Pages

Categories

Search

 

Ulf Malmros hissyfit är underhållande, men den är inget godtagbart argument

Ulf Malmros hissyfit är underhållande, men den är inget godtagbart argument

I söndags fäktade sju kända svenska filmskapare vilt på SvD Brännpunkt. De möttes av ett massivt, initierat och oftast trevligt motstånd i kommentarsfältet.

Eftersom de sju filmskaparna påstod att det är olagligt att vara internetleverantör till Pirate Bay, så var jag naturligtvis tvungen att svara dem att det bara är ett rent önsketänkande från deras sida. Det gjorde jag i den här repliken som publicerades sent i går.

I dag när jag vaknade och slog på datorn insåg jag att det dragits igång ett litet krig om min ära på nätet medan jag låg och sov i godan ro. Anledningen till kriget var att den kände filmregissören Ulf Malmros drabbats av ett litet hissyfit när han läste min replik:

Det bekymrar mig inte alls att Malmros tycker att jag är en “rutten liten människa”. Det säger mer om honom än om mig. Jag är betydligt mer bekymrad över andra saker han twittrade om.

Jag är liiite bekymrad över att han gav sig in i debatten utan att vara speciellt påläst.

Hade han varit påläst, hade han vetat att jag lever som jag lär. Nåväl, ingen skada skedd. Jag twittrade honom min roman för en liten stund sedan, så nu vet han bättre. Jag hoppas att han sprider den vidare, för kultur gillar att delas.

Jag är lite mer bekymrad över att han tramsar bort det faktum att filmbranschen har stora interna problem, varav ett är att den ena halvan av mänskligheten inte riktigt räknas lika mycket som den andra halvan.

“Liten rutten människa” som nu dessutom är “primitiv”, no less… Nej, det är bara för enkelt att raljera över det. Lite mer motstånd vill jag ju faktiskt ha. Det är inte kul när man får smashar serverade på det där sättet.

Låt oss därför istället kika på hur Malmros tramsar bort det faktum att kvinnor har en extra uppförsbacke i filmsvängen. Det verkar okej för Malmros, men i Piratpartiet tror vi att alla ska ha samma möjligheter oavsett om man har snopp eller snippa. Vi tror däremot inte att kvotering är den bästa lösningen, det har Malmros hittat på själv. Vi tror att lite allmänt sunt förnuft skulle räcka ganska långt för att främja ett samhälle där kvinnor inte förfördelas för att de är kvinnor och män inte förfördelas för att de är män. Det är faktiskt ganska korkat att stirra sig blind på vad folk har mellan benen.

Jag blir ännu mer bekymrad när Malmros gång på gång inte ser några bekymmer med att likställa Piratpartiet med SD.

Det blir onekligen lite märkligt när man jämställer ett parti som i ett sansat debattinlägg föreslår att en industri kanske borde göra en marknadsundersökande realitycheck och uppdatera sig till samtiden med ett parti som har sina rötter i en brun dåtid vars förträfflighet deras representanter i fyllan och villan försöker banka i oss andra genom att veva runt järnrör på stan.

Jag känner spontant att det är två helt separata världar som Malmros buntar ihop i en allmän “saker jag tycker illa om”-klump, utan att egentligen fundera över vad det faktiskt betyder i ett vidare sammanhang.

Sedan var det det där med “obehagligt” och “omoget”… Tja, “rutten liten människa” *host, host* “primitiv”. Need I say more?

Riktigt bekymrad blir jag dock inte förrän jag läser Ulf Malmros syn på det där med frihet integritet och demokrati.

För ganska precis ett år sedan skrev jag på SvD Brännpunkt om hur upphovsrättsextremisterna vill ha allt serverat på silverfat, no matter what. I den debattartikeln ställde jag två frågor till ett gäng upphovsrättsextremister, som jag nu skulle vilja ställa till Malmros:

Hur långt är ni beredda att gå för att stoppa fildelningen? Är det rimligt att montera ner yttrandefriheten och luckra upp rättssäkerheten? Era systerorganisationer i USA tycker att Kina och Iran är positiva föredömen i sin kontroll av internet. Ingen av er har protesterat mot detta. Betyder det att ni delar deras uppfattning?

Har inte upphovsrättsindustrin ett visst samhällsansvar? Jag vet att Per Strömbäck inte tycker det, eftersom han sagt det till mig, men delar ni andra den uppfattningen? Är verkligen upphovsrättsindustrins främsta uppgift att tänja på grundläggande demokratiska rättigheter så långt det går för egen vinnings skull?

Så länge man stöder en industri som systematiskt arbetar för att montera ner mänskliga fri- och rättigheter för att man är för lat för att uppdatera sin affärsidé, så argumenterar man från en mycket skakig moralisk grund.

Jag var en gång antipirat. Jag jobbade inom bokbranschen och inbillade mig att piraterna skulle tvinga mig att bo i en skokartong på motorvägen. Det som fick mig att tänka till och snap out of it var att inse att jag hade två val:

1. Jag kunde blunda för det uppovsrättsindustrins framfart och tjäna pengar till vilket pris som helst.

2. Jag kunde göra ett moraliskt ställningstagande, uppdatera min affärsidé och tjäna pengar utan att montera ner andras och mina mänskliga rättigheter.

Jag valde det senare. Intressant nog gör fler och fler kulturskapare samma val. Det brukar bli så när de inser att de bara är kanonmat i industrins kamp för att få fortsätta arbeta som man gjorde förr i tiden.

Nåväl, jag inser att jag har varit ganska hård mot Malmros, så jag vill avsluta med att ge honom ett vänskapligt råd, med anledning av tweets som dessa:

Jag tror knappast att en allmänt dryg otrevlig och överlägsen attityd gentemot konsumenterna är något nytt vare sig inom kultursvängen eller inom någon annan sväng. Skillnaden är att förr var det en intern angelägenhet som utspelade sig vid fikabordet. I dag är det inte det. När man twittrar ser alla det, även dem man talar om. Om man inte hyfsar till sig leder det till sådana här sorgsna tweets:

Aaawww… Det där gör till och med lite ont i mitt hjärta. Det borde göra lite ont i Malmros hjärta också. Om inte, så har han ingen chans i framtidens kulturlandskap. I framtidens kulturlandskap premieras nämligen de som tycker om sina fans och inte är rädda för att visa det.

Här är ett exempel på hur man kan göra istället och vad det får för resultat:

Jag är ju förvisso bara ett primitivt och ruttet litet våp, men trots det är det nog ganska rimligt att anta att varken Stefan, Jimmy eller Anders kommer att känna sig sugna på att lägga pengar på Malmros i framtiden, medan Esteban gladeligen kommer att öppna plånboken närhelst Gaga ger honom en chans att köpa något.

Folk är varken snåla eller dumma i huvudet, men de är kräsna. De betalar gärna, men inte till folk som behandlar dem som idioter och försöker lura av dem deras rättigheter.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


36 Responses

 1. Lukas

  December 11, 2012, 12:23:50

  Väldigt välskriven artikel! Som du själv skrev “att det dragits igång ett litet krig om min ära på nätet!” Folk står bakom dig!

 2. Roland Eriksson

  December 11, 2012, 12:39:44

  Ja du, den mannen verkar inte tänka innan han skriver. Kan just undra om hans filmanus har samma kvalitet, i så fall kan ju det förklara hans bitterhet.

 3. Mikke

  December 11, 2012, 12:45:48

  Din replik i SVD var lysande. Malmros reaktion var det inte. Inte mycket att orda om den saken. Karln är tragisk :.

  Ganska tydligt ser man oxo ( om det nu inte är bara ett fåtal troll som använder flera nick ) i kommentarerna att det fortfarande finns en del människor som tycker att det är stöld när man fildelar. Okunnigheten och ignoransen är slående.

  Ditt exempel, Anna, är viktigt och ledande. Kan du vara lugn och saklig så kan vi allihop vara det.

  Tack för att du är så bra! :) / Mikke

 4. Sysadmin

  December 11, 2012, 12:46:29

  Synd. Ulf Malmros, skapare av episka TV-serier som “Silvermannen” och “Rapport till himlen”, visar sig vara ett riktigt arsle.

  Eventuella plastbitar med hans verk åker i återvinningen. Digitala diton till /dev/null. Jag kommer aldrig att lägga en spänn på något han skapar mer.

 5. Kristoffer Nolgren

  December 11, 2012, 13:01:06

  Jag tycker du ska kolla upp den här ruttenheten! Det kan vara kallbrand, vilket är jättefarligt!

 6. Jonas

  December 11, 2012, 13:03:21

  Efter att ha tittat igenom vilka filmer Malmros har gjort kan jag konstatera att jag inte har sett en enda av dem.

 7. Erik Nygren

  December 11, 2012, 13:07:16

  Jaha, där fick man lära sig ett nytt ord också. Undrar just om du kommer få in “hissyfit” i SAOL’s nästa utgåva. Tror inte det är omöjligt.

 8. Johan

  December 11, 2012, 13:19:29

  Det är många saker Ulf saknar, men framför allt är det störande hur pass okunnig han verkar vara.

  Låt sanningen komma fram och framtiden bli ljus.

  Pirates, unite!

 9. PangPang

  December 11, 2012, 13:43:05

  När Uffe ändå jiddrar om “mitt och ditt” mm, kan han förklara varför han ska ha mina pengar när jag köper lagringsmedia för privata filer.

  Samtidigt undrar jag om hans filmer verkligen är nästan 4ggr viktigare än, säg, kullagret eller skiftnyckeln. Plus livstiden.

  Han är en utrotningshotad dinisaurie jämte sitt etablissemang.

  1. Kloker

   December 16, 2012, 09:50:08

   … eller varför verk som, via filmstödet, finansieras av skattepengar inte ska vara fria att dela.

 10. Johan Nordström

  December 11, 2012, 13:54:22

  Riktigt bra skrivet och bra belysande av en gammal stofil som försöker tjäna mer pengar bara för att han “alltid” fått det, och när han känner sig hotad så drar han till med mobbning, förminskande av andra människor och rena kränkningar.

  Så trött på alla gamla “så har det alltid varit så då ska det alltid vara så också”. Undrar om de säger samma sak om rasism, apartheid och nazism?

 11. Jacob Hallén

  December 11, 2012, 13:57:01

  Det här är ett typiskt fall av “har man inte sakliga argument så angriper man person”.
  Ulf Malmros vet nog djupt i sin själ att hans position är ohållbar. Om man analyserar debattartikeln så innehöll den ingen diskussion kring de moraliska grundvalarna för upphovsrätten och inga statistik-baserade argument för att stödja påståendet att upphovsmännen verkligen förlorar pengar.

  Ulf Malmros verkar vara idémässigt bankrutt och med sitt osmakliga personangrepp på Anna har har visat sig även vara socialt bankrutt.

 12. Erik

  December 11, 2012, 14:08:34

  Ulf Malmros förlöjligar mest sig själv genom sina personliga påhopp. Tryter sakargumenten månne? Det är nog bara ett uttryck för hans rädsla att piraterna har bättre sakargument än de som försvarar dagens upphovsrätt. Där hjärnan tar slut tar nävarna vid typ

 13. Kristofer Pettersson

  December 11, 2012, 14:09:57

  Smala Sussie är en brutalt bra film! Jag såg den först på TPB innan jag köpte en DVD. Fördelen med DVDn är att det går fortare att dela med sig av den till personer jag vill ska se den.

 14. manen

  December 11, 2012, 14:22:34

  låter på ulf malmros såsom twitter skulle var som DN debatt för 10-20 år sedan, katastrofalt för han.

 15. Jerker Montelius

  December 11, 2012, 14:28:25

  Hissyfit??

  Hur många personer får man in i en hiss?

 16. Deep Blue

  December 11, 2012, 14:39:13

  Bra och välskrivet. Jag undrar ibland om någon under utvecklingen av mer och mer kraftfulla datorer samt framväxten av nätverk insåg vissa av konsekvenserna. Billig datorkraft i kombination med allt mer kapacitet i kablarna innebär ju att allt som lagras digitalt kan också kopieras, mixas, samplas, delas ut, i princip utan begränsningar. Det är nog det närmaste vi har kommit “post-scarcity”. Massproduktion har teoretiskt oändlig kapacitet och kostnaden går mot noll. Inte bra i kombination med att fabrikerna nu är i konsumenternas händer.

 17. Johanna Drott

  December 11, 2012, 14:40:01

  Ibland händer det att frågan om hur artisterna ska få betalt dyker upp. Månne är ett första steg att inte göra det svårare för sig än en behöver. Så som att, säg, inte göra sig ovän med potentiella kunder.

  Bara en tanke. Vad säger du, ärade Malmros?

  1. Scary Devil Monastery

   December 11, 2012, 14:54:28

   Nu finns det kanske med tanke på malmros tidigare betéenden på twitter, tanken bakom att ingen publicitet är usel sådan.

   Rebecca Black korades till “internets mest hatade person” med sin låt “Friday” under en veckas tid vilket tydligen gjorde att hon sålde hundratusentals ex av sin låt på iTunes. Malmros försöker sig kanske på samma stunt?

   Eller, vilket inte är helt osökt, är han helt enkelt ett så pass lågpannat rötägg som han ger sken av att vara.

 18. Scary Devil Monastery

  December 11, 2012, 14:41:16

  Tja, det verkar som om malmros klassar in som dryg, uppblåst, oärlig, falsk, ohederlig och opåläst.

  Hur skall man annars tala om en person vars moraliska och intellektuella kompass står så pass lågt att han verkar ta det för givet att den som förespråkar budbärarimmunitet är “rutten” på grund av detta?

  Malmros kanske inte inser det själv, men den argumentationstekniken han uppvisar står Goebbels som fader till.

  Kram på dig Anna, och tack för att du vågar sticka fram nacken på det sättet du gör.

 19. Anders Troberg

  December 11, 2012, 15:08:17

  Underhållande att han använder guldbaggar som mått på kvalitet. Har han inte sett att branschpriser tenderar att premiera annat än konstnärlig kvalitet. Jag tror att det bara är en tidsfråga innan man tex ändra Oscar-kategorierna till sådant som:

  * Största budget.
  * Mest överbetalda skådespelare.
  * Dyrast special effects.
  * Störst marknadsföringsbudget.
  * Mest produktplaceringar.
  * Mest omotiverade antydan till nakenhet som ändå inte visar något.
  * Mest missvisande trailer.

  osv.

 20. Andy

  December 11, 2012, 16:55:48

  men herre gud hur barnslig får en vuxen man vara? det där är ju rena rama person angrepp ju. det är nått av det löjligaste jag läst efter clownen som skriver för nyheter24 som skrek att “svenska traditioner kunde dra åt h-l-v-te”

 21. Anders Berggren

  December 11, 2012, 17:49:12

  Fanns uppgifter om att hans konto blivit hackat verkar ju inte så troligt men vet någon om det bara snack eller om finns någon källa på den uppgiften.

 22. Webster

  December 11, 2012, 18:08:59

  Apropå att ta andras saker utan att göra rätt för sig undrar jag om Ulf Guldbagge betalar TV-avgift.

 23. En annan Anna

  December 11, 2012, 18:16:05

  Det här krampaktiga argumenterandet för gammaldags upphovsrättskontroll känns ungefär lika aktuellt som att protestera mot elektricitet och påstå att vedspisar minsann är det enda rätta…
  De får väl helt enkelt hitta ett nytt sätt att överleva ekonomiskt? Resten av världen anpassar sig efter utvecklingen istället för att spjärna emot som två-åringar i trotsåldern!

  Och de löjliga personangreppen är verkligen under all kritik, som någon sa – när man inte längre har något att framföra återstår bara att slå på motståndaren.

 24. Sten

  December 11, 2012, 18:30:14

  Anna, du bör korra ditt SVD inlägg. Enligt domslutet är det så här:

  “It has been confirmed that the operation of The Pirate Bay has generated advertising revenue
  which, during the period indicated in the indictment, has amounted to at least SEK 1,200,000.”

  och

  “Between 1 July 2005 and 31 May 2006 – the period this case refers to – The Pirate Bay
  website provided a filesharing service which used the BitTorrent protocol.”

  Så din text om 800 000 under fyra år är felaktig.

  1. nef

   December 11, 2012, 20:56:48

   Sten, jag säger inte att dina siffror är fel lika lite som jag säger att Annas är rätt, men tycker du verkligen att det är bra källhänvisning/citation att hänvisa till ett svenskt domslut med citat på engelska och det då utan ens en länk till källan? O.o

   1. Sten

    December 11, 2012, 21:44:53

    Okey, jag hade bara den engelska sparad i datorn, men här kommer den svenska varianten.

    “Under hösten 2005 och under 2006 fick också Gottfrid Svartholm Warg utbetalningar
    från Transworld Advertising för reklamplats (purchase of media) på The
    Pirate Bays webbplats. Fredrik Neij fick under 2006 tre sådana betalningar. Samtliga
    betalningar som avsåg köp av reklamplats (purchase of media) uppgick till
    1 200 000 kr.”

    Det står även:
    “Webbplatsen The Pirate Bay tillhandahöll under tiden den 1 juli 2005 till den 31
    maj 2006 – den tid som detta mål rör – en fildelningstjänst som använde sig av Bit-
    Torrent-protokollet.”

    och detta dosmslut finns att tillgå här
    http://static.vg.no/piratebay/dom.pdf

    Lägg märke till att detta handlar om reklampengar som gått till Sverige. Den reklam som blev såld i resten av världen är inte med, dessa pengar gick nämligen direkt till Israelen Oded Daniel.

    Så nu har jag varit duktigare än Anna Troberg som har felaktiga uppgifter publicerade i SVD och hon borde därmed i egenskap av partilledare korrigera dem snarast.

 25. Nejtillpirater

  December 11, 2012, 21:03:21

  Anna Troberg, jag har några frågor till dig som jag ställt via mitt senaste inlägg på min blogg. Jag skulle uppskatta om du kunde svara där.

  Tack på förhand.

 26. Tänkarn

  December 12, 2012, 12:29:54

  Ni är alldeles för snälla. Ulf är inte okunnig. Han är bara helt dj-vla dum i huvudet.

 27. Daniel

  December 13, 2012, 06:47:20

  Så klart du är rutten Anna. Ulf tycker ju det, så alltså måste det vara sant. :)
  Allvarligt talat så är ju hans reaktion att likställa med när ett barn blir surt när man påvisar att hans briljanta idé och ställningstagande inte är hållbart. Du raserade hela hans föreställning som han tyckte var helt briljant. Därför är du dum. Det han menade med tweeten var helt enkelt “Jag tycker du är en rutten människa som raserade mina fantasier med logik. Alla som håller med dig är idioter.”

  Jag vet inte hur ni upplever det, men jag kan nästan höra stampet av små fötter, och snörvlandet från näsan när han försöker hålla tillbaka tårarna när han blir så arg och ledsen. Det är nästan så man vill ge honom en kram och säga att det blir bra igen. Nästan.

 28. Gunnar Palmgren

  December 13, 2012, 10:05:10

  När Ulf Malmros tar fram antalet guldbaggar han fått som argument på att han har rätt visar det bara vilken klubb för inbördes beundran detta forum är. Jag har i alla tider ansett att de filmer som fått guldbaggar är de filmer jag absolut inte skall se. Malmros inlägg förstärker bara detta.

 29. Krobbe

  December 16, 2012, 19:57:34

  Ulf har tyvärr rätt i det mesta. Pinsamt att Sverige ska ha ett parti som föerespråkar stöld och mobbning av upphovsrättsinnehavare.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *