Pages

Categories

Search

 

Kulturministern kopierar

Kulturministern kopierar

by
December 7, 2012
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
7 Comments

I går kunde man läsa i DN att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tänker eventuellt skynda på Presstödsutredningen. Det hela skulle egentligen vara klart i augusti 2013 och reglerna skulle börja träda i kraft senast den 1 januari 2017, men det brinner i knutarna. Flera tidningar ligger så risigt till att de helt enkelt inte kommer att klara sig till 2017.

DN:s intervju med Adelsohn Liljeroth är intressant på många plan, men det som fångade mig var kulturministerns svar på frågan: “Tror du att papperstidningen överlever den ekonomiska krisen?”

När radion kom sade man att den skulle ta död på tidningarna, och när televisionen kom så trodde en del att det skulle vara slutet för biograferna. Nu vet vi att det inte blev så. Papperstidningen dör inte nu heller, men den kommer att förändras i framtiden. Kanske blir tidningen tjockare till helgen och att man väljer att publicera nyheterna digitalt på webben på vardagarna. Men jag förstår att det är svåra frågor för många tidningsföretag eftersom besluten till stora delar är oåterkalleliga. Frågan som alla ställer, runt om i världen, är hur man ska kunna ta betalt för den kvalificerade journalistiken. På lång sikt är jag inte orolig, men på kort sikt tror jag att övergången blir besvärlig

Visst känns det välbekant? Det känns faktiskt som om kulturministern har ägnat sig åt lite kopiering.

Jag tror inte jag kan räkna alla de gånger som jag och andra pirater har stått ute i kylan och sagt olika variationer av detta om och om igen, medan kulturministern suttit inne i värmen och myst på upphovsrättsindustrins bjudmiddagar.

Hänger ni med? Låt mig byta ut några nyckelord i kulturministerns argumentation:

När diskoteken kom sade man att den skulle ta död på livemusiken, och när videospelaren kom trodde en del att det skulle vara slutet för biograferna. Nu vet vi att det inte blev så. Musik- och filmindustrin dör inte nu heller, men de kommer att förändras i framtiden. Kanske måste man förpacka det hela mer exklusivt för fansen och sprida kulturen digitalt för alla andra. Men jag förstår att det är svåra frågor för många bolag eftersom besluten till stora delar är oåterkalleliga. Frågan som alla ställer, runt om i världen, är hur man ska kunna ta betalt för den kvalificerade kulturen. På lång sikt är jag inte orolig, men på kort sikt tror jag att övergången blir besvärlig.

Jag gillar kopiering. Jag har inget emot att kulturministern lånar lite fina argument från oss pirater, MEN jag skulle verkligen uppskatta om hon dessutom förstod innehållet i orden och arbetade för att göra verklighet av dem. Steget in i framtiden blir så besvärligt som kulturministern och regeringen väljer att göra det. Just nu har de valt svårighetsgrad “svart puckelpist i mörker” för oss alla. Det är inte så lyckat. Speciellt inte för de miljontals människor som riskerar att dras med av upphovsrättsindustrins lavin av fildelningsrättegångar.

Det är naturligtvis trevligt att kulturministern är beredd att lägga på ett kol för att få stopp på tidningsdöden. Det vore ännu bättre om hon insåg att hennes ord lika gärna hade kunnat handla om kulturens förmåga att överleva teknikskiften och om upphovsrättsindustrins behov av att anpassa sig efter verkligheten och möta framtiden med flexibilitet istället för styvnackat motstånd.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Kloker

  December 7, 2012, 17:59:46

  Tidningarna har sneglat på bankerna och vill också ha sånnadärna spiffiga räddningspaket som staten pytsar ut.

  Förresten vore det intressant att veta vad en fildelningsrättegång i genomsnitt kostar samhället.

  1. manen

   December 7, 2012, 21:13:17

   tidningarna har redan press-stöd

   1. Kloker

    December 8, 2012, 03:36:56

    Mycket vill ha mer.

  2. Kloker

   November 2, 2013, 17:59:34

   Är det någon som vet vad en “enkel” fildelningsrättegång totalt kostar? Där en “vanlig medborgare” står åtalad för att ha fildelat.

   Det lär ju vara kostnader för domare, nämndemän, åklagare, advokat och kanske även målsägandebiträde. Administration hos domstolen och åklagarmyndigheten.

   Den siffran vore intressant att ha.

 2. Mikael Nilsson

  December 7, 2012, 18:35:32

  Det är nog bara det att tidningarna inte har en enkel syndabock som musikbolagen har, dvs pirater. Eller tja, sökmotorerna verkar ju ibland vara en de skyller på, men i Sverige föreslås ju iallafall inte koko-lagstiftning på det området…

  1. Anna Troberg

   December 8, 2012, 09:38:47

   Don’t jinx it! :-O 😉

 3. Bjarki

  December 7, 2012, 19:00:08

  Kan inte Hollywood Piraterna stämma henne för upphovsrättsbrott? :) Hade la vart lite skoj.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *