Pages

Categories

Search

 

GP: “Förlagen måste släppa e-böckerna”

GP: “Förlagen måste släppa e-böckerna”

by
August 24, 2012
Bibliotek, I media, Kulturpolitk
No Comment

bibgpI dag levererade jag ett litet brandtal för biblioteken i Göteborgsposten. Jag har ju skrivit en hel del om hur Förläggareföreningen försöker tvinga biblioteken att låtsas att det inte skett någon tekniskt utveckling de senaste trettio åren, och minsann om det inte behövde sägas ännu en gång.

Här kommer en snutt ur artikeln:

E-böcker ger lägre produktionskostnader. E-böcker ger lägre royaltykostnader. E-böcker borde vara varje bokförlags våta dröm, men mycket vill ha mer. Man gör i stället vad man kan för att begränsa bibliotekens möjlighet att utföra sitt samhällsviktiga värv genom ohemula avgifter och tramsiga utflykter till Lalaland.

Som tur är finns det en motkraft till vansinnet. Bibliotekarier hasar inte bara omkring mellan bokhyllor och ställer böcker i bokstavsordning. När dagens bokskörd är återbördad till hyllornas trygga famn sliter de upp manchesterkostymen, blottar superhjältedräkten och skrider till verket. Deras superhjältekraft är unik. De kan smälta samman gammalt och nytt och skapa hållbara kunskapslegeringar för framtiden.

Läs hela artikeln!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *