Pages

Categories

Search

 

Politiker kommer undan med det mesta, men inte sånt som luktar dubbelmoral

by
September 21, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
15 Comments

Julia Schramm, som sitter i det tyska Piratenparteis styrelse, har råkat i blåsväder, som dessvärre smetar av sig på Piratenpartei och pirater i största allmänhet. Hon har nämligen givit ut boken “Klick Mich: Bekenntnisse einer Internet-Exhibitionistin” (“Klicka mig: En internetexhibitionists bekännelser”) och nu jagar hennes förlag folk som delar med sig av den på nätet med blåslampa.

Politiker kan komma undan med det mesta, men inte saker som kan uppfattas som dubbelmoral och tyvärr är det ganska lätt att läsa in dubbelmoral i det som skett. Pirater delar andras böcker, men när en pirat får sin bok delad, så slår man folk på fingrarna.

Jag har varit bokförlagschef. Jag har suttit och förhandlat fram avtal för utgivning i Sverige och för samutgivining i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Jag är ganska luttrad på området. När en pirat entusiastiskt berättade att Schramm fått ett förskott på 100 000 euro för att skriva om sitt nätliv och Piratpartiet svarade jag: “Jaha, vad är det för skandal de har betalat henne för?” Det hör nämligen inte till vanligheterna att man betalar ut 100 000 euro i förskott till ett oprövat kort. Man ger däremot 100 000 euro till någon som kan leverera något juicy om en rörelse som haft stora framgångar, speciellt om rörelsen upplevs som ett hot mot den egna verksamheten.

Så, vad är något juicy? Det kan vara något som lyfts i boken eller något som sker i samband med utgivningen. Jag har inte hunnit läsa boken, men av det jag har hört om innehållet (vilket är väldigt lite, eftersom alla mest pratar om hur förlaget jagar fildelare), så verkar den inte speciellt juicy. Därför sluter jag mig till att man betalat henne för att leverera exakt det som händer just nu: En liten fin skandal om piraternas dubbelmoral.

Jag har full förståelse för att en person med författardrömmar har svårt att tacka nej till ett förlagsavtal. Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att se alla varningsflaggor på vägen när någon viftar med en check på 100 000 euro framför en.

Vad jag inte förstår är hur Schramm och till viss del det tyska Piratpartiet hanterar detta. Man lyfter nämligen fram det faktum att Schramm lyckades förhandla sig till att förlaget skulle skicka cease and desist-brev innan de rullade fram de stora kanonerna som om det vore en förmildrande omständighet. Den förhandlingen betyder dessvärre bara att Schramm visste precis vad som skulle hända med dem som fildelade boken, men skrev på i alla fall. Det betyder också att hon inte kan gömma sig bakom nonsensvar om att hon inte visste vad hon skrev på eller att det är hennes förlag, inte hon, som gör detta. Det var trots allt hon som gav dem möjligheten att göra det de nu gör.

Vad Schramm borde göra nu är inte att ducka frågor eller att försöka negligera kritiken. Hon borde säga: “Jag blev så glad över att någon ville publicera min bok och dessutom ge mig ett schyst förskott, men jag var tyvärr lite för naiv i diskussionerna kring fildelningsfrågan när vi skrev kontrakt. Jag borde ha varit mer vaksam och stått på mig mer. Jag vill nu uppmana mitt förlag att sluta jaga folk som fildelar min bok och hoppas att de respekterar mitt önskemål. Om inte, så kommer jag att söka mig till ett annat förlag för mina framtida böcker.”

Snyggt, ärligt och utan skakiga undanflykter och bortförklaringar. Sådant bygger förtroende och respekt.

Så, varför skriver jag det här? Ska vi inte hålla varandra om ryggen no matter what? Är vi inte ett lag?

Jo, vi är ett lag, men i ett lag måste man ha högt i tak för relevant kritik. Vi gör varandra en björntjänst om vi håller varandra om ryggen no matter what. Vi kritiserar traditionella partier på löpande band när de håller de sina om ryggen oavsett vad de har gjort. Om vi förväntar oss att folk ska känna förtroende för oss, så måste vi själva kunna leva upp till den standard som vi förväntar oss att andra ska hålla. Om vi inte gör det, så har alla de som nu skriker dubbelmoral helt klart en viktig poäng som vi borde ta till oss.

Märk väl att jag inte tycker att vi ska kasta Schramm eller någon annan till vargarna, men vi måste kunna säga: “Här blev det nog inte så bra, hördu” till varandra utan att världen faller samman. Att kunna göra det är ett tecken på mognad och styrka. Den dag jag fuckar upp (för det händer oss alla ibland), hoppas jag att jag inte står omgiven av en grupp ja-sägare. Jag hoppas att någon vänligt, men bestämt, tar mig i örat och ser till att jag tänker om och gör rätt nästa gång.

Jag hyser gott hopp om Schramms framtid både i och utanför partiet. Jag vet att hon har gjort mycket bra och kommer att fortsätta göra en massa bra saker, men jag hoppas att hon lär sig något av den här erfarenheten. Om ett förlag är berett att hosta upp 100 000 euro, så betyder det att andra förlag också skulle vara intresserade av att ge ut boken. Några av dem är säkerligen positivt inställda till fildelning. Som pirat är det bra att välja ett sådant förlag, för då slipper man uppleva en frontalkrock mellan ideal och verklighet.

Själv gav jag innan jag blev pirat ut en roman under psudonym på Bonnierförlaget Wahlström & Widstrand. Bonnierförlagen har ett tämligen uselt trackrecord vad det gäller synen på fildelare, men min roman kan ni läsa och dela bäst ni vill i alla fall. Jag sålde inte de digitala rättigheterna. Jag helgarderade mig också genom att se till att få ett okej från min förläggare innan jag lade ut den på nätet. Jag begärde dessutom tillbaka alla rättigheter för något år sedan och fick grönt ljus på det.

Som jag skrev i inledningen: Politiker kommer undan med det mesta, men inte dubbelmoral. Därför kommer här några länkar som ni får ha precis hur kul ni vill med:

Läs om min roman. Ladda ner den i pdf-format. Dela med er av den. Enjoy!

Och, för den som känner för att läsa på lite om hur man borde reformera upphovsrätten, så kan ni helt utan att riskera smisk klicka er in här och ladda hem Christian Engströms och Rick Falkvinges bok “A Case for Copyright Reform”.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


15 Responses

 1. Webster

  September 21, 2012, 09:56:59

  Höjd i tak för konstruktiv intern kritik är en av många saker som skiljer oss från till exempel moderaterna.
  Det skulle verkligen förvåna mig om vi någonsin hör PPs partiledare yra om “skottet ska komma inifrån”. När något går snett kan vi resonera om det som vuxna människor.

 2. morr

  September 21, 2012, 09:57:33

  Jag tar mitt ansvar och blir först ut att ta dig i örat och berätta att du antagligen slant på tangenterna när du skulle skriva “björntjänst”. Skärpning! Gör om gör rätt.

  😉
  I övrigt bra att du leder tyskarna på rätt spår, hoppas de läser detta.

  1. Anna Troberg

   September 21, 2012, 10:01:37

   Hrm… Ooops! 😀 Fixat!

 3. Zbigniew Łukasiak

  September 21, 2012, 10:23:04

  From what I can see in your google translated article – this is the best comment on this affair so far!

 4. Jerker Montelius

  September 21, 2012, 10:24:22

  Mycket bra skrivet.

 5. Anders Nordström

  September 21, 2012, 10:35:24

  Helt rätt, min respekt för dig bara ökar och ökar (hmm, jag har nog skrivit det innan, men det är fortfarande sant).

  Det finns några få politiker som jag har ett genuint förtroende för, och du toppar den listan.

 6. Deep Blue

  September 21, 2012, 10:43:15

  Det här verkar vara en sådan sak som vi inte behöver. Det kan ge motståndare anledning att peka finger på oss och anklaga oss för att inte vara så mycket bättre själva. Sånt behöver vi verkligen inte just nu.

 7. Jerker Montelius

  September 21, 2012, 11:09:37

  Man önskar att de tyska piraternas reaktion varit lika sansade som den här på Ricks utspel. Men med goda exempel så kanske de lär sig.

  1. morr

   September 21, 2012, 12:00:22

   Vilket utspel och vilken reaktion?

   1. morr

    September 21, 2012, 12:38:52

    aha… http://falkvinge.net/2012/09/11/child-porn-laws-arent-as-bad-as-you-think-theyre-much-much-worse/

    Nåja, jag tycker mig ha ett minne av ett svenskt piratparti som kastade Rick till vargarna efter ett snarlikt uttalande baserat på vad vi kommit fram till på ett medlemsmöte. Menmen… önska kan man ju.

    1. Anna Troberg

     September 21, 2012, 13:00:35

     Hej Morr!
     Historieskrivningen kring det där har ibland blivit en smula skev. Det var tex inget medlemsmöte involverat och styrelsen gjorde aldrig den tolkning som det i efterhand påstods. Eftersom jag var med bakom kulisserna hela vägen, så skrev jag ett inlägg om det på Facebook, som Emma postade vidare på G+, så att alla kan läsa: https://plus.google.com/u/0/b/102145081044653505672/102145081044653505672/posts/QLLVUeLVGrX

     Och detta har egentligen inget med Schramms bok att göra, så det är en diskussion som kanske bäst kan fortsättas i kommentarsfältet på G+. :-)

 8. Kristofer Pettersson

  September 21, 2012, 13:52:44

  Lysande!

 9. klara

  September 21, 2012, 19:49:22

  Fan vad bra Anna! Håller med 170%

 10. Dennis Nilsson

  September 22, 2012, 13:48:15

  Kloka ord & bra talat!

 11. Qeruiem

  November 9, 2012, 14:09:15

  Oroa dig inte, vi kommer berätta för dig om det behövs. So far har dock inte behover varit direkt skriande… 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *