Pages

Categories

Search

 

Bibliotekarier, may the force be with you!

by
August 16, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik
4 Comments

Jag har varit i Finland och umgåtts med bibliotekarier på IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) årliga världskongress. Det är ingen hemlighet att jag älskar bibliotekarier, dessa anonyma hjältar i vardagen, så jag trivdes som fisken i vattnet.

Jag har egentligen bara en sak att klaga på vad det gäller bibliotekarier och det är att de är för snälla. De säger inte ifrån lika högt som de borde göra. I dagens samhälle är rikedom information och kunskap. Bibliotekarier förvaltar båda åt oss alla. De borde skrika högt varje gång någon försöker sätta käppar i hjulet för deras möjligheter att utföra sitt viktiga värv.

Så varför gör bibliotekarier inte det? (Med visa lysande undantag, så klart.) Jag tror att man ska vända på frågan. Problemet är kanske egentligen inte att bibliotekarier inte säger tillräckligt mycket, utan att politiker, bokförlag och andra inte lyssnar på dem om de inte gallskriker, utan bara tar dem för givet.

Politikerna tror att bibliotekarierna är någon sorts vaktmästare som ska pyssla om det fundament för demokrati som biblioteken faktiskt är. De ska täta läckor, skrapa bort flagande färg och putsa fönstren. De ska inte ha egna åsikter om hur de ska kunna utförs sitt jobb på bästa sätt.

Bokförlagen tycker att biblioteken snällt ska ge dem en ovärderlig exponeringsplats för deras produkter, men att de ska vara jävligt tacksamma medan de gör de gör det eftersom bibliotekarier i grund och botten är i paritet med fildelare och andra revolutionära kräldjur som tycker att kultur ska delas och komma alla människor till gagn.

Det måste det bli ändring på detta. Därför passade jag på att leverera lite mustigt jävlar anamma till några hundra bibliotekarier från hela världen. Jag hoppas att de tar med sig budskapet hem och agerar på det. Och vad var budskapet?

“Ta inte skit från bokförlagen! Ta inte skit från politiker! Ni är den verkliga rikedomens väktare. Ni kan förändra världen. May the force be with you!”

Presentationen av mig börjar cirka 33:20 in i klippet, men ni som redan känner mig kan hoppa in vid cirka 36:25 där mitt lilla brandtal börjar.

Ta er gärna tid att lyssna på Hanna Nikkanen och Paul-Andre Baran också. De sa många intressanta saker som jag tycker att vi bör fundera på och ha med oss i vårt arbete framöver.

Jag pratade dessutom med IFLA:s Stuart Hamilton på temat “Is Copyright Really Collapsing?” på FAIFE Speaker’s Corner på Sanomahouse Media Piazza. Det filmades också, så jag lägger upp den videon i ett nytt inlägg så snart jag ser att den kommit upp.

Och som grädde på moset passade jag på att fika med ett gäng finska pirater och nätaktivister. Och vet ni vad? Min tes står sig. Pirater är alltid hygglon oavsett var de råkar bo. Jag tror att det har något med det där internet att göra. 😉

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


4 Responses

 1. Louise Pettersson

  August 16, 2012, 09:32:49

  Jovisst är bibliotekarier för snälla…

 2. André

  August 16, 2012, 14:20:48

  Trevliga ord att höra för någon som just skall börja läsa en masterkurs som leder till bibliotekariekompetens! :)
  Håller med till fullo.

 3. Sten

  August 17, 2012, 21:03:47

  Skall man inte ifrågasätta detta statssanktionerade biblioteksmonopol som utan konkurrens får en gräddfil och finansieras av kommun och statsskattepengar? Varför skall dessa bibliotekarier (mellanhänder) ha ensamrätten gällande drivandet av bibliotek?

 4. Tommy

  October 1, 2012, 14:59:21

  Bra framträdande!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *