Pages

Categories

Search

 

2 x Kulturdebatt i Aftonbladet och Göteborgsposten

by
August 24, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
2 Comments

Den här veckan har det varit mycket debattskrivande. Jag har skrivit om Wikileaks och Assange två gånger (SVT Debatt och PC för Alla / IDG)och om varför LEK inte är en antimobbningslag (SvD). Jag har dessutom hunnit skriva två brandtal för kulturen. Här kommer några ord om de senare:

Moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé lanserade för ett par dagar sedan den deprimerande idén om att strypa tillgången på estetiska utbildningsplatser för att istället satsa på utbildningar mer anpassade efter arbetsmarknaden. Det är sorgligt att vårt största regeringsparti har så lite förståelse för kulturens värde och det kan man ju inte bara se i det här förslaget. Det finns en del andra ganska flagranta exempel och de skrev jag om i går i Aftonbladet: “Kultur är inte en lyx – den är en livsnödvändighet“.

Så, vad gör regeringen egentligen för kulturen? Ja, det är vi många som undrar.
Samtidigt som våra unika fornminnen ignoreras har man tillsatt tre specialåklagare och en taskforce om hela femton poliser med uppgift att stävja fildelningen. Fildelningen sägs döda kulturen.

Samtidigt som kulturministern äter middagar sponsrade av upphovsrättsindustrin, går vår gamla fina folkbibliotekstradition på knäna för att man numera helt outgrundligt bestämt sig för att betrakta bibliotekens bokutlåning som ett hot mot bokmarknaden. Biblioteken sägs döda bokmarknaden.

I dag levererade jag dessutom ett litet brandtal för biblioteken i Göteborgsposten. Jag har ju skrivit en hel del om hur Förläggareföreningen försöker tvinga biblioteken att låtsas att det inte skett någon tekniskt utveckling de senaste trettio åren, och minsann om det inte behövde sägas ännu en gång.

Här kommer en snutt ur: “Förlagen måste släppa greppet om e-böckerna“.

E-böcker ger lägre produktionskostnader. E-böcker ger lägre royaltykostnader. E-böcker borde vara varje bokförlags våta dröm, men mycket vill ha mer. Man gör i stället vad man kan för att begränsa bibliotekens möjlighet att utföra sitt samhällsviktiga värv genom ohemula avgifter och tramsiga utflykter till Lalaland.

Som tur är finns det en motkraft till vansinnet. Bibliotekarier hasar inte bara omkring mellan bokhyllor och ställer böcker i bokstavsordning. När dagens bokskörd är återbördad till hyllornas trygga famn sliter de upp manchesterkostymen, blottar superhjältedräkten och skrider till verket. Deras superhjältekraft är unik. De kan smälta samman gammalt och nytt och skapa hållbara kunskapslegeringar för framtiden.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


2 Responses

 1. Josef Boberg

  August 27, 2012, 21:05:03

  Vad vore en nation utan kultur ❓

 2. Sten

  August 30, 2012, 09:15:39

  Skall biblioteken verkligen ha rätten till ett statssanktionerat monopol? Varför skall mellanhänder som bibliotekarier ha en gräddfil att kunna tjäna pengar på böcker?

  Biblioteken får allt färre besökare och lånar ut allt färre böcker, det är allstå en icke fungerande otidsenlig affärsmodell.
  All biblioteksverksamhet borde läggas ut till offentlig upphandling omedelbart och drivas med en tidsintervall på 5 år varpå ny upphandling borde göras.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *