Pages

Categories

Search

 

Naughty or nice – Beatrice Asks lista blir allt längre

Naughty or nice – Beatrice Asks lista blir allt längre

by
December 14, 2012
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
18 Comments

Det är lätt att glömma bort saker allteftersom tiden går och då är det bra att ha en liten kom ihåg-lista. Jag har en som jag då och då fyllt på här på bloggen.

Nu har det blivit dags att fylla på listan igen. Och nej, jag talar inte om någon trevlig julklappslista. Jag talar så klart om Beatrice Ask-listan.

Det är en lista över olika saker som vår justitieminister föreslagit eller märkliga uttalande som hon gjort om ditt och datt. Så här såg den ut för ungefär ett och ett halvt år sedan:

1. Justitieministern har varit jultomte och kommit med IPRED-lagen i fint paket till filmindustrins kula.

2. Justitieministern tycker det är bra att poliser får välbetalda jobb av bolag som figurerar i utredningar de själva leder.

3. Justitieministern vill tvinga barn att lämna urinprov utan deras föräldrars vetskap.

4. Justitieministern vill skicka gredelina brev till misstänkta sexköpare, så att deras familjer och grannar ser vilka typer de är.

5. Justitieministern vill låta Polis och åklagare leka Judge Dredd och döma folk enligt löpandebandprincipen, eftersom man inte ska belasta rättsväsende och domstolar i onödan.

6. Justitieministern vill att det ska bli lättare att kameraövervaka folk.

7. Justitieministern vill att man ska börja genomföra rättegångar utan både den anklagade och vittnen.

8. Justitieministern förnekar nära samarbete med USA om upphovsrättsfrågor och skyller den amerikanska rapporten om samarbetet på ambassadmedarbetare “som vill ha högre lön”.

9. Justitieministern tycker inte att det är anmärkningsvärt eller ens värt att kommentera att CIA-agenter fastnar med fingrarna i syltburken i Sverige utan att det får några som helst konsekvenser.

Det är en ganska imponerande lista, eller hur? Ointresset för sådant som rättssäkerhet och integritet är tämligen skrämmande. I går kom det ännu ett förslag från regeringen och justitieministern som förtjänar att bli punkt tio på listan: Här kommer den:

10. Justitieministern tycker att det är dags att se över möjligheten att ge människor utan polisutbildning befogenhet att göra olika typer av polisiärt arbete, till exempel husrannsakningar.

Ja, vad ska man säga? Jag sa en hel del i ett pressmeddelande i går, bland annat:

Polisarbete ska utföras av poliser. Om polisen saknar kompetens, så löser man det med att öka polisens kompetens, inte genom att helt strunta i den speciella kompetens som polisen faktiskt besitter.

Och…

Justitieministern har en skrämmande dålig insikt i vilket stort ingrepp i den personliga integriteten som en husrannsakan innebär. Ibland är det naturligtvis nödvändigt att göra husrannsakan i alla fall, men då ska den göras av poliser med kompetens för detta.

Regerings syn på rättsskipning är skrämmande. Dessvärre är de inte ensamma i sin tämligen medeltida tro på att mer tvångsmetoder och hårdare straff är lösningen på allt. SD kör hårt på samma linje. Det är det dags att prata om. Jag har redan smygstartat här, men det kommer snart mer om det.

Det faktum att regeringen och SD sitter i samma jäkla båt vad det gäller rättspolitik må vara något som båda parterna tjänar på att hålla tyst om, men det betyder faktiskt inte att vi andra måste göra det, eller hur?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


18 Responses

 1. Martin

  December 14, 2012, 09:49:27

  När man ser det så här, känns kombinationen av 5 och 10 riktigt skrämmande…

 2. Erik

  December 14, 2012, 11:00:29

  Det tråkiga är ju också att Polisen faktiskt har resurser men prioriterar dem dåligt. Media skrev tidigare mycket om “pinnjakten” och att det är antal uppklarade brott som det fokuseras på och inte på hur allvarliga de är. Ask har hyllat detta arbetssätt och måluppsättning vilket iofs inte är konstigt med tanke på att det är så Moderaterna ofta jobbar.

  Moderaterna är kända för sin fantasilöshet. Ofta uppfinner man dylika problem med en i grunden dålig politik och måste sedan snabbfixa och ge sken av handlingskraft som i Ask:s senaste förslag

 3. Jan Andersen

  December 14, 2012, 12:20:25

  Här är en skrämmande tanke: Vad om där inte finns någon konspiration i regeringskansliet? Vad om våra regering simpelthen är dumma?

  1. JR

   December 14, 2012, 14:20:10

   Dessvärre så är det nog så. Justitieministern sitter som en duva på ett klädstreck och får godkänna olika förslag från tjänstemannakåren. Hon saknar juridisk utbildning och får bygga upp fasciststaten bit för bit. Det samma skedde när försvaret rustades ned med hjälp av Tolgfors, även kallad tomhylsan. Han var en frikyrklig vapenvägrare.

 4. Martin

  December 14, 2012, 13:24:23

  Det intressanta med Ask´s förslag (de moderata) är att de kommer återigen, att bära en massa dolda kostnader och jag misstänker,delvis vis av erfarenheten hittills, att någon eller några förmodligen med stor sannolikhet planerar någon form av privata initiativ, som kommer att inledningsvis flytta statliga pengar till privata fickor.
  Jag kan slå vad om att det här handlar om mer än att rensa upp i inbrotts-träsket eller att ge kriminologerna vad de skrikit om i åratal.
  Jag anser, att moderaterna inte står för en effektiv och rättssäker rättsstat. Och det finns folk i bakgrunden, som vill ha en delvis privatiserad kriminalvård (läs dyr) i framtiden.
  Bra artikel föressten.

 5. Chris

  December 14, 2012, 15:11:51

  Det känns ju lite skräddarsytt om man ser till helheten och resultatet.
  1) Upphovsrätts-skärpning
  2) Backning till de utredare som vinklar sig åt upphovsrättsindustrin
  3) Polisiär undersökning av barn utan förälders vetskap (relativt lätt att fråga ut barnet samtidigt, lite sådär oskyldigt)
  4) Skyldig tills motsatsen bevisats.
  5) Polisen blir fältdomstolar
  6) Ökad övervakning
  7) Snabbare expediering av lagen, behöver ju inte bry sig om personen verkligen ÄR skyldig (se punkt 4)
  8) Ett lamt försök att förneka allt
  9) Öppna gränser för andra länders rättsväsenden, oavsett om det infaller med svensk lag eller ej
  10) Gradvis införskaffning av privatiserad polis

  Det känns som vi är på väg mot den skeva verklighet vi bara sett på TV hittills. Det ända jag kan se framför mig är den värld där filmen Tekken utspelar sig.

 6. Tobias Linder

  December 14, 2012, 18:31:03

  Bra skrivet! Ask är en rätt sorglig person att ha som justitieminister. Även inom Polisen tycker jag att vi får dålig respons från henne. Men det är min högst personliga åsikt, förstås.

  Men en sak är lite tröttsam med ditt inlägg. Var snäll och sluta använda SD som ett politiskt slagträ. De är ett regeringsparti som alla andra. Det räcker med att slaskmedia och de övriga partierna roar sig med att behandla dem som spetälska, du behöver inte plocka politiska poäng genom att göra samma sak. Du har tillräckligt rätt ändå. Sjunk inte till medias sandlådenivå.

 7. Malingo

  December 16, 2012, 00:50:59

  Nr 10 på Asks list passar väl ganska så bra ihop med herr Reinfeldts klassiker:
  “ska POLIS användas för att försöka jaga en ungdomsgeneration, och det var ju inte den lösningen vi valde”

  https://www.youtube.com/watch?v=4dcGTfFvBAE

 8. Kloker

  December 16, 2012, 10:48:35

  Beatrice Ask får mig att skämmas för att vara svensk väljare. Och hon är tydligen det bästa moderaterna har att komma med på den positionen. Det säger en hel del… Pinsamt!

  Det vore inte fel med högre krav på att de politiska partierna tydligare deklarerade sin laguppställning före valet. Beatrice Ask. Vilken människa med vettigt förstånd sätter henne på positionen justitieminister?

 9. Andreas Kettelhoit

  December 16, 2012, 22:05:01

  Jag saknar en utskriftsfunktion på din blogg Anna; möjligheten att kunna skriva ut bara själva inlägget i en inte allt för pyttig storlek.

 10. Mimi

  December 18, 2012, 21:01:20

  Alla “konspirationsteorier” som kan förklaras med inkompetens, är inte en konspiration. Inkompetensen i Sveriges regering är jävligt skrämmande.

 11. Fredrik A Ericson

  March 8, 2013, 00:06:06

  Jag är själv ingen “fan” av rådande immaterialrättsliga reglering. Det är gamla lösningar anpassade efter en svunnen tid. Reglerna är uppställda för industrialismens tid trotts att vi befunnit oss i informationssamhället ett bra tag. Men du kanske inte skulle hojta allt för högt om Ask i ett par av de punkter du nämner eftersom du själv blev ganska putt när dina böcker återfanns piratkopierade på nätet. Rätta mig gärna om jag har fel och skicka mig sedan samtliga dina och ditt förlagsverk som .pdf eller .epub så att jag smidigt kan ta del av dem gratis. tack!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *