Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet bygger broar – Förläggareföreningen marginaliserar sig

by
September 28, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
9 Comments

Just nu är jag nere på bokmässan i Göteborg. Jag har ju ett förflutet som bokförlagschef och har varit här många gånger tidigare, men för Piratpartietär det premiär.

Piratpartiet finns på plats för att ge biblioteken lite välbehövd uppbackning. Biblioteken är fantastiska. Deras arbete stärker demokratin och yttrandefriheten. Deras arbete är samhällsbärande. Dessutom är bibliotekariernas kompetens att guida människor genom stora mängder information helt ovärderlig i en tid då vi dagligen får översvämmas av mer information än någonsin tidigare. Därför tycker vi att det är viktigt att arbeta fram en bra bibliotekspolitik.

Dessvärre finns det de som glömt bort hur viktigt bibliotekens arbete är. Politikerna verkar ha glömt. Det finns ingen uttalad nationell biblioteksstrategi från statens sida, utan biblioteken får snällt förlita sig på att deras arbete uppskattas av lokala politiker som inte alltid inser bibliotekens värde.

Bokförläggare och författare verkar ha glömt att biblioteken är en förutsättning för deras arbete. Förläggareföreningen och förvånande nog även Författarförbundet, har anammat tanken om att bibliotekens ohämmade uppmuntran av “gratisläsning” förstör bokmarknaden. Denna märkliga syn har bland annat förkroppsligats i Förläggareföreningens styvnackade attityd till Svensk Biblioteksförening i frågan om utlåning av e-böcker.

Piratpartiets närvaro här på bokmässan är mycket uppskattad. Jag ska inte sticka under stol med att jag befarade att vi skulle få våra fiskar varma i montern. Vi är ju trots allt de där hemskingarna som vill reformera upphovsrätten. Men, jag kunde inte ha haft mer fel. Vi har i princip uteslutande fått positiva reaktioner och idel värme, framför allt från bibliotekarier från Sveriges alla hörn.

En annan trevlig överraskning är att det känns som om saker håller på att förändras även inom bokbranschen. De stora jättarna framhärdar i sin tro på att de tekniska förändringar som världen genomgått inte ska påverka bokbranschen, men det finns många mindre och medelstora förlag som så sakteliga håller på att tänka om.

Jag har hittills inte träffat en enda förläggare, redaktör eller författare här på mässan som inte är enig i att bokbranschen måste förändras. Alla är kanske inte eniga om att just Piratpartiets förändringsmodell är den rätta, men de verkar någonstans ändå lite tacksamma över att någon kommer och sparkar branschen lite grann där bak så att förändringen kan komma till stånd lite snabbare. På individnivå finns det både kreativitet och en stor portion förändringsvilja inom bokbranschen.

Jag förvånas därför över att Förläggareföreningen verkar lida en total brist på känselspröt ut i den egna branschen. De om några borde ha kännt av den här förändringslusten före alla andra, men inte då. Istället tycks Förläggareföreningen ha vuxit fast i en dröm om en idealiserad fantasivärd där internet inte finns och där förlagen kan bestämma över författare, bibliotek och bokälskare.

Förläggareföreningens VD, Kristina Ahlinder är så mån om att hålla liv i denna fantasivärld att hon i en intervju i Biblioteksbladet bland annat sa detta:

Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med representanter som Piratpartiets Anna Troberg! Vill man verkligen framstå som ett lagligt Pirate Bay?!

Både Svensk Biblioteksförening och Piratpartiet har framfört sina åsikter om Förläggareföreningens agerande sakligt och sansat på väletablerade debattsidor. Ahlinder har valt att inte besvara den kritiken. Hon har valt att kalla kritiken en “hatkampanj” och att istället kritisera det faktum att Svensk Biblioteksförening och Piratpartiet har samma åsikt och dessutom är ofina nog att uttrycka den där andra kan se den.

Jag kan inte tolka det som något annat än att Ahlinder och den förening hon företräder inte är vana vid att någon säger emot dem. De är vana att få vad de vill ha. Well, tough shit. Världen har förändrats. I dag har fler människor en röst. Gamla auktoriteter har inte längre tolkningsföreträde.

Jag hoppas att Ahlinder och Förläggarefröreningen tar sig samman och börjar fokusera på sakfrågan och debattera den hederligt och sakligt, istället för att lägga sig i vem som pratar med vem. Tills de gör det, så uppnår de egentligen inget annat än att de distanserar sig från sin egen bransch och marginaliserar sig själva i arbetet med att bygga framtidens bokmarknad.

Här kommer några av Piratpartiets inlägg i biblioteksdebatten. Bedöm själv om ni tycker att det är en “hatkampanj”.

Piratpartiet i biblioteksdebatten

ETC -120927
“Förläggarna är det största hotet mot biblioteken”

Kulturbloggen – 120827
“Varför skyddas inte helt unika kulturskatter?”

Göteborgsposten – 120824
“Bokförlagen måste släppa greppet om e-böckerna”

Aftonbladet – 120823
“Kulturen är inte en lyx – den är en livsnödvändighet”

SvD Kultur – 120119
“Sluta spana efter den tid som flytt”
(tillsammans med Unni Drougge)

Norran – 120112
“Bokförlag biter sig själva i foten”

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


9 Responses

 1. Jerker Montelius

  September 28, 2012, 12:29:46

  Kan du värva några nya medlemmar?
  Kanske närvaro på mässor är en framkomlig strategi för partiet.

  1. Anna Troberg

   September 28, 2012, 17:28:27

   Hej Jerker!
   Jag skulle gärna se att vi var med på fler mässor, men problemet med mässor är att de är ganska dyra att vara på. Därför måste vi välja med omsorg. Just bokmässan är mycket bra eftersom det är Sveriges mest välbesökta mässa både vad det gäller publik och mediatäckning.

   Vad det gäller medlemsvärvning, så tycker jag egentligen inte att det är en separat verksamhet. Det ska vara en del av allt vi gör. :-)

 2. Erik Lönroth

  September 28, 2012, 22:05:06

  Det värmer det här. Det finns hopp om att vi kan väcka Sverige igen. Det här visar på att vi och våra frågor allt mer börjar sippra upp i samhällets lager.

  Först ut var det fildelarna. Sen var det demokratihungriga nationer i vår omvärld. Nu är det bibliotekarierna. Snart är det lärarna tror jag…

  Den som lever får se, men att räkna ut oss, det är nog det största misstaget man kan göra. Piratpartiet är här för att ta plats.

  1. Henry Rouhivuori

   September 28, 2012, 22:35:12

   Det kan bli magisk stämning under de två valrörelserna 2014, såsom skedde 2009.

 3. Henry Rouhivuori

  September 28, 2012, 22:30:38

  Det är uppmuntrande att läsa att Piratpartiet fått ett positivt mottagande på mässan. Jag hittade inget annat parti i listan över utställare och funderade på hur ett politiskt parti betraktas på mässan.

 4. Sten

  September 29, 2012, 09:30:43

  Bibliotek är ju ett slags statssanktionerade monopol som ger bibliotekarierna en gräddfil till att tjäna pengar på literatur. Allt färre böcker lånas ut och allt färre besöker dessa otidsenliga monopolinstitutioner som kommer att gå omkull utan protektionistiska åtgärder. Låt författarna låna ut sina böcker direkt till läsarna istället och avskaffa dessa statssanktionerade maffiamellanhänder som kallas bibliotekarier.

 5. Erik

  September 29, 2012, 10:30:07

  Roligt att ni fick så bra mottagande på mässan. Ni gör ett riktigt bra jobb att sprida er ideologi och berikar både den allmänna och politiska debatten. Att Förläggarföreningen försöker smutskasta er speglar rätt bra att de inte är vana vid att få saklig kritik mot sig.

 6. Faidros

  September 29, 2012, 14:42:05

  Bibliotek? Ett lagligt tpb?

  Kolla in tpb.se !Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *