Pages

Categories

Search

 

TV4, Anonymous och det upprörande hen-ordet

TV4, Anonymous och det upprörande hen-ordet

by
October 6, 2012
I media, Politik
15 Comments

Min debattartikel i Aftonbladet verkar ha tagit ordentlig skruv. Det är många som funderat i liknande banor och en del som funderat i helt andra banor. Jag fick chansen att prata med båda sorterna i en livechatt på Aftonbladet. Den chatten kan ni läsa här. Jag har också pratat lite om det hela i DN.

Jag passade också på att diskutera det hela i TV4 Nyheterna och i TV4 Nyhetsmorgon. Det kan ni se här:

Och här…

Kommer%20Anonymous%20infria%20sitt%20hot%20om%20%C3%A4nnu%20en%20hackerattack%20mot%20Sverige%20i%20dag?

Min kritik av Anonoymous agerande den senaste tiden har generellt fått ett bra mottagande. En del är naturligtvis upprörda och jag kan på ett sätt förstå den frustrationen. Jag ser ungefär samma problem som dessa arga Anonymous-anhängare, jag anser bara att man måste lösa dem på ett annat sätt. Men, visst är det ett problem att försöka jobba inom systemet för att förbättra det, när systemet ibland gör allt det kan för att hålla en utanför. Det är extremt frustrerande. Men, jag tror ändå att det är värt att försöka. Bevisligen fungerar det. Om inte, så hade Piratpartiet inte suttit i EU-parlamentet och en massa tyska delstatsparlament och så vidare. Man får aldrig ta genvägar och låta ändamålet helga medlen. Vi vill gärna höra hur du tänker kring det hela. Därför pratar vi just nu om det hos Piratpartiet på Google+. Var med du också!

Det finns tyvärr också en del som är frustrerade på att jag kritiserade Anonymous agerande och låter mig få veta det på mindre trevliga sätt. Fair enough. Jag gillar yttrande- och åsiktsfrihet även om de ibland missbrukas till att meddela mig och omvärlden om att jag är en “förrädare” som “ligger med fienden”. Jag tänker inte hota eller tysta folk för att jag tycker att de snackar skit. Yttrande- och åsiktsfrihet har ett värde långt högre än min personliga stolthet. Det är det som är skillnaden mellan mig och de tristare delarna av Anonymous. Jag står upp för yttrande- och åsiktsfriheten även i de korta ögonblick den är en personlig bitch för mig, eftersom jag vet att den i det långa loppet är en sak som gynnar mig.

Dessutom vet jag att dessa ohyfsade personer knappast representerar ett tvärsnitt av Anonymous. Det finns tölpar inom alla organisationer. Det är viktigt att inte tro att en tölp är detsamma som en organisation bestående av tölpar. Det kan man bland annat läsa mer om hos Nyheter24‘ och i DN.

Allra argast är dock inte de som tycker att Anonymous överbelastningsattacker är bra. De som är argast är, en smula oväntat, de som uppmärksammade att jag använde ordet “hen” i början av min debattartikel i Aftonbladet. Så, låt oss säga några ord om “hen”. Om man anser att “hen” är ett så stort problem att man måste skriva lååånga tirader om att jag använde det en gång, så ska man vara glad. Det betyder nämligen att man måste ha ett tämligen bekymmerslöst liv i övrigt. Så, grattis till er!

Om man upplever att ordet “hen” kränker ens kvinnlighet eller manlighet, så tja… Jag vet då inte. Om man känner så, så borde man kanske egentligen vara bättre rustad att förstå hur de som inte kan identifiera sig med “han” och “hon” känner sig hela tiden. Jag tycker gott att man kan sträcka ut en hand och bidra till deras välbefinnande. Man brukar säga att ett samhälles civilisation kan bedömas efter hur man behandlar sina fiender. Jag skulle vilja säga att ett samhälles civilisation också kan bedömas efter hur väl vi tar hand om människor som inte riktigt passar in i normen.

För oss som skriver mycket debattartiklar är “hen” dessutom en liten blessing in disguise. Man har nämligen ett extremt begränsat antal tecken på sig. Om man har 3 500 tecken, så har man det. Man har inte 3 507. Man har 3 500. Punkt. Om man då kan välja att skriva “hen” istället för “honom eller henne”, så har man helt automagiskt sparat en hel massa tecken som man kan använda till annat. Mycket praktiskt.

Sist, men absolut inte minst, så tycker jag att ni ska läsa om Piratpartiets arbete med att bredda sin politiska plattform i Dagens Opinion.

Trevlig helg!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


15 Responses

 1. LeoH

  October 6, 2012, 13:13:09

  Du har så rätt. Det finns inga genvägar.

 2. Deep Blue

  October 6, 2012, 13:15:28

  Språket förändras hela tiden, och man kunde tro att pirater var mer framåt och hängde med bättre än den genomsnittliga björnen, men tydligen inte. Varför blir folk så förbannade över *ingenting*?

 3. Peter Andersson

  October 6, 2012, 14:14:14

  Att “hen” spar tid att skriva på Twitter är den första logiska förklaring till dess genomslag som jag har hört, dock tror jag fortfarande att Twitter i sig snart kommer att ersättas av något smidigare, eller som någon annan skrev någonstans (jag orkar inte googla det just nu) “Twitter – That’s where the Internet tries TOO hard”.

 4. Jonatan Lindgren

  October 6, 2012, 14:30:54

  Problemet med hen tror jag är att så många har missuppfattat dess användningsområde. Så fort de hör någon säga hen så drar tankarna iväg till radikalfeminister och “hen-dagis”, utan att de inser att ordet från början var tänkt att användas när man inte vet vilket kön en person eller roll har. Om man vet att det är en kille man pratar om, då är det självklart att man ska säga “han är doktor”, men om man inte vet de så ska man använda hen för att inte ge yrket ett kön.

  1. Tobias

   October 10, 2012, 10:27:10

   Problemet med ditt resonemang är att språk är något som utvecklas ute i verkligheten, formas och får en definition för att sedan när det är etablerat i samhället hamras fast i våra ordlexin. Vad feminister här har gjort är det precis motsatta, de har skapat sitt eget ord och förväntar sig att det ska fastna på allas läppar. Inte nog med det, de måste vara de första i världen som försöker införa ett helt nytt pronomen.

   1. Jonas

    October 17, 2012, 11:27:43

    Du är inte bara lättkränkt utan även konspiratorisk. I datanördkretsar förekom ordet hen på 90-talet, ganska långt borta ifrån dina skräckfeminister. Förklara det om du kan.

 5. Henrik

  October 6, 2012, 15:35:35

  Folk blir väl förbannade för att de tycker det är ett provokativt ord som insinuerar att det skulle vara fult att vara en han eller hon. Dessutom är det nog i deras ögon fullständigt meningslöst då befintliga ord som personen, den, hon (som i människan) mm räckt till utan att vara nedlåtande eller ens laddat tidigare.

 6. Jan Wiklund

  October 6, 2012, 17:56:24

  De sorgligaste är väl dom som inte ser något annat alternativ mellan att sitta i riksdan och att kasta sten på oskyldiga (för att använda ett bildligt uttryck).

  Det som långsamt demokratiserade Sverige mellan 1890 och 1940 var ju att bygga upp oppositionella, alternativa maktapparater och offentligheter med muskler. Så småningom tog parlamentariserandet överhanden, och detta visade sig döda dessa alternativa institutioner eller i alla fall snöpa dom. Tyvärr.

  Så frågan är om man inte återigen borde bygga upp sådana oppositionella, alternativa maktapparater, institutioner och offentligheter som håller dom officiella i schack. Alltså inte i första hand gå in i de befintliga, t.ex. via partier som sitter i olika församlingar, utan ett allt närmare samarbete och allt större projekt mellan de små grupper som finns, samtidigt som dessa samarbeten och projekt skapar sina egna baser.

  Partier tvingas följa de agendor som ligger i riksdagar och fullmäktige. Det viktiga är att skapa våra egna agendor och handla utifrån dom.

 7. Anders Troberg

  October 6, 2012, 22:03:11

  Jag tror att jag äntligen förstår hur Anonymousmotståndarna resonerar, efter att ha läst den här passagen:

  “Jag ser ungefär samma problem som dessa arga Anonymous-anhängare, jag anser bara att man måste lösa dem på ett annat sätt. Men, visst är det ett problem att försöka jobba inom systemet för att förbättra det, när systemet ibland gör allt det kan för att hålla en utanför.”

  Det tycks alltså som om de endast kan se ett enda system. Anonymous-förespråkarna, däremot, har inte denna låsningen, utan kan tänka sig flera parallella system, som är delvis överlappande.

  Har man accepterat denna värderingspluralism, att flera idéer om system kan och bör ha rätt att finnas, då finns det även utrymme för Anonymous.

  —-

  När det gäller hen, så är min åsikt att det redan finns utmärkta helt könsneutrala ord man kan använda, som “den” eller “man”.

  Det är också intressant att de som starkast förordar “hen” bara använder “hen”, det könsneutrala ordet för en kvinna, men inte “hum”, det könsneutrala ordet för en man.

  Don’t get me wrong, jag är 100% för jämställdhet, men det måste handla om jämställdhet, inte att ge igen för forna generationers förtryck. Då är man inte bättre än israelerna, som hämnas på en tredje part för ett folkmord som de utsattes för av en helt orelaterad part.

 8. Anonym

  October 7, 2012, 01:16:30

  Angående “hen”: I Aftonbladet hade jag skrivit “denna släkting” eller dylikt, men visst, det tar mer plats.

  En sak som jag reagerade på och fann irriterande när jag läste Magnihasa som var länkad från någon artikel här eller på PP:s sida, jag minns inte vilket, var att det är väldigt irriterande att “hen” saknar böjningsformer som “han” och “hon”.

  Man säger ju till exempel “han såg henne” och “hon såg honom”, men hur ska man göra med “hen”?

  Där hade man inte böjt det alls, utan använt det så här: “hon såg hen”.

  Personligen tycker jag att det ser väldigt fult ut och gör att man stannar upp i läsningen och/eller (eller ska vi säga ocler?:-) inte fokuserar på ämnet utan på användningen.

  Vad är då alternativet? Det är självklart att skriva “henom”. Det provade man för ett antal år sedan, men då om transsexuella etc. Det var inte populärt då, men det kanske skulle funka idag, om man påpekar att det handlar om någon som man ännu inte vet könet på, och inte den gamla betydelsen.

  Jag ska citera en insändare i tidningen, men eftersom det är en lokaltidning tänker jag inte publicera skribentens namn på internet av hänsyn till den personliga integriteten.

  “Hen-ivrarna är antingen fullständigt rudis på svenska eller så försöker de slå blå dunster i ögonen på folk när de påstår att svenskan skulle sakna könsneutrala pronomen. Dessutom drar de fram exempel efter exempel på att det och det språket har det och det pronomenet. Det enda intressanta som kommer fram vid dessa jämförelser är att svenskan i motsats till vad de påstår är ovanligt rik på könsneutrala pronomen. Den, det, en och man är våra fyra etablerade könsneutrala pronomen i singularis och de är så etablerade att de har funnits i vårt språk så länge vårt språk existerat. Men man är väl inte könsneutralt kan man få för sig om man inte tänker efter. Men tänker man efter så inser man att man i sin mest frekventa användning är just könsneutralt. I vissa sammanhang är hen mer könsutpekande än han och hon. Han och hon anger skilda kroppskonstitutioner men säger noll och intet om avvikelser eller böjelser. Hen däremot trumpetar ut personliga önskemål om att vara någon annan än den man är. Och ärligt sagt, vad angår det omvärlden? Slutligen kära hen-ivrare; Om ni inte klarar av att hantera mångfalden av könsneutrala pronomen i svenskan i dag, så är det bättre att ni övar in er på dem i stället för att försöka lansera ett femte, som omvärlden tycker att den klarar sig bra utan.”

 9. Anna Troberg

  October 7, 2012, 16:33:09

  Vad söta ni är! Här skriver jag en bloggpost som handlar om att det är märkligt att folk hänger upp sig på ordet “hen” när det finns så mycket större och viktigare och fundera på här i världen. Och vad gör ni? Ni hänger upp er på “hen”! 😀

  Låt mig så ställa denna lilla fråga: Vad är viktigast, att stoppa övervakningssamhället eller stoppa användandet av “hen”? 😉

  1. Anonym

   October 7, 2012, 19:28:04

   Naturligtvis är det viktigare att stoppa övervakningssamhället, men det ena behöver inte utesluta det andra. Jag tror att hen-användning och framförallt avsaknaden av böjning av ordet får många språkpoliser att rynka på näsan och eftersom de gör det när de läser piratiska texter “smittar” den känslan till meningen i texten och får dem att tycka sämre om den. Denna sorts “smitta” är psykologi, som Henrik Fexeus förklarat i sin utmärkta bok ‘När du gör som jag vill’. Man kan hoppas att det finns lika många som gillar ordet “hen” ibland dem som läser texterna, för “smittan” fungerar åt andra hållet också – då upplever de budskapet som mer likt deras egen åsikt och gillar det mer.

  2. Tobias

   October 10, 2012, 10:30:53

   Helt klart att det är viktigast att stoppa övervakningssamhället, men det vore självklart korkat att för det ignorera allt som “hen” medför, inte bara som ord utan som socialpolitiskt slagord och vad dess användare står för, vilken kamp de egentligen försöker driva osv.

 10. Docturnal

  October 7, 2012, 19:51:14

  Jag ogillar starkt alla former av odemokratiska försök till försvar av demokratin. Detta inkluderar även Anonymous agerande i detta fall. När man förhindrar yttrandefrihet eller andra demokratiska grundrättigheter så har demokratin redan förlorat.

  Sedan vad gäller hen så ogillar jag det främst estetiskt. Det finns dock viss koppling mellan de som jag märkt använt ordet och individer som i diskussioner för argument av floskel-aktig natur helt utan logiska eller rationella argument.
  Ordet har således färgats av mitt ogillande för de fall där människor slåss för värderingar de antingen inte orkar försvara eller inte riktigt vet varför de gillar.

 11. fd.svensson

  October 8, 2012, 07:21:00

  Om det är bara för att korta ner som man använder hen så har jag ett förslag på något ändå kortare, NN. En väldigt vanlig förkortning som har använts en längre tid. Det är en hel bokstav mindre och ingen blir upprörd. Däremot om man vill försöka förändra språket lite, så varför inte hen. Tror nog att flertalet normalt utbildade personer förstår hen eller tror att det är en enkel felstavning.

  Anonymous är som sagt både bra och dåliga. Det blir så med löst sammanhängande grupper, därför tycker jag inte att man kan dra dem över en kam och säga att alla är dåliga. Rörelsen är rätt ny och kan fortfarande utvecklas till det bättre.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *