Pages

Categories

Search

 

ETC: “Bokförlag hotar biblioteken”

ETC: “Bokförlag hotar biblioteken”

by
September 27, 2012
Bibliotek, I media, Kulturpolitk
No Comment

etc_bibBokmässan i Göteborg är i full sving och vad är väl bättre att prata om än bokförlagens och Förläggareföreningens märkliga inställning till våra bibliotek. Jag passade på att skriva en debattartikel om det hela i ETC.

Jag skriver bland annat:

I internets barndom sades det att nätet var ett hot mot biblioteken. Nätets överflöd av information skulle göra dem obsoleta. I dag vet vi bättre. Biblioteken har varit duktiga på att finna sin plats i den nya teknologiska verkligheten. En tonårig bekant beskrev nyligen sin första biblioteksupplevelse så här: ”Det var fantastiskt! Det var som internet, men man kunde gå runt och bläddra i det!” Det är en lysande beskrivning.

Nej, det största hotet mot biblioteken kommer inte från en teknologisk yttre fiende. Det kommer inifrån, från dem som borde stå överst på barrikaden och skydda bibliotekens verksamhet, från dem vars verksamhet är helt beroende av att biblioteken skapar nya, bokälskande generationer. Det kommer från dem som själv inte lyckats anpassa sig till den nya verkligheten – bokförläggarna.

Läs hela artikeln!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *