Pages

Categories

Search

 

FN: "The Internet is for por… terrorism"

by
October 26, 2012
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik
10 Comments

FN håller på att fundera på olika åtgärder mot terrorism. Här skulle ju ett internationellt samfund kunna göra viss nytta. Eller inte.

I dagarna släppte UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) en rapport med titeln: “The Use of the Internet for Terrorist Purposes”.

Jag har bara hunnit ögna igenom texten som hastigast, men det första intrycket är inte överdrivet positivt. Jag fastnade speciellt på några punkter. Man efterlyser till exempel internationella riktlinjer för datalagring:

One of the major problems confronting all law enforcement agencies is the lack of an internationally agreed framework for retention of data held by ISPs. (s.91)

Internationella riktlinjer är i sig inte dåligt, men man kan ana att ett FN med USA i spetsen kommer inte att vurma för minsta möjliga datalagring.

Man uttrycker även en oro för användandet av öppna nätverk:

There is evidence that terrorists have used Internet cafes to carry out their activities;however, the extent to which this is a problem is unknown. Some Governments have imposed specific duties on operators of Internet cafes for law enforcement purposes (including anti-terrorism) to obtain, retain and, upon request, produce to law enforcement agencies photo identification, addresses and usage/connection data of customers. There is some doubt about the utility of targeting such measures at Internet cafes only when other forms of public Internet access (e.g. airports, libraries and public Wi-Fi hotspots) offer criminals (including terrorists) the same access opportunities and are unregulated. (s. 135)

Ja, hemska tanke. Tänk om folk kan kommunicera ostört med varandra någonstans. Det har man ju aldrig kunnat tidigare. Eller? I dag har vi öppna nätverk. Förr hade man telefonkiosker och pappersbrev. Någon kanske borde upplysa FN om att världen inte gick under när folk använde telefonkiosker och pappersbrev, och att den inte kommer att gå under när folk använder öppna nätverk.

Ni lade väl också märke till att man alldeles särskilt pekade ut biblioteken som en potentiell hjälpande hand till terrorister. Det gör man inte bara här, utan även på sidan 50 i rapporten. Det är lite skrämmande att inse att till och med biblioteken numera ger utslag på antiterrorradarn. Jag vågar knappt tänka på vad det kan få för följder för bibliotekens framtida verksamhet.

Sedan klappar man EU medhårs genom att lyfta fram datalagringsdirektivet som ett fint föredöme:

Some European Union member States have indicated that data retention records are the sole means of investigating certain crimes involving communication over the Internet, such as chat room postings, which are traceable only through Internet traffic data.
Several European Union member States have also reported using data retained by service providers to clear persons suspected of crimes without having to resort to other, more intrusive, methods of surveillance such as interception and house searches. Location data is also important when used by law enforcement to exclude suspects from crime scenes and to verify alibis. (s. 126)

Ah, lovely. Man använder datalagring för att rentvå människor utan att behöva inkräkta på deras privatliv. Så trevligt. Under förutsättning att man inte har något digitalt privatliv alltså. Känner du någon som inte har det? Jag gör det inte.

En annan favorit kommer redan i början på rapporten under rubriken “Propaganda”:

The promotion of violence is a common theme in terrorism-related propaganda. The broad reach of content distributed via the Internet exponentially increases the audience that may be affected. Further, the ability to directly distribute content via the Internet diminishes the reliance on traditional channels of communication, such as news services, which may take steps to independently evaluate the credibility of the information provided or to edit or omit aspects deemed to be unduly provocative. Internet propaganda may also include content such as video footage of violent acts of terrorism or video games developed by terrorist organizations that simulate acts of terrorism and encourage the user to engage in role-play, by acting the part of a virtual terrorist.

Det här stycket är som ett Kinder-ägg. Tre överraskningar i en. Först är det lite hemskt att vem som helst kan distribuera material till så många människor via nätet. (Bland annat fildelning, kan man ana.) Sedan är det lite hemskt att vem som helst numera kan leverera nyheter. (Anar man månne ett litet horn i sidan till Wikileaks där?) Sist, men inte minst, så kan man naturligtvis inte avhålla sig från att ge tv- och datorspel en liten känga. (Well, som man känner sig själv känner man andra. Amerikanska militären utbildar sina soldater med tv-spel.)

Fildelning har förresten förärats med ett alldeles eget stycke. Man noterar lite torrt att det finns ett fall där “digital files in support of terrorist activities were shared via Rapidshare”. (s. 57) Nyckelorden där är “in support of”. Det handlar alltså inte om själva terrorn, utan filer som innehåller åsikter om terror. Jag kanske är lite ålderdomlig, men nog tycker jag att man ska få ha åsikter även om jag personligen kanske inte delar dem.

Sedan snappade jag upp ett stycke som borde intressera internetleverantörer runt om i världen:

While the responsibility for countering the use of the Internet for terrorist purposes ultimately lies with Member States, the cooperation of key private sector stakeholders is crucial to effective execution. Proactive engagement with private sector stakeholders such as service providers, websites hosting user-generated content and Internet search engines will continue to play an important role in controlling the availability of terrorism-related content disseminated via the Internet.

Om jag vore internetleverantör skulle jag bli lite orolig här. När man lägger vikt på “cooperation” och “proactive engagement” från leverantörernas sida, så brukar det bara betyda en sak. Man anser att leverantörerna har ett ansvar för den trafik de förmedlar genom sin infrastruktur. Eller som man lite mer kortfattat kan uttrycka det: “Hej då, nätneutraliteten!”

Oh well, läs gärna igenom den där rapporten mer noggrant än vad jag hunnit göra. Jag misstänker att det kan finnas en hel del intressanta saker i den som kan ge lite fingervisning om hur UNODC föreställer sig framtiden.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


10 Responses

 1. anon

  October 26, 2012, 12:39:29

  Ja det där förstörde ju stämningen totalt inför helgen, finns det inget annan del av FN som borde vara ordentligt imot detta. De som överser jobbet med mänskliga rättigheter inom FN borde börja kolla på om det inte ska utöka artikel 12.

  No one shall be subjected to arbitrary interference with his PRIVACY, family, home or CORRESPONDENCE, nor to attacks upon his honour and reputation. Everyone has the right to the protection of the law against such interference or attacks.

 2. Toni 'CLUEZ' Cherfan

  October 26, 2012, 13:18:09

  Ja, men jo, för det här är ju vad FN ska hålla på med. Att vara ett lobbyorgan åt USA.

  Suck.

 3. Jan Andersen

  October 26, 2012, 16:40:52

  @anon – det är jo inte “arbitrary interference”. Det görs jo i ett specifikt syfta: Att hitta terrorister.

  Och är det inte samma kommitté som är mycket upptagna av att få gjort kritik och satir av religiösa personer förbjudet?

  1. Scary Devil Monastery

   October 30, 2012, 15:51:41

   Jo precis – enligt devisen “Be happy, we just proved you weren’t a terrorist by reading your private correspondence”.

   Låt vara att man inte behöver vara misstänkt först. Eller, rättare sagt, FN har just sagt att ALLA är misstänkta för terrorism och bör så undersökas i förebyggande syfte.

   Och med det har FN spelat ut sin roll som bevakare av de mänskliga rättigheterna på samma sätt som en mullah i Iran.

 4. Björn Persson

  October 26, 2012, 21:47:19

  Several European Union member States have also reported using data retained by service providers to clear persons suspected of crimes without having to resort to other, more intrusive, methods of surveillance such as interception and house searches.

  “More intrusive” betyder tydligen att undersåtarna märker att de blir synade. Härskare runt om i världen har insett att folk inte trivdes i kommunistdiktaturerna eftersom de ständigt blev påminda om att de var övervakade. Med modern teknik är det problemet nu löst. Nu kan man hålla koll på alla undersåtarna utan att påverka deras vardag, så att de kan glömma övervakningen och känna sig fria. Det man inte vet har man som bekant inte ont av.

 5. Ano Nym

  October 27, 2012, 22:51:04

  Fy f**, det här visar ju bara igen vad FN (=USA) tycker om yttrandefrihet och integritet.

  “Det går bra att uttrycka sig fritt, bara vi kan hålla koll på vem som säger vad, så att vi kan sätta dem i fängelse, som inte tycker som vi!”

  De planerar för ett totalitärt samhälle som slår ned all regimkritik! Ser man inte det är man blind! Snälla Anna, var inte så godtrogen! Jag vet att du behöver hålla dig undan från “konspirationsteorier” för att det inte ser bra ut när man är politiker (t.ex. miljöpartisten som tror på chemtrails), men detta är ju för sjutton solklart! Det här är ju upptakten till ett nytt DDR eller Sovjet!

  1. Anna Troberg

   November 5, 2012, 11:40:14

   Hej Ano Nym!
   Nu får du nog ta och förklara på vilket sätt jag är godtrogen. Jag tycker nog att det faktum att jag läser och skriver om den här rapporten tyder på raka motsatsen. 😉

 6. Kloker

  October 27, 2012, 23:28:51

  There is evidence that terrorists have used Internet cafes to carry out their activities;however, the extent to which this is a problem is unknown.

  Öhhhh… Ja, och människorättskämpar i förtryckarstater gör det åxå för att kommunicera sinsemellan. Även det “problemets” utsträckning är okänt. Vem anser FN att man jobbar för egentligen? Medborgare eller regeringar? Dags att byta namn från United Nations till United Governments?

  Several European Union member States have also reported using data retained by service providers to clear persons suspected of crimes

  Oskuldspresumtion, oskuldspresumtion, oskuldspresumtion! Är det svårt att fatta eller? FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 11.

  1. Scary Devil Monastery

   October 30, 2012, 15:53:35

   Inte bara artikel 11. Det finns ett par andra artiklar man kan ta fasta på att de i realiteten förordar att man skrotar i praktiken.

   Man skulle tro att FN över alla andra organisationer skulle vara extra noggranna med det värdebrev som är grunden för deras egen existens – deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

   Men icke, tydligen…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *