Pages

Categories

Search

 

Bok och bibliotek – a pirate love story

by
October 1, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik
5 Comments

Så var Bok och Bibliotek i Göteborg över för den här gången. Det har varit fyra väldigt roliga dagar. Jag kommer att återkomma med reflektioner kring det i andra bloggposter, men först vill jag visa er en hög bilder och berätta lite om vad vi hade för oss.

Nils Agnesson, Gustav Nipe och jag fixade till Piratpartiets monter i onsdags. De jobbade och jag jobbade ännu hårdare med att dokumentera deras arbete.

Nils och Gustav måttar med montergrannens vattenpass. Sharing is Caring även på Bok och Bibliotek.

Så här glada var de när de var färdiga med montern.

Nils var gladast över ballongväggen. Vår montergranne frågade om vi skulle dansa ballongdansen i montern. Jag tyckte det var en strålande idé, men då hemföll både Nils och Gustav till myteri. Dagens pirater! På den gamla goda tiden hade det blivit kölhalning.

Jag upptäckte till min fasa att jag lämnat halva laptopladdaren på tåget. Panik uppstod, men Piratpartiets egen MacGyver (jag) löste problemet med en snabb tur till Siba och lite gammalt hederligt handarbete. En för stor plugg införskaffades, men täljdes raskt till lagom storlek med hjälp av min praktiska Swiss Army Knife. Jag vågar därmed påstå att jag är den enda partliledaren i Sverige, kanske till och med i världen, som täljt sin egen laptopladdare.

Någonstans i Malmö finns det lyckliga barn som antagligen har Sveriges mest engagerade skolbibliotekarie. Om alla barn hade en skolbibliotekarie som Devin, så skulle jag inte känna mig det minsta bekymrad över framtiden vad det gäller barn och ungdomars läsvanor. Det var en ren fröjd att bara få ha Devin i montern i en kvart. Att få ha honom på plats i mitt bibliotek skulle vara en ren dröm.

På fredagen kom Piratpartiets EU-parlamentariker Amelia Andersdotter på besök och pratade också om sitt arbete i EU-parlamentet på Europascenen.

Efter det hängde hon med oss i montern och hjälpte Maziar Kavoosi och mig att prata med alla de som kom och besökte oss. Efter mycket väl utfört arbete revolutionerade Amelia sedan tillsammans med mig kösystemet till mässans toaletter. Det skapade fröjd och gamman hos kvinnorna som tidigare stått i en tio meter lång kö och allmänt mutter från männen som fick en crashcourse i hur det är att inte alltid kunna promenera rakt in på toa utan att behöva passera gå.

Sedan hälsade jag på Johan Pehrson (fp) som stod och monterslavade i Riksdagens monter. Det var riktigt trevligt. Vi brukar normalt bara träffas på varsin sida om debatten och ha korta men intensiva meningsutbyten som går ut på att tala om för åskådarna hur fel den andra har. Så, en liten möjlighet att träffas som människor och bara prata om ditt och datt är alltid trevligt. Om man ska jobba med politik, så tjänar man på att kunna skilja på åsikt och person. Vi hade faktiskt så trevligt att han ville ha en bild på oss med en liiiten EU-kommissonär, Cecilia Malmström, i bakgrunden. Sagt och gjort, Eva-Lena Jansson (s) kallades snabbt in som fotograf.

Och här är jag med fotografen själv, den alltid lika trevlig Eva-Lena Jansson, som även hon monterslavade i riksdagens monter. Jag passade på att ge henne min roman “Chefer från helvetet”, eftersom jag misstänker att alla socialdemokrater som överlevde 2011 har en hel del att hämta i just den boken. (Om du också vill läsa den, så kan du ladda ner den i pdf-format här. Helt gratis och utan både stämningar och hotbrev som följd.)

Maziar och Nils delar ut vår ursnygga flyer “Myter och sanningar om böcker och bibliotek”. Och vill du se mer av Nils, så kan du se honom debattera kameraövervakning i Uppsala här.

Gustav, som inte bara är monterslav utan även ordförande för Ung Pirat, vinner över mässbesökare med sin skånska charm. (För ni vet väl att alla vi skåningar har en sådan? Att det är den vi använder för att ta över världen behöver ni inte veta, så glöm att jag sa det.)

Även under brinnande bokmässa måste man ibland sätta sig ner och kolla sina mejl. Ibland får man dessutom sällskap av Amelias pressekreterare Tess Lindholm. Trevligt!

Ibland får man sällskap av styrelsens sekreterare, Henrik Brändén. Trevligt det med! Emma “Opassande” Andersson undrade i en chat varför Henrik har “flygande kondomer” på sitt laptopfodral. Det undrade ingen på Bok och Bibliotek, för de som besöker mässan kan nämligen sin Tove jansson och känner igen en hattifnatt när de ser en. Det skulle Emma också göra om hon slösade mindre tid på sådant här.

Vet ni vem det här är? Inte? Spetsa öronen i så fall. Det här är Jonatan Lindgren. Han arbetade fler timmar i montern än någon annan. Jag satt och tittade på honom in action och konstaterade att alla som hade pratat med honom gick från montern med flyers, pennor, PP-knappar och ett leende på läpparna. När jag frågade om han var trött, så svarade han “Äsch, man blir ju så glad när folk kommer hit och pratar och gillar oss!”

Sådat engagemang måste ju premieras och eftersom Piratpartiet bara kan avlöna våra aktivister i enlighet med den gamla jazzdängan “I Can’t Give You Anything But Love”, så fick Jonatan i alla fall en kram för sitt fantastiska arbete.

Det var för övrigt mycket kärlek i montern. Före mässan befarade jag ju att vi skulle få stå med hjälm i montern, men jag hade inte kunnat ha mer fel. En av dem som kom in och spred kärlek var Robert Wagman.

Om vi någonsin gör en serie “We Want You!”-affischer, så kommer jag att värva Robert som modell. Ni ser ju själv vilken fantastisk talang han har. Man kan liksom inte låta bli att känna sig manad att engagera sig när man ser den här bilden, eller hur?

Så avslutar jag denna lilla bildsvit med en bild på den fantastiska montersaxen. Ingen monter klarar sig utan en sax och när partiledaren glömmer att ta med sig en sax och tvingas köpa den hon hittar, så får man en rosa barnsax med gnistrande stenar på. Det tyckte jag var praktiskt, eftersom barnsaxar är säkra och därmed reducerar risken för blödande pirater. I ungefär två minuter. Det är nämligen så lång tid det tar för en partiledare att meddelst trubbig barnsax motbevisa tesen om att barnsaxar är säkra genom att klippa sig i fingret.

Om man vill titta på mig i ett lite mer tryggt sammanhang, så kan man naturligtvis göra det. Wikimedia knatade runt på bokmässan och filmade små intervjuer som de sedan berikade ens Wikipedia-sida med. Vi gjorde två versioner. En svensk och en engelsk.

Sist, men absolut inte minst, så vill jag tacka en massa personer:

Tack till alla som kom och hälsade på i Piratpartiets monter och gjorde mässan till en fantastisk upplevelse för oss. Vi ses igen nästa år!

Tack till den bibliotekarie som högg tag i mig i kaffekön och entusiastiskt berättade att hon satt upp en lapp med texten “May the force be with you!” på datorskärmen, sedan hon hörde mitt biblioteksprat i Finland där jag uppmanade bibliotekarier att sluta vara snälla.

Tack till den kille som gav mig en stor kram mitt i Norstedts monter “för att vi finns”.

Tack till den lilla damen i röd basker som kom fram för att berätta att hon och hennes barnbarn “älskar älskar älskar” Piratpartiet.

Tack till alla de förläggare och annat bokförlagsfolk som vågade haffa mig i vimlet och säga: “Vi ser samma problem som ni gör, men vi vet inte hur vi ska lösa dem. Berätta för oss!” Ni är mycket modigare än era kollegor som vägrade prata med mig för ett par år sedan eller Förläggareföreningen som tycker det är osmakligt att prata med mig.

Tack till Emma Marie Andersson och Johan Karlsson. Emma designade vår fina flyer och Johan såg till att vi hade pennor, knappar, ballonger och annat skoj att ge alla som kom och hälsade på.

Och slutligen, MASSOR AV TACK till Nils Agnesson, Maziar Kavoosi, Stefan Berglund, Jonatan Lindgren, Gustav Nipe och Henrik Brändén som tappert monterslavade med mig. Jag hade lyxen att kunna mingla runt fritt och prata med folk utan att vara kedjad vid montern timme ut och timme in. Den lyxen hade inte de och ändå höll de humöret uppe och spred en massa glädje omkring sig. Det förtjänar massor av respekt.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


5 Responses

 1. emma

  October 1, 2012, 15:06:10

  *harkel*

 2. Henry Rouhivuori

  October 1, 2012, 15:43:10

  Det var trevligt med en pratstund på fredagen. Det var väl värt att besöka bokmässan för första gången att se Piratpartiet och träffa pirater.

 3. jeffer

  October 1, 2012, 16:09:45

  Ett mycket bra initiativ!

  Roligt och inspirerande med berättelse och bilder.

 4. Devin Andersson

  October 1, 2012, 20:06:00

  Jag hade också en väldigt trevlig bokmässa. Att besöka er monter var en av höjdpunkterna, och jag känner mig ärad över att vara så positivt omnämnd!

  Keep up the good work!

 5. Stefan

  October 2, 2012, 16:14:39

  Tack Anna för en rolig dag på mässan, precis vad Preben skulle gått i taket för…
  Nästa gång du är på rätt sida så får du titta in för lite Laphroaig, jag ska nog kunna hitta något spännande i skåpet :)
  För den som vill se lite mer så finns det lite fler bilder från lördagen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *