Pages

Categories

Search

 

Upphovsrättsextremisterna tvingar dig att betala för saker du inte bett om att få

by
October 25, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
27 Comments

För lite mer än ett år sedan skrev jag en debattartikel i ETC om förslaget att chockhöja priserna på externa hårddiskar och USB-minnen för att göra insamlingssällskapet Copyswede glada.

Förslaget om att utvidga privatkopieringsersättningen var lika dumt då som det är nu. Dessvärre är det inte ett förslag längre. Det är en realitet. En skiljenämnd har av outgrundliga skäl beslutat att det är rimligt att lägga en obligatorisk avgift på en produkt för att den kanske kanske kommer att användas för lagring av en helt annan produkt. Det är helt galet.

Jag beskrev det hela så här i min ETC-artikel:

Tog du mycket bilder i sommar? Filmade du barnen på stranden? Vad roligt. Det är fina minnen att bevara för framtiden. Synd bara att du måste betala Per Gessle för att få spara dem åt dig själv och mor- och farföräldrar som vill följa barnbarnens utveckling.

Det är nämligen exakt detta det handlar om. Man kräver betalt utan någon form av motprestation. Själv använder jag extern lagringsmedia för att spara mina bilder och texter. Jag betalar gärna företagen som tillverkar hårddiskar och usb-minnen för att ha någonstans att spara dessa filer på, men varför jag ska betala Per Gessle eller valfri annan helt orelaterad person för det hela?

Så vad är det då Copyswede vill ha betalt för? Vad är privatkopieringsersättningen egentligen? Jag saxar lite mer från min gamla debattartikel:

Privatkopieringsersättningen är inte tänkt att täcka upp för den låtsasförlust upphovsrättsindustrin påstår att kulturskapare lider av när människor jobbar gratis som pr-agenter genom att ägna sig åt kulturdelning. Den ska täcka annan låtsasförlust, nämligen den som inte uppstår om du dristar dig till att kopiera en av dina köpta cd-skivor till en USB-pinne så att du kan lyssna på den i bilen. Ersättningen är helt enkelt ett finurligt sätt att få dig att betala för samma sak två gånger.

Privatkopieringsersättningen är inte ett sätt att tvinga folk att betala för kulturkonsumtion. Det är INTE en PIRATkopieringsersättning, utan en PRIVATkopieringsersättning. Den är ett sätt att tvinga folk att betala flera gånger för samma sak vare sig de vill ha produkten eller inte. Upphovsrättsindustrin är tämligen ensam om att ha sådana ekonomiska fördelar. Volvo får inte tvinga oss att betala extra varje gång vi väljer bort bilen till förmån för tåget. IKEA får inte tvinga oss att betala en avgift varje gång vi köper trä och skruv för att bygga vår egen Billy-hylla.

Eller vänta nu… Mina exemplen har ju, till skillnad från privatkopieringsersättningen, faktiskt något med varandra att göra. Bil och tåg är båda transportmedel. En Billy-hylla och min egenhändigt snickrade hylla är båda förvaringsplatser. Mina semesterbilder och egenhändigt författade texter har däremot noll och inget att göra med Per Gessle. Privatkopieringsersättningen är mer som om Volvo och IKEA skulle kunna tvinga på mig en avgift när jag köper en burk Cola. Jag kanske tänker dricka den i en bil eller sittandes i en IKEA-soffa.

Det finns dessutom ett annat stort problem med den utvidgning av privatkopieringsersättningen som just gått igenom. Även detta tog jag upp i min debattartikel:

Detta [privatkopieringsersättningen] är ett dyrt irritationsmoment för oss privatpersoner, men för de svenska företag som importerar, distribuerar och säljer USB-minnen och externa hårddiskar kan det vara skillnaden mellan vinst och konkurs.

Konkurrensen är hård. Copyswedes ohemula krav kommer att leda till att fler väljer att beställa sina USB-minnen och hårddiskar från utlandet. Det riskerar att driva svenska företag i konkurs.

Upphovsrättsextremisterna åker än en gång räkmacka på andras bekostnad. De vill ha allt och skiter i allt och alla utom sig själva. Man kan, som jag, tycka att det är moraliskt fel att vara så egoistisk, men det är inte ett lagbrott. Ohämmad egoism riskerar dock att skada samhället på många olika sätt. I just upphovsrättsextremisternas fall är detta redan ett faktum. Därför är det hög tid att sätta ner foten och säga stopp.

Det är inte okej att en industri tillåts göra kanonmat av våra privatliv för att de varit för lata för att uppdatera sina affärsmodeller till samtiden.

Det är inte okej att en industri tillåts tvinga oss att betala om och om igen för saker vi inte bett om att få.

Det är inte okej att en industri som är fast i dåtiden tillåts hämma en bransch i nutiden.

Det är hög tid att knuffa upphovsrättsindustrin av räkmackan och tvinga dem att verka under samma förutsättningar som alla andra företag. Upphovsrättsindustrins märkliga särställning måste raseras om vi vill ha ett rikt och frodigt kulturlandskap i framtiden. Kalla det tough love. Kalla det vad ni vill. Curlande politiker och märklig särbehandling av upphovsrättsindustrin är ingen framtidslösning för kulturen. Det är en dödsdom.

Andra som skrivit om saken: JRL, Attila, Carls konsumetblogg, No size fits all.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


27 Responses

 1. Anders

  October 25, 2012, 10:32:40

  Är du inte lite sent ute och kritisera USB minnes avgiften? frågan har ju hållit på i snart 2 år.

  1. Anna Troberg

   October 25, 2012, 10:46:17

   Hej Anders!
   Nej, det tycker jag inte. Jag har skrivit från och till om Copyswede under lång tid. Jag skrev om det flera gånger redan före ovan nämnda debattartikel.

   Jag tycker istället att du ska fundera på detta: Vad är mest fruktbart, att ifrågasätta mitt engagemang i frågan eller att hjälpa till att jobba för att tex Copyswede inte ska få fortsätta leka rövare?

   Här kommer en ledtråd till svaret: Jag är den enda partiledaren som engagerat mig i frågan. Jag är dessutom företrädare för det enda politiska partiet som engagerat sig i frågan.
   😉

   1. Mikael Nilsson

    October 25, 2012, 10:57:49

    Sanningen är väl att frågan just har fyllt 30 år: Kassettskatten (ja, skatt var det då!) infördes den 1 september 1982. Det faktum att debatten dyker upp om och om igen visar väl om något att det är en fråga att engagera sig. Särskilt om man nu faktiskt är emot den ständiga utvidgningen.

   2. Anders

    October 25, 2012, 11:05:34

    Jag kritiserar inte dig i friångan eftersom du inte var partiledare när det hela började. Men faktum var jag mailade falkvinge en gång i tiden om det. Och då fick jag till svar fakta om lönerna på Copyswede det var i storsätt det ända jag hört från er i frågan i snart 2 år. UMA och IDG.se har hört betydligt mer i sak frågan och förklarat varför de här är en dålig idé edans ni har sprungit runt prata om fildelning. Jag har under tiden drivit facebook gruppen https://www.facebook.com/stoppaextraavgoftenpausb och vad jag vet har ingen i PP krtiserat eller sagt ett ord i frågan.

    Men vi får väl tacka er för ni bloggar om det idag.

    1. Anna Troberg

     October 25, 2012, 11:35:00

     Då ska vi se. Här är ett litet axplock av det jag sagt om Copyswede de senaste åren. Det tog ungefär två minuter att googla fram:

     Pressmeddelanden:
     http://www.piratpartiet.se/nyheter/copyswede-tar-betalt-n%C3%A4r-du-sparar-dina-semesterbilder

     Debattartiklar:
     ETC: http://www.etc.se/debatt/avgift-p%C3%A5-digital-lagring-skadar-branschen
     SVT Debatt: http://debatt.svt.se/2011/12/23/ge-bort-en-piratkopia-i-julklapp/

     I media:
     http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.3847657-stora-prishojningar-pa-harddiskar
     http://www.fria.nu/artikel/89291

     Min Nyheter24-blogg:
     http://nyheter24.se/blogg/anna-troberg/2011/09/01/copyswedes-oarliga-metoder/

     Min vanliga blogg:
     http://annatroberg.com/2012/10/25/upphovsrattsextremisterna-tvingar-dig-att-betala-for-saker-du-inte-bett-om-att-fa/

     http://annatroberg.com/2011/12/23/vi-luras-att-tro-att-det-lagliga-ar-olagligt/

     http://annatroberg.com/2011/04/15/theres-no-such-thing-as-a-free-lunch/

     http://annatroberg.com/2010/07/19/varfor-ska-u2-fa-betalt-for-mina-semesterbilder-nar-jag-inte-ens-far-det-sjalv/

     http://annatroberg.com/2011/09/10/oppet-svar-till-rickard-soderberg/

     Utöver detta så har jag nämnt det hela i otaliga debatter, seminarier, intervjuer, etc, både i Sverige och utomlands.

     Kort sagt, om du inte sett att jag varit aktiv i debatten, så är det nog helt enkelt så att du inte följt den så noga.

   3. Fredrik Eliasson

    October 27, 2012, 20:48:57

    Om man betalar en skatt för något måste det vara lagligt.. hur går det ihop med att nedladdning är olagligt?
    Det är lite som att kräva skatt för narkotikaförsäljning, prostitution och olaglig vapenförsäljning.
    Det är OK att kräva skatt på ALLT. men olagligt att utföra transaktionerna.

    Dags att ta något fall till HD för att se om det är lagligt att tanka eller lagligt att ta skatt

 2. Håkan

  October 25, 2012, 11:04:04

  Hej.

  Det som jag inte förstår och egentligen är mest upprörd över är, hur i hela fridens dar kunde skiljenämnden köpa att externa hårddiskar och USB-minnen är “särskilt ägnade” för privatkopiering.

  BTW, keep up the good work…;-)

 3. Dennis

  October 25, 2012, 11:41:39

  Dom tar extra betalt för lagring men ändå så åker dom som laddar ner ditt och får betala en stor summa…. kan dom inte lika gärna lägga till ca 100 kr på bredbands kostnaden och göra nerladdning lagligt?

  Vi är ca 9M svenskar sen ca hälften bor tillsammans eller är barn. så säg 4M svenskar har bredband, lägg till 100kr(normal streaming kostnad) på kostnaden, som dom sen kan dela ut till film/musik/spel industrier, 4M x 100kr= ca 400miljoner?

  Dom kommer fortfarande få in extra pengar på att folk köper prudukterna för att dom vill ha riktiga varan istället för en nerladdad som kanske bara funkar till 90%..

  betalar för min musik och spel, men skulle gärna betala 100 kr på bredbandet för att se film oändligt! Då streaming tjänsterna är värdelösa i dagsläget.

 4. Joakim Rosqvist

  October 25, 2012, 11:46:37

  Finns det någon info om vem som har utrett ärendet i skiljenämnden. Är det månne en medlem i någon upphovsrättskramar-förening?
  Borde vara dags att samlas på Sergels Torg igen.

 5. Mot

  October 25, 2012, 15:16:05

  Dennis: Vad är skillnaden att tvinga på någon en skatt på bredbandet eller en skatt på hårdvaran? Poängen är att det iaf är en onödig tvångsåtgärd.

  Men förstår att det är lite av en våt dröm för MAFIAA att få dra 100 spänn i månan av 9 miljoner svenskar oavsett vad dom har bredbandet till…

  1. Josef Boberg

   October 25, 2012, 21:11:26

   Lite om hur Wi kommer att kunna reducera skatterna HÄR.

  2. Dennis

   October 25, 2012, 23:25:50

   Dom skulle inte få 100 kr extra om det skulle blivit så…. om nu det skulle blivit laglig skulle vi inte behöva vissa lagar som ligger och drar pengar..

 6. Fredrik Bellman

  October 25, 2012, 20:06:23

  Borde man inte få rätt att fylla sin hårddisk och sin USB-pinne med upphovsrättskyddat material när man köpt den nu då? Jag menar, man har ju trots allt betalat för det…

 7. Nicklas

  October 26, 2012, 07:02:18

  Nu när streaming blir vanligare, med Spotify, Viaplay och Netflix igång och HBO runt hörnet blir det ännu mer uppenbart att lagringsmedia INTE är “särskilt ägnat för privatkopiering”.

  Jag kom precis på en sak, skiljenämnden kanske missuppfattade just ordet “privatkopiering”.
  Om jag kopierar mina semesterbilder, andra bilder och allt annat självproducerat material till en HD är det ju “privat”-kopiering, så då är ju disken “särskilt ämnad för privat-kopiering”.

  Man kanske skulle be skiljenämnden förklara vad de själva lägger in i ordet “privatkopiering”.

 8. Erik

  October 26, 2012, 14:37:30

  Hej, Anna.
  Bara en liten, men ack så viktig detalj:
  Det handlar inte om Per Gessle först och främst. En retorisk snits piratpartister ofta tar till är att ställa in kompassen på de absolut mest framgångsrika upphovsmännen. Dessa är plågsamt få. De flesta upphovsmän bor inte i southfork-villa i Tylösand eller Djursholm, de flesta upphovsmän bor i hyresrätt i Bandhagen. Jag är själv en upphovsman med soffa i hyresrätt – dock inte i Bandhagen – som fått se Copyswede-utbetalningarna krympa i takt med tiden. Det rör sig om rätt mycket pengar. Och har påverkat ekonomin kännbart. Jag vill inte gå in på frågan i sig, men när du lite slängigt hojtar om Per Gessle och Copyswede i samma andetag, blir jag en smula gramse. Det är inte så verkligheten ser ut. Den förkrossande majoriteten av upphovsmännen som lyfter ersättning från Copyswede har gympapjuck från Din Sko och letar reakorv på Willy´s. I viss mån är det okej (eller okej och okej, alla har väl rätt att hävda sin ersättningsrätt oavsett yrkesval) – vi har valt yrkena själva. Men när du och dina partikamrater om och om igen smäller upp Per Gessle och tjocka skivbolagsdirektörer som exempel på vilka som blir upprörda över det förändrade läget, blir jag irriterad. Den stora massan av upphovsmän är låg- och medelinkomsttagare. Du skriver: “De vill ha allt och skiter i allt och alla utom sig själva.” Nja. Copyswede är en organisation som inte slåss för Jocke Berg i första hand, utan för typ Jossan Berg i Solna som typ skrev ett avsnitt för Bolibompa förra året och kanske kan casha in tiotusen innan skatt och sociala (tretusen pix kvar) två år senare. Som upphovsman. För ett verk. Hon hittat på. Som andra tagit del av. Ska du ställa in siktet på extremisten Jossan Berg i Solna, så får du åtminstone vara ärlig med vem som kommer att falla när du trycker av. Ok?

  1. Anna Troberg

   October 26, 2012, 15:52:38

   Hej Erik!

   Vilken märklig retorik du använder:

   “Ska du ställa in siktet på extremisten Jossan Berg i Solna, så får du åtminstone vara ärlig med vem som kommer att falla när du trycker av. Ok?”

   Man skulle kunna få uppfattningen av att du tror att jag är ute efter att ta livet av folk. Det är väldigt långt ifrån sanningen. Jag är ute efter att se till att vi kommer att ha ett brett och rikt kulturlandskap även i framtiden. Det kommer vi aldrig att få om vi cementerar fast en idé om att det bara går att ta betalt för kultur genom att tvinga på människor en avgift när de köper något helt annat.

   Vad det gäller Per Gessle, så tycker jag att du ska sätta dig in i hur man fördelar de pengar som samlas in genom Copyswede. Man använder sig av schablonmallar där man antar att de som säljer mycket också kopieras mycket. Det är förvisso ett mycket rimligt antagande, men det innebär också att Jossan Berg i Solna aldrig kommer att få ta del av några större summor genom detta eller andra insamlingssällskap.

   Det bästa Jossan kan göra för att förbättra sin ekonomi är att i möjligaste mån separera sig själv från utdaterade affärsmodeller som är dömda att gå under och istället försöka finna nya vägar. Jossan har dock tur, eftersom det redan är en hel del kulturskapare som gjort just det. Det betyder att en hel del av grundarbetet, om än inte allt, redan är gjort.

   Sedan skulle jag vilja avsluta med att ställa en fråga till dig. Varför ska du eller någon annan få betalt för att jag sparar mina semesterbilder och egenhändigt författade texter på en usb-pinne? Det är jag som har skapat dem, ingen annan.

   Jag betalar mer än gärna för den kultur som jag vill ha. Den kultur jag själv skapat vill jag dock gärna kunna avnjuta utan att behöva betala straffavgift till dig, Per Gessle eller Jossan.

  2. Fredrik

   October 26, 2012, 18:48:20

   Hej Erik!

   Man kan nästan få uppfattningen av att du (och Jossan) är beroende av pengarna från Copyswede. Man skulle således kunna tro att det arbete du ägnar dig åt alltså inte genererar tillräckligt med pengar för att försörja dig.

   Jag ägnar mig också åt kultur. Jag målar tavlor! Jag önskar att någon ville kopiera bilder på mina tavlor till lite USB-minnen så jag också kunde få ersättning. Har nämligen svårt att få ekonomin att gå runt…

 9. Olle Wanhainen

  October 26, 2012, 22:00:32

  Kan nog hållande både Erik och Anna i frågan om Per Gessle på två sätt Anna har rätt i att vi får betala för nåt vi inte bett om och Erik har rätt i att Per Gessle och de stora inte är de som kanske behöver pengarna som betalas ut i första hand utan alla de små artisterna som kämpar sig fram på svälten och drar in förhållandevis lite på sitt kulturutövande…

  Nu kommer jag säkert trampa många på tårna och få hela kulturelitiska rödvinsvänstern efter mig men jag håller med Anna och tyvärr Erik så är ditt inlägg trots all välmening och sanning inget annat än en bekräftelse på Annas tes “Vi får betala för något vi inte bett om att få”. Jag har ingen aning om vem du är eller vad du producerar men varje öre av alla kasettavgifter och copyswede avgifter som går till dig är precis vad Anna far efter jag har inte bett om din musik (no offense) och jag tror inte att du förlorar några större intäkter på “privatkopiering” inte heller napster eller annan piratkopiering/fildelning det gör däremot de stora bolagen som producerar de stora artisterna som PG mfl. Denna form av kommersiell piratfinansierad kultursponsring till de redan rika slår ju helt fel…
  Jag har kompisar som lirar i “GarageBand” som producerar sin egen musik och faktiskt ger ut egna skivor fortfarande som jag gladeligen “sponsrar” både genom att köpa skivor, tishor och betalar inträde för att se och höra men då betalar jag för att få något jag bett om. Jag hatar inte kultur rakt av men kulturen får leva på egna meriter det ingen vill ha ska inte skatte/avgiftsfinansieras mer än bilmärken/företag som tillverkar produkter som ingen eller väldigt få vill ha. Sorry Erik jag skiter i om du bor i en hyresrätt i Drågsved eller i en villa i Djursholm du förtjänar inga allmosor från någon stats/lobby stödd piratverksamhet. Anna ni kanske borde döpa om partiet till Antipiratpartiet istället för det är ju upphovsrättshaveristerna som är de riktiga piraterna i sammanhanget.

 10. oskar

  October 26, 2012, 22:08:48

  det hela är lite lustigt….
  så denna avgift blir som en skatt för att usb minnen och annan lagrings media kan användas för olaglig förvaring av data.

  dvs nu betalar jag en skatt för detta så då kan jag med gott samvete lagra mina olagliga filer, yay

  eller kanske vi ska ta ut en avgift på kondomer så då det finns en chans att våldtäktsmän använder dom.

  tycker det hela är väldigt konstigt men samtidigt är det väldigt tydligt att samhället fungerar på ett sådant här sätt.

  1. huxflux

   October 27, 2012, 23:19:37

   Oskar, avgiften gäller privatkopiering. Inte piratkopiering.
   Vi betalar för att lagra musik på andra medier. Tex vill du kanske ta med usb-minnet med musik som du handlat på internet till landet. Det tycker copysweden är något du ska betala en extra avgift för när du köper usb-minnet.

   Jag är inte speciellt insatt i hur de här sakerna fungerar lagligt och vad copysweden egentligen är för en organisation men jag undrar om det här kan vara en utväg.

   Som jag förstår det så har en mängd anslutna upphovsrättsinnehavare upprättat copysweden för att gå deras ärenden i privatkopieringsdebatten. Har jag rätt?

   Varför skulle man då inte kunna starta en organisation tex med namnet NoCopySweden som tar ut en avgift från CopySweden ifall man köper hårdvara som man inte ämnar att använda för privatkopiering?
   Medlemmar kan vara alla som inte privatkopierar och köper hårdvara.

 11. Kloker

  October 27, 2012, 23:00:53

  Jag vill åxå åka räkmacka på nåt sätt… Vad kostar en lobbyist idag? En hyggligt skicklig en som kan trycka igenom en lag som gynnar mig och mina gelikar. 😉

 12. Roppis

  October 28, 2012, 10:31:23

  Jag tycker det är helt sjukt.

  Nu väntar jag på en extra avgift på 20:- per PET flaska som går till Vin och Sprit. Det kan ju vara så att jag tappar upp hembränt i den efter jag har druckit upp läsken. Eller ännu värre, med min egengjorda lagliga vin.

  1. Gunnar

   October 28, 2012, 21:32:53

   Bra liknelse, om det inte var så att alliansen sålde ut Vin&Sprit till Pernod Ricard redan 2008…

 13. Arvid Persson

  October 28, 2012, 15:32:23

  Skrämmande läsning detta. Jag bor i Norge själv, så det har gått mig helt förbi det här. Tack för en välskriven artikel Anna Troberg.

 14. manen

  October 29, 2012, 07:55:16

  får la ta och köpa hårddiskar utomlands då, Per Gessle får se sig efter en annan nål i armen!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *