are.” Det är faktiskt helt möjligt att stå upp för bådas rättigheter och det är det gör jag genom att vara aktiv i hbtq-frågor och konsekvent ta debatten med SD-are om de vill prata med mig. Jag tycker nämligen att det är en urusel idé att försöka stänga ute folk man inte delar värdegrund med. Jag har bland annat skrivit om det här: http://nyheter24.se/blogg/anna-troberg/2011/10/11/granne-med-akesson/

   1. Kloker

    October 20, 2012, 21:35:11

    RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund sade i SVTs morgonsoffa den 31 juli 2012 att “Sverigedemokraterna är inte välkomna” för att de inte delade Stockhom prides värdegrund. Hon säger att pride kan sammanfattas med att “Den här veckan möts vi för att festa men även för att diskutera brännande politiska frågor”, men om man inte låter de som tycker annorlunda vara med så lär det bli en ganska urvattnad debatt där få nya infallsvinklar kommer fram. Det blir även lite märkligt att man däremot låter KD vara med trots att det partiet aktivt har motarbetat rörelsen i ett flertal frågor (homoadoptioner, sterelisering av transpersoner och homoäktenskap)

   2. Kloker

    June 15, 2013, 20:14:34

    Liberala ungdomsförbundet var som bekant inte välkomna till Uppsala pride 2012 för att de inte var socialister och antikapitalister samt för att “de satt i regering”. Sissla Nordling Blanco, politiskt aktiv i Feministiskt initiativ, som var med och startade Uppsala pride (men säger att hon inte var med och arrangerade festivalen i år) sade att de som inte trivs i den festivalen istället borde ta sig till Stockholm eller starta en egen festival. Att det vore för mycket begärt att kräva att alla ska vara välkomna.

    Visst har du rätt i att man inte behöver ställa försvar av HBTQ-rörelsen mot försvar av SDs rätt att delta i debatter och det är givetvis bra att du själv alltid tar debatten med SD. Det hedrar dig, men jag tycker faktiskt att vi tydligt borde ta ställning mot Stockhom prides utfrysning av SD. Det vore visserligen inte PK att göra det, men det vore det rätta.

    Det finns all anledning att kritisera både Stockhom och Uppsala pride. Den som en gång själv varit paria borde faktiskt veta bättre än att utesluta andra från att komma till tals. Endel säger att Ayn Rands tankegods kan reduceras till “I’m on board; pull up the lifeline!” Det är precis vad Stockholm pride gör när de fryser ut SD. HBTQ har blivit “rumsrent”, och när man nu själv är inne i stugvärmen vill man hålla dörren stängd för andra som också vill komma in.

    Här är en länk till inslaget: http://www.svtplay.se/klipp/212389

    1. Kloker

     July 10, 2013, 23:02:04

     I senaste numret av QX (QX juli 2013 sid 38) står det att Ulrika Westerlund och Feministiskt initiativs talesperson Sissela Nordling Blanco har en egen programpunkt i Pride house i år: “Vem äger Pride?”. Man ska snacka om huruvida “Pride är till för alla och vem som bestämmer var gränsen går? Alla Sveriges Pridefestivaler kommer diskuteras, vad vill vi egentligen med Pride?”

     Vilka är “vi”? Feministiskt initiativ? Om Sissela Nordling Blanco tycker det är okej att stänga ute Liberala ungdomsförbundet från Uppsala pride är det inte omöjligt att tänka sig att hon vill stänga ute andra ungdomsförbund eller partier från Stockholm pride heller. Helst ska väl bara de som delar hennes och Feministiskt initiativs värderingar vara med.

     Sissela Nordling Blanco försöker kidnappa Pride på samma sätt som Rädda barnen försökte kidnappa “Det blir bättre”-kampanjen för att sedan fylla den med sitt eget innehåll. Hon behandlar Pride som något slags franchiseföretag. Lever man inte upp till Sissela Nordling Blancos ideal är man inte välkommen.

     1. Kloker

      July 11, 2013, 19:54:01

      På samma sida framgår att Feministiskt initiativ har ytterligare en egen programpunkt:

      “4) Islam och HBTQ: Feministiskt initiativ bjuder in till ett intressant ämne. Religion och sexuell läggning är alltid intressant och speciellt islam eftersom att alla dessa fördomar finns.”

      Finns det något annat politiskt parti eller ungdomsförbund som har egna programpunkter?

 13. steelneck

  August 5, 2012, 23:49:35

  PP har nog faktiskt synts mer i hbtq-sammanhang sedan du blev partiledare än tidigare. Med synts menar jag då först o främst publicerade artiklar och liknande. Ganska naturligt egentligen eftersom du onekligen kan frågorna av naturliga orsaker. Jornalister eller andra som är i positition att kunna nå ut brett har liksom inte särskilt många partiledare att välja på, som kan frågorna så i grunden rent personligt såsom du, oavsett vilken politik du i övrigt står för. Jag kan därmed förstå varifrån det kommer att somliga tycker att PP “svängt” mot att kretsa lite mer kring hbtq-frågor än tidigare. Bilden av en själv på ett publikt plan sätts ju nästan alltid av andra och det gäller ju i än högre grad ju fler journalister som är kockar till soppan, å detta gäller gäller i lika hög grad partier som personer i offentlighetens ljus. Att hbtq-frågor skulle sammanknippas mer med PP än tidigare, borde liksom vem som helst kunnat räkna ut samma dag som du blev pariledare, en fullkomligt naturlig utveckling och detta oavsett om PP förändrats eller ej.

  1. Anna Troberg

   August 6, 2012, 08:29:49

   Hej Steelneck!
   Ja, till viss del har du naturligtvis helt rätt. Sedan återstår det i och för sig för en del journalister att förstå att det vore bättre att de pratade med mig om de här frågorna än tex Björklund, men det är en annan femma. 😉

   Som jag sa någonstans längre upp, så ser jag partiets breddningsarbete som ett fördjupningsarbete. Vi tar äntligen konsekvenserna av våra principer fullt ut. Vi har alltid sagt att alla ska ha samma rättigheter och vara lika inför lagen, men det är först nu vi går in i detalj och förklarar vad det faktiskt innebär i detalj när vi säger det. I det här fallet lyfter vi fram vad det innebär för hbtq-personer, men det får naturligtvis konsekvenser även för andra grupper, som äldre, människor från andra länder, kvinnor, män, etc.

   Jag tror att jag mest är väldigt förvånad över att vi gått runt och sagt i sex år att vi tror på allas lika rättigheter, men när vi faktiskt applicerar orden på vår omvärld så får en del tuppjuck och vill göra undantag i vilka som ska räknas till detta “alla”. Jag tycker att det är ganska märkligt.

   1. Deep Blue

    August 8, 2012, 15:18:39

    “när vi faktiskt applicerar orden på vår omvärld så får en del tuppjuck och vill göra undantag i vilka som ska räknas till detta “alla”. Jag tycker att det är ganska märkligt.”

    Det är förmodligen för att folk fortfarande är så okunniga att de tror att HBT-personer är någon slags utomjordingar som försöker inflitrera samhället och aktivt förstöra alla gudfruktiga normala kärnfamiljer.

    Man ser dem som en helt annan grupp. Att deras egen son, dotter, bästa kompis, bilmekaniker, kassörska eller vad som helst kan vara homo, bi, eller vad som helst, är fullkomligt otänkbart.

    Nej, de är en helt annan grupp, och nåde dem om de försöker få slut på diskriminering!

 14. Deep Blue

  August 8, 2012, 15:00:07

  Jag trodde Piratpartiet var ett parti som var framåtsträvande och ville bygga en ljusare framtid. Det kan man inte göra om man hatar folk för deras romantiska/sexuella läggningar. Det är inte att gå framåt. Det är att gå bakåt.

  Sedan att vi har medlemmar som på allvar tror att HBT-personer inte existerar i partiet utan är en grupp utanför, som vi inte ska beblanda oss med… Det är så förbannat jävla idiotiskt och okunnigt att man knappt tror att det är sant! Jag trodde att vårt parti hade bättre medlemmar än så.

  Och att principen om lika värde och att vara mot diskriminering skulle kunna misstas som en skum och hemlig agenda är ju så korkat att man tappar all tro på mänskligheten. Det lilla jag hade kvar, vill säga.

  Lika värde, lika rätt och ingen diskriminering, det är sånt som jag trodde ingen kunde anse vara fel. Men tydligen kan piratpartister känna så. Detta är chockerande.

 15. Deep Blue

  August 8, 2012, 15:06:55

  Dessutom vill jag veta: Hur kritiserar man HBT? Vad för slags kritik vill man framföra?

  Förutom att vara en irriterande fjant som spelar MMORPG och drar bögskämt och gapar om hur andra spelare är “gay”. Finns det kritik på en högre nivå än så, mot homosexuella? Jag har aldrig någonsin hört det.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *