Pages

Categories

Search

 

Man måste möta mänskligheten demoner på regelbunden basis för att undvika dem

by
September 25, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik
9 Comments

Behrang Miri, Kulturhusets konstnärlige ledare för barn och unga, anser att Tintin är rasistisk och har därför valt att sortera bort böckerna från biblioteket. Det är knappast en hemlighet att Tintin i vissa delar är en unken fläkt från en tid då kolonialismen frodades och rasism var rumsrent. Dessvärre blåser dessa unkna vindar även i vår egen tid och just därför är Miris beslut att gallra bort Tintin från bibliotekshyllorna extra olyckligt. Det går inte att gallra bort rasism. Gallring skapar en historielöshet som bara föder än mer rasism

Den mänskliga historien är fylld av fruktansvärda övergrepp mot människor som av olika anledningar ansetts vara annorlunda och inte passa in i den norm som just då var den regerande. Det är naturligtvis lätt att falla för frestelsen att vilja skydda våra barn från det hemska bagage som mänskligheten bär på. Det är lätt att hålla för öronen och ropa ”Bingo! Bingo!” och städa bort bevisen, men om man konsekvent väljer den strategin, så skapar man också ett märkligt tillrättalagt Stepford-samhälle där all skit skyndsamt soppas under mattan för att bibehålla någon sorts aningslös artificiell lycka.

Problemet är att denna aningslöshet så småningom hårdnar till en ren historielöshet och blir en perfekt grogrund för just det man ville undvika. Skiten försvinner inte. När man inte tvingas möta mänsklighetens demoner på regelbunden basis, så går man också miste om möjligheten att reflektera över dem och känna igen dem när de återigen visar sina fula trynen. Det gör att skiten samlas på hög och förr eller senare gör den sig alltid påmind. Detta är vad som de senaste åren hänt runt om i Europa. Nationalistiska partier har ett efter ett tagit klivet från sin undanskymda plats i skithögen under mattan och marscherat rakt in i parlament efter parlament. Sverige är tyvärr inget undantag.

Den kolonialism och rasism som det ges uttryck för i Tintin i Kongo är hemsk, men den är också en utmärkt utgångspunkt för samtal kring den rasism som barn och ungdomar dagligen stöter på i skolan, på nätet, på idrottsklubben och på bussen. Vi som är vuxna har ett ansvar att guida våra barn framåt i livet. Det gör vi inte genom att placera dem i en lycklig historielös bubbla utan kontakt med omvärlden. Det gör vi genom att utrusta dem med de verktyg de behöver på färden. Vi stjälper mer än hjälper om vi berövar dem det kanske viktigaste verktyget som de behöver för att kunna tolka sin egen samtid. Att vandra historielös genom livet är som att vandra genom vildmarken utan eldstål.

Det är inte farligt att komma ihåg vad som hänt genom historien. Det är farligt att aktivt glömma bort det. Så länge vi håller minnet levande genom att föra det vidare från generation till generation, så finns det också hopp om bättring. Så snart vi börjar ägna oss åt historierevidering för att slippa prata om det allra värsta, så låser vi fast oss i en evighetsloop där vi är evigt dömda att begå samma misstag om och om igen.

Och just som jag skrev färdigt denna harang, så passade Miri på att pudla. Det är väldigt bra, men jag misstänker att detta är ett slag som vi kommer att få utkämpa med skapligt jämna mellanrum även i framtiden.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


9 Responses

 1. Henrik Brändén

  September 25, 2012, 11:37:35

  Jag instämmer i allt du skriver, men vill vara betydligt hårdare i kritiken mot detta tilltag. Ty även om det skulle vara god pedagogik att plocka bort somliga böcker, skulle det vara FEL. Ty första steget är att gallra ut de böcker, som strider mot ens övertygelse. Nästa steg är att bränna dem. Lyckligtvis fanns det någon på ansvarig post högre upp i Kulturhuset som känner igen lukten av ett kommande bokbål redan innan flammorna stiger mot skyn.

 2. Jan Andersen

  September 25, 2012, 12:07:19

  De som känner historien är för evigt dömt till att se andra upprepa den.

 3. Jimmy

  September 25, 2012, 12:12:13

  Klart det kommer fortsätta, dom säger inte att dom har fel utan att “Beslutet har gått för snabbt”.

  Om något borde vi vara rädda för att såna tröga människor med bokbålsinställning jobbar på våra biblotek och får kontakt med dom barn dom säger sig vilja beskydda. Dagens lektion för barnen på bibloteket, läsa dom rätta böckerna och rapportera om föräldrarna har några böcker från Index Librorum Prohibitorum hemma.

 4. Jan Wiklund

  September 25, 2012, 13:46:18

  Dessutom tillkommer att Tintin i albumet Blå lotus tog klart ställning mot kolonialismen, och framställde kolonialisterna som skurkar.

  Men det kanske också är för kontroversiellt för de små barnen…

  1. Adam Bek

   October 1, 2012, 13:58:50

   @Jan Wiklund:
   Precis vad jag tänkte på också. Blå Lotus är nästan motsatsen till Tintin i Kongo. Undrar om Behrang Miri ville slänga den på sophögen också? Ännu mer tragiskt i så fall. Den pedagogiska poängen med att ställa just de två böckerna mot varandra är avsevärd. Se där en serietecknare från ett kolonialland som tidigt fick upp ögonen för kolonialismens avigsidor.

 5. Jerker Montelius

  September 25, 2012, 16:17:13

  Tyvärr ser jag ett mönster. Precis som Anna så tror jag att denna striden är något vi kommer att få ta flera gånger framöver.

  Här är en mycket inkomplett lista över några av de senaste slagen.

  Salman Rushdi (Satansverser)
  Lars Vilks (Rondellhund)

  Astrid Lindgren(Pippi i söderhavet, Negerkung)
  Herge (Tintin)
  Mark Twain(Tom Sawyer)

 6. Anonym

  September 25, 2012, 16:56:26

  Historielöshet ja.

  Det måste väl nästan vara historielöshet som gör att så många accepterar, en del till och med gillar, det övervakningssamhälle som byggs.

  Om de hade vetat lite mer om vad som hände i Nazityskland, Östtyskland och Sovjet kanske de inte skulle vara lika entusiastiska…

  Jag tänker inte låtsas att jag vet särskilt mycket om det heller, men man har ju hört lite grann i alla fall om vad Gestapo, Stasi m.fl. höll på med…

 7. Deep Blue

  September 26, 2012, 08:49:22

  Om det var anstötligt innehåll man ville få bort skulle Bibeln vara rejält i farozonen.

 8. Scary Devil Monastery

  September 26, 2012, 09:56:03

  Instämmer fullständigt.

  Jag har länge ansett att den största otjänst vi gjort oss här i Sverige är när vi förbjöd nynazister från sina hitlerhälsningar och hakkors – resultatet blev som väntat: Rasister anonymiserade helt enkelt sina åsikter, lät håret växa, dolde sina tatueringar, började iklä sig kostym men behöll till helt och fullo sina grundläggande åsikter. Resultatet som kom som ett brev på posten var femton år senare SD i riksdagen.

  Något som hade varit fullständigt otänkbart när gemene man fortfarande påmindes varje år om vad rasism och syndabocksfilosofi i grunden går ut på.

  Det finns inte färre hatbrott heller. Den som i dag knackar bög och blatte på helgkvällen ser bara till att det inte klassas som “hatbrott”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *