Pages

Categories

Search

 

Strömbäck och Snickars lägger dimridåer

by
August 31, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
12 Comments

(Jag skickade in den här texten som replik till SvD, men den här gången fick någon annan chans att replikera istället.

Sånt är livet och det är därför man alltid ska ha sin blogg tillhands. Onwards and upwards!)

Strömbäck och Snickars lägger dimridåer
Per Strömbäck, lobbyist för branschorganisationen Dataspelsbranschen och upphovsrättsindustrins nätplattform Netopia, och Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga biblioteket skriver på Brännpunkt om “myten om internet” och begreppsförvirringen som de anser omgärdar den.

Om Strömbäck och Snickars upplever en begreppsförvirring så beror det med på att de slår knut på sig själva för att försöka maskera sin vilja att bevara en föråldrad upphovsrättslagstiftning som genuin en omtanke om yttrandefrihet och öppenhet. Strömbäcks och Snickars må sitta hopplöst fast i sin trasselknut, men det behöver inte du och jag göra.

Teknisk öppenhet är självklart ingen garanti för politisk öppenhet, men brist på teknisk öppenhet är i det närmaste en garanti för politisk slutenhet. Vi kan tyvärr inte lämna frågan om öppenhet till politikernas godtycke. Vi måste bygga in öppenhet i hela systemet.

Givetvis kan sociala medier användas av ljusskygga regimer för att förfölja dissidenter, men frånvaron av dem är ingen garanti för att dissidenter inte förföljs. Närvaron av dem är dock en garant för att övergrepp inte längre är något som kan ske i det tysta.

Det går naturligtvis att, som Apple, tjäna pengar på slutna system, men det är inte ett bevis på att de är bra ur ett större samhälleligt perspektiv. Pengar är inte ett speciellt bra mått på samhällsnytta. Om man nu tvunget vill använd pengar som ett mått på samhällsnytta, så kan man börja med att räkna på hur mycket pengar myndigheter och kommuner kastar i sjön på att använda slutna system.

Strömbäck och Snickars föreslår en tämligen oortodox lösning på hur vi ska bevara yttrandefrihet och öppenhet. De föreslår att vi ska underminera själva fundamentet för båda. Det kan ter sig i mina ögon en smula kontraproduktivt.

De vill bland annat tumma på budbärarimmuniteten och göra leverantörer ansvariga för den information som passerar deras infrastruktur. Det är som om Posten plötsligt skulle bli ansvarig för allt de vidarebefordrar och tvingas öppna och kontrollera allt för att ha ryggen fri.

De ser open access-publicering som ett ekonomiskt hot mot bokförlag, men undviker helt att ta upp den vidare samhällsnyttan i att tillgängliggöra kunskap. Just detta är extra graverande för Snickars, som borde vara väl insatt i hur bokförlag, med Förläggareföreningen i spetsen, just nu riktar exakt samma anklagelse mot våra fina folkbibliotek för att de, hemska tanke, låter folk läsa böcker gratis.

Strömbäck och Snickars reducerar ner alla oss människor till ett litet “fåtal”, i motsats till “ALLA”, som i deras värld representeras av privata företag med ekonomisk vinst i fokus. Månne bottnar deras syn på saken i det faktum att deras debattartikel är ett steg i lanseringsarbetet inför släppet av deras gemensamma bok i ämnet som släpps inom kort.

ALLA är människor av kött och blod. Vi är inte ett litet fåtal som snällt ska ge upp våra grundläggande rättigheter för att göra privata bolag glada. ALLA är du och jag. Våra rättigheter trumfar Strömbäcks och Snickars rätt att kränga böcker precis som de vill. De får snällt anpassa sina affärsmetoder så att de är förenliga med grundläggande mänskliga rättigheter. Andra klarar det. Jag är säker på att två så driftiga personer också gör det om de bara lägger manken till.

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


12 Responses

 1. Swingthatcat

  August 31, 2012, 15:01:29

  Du formulerar dig bättre än jag gör.
  Hade bara skrivit “TRAMS” om S&S inlägg
  :)

  1. SF

   August 31, 2012, 20:56:43

   Det är inget fel i att fatta sig kort, TRAMS är en mycket komplett beskrivning av S&S inlägg.

 2. manen

  August 31, 2012, 21:30:00

  undrar om Snickars ens reflekterade vad han lånade sitt goda namn till? Strömbäcks intentioner med denna huvudlösa ramsa utav påståenden är ju ganska enkla att avkoda i.e han pushar för mer övervakning och stärkt skydd för sina uppdragsgivare, Snickars vill väl mest göra gratisreklam för boken.

 3. Anders H.

  September 1, 2012, 08:37:00

  Bra svar till de. Artiikeln de skrev var obegriplig och dina exempel visade enkelt på deras falska logik. Blev direkt illa berörd av exemplet med diktarur och förtryck.

 4. baluba

  September 1, 2012, 10:18:38

  Tar folk verkligen lobbyisten Strömbeck på allvar längre. Hoppas inte. Det är fascinerande att se att det finns folk som tycker övervakning, censur och instängdhet är bra.Per tjatar oupprepligen om samma gamla saker han gjort förr.
  Vad skrämmande är att Snickars är med på detta, man tänker ju att någon i hans position skulle se fördelar med de frihetliga och öppna värdena.

  Bra skrivet!

 5. Dennis Nilsson

  September 1, 2012, 18:23:11

  Märkligt att Snickars, som jag haft stor respekt för, lånar ut sitt namn till detta.

  Snickars kanske blivit duperad av makten och härligheten? I sådana fall gick det väldigt fort… Det skulle inte förvåna ifall Snickars snart blir erbjuden ett toppjobb hos någon av lobbyisten Strömbecks uppdragsgivare!?

 6. Marcin de Kaminski

  September 2, 2012, 22:48:23

  Kan vara så att jag och Dalunde snodde din plats: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/internet-behover-inte-fler-myter_7467784.svd

  1. Anna Troberg

   September 3, 2012, 12:22:41

   Äsch då, det var inte “min” plats. Det var en plats som tillhörde någon good guy som kunde knäppa till dem lite på näsan. Just den här gången blev det ni. Jag tyckte att ni skrev en riktigt bra replik! :-)

   1. Marcin de Kaminski

    September 5, 2012, 00:33:04

    :)

 7. Anonym

  September 5, 2012, 17:16:32

  Jag gillar att Piratpartiet finns, och er inställning till framförallt den personliga integriteten och yttrandefriheten. Men hur är det med dig, Anna? Jag hoppas att jag har missförstått artikeln, men det verkar som om du inte tycker att man ska få vara anonym.

  “Givetvis kan sociala medier användas av ljusskygga regimer för att förfölja dissidenter, men frånvaron av dem är ingen garanti för att dissidenter inte förföljs. Närvaron av dem är dock en garant för att övergrepp inte längre är något som kan ske i det tysta.”

  Är det inte bättre om de sociala medierna tillåter anonymitet, så att regimen inte vet vem dissidenterna är, utan bara att de finns (liknande t.ex. diskussionsforumet Flashback)?

  Att bygga in öppenhet i systemen tolkar jag som att bygga in bakdörrar och sådant, så att ens dator inte är privat, men jag hoppas och tror att de här punkterna bara är feltolkningar.

  PS: Du har obesvarade mail från mig.

  1. Anna Troberg

   September 7, 2012, 23:07:52

   Hej Anonym!
   Jag tycker absolut att man ska få vara anonym. Jag kan inte se att det finns något i min artikel som signalerar något annat. Och att bygga in öppenhet och transparens betyder inte att någon har fri lejd in i din dator. Det betyder att du kan ha full kontroll över vad din dator gör och vem den släpper in. Med stängda system har man väldigt lite kontroll över vad som händer under huven.

   Jag får väldigt många mejl och hinner tyvärr inte svara på alla. Ett bra sätt att öka chanserna att få svar är att vara kortfattad och extremt tydlig med exakt vad man vill. :-)

   1. Anonym

    September 8, 2012, 19:31:54

    Tack! Det är kanske bara jag som ännu inte riktigt har förstått att det faktiskt finns seriösa människor som tycker att integriteten är viktig, utan är van vid det vanliga svamlet man läser i mainstreammedia där rubriken säger “skydda integriteten” medan texten säger “det räcker inte med övervakning motsvarande 1984, vi måste ha mer”.
    Jag kanske läser mellan raderna sådant som inte finns.

    FOSS är en väldigt ful akronym, men den står för en bra sak: Free and Open Source Software. Det är bra!

    Tack för förtydligandet och tack för att du och PP finns!

    Det senaste mailet var bara en fråga om du hade läst det första. Överaktivt spamfilter, eller bara ont om tid? Jaja, jag ska inte tjata, du har säkert viktigare saker att göra. Strunta i mailen om du inte har tid.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *